Aroma ceaiului tău, parfumul ceaiului meu

11 November 2011

Pe când desenam azi noapte o ilustraţie pentru o cărticică dragă mie,  am simţit o aromă de ceai. Casa era tăcută, ai mei dormeau, dar parfumul ceaiului stăpânea fiecare colţişor. Fără să-mi mai pun alte întrebări, am meșterit un ceai fantastic, puternic răspânditor de ireale arome, prietenos şi plin de bune intenţii.  Acum, în zori, aroma lui se simte încă , dulce şi condimentată. Mă inhib brusc: e o mare responsabilitate când aroma unui ceai are o asemenea savoare. Cred că n-ai cum să scrii atât de frumos despre ceva atât de perfect precum ceaiul bun. Dar hai să încerc.buy-darjeeling-tea
Primul ceai de care îmi amintesc (infuziile de plante medicinale, foarte benefice, nu fac obiectul articolul meu), a fost preparat de tatăl meu într-o după amiază de iarnă, demult, când tata era. Și era tânăr,  iar eu, copil. Adusese o cutie metalică, frumoasă, plină cu frunze negre, uscate şi fermecător parfumate,  de ceai rusesc. Revăd simplitatea ritualică a gesturilor clare, din care nu lipsea fierberea apei într-un ceainic emailat cu capac, pe o sobă clasică, cu patru ochiuri, pregătirea ceştilor cu farfurioară, frumoase, cu desene baroce şi liniuţă aurie, turnarea apei clocotite peste frunzuliţele parfumate divin, amestecarea cu o linguriţă fină. Mi-am pus mult zahăr, încă nu trăiam epoca ceaiului fără adaosuri, apoi am adăugat o feliuţă de lămâie şi am savurat pentru prima oară în viaţa mea un ceai adevărat! Pănă atunci îl băusem aşa, că era acolo, dar atunci m-am concentrat asupra miresmei pline, puternice, asupra gustului mai bun decât orice băutură caldă, asupra culorii care, din arămiu a devenit brun roşcat, ca să rămână, în final, aproape cafeniu-violet, o culoarea nobilă, adâncă, nocturnă.
Alte ceaiuri…Eram la o petrecere în casa unor prieteni de familie, locuitori ai unei case mari, frumoase şi pline de lucruri de artă. O mare veselie a cuprins mesenii la servirea ceaiului dintr-un samovar uriaş. Plin de poveşti ruseşti și  filigran auriu, samovarul bolborosea şi descânta, răspândind aburi parfumaţi. Ni s-a turnat ceai firebinte şi proaspăt, aproape negru,tare şi cu efect imediat. O primă impresie de binefăcătoare căldură şi moleşeală plăcută şi gata, am devenit, apoi,  vorbăreţi, veseli, plini de energie. Mai târziu am aflat că asta se datorează efectului produs de teină, asemănător cu al frunzelor de cola şi cu cafeina.

samovar

Vocabularul nostru zilnic de nume de ceai nu se poate opri la ceai negru, samovar,teină. Şi atunci vagabondăm printre
denumiri citite în meniurile ceainăriilor, pierduți în reverie, ajungând să bem ceai de dragul ceaiului.
Ce înseamnă ceremonia ceaiului în Japonia? În esență, ceremonia ceaiului reprezintă expresia sintetică a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze, iar esența ceremoniei ceaiului este armonia. Fiecare mișcare și fiecare componentă a acestui ceremonial sunt studiate pentru a crea imaginea serenității absolute.
Iată că  ne-am îmbogăţit vocabularul de ceai cu ceai verde, ceai alb -cel care aminteşte de China imperială, fiind rezervat nobililor. Sau cu ceai oolong, numit și Wulongm, de culoare turcoaz. Este un ceai semi-fermentat. Mai parfumate, mai dulci, mai puțin bogate în teină decât ceaiurile verzi, ceaiurile oolong sunt  nişte delicii.Pentru o cromatică variată, încercaţi şi ceaiul rooibos, făcut dintr-o plantă  din sudul Africii, înrudită cu planta clasică de ceai. Din frunzele tufei uscate la soare se obţine un ceai roșcat, cu o uşoară aromă de portocale şi caramel. Nu are teină.
Ţările ceaiului sunt China, India, Japonia, Malaysia, Sri Lanka, Turcia, Iran, Ceylon, Georgia…Iar cele în care se bea ceai adus de acolo sunt Anglia, Irlanda, Rusia, Olanda, etc. Irlanda e ţara în care se bea cel mai mult ceai, toţi irlandezii bând până la patru ceşti pe zi, preferatele fiind Darjeeling şi Assam. Mă număr şi eu printre marii băutori de ceai bun, parfumat, am vreo 50 de sortimente pe care le-am încercat şi le-am bifat, aşa că sunt de-a ceaiului, chiar dacă îmi place la fel de mult şi cafeaua. Să nu uităm că într-o zi toridă de vară, un  pahar de ceai rece, cu lămâie şi gheaţă, are efect răcăritor, binefăcător.

ifferent-types-of-darjeeling-tea

 

Şi dacă nimic nu încălzeşte mai mult decât un ceai, iarna, şi nimic nu răcoreşte mai mult decat un ceai, vara, fie el verde, alb, roşu „rooibos” sau albastrul „oolong” – parfumierii s-au hotărât să ne ofere câte o ceaşcă din cel mai parfumat ceai, sub forma unor foarte reuşite parfumuri,  revigorante şi plăcute.
Aroma vivace şi puternică a ceaiului Assam, un amestec negru şi parfumat, produs in regiunea Assam din nordul Indiei, inundă intelectual librăria Cărtureşti, de unde cumpărăm cărți noi, despre care voi povesti altă dată. Cultivat pe o câmpie tropicală şi umedă, Assam are frunzele de o culoare tare dragă mie, maroniu-auriu către oranj. Ceaiurile si amestecurile Assam, ca „English breakfast tea”, „Irish breakfast tea” sau „Scottish breakfast Tea” au cel mai frumos parfum, alături de ceaiul Darjeeling, şampania ceaiurilor.
Ceaiul negru Darjeeling, cules din prima recoltă, este acel ceai de lux cu personalitate şi aromă deosebită . Darjeeling este o regiune din India, situată pe versanţii Himalayei şi înseamnă “ţinutul furtunilor”, iar grădinile în care se cultivă ceaiul se află la o altitudine între 1000-2000 m. Aici plouă mult, iar vara, când este foarte cald, se instalează și bruma, de dimineaţă până seara. Această particularitate meteorologică a regiunii acţionează asupra gustului specific al ceaiului Darjeeling.
Sunt apreciate Darjeeling First Flush Quince Blend, Darjeeling Second Flush Blend, ceai negru Darjeeling deosebit, extrem de aromat, cu un gust desăvârşit, dar şi Green Darjeeling Dhaja, ceai de calitate superioară, cules de la vârful plantei, de culoare galben pai şi cu aromă proaspată şi fructată.
Mie îmi plac şi anumite ceaiuri din flori, cum este cel de iasomie şi renumitul ceai marocan de trandafiri.
Un parfum rarisim, cum este cel al ceaiului bun, nu putea rămâne ignorat de parfumieri. Revigorante şi răcoroase, sau aromate şi relaxante, parfumurile cu aromă de ceai sunt destinate mai ales verii, dar au şi câteva adrese pentru iernile la gura sobei, când aroma scorţişoarei, a cuişoarelor sau coriandrului încălzesc narativ atmosfera, îndemnând la meditaţie sau poveste.

 

 L’Artisan Parfumeur ne propune parfumul Tea for Two, aromatic și picant!

Din miere, piele, tabac, vanilie, condimente, ghimbir, scortisoara, turta dulcem, anason stelat, bergamota, ceai.

bvlgari-au-the-vert-green-tea

Casa Bulgari realizează în 1992 minunatul Eau Parfumée au Thé Vert. Artistul parfumier Jean Claude Ellena vrăjeşte notele de ceai verde, cardamom, coriandru, piper, trandafir, cu cele fresh de bergamotă, flori de portocal, aşezându-le în faguri de ceară de albine, cu boabe de tonka amărui. Mirific!
Bvlgari recomandă, ca alternativă pentru Thé Vert, nu mai puţin minunatul Eau Parfumée au Thé Blanc, făcând şi din ceaiul alb, vedetă! Generos şi elegant, expresiv şi argintiu, acest parfum răspândeşte atât de categoric efluvii de ceai alb, pudră de orez şi floare de bumbac, încât pare un imn adus naturii strălucitoare. Mă gândesc că, dacă m-aş parfuma cu câteva picături de ceai concentrat de cea mai bună calitate, acel Chinese White Imperial, aş obţine un efect asemănător. De reţinut şi de folosit. Ca note, se remarcă ceaiul alb, frunzele de artemisia, piperul, floarea de bumbac, orezul, moscul şi ambra gri.
De la eleganta Casă Bvlgari, haideţi să facem o plimbare la mai accesibila casă grecească, numită Korres,  care a lansat parfumuri inspirate din bvlgari-red-tea-perfumearoma ceaiului alb, un ceai nobil,  rezervat cândva , cum spuneam, aristocraţilor Chinei Imperiale. A apărut astfel  femininul White Tea Bergamot Freesia, un parfum cu arome de ceai alb şi citrice, împreună cu masculinul Vetiver Root Green Tea Cedarwood.  Ambele parfumuri sunt răcoroase.
L’Occitane en Provence ne oferă o intreagă serie cu puternice arome de ceai verde. Remarcabile sunt Thé Vert si Thé Vert au Jasmine, excelente pentru o zi toridă de vară.

Parfumul ceaiului, care ne face să visăm, realitatea care ne obligă să observăm sau să  ne imaginăm, ca să rămânem ascultând și inspirând aroma frunzele foșnitoare, combinată ireal cu propriul parfum Tea for Two de L’Artisan Parfumeur. Bogat, afumat, din ceai negru cu ghimbir, vanilie şi  scorţişoară, fierbinte şi mielat, bine condimentat cu anason stelat, uşor ambrat, asortat cu o tuşă de tabac brun auriu…yummy. Un deliciu cu miere, un regal irezistibil, oferit de  frumoasa parfumieră Olivia Giacobetti, care te va cuceri ca plimbarea însăşi.  Bogăţia acestui Tea for Two ne face să visăm, să atragem sau să fim atrași.  Mai ales că e unisex, îl porţi şi tu, şi el! Ambrele dulci, ceaiurile afumate şi tari care prevestesc iarna și focul ademenitor din uitatele sobe de teracotă… Ceştile aburinde care te încălzesc, sfidând ploile reci, încălzind atmosfera şi învăluindu-te în  parfum, lângă focul muzical din cămin sau lângă un calorifer bine încălzit, cu o pătură moale pe genunchi, citind despre zăpezi şi seri geroase. Dar asta va fi o altă poveste parfumată.

 

Articole create 915

85 de comentarii la „Aroma ceaiului tău, parfumul ceaiului meu

  1. Un articol superb ! Superb ca o opera de artă în faţa căreia rămâi amuţit… Cum mai pot eu să-l comentez ?! Nu mai spun decât atât: felicitări, artistă adevărată ! 🙂

  2. Ar trebui sa dau un copy paste la comentariul doamnei Zina.
    Mirela, te-ai intrecut pe tine insati!
    E …ireal de frumos.
    A, da, si ma duc sa-mi fac un ceai.
    Multumesc! 😛

  3. M-ai făcut să vreau să merg şi eu la librăria Cărtureşti, să beau acolo un ceai. Îmi plăceau ceaiurile făcute de bunicii mei, când eram mică. Erau ,,descântate”.
    Felicitări pentru stil!

    1. E o atmosferă prietenoasă, ceaiul e excelent, iar cărţile…ce să mai povestesc!
      Mulţumesc Lili, aş vrea să citesc despre ceaiurile descântate. 🙂

  4. Cum spune Lili3D, felicitari3D pentru stil! Deci, ai stil, esti foarte talentata.
    Mai sa fie! 🙂
    Weekend placut, Pete family! 😛

    1. Sa zicem ca mi-a placut tema! :))))))))))
      Lasa, stiu ca iti plac articolele mele, doar pentru voi le scriu, asa ca ma bucur si apreciez aprecierile. Weekend frumos si voua! 🙂

    1. Te invit cu plăcere la un ceai fără teină, aleg eu pentru tine un ceai rooibos, pentru micul dejun. Sigur o să-ţi placă! 😉
      Weekend minunat să ai! 🙂

  5. Mirela,permite-mi sa-ti spun ca te admir…ai un talent deosebit…cuvintele tale pot fi mai sugestive decat imaginile si in acest articol superb au si aroma…
    aroma,parfumul fin al ceaiului se ridica delicat dintre cuvintele scrise de tine…
    felicitari!

    1. Pandhoraa, aşa cum îi spuneam Zinei şi Monicăi, voi primi aplauzele aplaudându-vă, la rându-mi!
      Când cuvintele au şi aromă, înseamnă că încep să-mi ating scopul, care e unul nobil. 😉
      O seară de vis să ai! 🙂

  6. multumesc pentru invitatie…nu este prima pe care o primesc de la tine…
    trec mereu pe aici la sfarsit de saptamana…mi-ar placea sa particip doar ca…nu stiu sa scriu…parca nu am toate cuvintele la mine…
    am avut o incercare dar a fost atat de palida in comparatie cu ce gasesc aici la tine incat m-am rusinat…
    dar o data si o data tot o sa-mi iau inima in dinti 🙂
    deocamdata iti fur o ceasca cu ceai…o noapte cu parfum de ceai cu iasomie (unul din preferatele mele) iti doresc 🙂

  7. Mi-am amintit ca si noi aveam in casa ceai rusesc, era nelipsit la noi, intotdeauna aveam ceai intrun ibric.Bunica facea si ceai de tei, florile de tei le culege din teii de pe strada noastra.
    Mi-ar fi placut si mie sa beau ceai din samovar, nu aveam acasa, insa am baut o data la serviciu, din samovarul pe care-l facusem cadou unui coleg din partea noastra.
    Povestea ta e foarte aromata si m-a purtat in lumea de altadata si departe, departe…
    Mirela, sa ai un weekend parfumat si nu uita sa bei ceai cu lamaie cand ti-e dor!

    1. Gabi, draga mea, era ceaiul copilariei noastre, dar era foarte bun! Si cel de tei e bun, are si o culoare frumoasa si e sanatos. Nici noi nu avem samavar, dar acolo, la familia aceea, era nelipsit!
      Da, asa fac…un ceai negru cu lamaie si doua cubulete de zahar si povestim. Stiu ca ma crezi!
      Weekend plin de bucurii! 🙂

  8. O invitatie la ceai nu e de refuzat, mai ales pentru mine care sunt o pasionata de asa ceva si care fac un ritual din bautul ceaiului…Ai scris o intreaga poveste, se vede ca iti place mult, ai scris frumos, cu pasiune, dar deja m-am obisnuit si nu ma mai mir. Citesc, tac, si ma las dusa de aroma ceaiului in lumi de povesti traite si netraite inca, ma las cuprinza de fantezii nebanuite…
    O zi frumoasa si calda ca un ceai bun sa ai!

    1. Shayna, m-ai susprins cat se poate de placut cu poezia si parfumul ceaiului tau, partea I, dupa cate am inteles. Da, o invitatie la ceai nu se refuza, e pacat, mai ales ca e o ocazie sa ne povestim una alteia, unul altuia, cate-n Luna si-n Soare si-n Stele! Ma bucur ca ai acceptat. Sa ai parte de un ceai cald, aromat si…adauga niste mere verzi, dar numai daca vrei.

  9. Fara mere verzi nici nu stiu cum as putea sa il savurez. 😉 Da, am sa incerc sa scriu ceva, astazi sau maine, nu stiu inca sigur.. am ideea, trebuie sa „o leg”, atat. 🙂

    1. Îmi place entuziasmul tău, e firesc pentru că ai talent, ai idei, timp sa fie! Un revigorant ceai verde cu mere verzi şi gata, vei scrie ceva ireal de frumos, cum ai obiiceiul! 😉

  10. Eu de abia in Iran am descoperit cu adevarat ceaiul 🙂 … sper sa descopar si un parfum pe esenta de ceai caci pana acum nu am folosit asa ceva.

    1. -X-, aş fi de-a dreptul fericită să scrii câteva rânduri despre ceaiul descoperit în Iran. Sunt sigură că că ai scrie ca de obicei, adică irezistibil! 😉
      Iată un ceai persan:

  11. Toata vara mi-am facut ceaiuri din frunze verzi de menta, alternativ de roinita; in rest cafele baute cam prea des pe strada, deci fara nici un protocol…; ceea ce aduce a viciu…

    1. Hahaha! Un viciu minor, dar viciu! 😉
      Eu sunt foarte pretenţioasă, aleg numai ceaşca preferată, atât pentru cafea. cât şi pentru ceai.
      Un ceai de mentă servit a la carte!

    1. Mulţumesc, dacă ţi-a plăcut,înseamnă că merită să scriu, să continui această poveste. Să vezi ce slăbiciune am pentru artă, atunci când scriu despre pictorii mei preferaţi (am câteva articole):
      Te invit la un ceai!

  12. nimic nu se mai poate zice ori scrie
    aş zice PERFECT dacă n-am şti că perfecţiunea trebuie ciobită măcar la un colţ să poată părea umană

  13. „Bem ceai pentru a uita tumultul lumii ce ne inconjoara” T’ien Yieng, poet chinez.

    Ceaiurile afumate (Lapsang / Souchong)

    Cu stangacie numite de multi consumatori „ceaiuri din China”, ele nu reprezinta decat o mica parte din productia nationala.Acestea sunt ceaiuri negre constituite din frunze mari, situate mai jos pe planta de ceai (Souchong) afumate la un foc de radacini de molizi, slabe in teina. Lapsang inseamna „varietate afumata”

    Dupa cum spune legenda, totul a inceput in China la inceputul dinastiei Qing(1644-1911) in muntii Wuyi in Fujian.O trupa a armatei imperiale, cu manevre prin regiune, a locuit intr-o manufactura de ceai. Jenat de aceasta prezenta si cu lucrul intarziat, plantatorul a avut atunci ideea de a aprinde focuri cu molizi (pin chinezesc) ca sa accelereze prelucrarea frunzelor proaspete care se acumulasera. Astfel au luat nastere aceste noi savori, atat de particulare si atat de delicate: cele ale ceaiului afumat.

    In prezent, frunzele de ceai destinate producerii ceaiului afumat, sunt vestejite, oxidate si uscate in asa numitele „smoke houses” (afumatorii); constructii speciale unde toate aceste procedee au loc pe o platforma construita deasupra cuptoarelor unde ard focuri cu lemn de molid, a carui coaja a fost indepartata, in acest fel fumul va conferi frunzelor o aroma delicata si usor parfumata cu miros de molid.

    http://candlesandcomfy.files.wordpress.com/2011/02/lapsang-souchong.jpg

    seara frumoasa sa ai Mirela 🙂

    1. Roxana, aici e un adevarat articol, chiar regret ca nu i-ai facut loc pe blogul tau…Ceaiul afumat e foarte bun, aroma lui e folosita si de parfumieri si poate iti amintesti convorbirea avuta cu tine in legatura cu ceaiul afumat.
      Multa lume nu a auzit de el si s-ar fi bucurat sa citeasca Sa vedem in ce masura vor fi citite si comentariile. Din cele cateva sute de sortimente de ceai bun, am ales si eu asa, spuma si sampania ceaiurilor!

      Te invit la un ceai povestit!

      LE: am vazut acum ca ai scris!

    1. Acum cateva minute am revenit din plimbarile pe care le facem in fiecare sambata prin oras si nu numai! Voi veni cu placere si interes la casa ceaiului, sunt curioasa. Weekend plin de bucurii , Alina si ma bucur ca ni te-ai alaturat! 🙂

      Sakura…tea!

    1. Carmen, azi mergem noi la piscina, ne-am facut un abonament! Sa citesti azi povestile, sunt deosebite, te vor incanta. Multumesc ca ai invitat-o pe Alina in cercul nostru.

      Sa savuram IMPREUNA un ceai:

    2. Buna dimineata! si distractie placuta la piscina 🙂
      Imediat ce m-am trezit, mi-am facut o cafeluta – ca de obicei, si am început sa citesc Povestile parfumate. Am început cu a ta, care m-a fermecat (nici nu am stiut ca exista parfumuri cu nota principala ceai! Foarte interesante informatiile tale). Acum… îmi sta cafeaua în gât… Nu se potriveste sa citesti despre asemenea arome si sa bei cafea ;)) Fug sa-mi prepar un ceai – Darjeeling Jasmin (chiar ca avem gusturi comune!)
      Te pup. Sa ai o zi minunata!

    3. Da, cafeaua e aroma si gustul diminetilor si pentru mine! Dupa care, incep cele trei ceaiuri ale zilei, aproape intotdeauna si Darjeeling Jasmine. 🙂

  14. Buna seara!
    Aceasta pagina sigur are parfum. Iar daca unii inca se mai indoiesc de faptul ca si in virtualitate exista parfum care se poate simti, sa vina pe acesta pagina de mare tinuta, de un rafinament si o eleganta aparte, si vor simti aroma ceaiului si eleganta stilului.
    Va multumesc! Sa aveti o saptamna cat se poate de buna!

    1. Constantin, va multumesc. Noblesse oblige, iar aici mi s-a facut un mare compliment. Prin ferestrele „casutei cu ceai” se raspandeste aroma ceaiului in ceasca. E miraculos. Vi-l ofer! 🙂

  15. Marturiseam pe undeva, pe unul dintre bloguri pe care s-a scris despre ceai, azi, ca sunt fascinata de samovare. Cred ca undeva, in mintea mea, e o poveste parfumata cu ceai bun, despre care nu-mi amintesc, insa!
    Cat despre articol, as avea doar trei cuvinte de spus: GE-NI-AL! 🙂 🙂 🙂

    1. Gabriela, daca in mintea ta e o poveste parfumata cu ceai bun, intr-o zi ti-o vei aminti, iar eu si ceailalti o vom citi cu mare drag, ca-ti cunosc harul!
      Multumesc, cand vin din partea ta, aprecierile sunt sincere.
      Hai sa bem un ceai alaturi de un samovar teribil! 🙂

    1. O mie de pupici! Are lagatura, muzica Enyei are parfum de ceai in mare masura!
      Buíochas a ghabháil leat!
      Domo arigato gozaimasu!
      どうも ありがとうございます。

      😉

  16. Multumesc Mirela. Imi place mult noua ta rubrica. :)) Ma bucur ca am participat si eu (desi din greseala). Inca cu ciocolata nu stiu sigur (ca acum scriu un jurnal live din Maroc) sa vedem cum se potriveste ….

    Seara frumoasa

    1. Draga Aliceee, nu e noua, Povestea parfumata a debutat in februarie.
      Uite o „greseala” care a dat bine si pentru care ma bucur, articolul tau fiind foarte reusit!
      O zi frumoasa.

  17. Primul parfum il stiu, adica am avut ocazia sa-l miros, de curiozitate, cel de la Bulgari insa nu-l cunosc. Oricum, mirosul de ceai e, in opinia mea, unul cu totul special, pe care, tot ca o opinie personala, afirm ca l-as prefera oricand unei arome de petale de trandafiri, crin sau orice alta floare dulce, daca pot spune astfel… Eu sunt mai degraba adeptul esentelor lemnoase, tari, aspre, sa zic asa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus