Zeiţa Ciocolată şi parfumul său. Invitaţie

Vă place ciocolata? Ei, poftim întrebare!
Să ridice mâna sus de tot cel căruia nu-i place ciocolata! Nu, nu cei care ţin dietă, sau care îşi menţin silueta perfectă şi pe care îi invidiez pentru ascetism. Mă rog, mai degrabă le plâng de milă, că-i mare păcat să-ţi refuzi o bucăţică sau o bucăţoaie de ciocolată, o minimă şi permisă bucurie! Şi pentru cei care au restricţie la consumul de zahăr s-au fabricat sute de sortimente de ciocolată cu înlocuitori,ok?!  Ciocolată albă, neagră, cu lapte, cu alune, cu mentă, vanilie, migdale  sau cocos!  Fântâni de ciocolată, tablete, praline, bomboane de ciocolată cu umpluturi diverse,  cu lichioruri fine,  fructe confiate, vişine în sirop, arahide, cereale, seminţe, ghimbir, scorţişoară, mere coapte, cornflakes,  piper! Ciocolată caldă, îngheţată de ciocolată, prăjituri şi torturi de ciocolată! Ciocolată elveţiană, belgiană, franţuzească, nemţească, italiană, etc etc etc! Vă provoc să-i găsiţi parfumul, acel secret al aromei în gustul preferat! 😉
Istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.
Cristofor Columb
(1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obișnuia să bea o băutură preparată din semințe de cacao, numită „chocolatl”. Montezuma obișnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.„(wiki)
Zeiţa Ciocolată nu putea să fie ocolită de literatură, fim, muzică, etc. Cartea „Charlie şi fabrica de ciocolată”, scrisă de Roald Dahl,  dezvăluie în paginile sale secretele uluitoare ale lui Willy Wonka. Apeciatul regizor Tim Burton, ecranizează în stilul său inconfundabil cartea lui  Roald Dahl, aşa încât filmul „Charlie si Fabrica de Ciocolată”, despre excentricul producator de ciocolată Willy Wonka,  jucat de preferatul lui Tim, admirabilul JOHNNY DEPP, alături de Charlie Bucket  jucat de FREDDIE HIGHMORE, un băiat cu suflet bun, provenit  dintr-o familie săracă,  trăind în umbra fabricii extraordinare a lui Wonka, devine una din cele mai reuşite ecranizări depăşind, după spusele criticii de specialitate, cartea.
Şi pentru că nu mai e un secret că benefica ciocolată (consumată în cantităţi rezonabile, să nu uităm) conţine  serotonină ,  cunoscută şi sub denumirea de „hormonul fericirii”, care produce intotdeauna o sezaţie de bunăstare, bucurie, fericire, propun ca Povestea parfumată de sâmbăta viitoare să aibă tema Parfumul Zeiţei Ciocolată. Am speranţa ca amatorii acestui deliciu cu aromă minunată să scrie despre…CIOCOLATĂ! Aştept ca, pe lângă obişnuiţii prieteni ai cercului de povestitori ai miresmelor dragi, să ni se alăture noi prieteni.

,

Inivitaţi:
Xaba,Octo Cat,CARMEN,DaurelAurora ,Vania,Rokssana,  , Robert,,Nea CostacheAndy, TheodoraCoolnewz, MaxPeter, Zinnaida,Zina,Teo NegurăClipe de Cluj, Cristian Gheorghe,CARMEN, CristiG1B2I3, Gabriela ElenaLuna PatrataSupravietuitor, Theodora, Gabi Cimpoca,Tu1074 ,Lolita,Alina,Lili,Sara, Vera,Daurel, Aliceee,Călin, -X-.

Articole create 911

56 de comentarii la „Zeiţa Ciocolată şi parfumul său. Invitaţie

  1. ma aflu printre cei carora le plingi de mila! 🙂 De fapt nu s-ar spune ca tin dieta, ci mai degraba ca „sunt atent” la ce maninc. Iar ciocolata este aproape in totalitate neagra. 70% + Referitor insa la ciocolata „clasica”, preferata mea all times este cea belgiana. Apoi frantuzeasca. Si desi am stat 5 ani in Elvetia, asta vine abia pe locul 3. Cit despre ciocolata nemteasca … hmmm … nu prea stiu ce sa zic 🙂

    1. Asta cu “sunt atent” la ce maninc”, e de invidiat, mno! 😉
      Nu exagerăm, nu, dar ne delectăm. Cea nemţească…nici eu. Poate Toblerone.

  2. Propui niste teme de mai mare dragul. cred ca ma incumet la scris! 😛
    Mie imi place cea italiana si nu stiu cum de-ai uitat-o!

  3. Asta e sadism sadea ! 🙂 La ce chinuri vrei sa ma supui… Eu, care imi fac procese de constiinta pentru fiecare bucatica…da’ tot o mananc ! 😀

    1. Zina, spuneai tu la comentariul meu de la articolul cu Budapesta, ca avem inca un punct in comun. Ei, iata INCA unul! Si e atat de dulce! 🙂

  4. Mai demult, cand ma credeam „jmeker” as fi zis:
    „Daca ceva-i placut pe lume, este imoral, sau ilegal, sau ingrasa”… si asteptam aplauze…

    Acum zic, precum (un) Bratianu ironizat de Iorga ca n-are simtul istoriei: „Ca inginer, am simtul masurii”

    1. Imi place ce spuneai cand erai jmeker! 😉
      Acum ar cam fi cazul sa devenim macar un pic…ingineri! Dar nu de tot :))))))))))

  5. Nimic nu putea ilustra mai bine Parfumul ciocolatei decat un trandafir din ciocolata. Aveti un gust desavarsit. O zi plina de delicii!

  6. Mulţumesc pentru invitaţie, sper să găsesc ceva frumos… Chiar se pretează tema, cred…
    Cred că la mine creşte nivelul de serotonină numai privind!… Mmm.. Că nu mai pot! 😀
    Oricum, până atunci am de gând să fac o surpriză plăcută doamnelor şi domnişoarelor (numai să-mi găsesc un picuţ de timp…) 🙂

    1. Doamnele, domnisoarele si domnii, vor fi cat se poate de incantati! Eu cu siguranta ca da! Si tema se preteaza, spun asta pentru ca n-am vazut vreo tema care sa nu se preteze in ceea ce te priveste! Nu e doar un compliment, e o realitate.
      Pofta buna la ciocolata! 🙂

  7. Zina :

    Mirela, am incurcat borcanele rau !
    1. Ti-am promis ca “o sa scriu” reteta de lasagna, uitand ca eu o publicasem pe blog de cateva luni !
    2. Cand am descoperit asta, i-am trimis-o altcuiva si pe urma mi-am amintit ca eu cu tine avusesem discutia despre lasagna. Sa ma ierti, te rog ! Uite si reteta
    http://zinnaida.ro/2011/07/22/lasagna-cu-carne-arta-culinara/
    O seara placuta !

    Multumesc, am facut-o , doar ca am eliminat paharul de vin din reteta, ca ai mei au ceva impotriva vinului :))) , in rest am respectat reteta si a iesit foarte gustoasa, am facut si poze! 😉

    1. Eu auzisem de hormonul fericirii din ciocolata, dar nu stiam ca se numeste asa, pana nu demult! Te astept cu o poveste dulce, poti adauga nuci, migdale, alune! 🙂

  8. Ei, da, poftim intrebare! 😛 Sunt fan ciocolata, mai ales ciocolata amaruie, cea amaruie cu menta sau ciocolata cu trufe. Mi-a placut mult articolul si am venit la ciocolata calda asa cum am promis. 😉

    1. O fata dulce ca tine nu poate fi decat FAN ciocolata. E teribilia cea amaruie cu menta, yummy! A, si cea calda, o bucurie!

  9. Draga mea, am adus ceva special pentru tine:
    Spaniolii au fost primii europeni care au incercat ciocolata adusa din Lumea Noua, iar Barcelona a ramas, inca de atunci, o destinatie pentru iubitorii de ciocolata. Printre realizarile sale in ceea ce priveste aceasta delicatesa dulce, orasul se poate lauda ca primul aparat de facut ciocolata a fost construit acolo in 1780. Barcelona celebreaza astazi patrimoniul sau de ciocolata printr-un muzeu dedicat in intregime ei, Museo de La Xocolata, care ofera totul, de la sculpturi de ciocolata la ciocolata calda.

    1. Moni, am de studiat! Am mâncat ciocolată spaniolă, dar habar n-aveam de acest muzeu! Să oferim tuturor câte o trufă, arată bestial! Şi e bună! 😉

    1. Carmen, raspund abia acum, sosita acasa de la orele cu studentii mei! 😉
      Chiar aveam dubii daca o fi buna, n-o fi buna…ciocolata nemteasca! Sper sa ne dumiresti si din acest punct de vedere. Mie imi place Toblerone, dar alt sortiment nemtesc n-am gustat! Abia stept la randu-mi sa GUST postarea ta! 😛

  10. Imi place ciocolata de toate felurile, mai ales cea de lapte.cand mi-e pofta de dulce, doar ciocolata as manca.
    As manca, insa nu mai mananc, sper ca Mos Craciun sa-mi aduca ciocolata de care am voie sa mananc.
    Cand eram obosita’ lipsita de vlaga, o ciocolatica mancata ma facea sa-mi revin, simteam ca imi circula sangele in vene, iar creierul incepea sa lucreze. 🙂
    O tema frumoasa pentru povestea parfumata!
    Sa ai o zi buna, Mirela!

    1. Gabi, Mosul e darnic si sigur iti va aduce ciocolata pe care ai voie sa o mananci. Ai dreptate, o bucatica de cioco sau o ceasca de cioco fierbinte te remonteaza si te umple de energie! Si de fericire!
      Pentru tine:

  11. Immmm, no aici as putea sa scriu o pagina intreaga cu doar doua cuvinte: imi place! Nu ma dau in vant dupa ciocolata alba, fug de cea cu menta sau crema de capsuni sau alte de-astea, dar… dar sunt nebun dupa cea neagra si dupa cea cu alune maaari, intregi, uneori mananc cate o tableta intreaga 😀
    O zi frumoasa, Mirela! 🙂

    1. Si eu, si eu! Doar ca eu trebuie sa tin regim dupa aceea!
      Cea amaruie e cea mai buna, clar! Da, si cea cu alune intregi, ai gusturi! 😉
      O zi plina de…ciocolata!

  12. Eu sunt la varsta si in situatia in care ma pot bucura de ciocolata fara grija caloriilor, asa ca… ma bucur din plin de ea! Mananc tot felul de specialitati:pana si ciocolata cu piper negru, o finete si o savoare rara! Va invit acum sa ascultati versurile melodiei Oliviei Ruiz
    O zi superba

    1. Cita, ma bucur mult sa te am in vizita! Suna interesant…cu piper negru, cred ca e un deliciu! Multumesc pentru melodie, e foarte antrenanta si are gust de ciocolata! Te invit cu drag sa scrii alaturi de prietenii nostri la Parfumul zeitei Ciocolata! 🙂
      Pentru tine, mai multe sortimente:

  13. Am mancat si mananc ciocolata fara restrictii … dupa lungi ani de ‘regim de ingrasare ‘ am reusit din nou sa ating greutatea de 55 kg 🙂

    Imi place ciocolata amaruie si cea cu coniac …

    1. Carmen, chiar acum am pus pingurile si il public mai tarziu, in seara acesta.
      Ceaiul a fost, ai avut ping! Te astept la ciocolata, aroma ciocolatei e prea buna ca sa treci peste ea.
      MAINE despre CIOCOLATA! Aici am facut doar prezentarea temei. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus