Parfumul zeiței Ciocolată (poveste parfumată)

Articol repostat

Învăluite în arome de ciocolată, în locul suflului verde de liliac sau al lăcămioarei de pădure, înveșmântate în senzuale acorduri  dulci-amărui, renunțând la nota citrică a bergamotei sau la cea  blândă a bujorilor roz, pentru a face loc gurmandelor arome, cam așa ceva vă propun în serile reci ! Asta pe lângă scorțișoară, cuișoare, ghimbir, piper, coriandru, care ne așteaptă la temele viitoare. Drapate în văluri subtile de albă sau întunecată ciocolată, în care migdalele și vanilia și-au făcut de cap, renunțând la trandafir,  ambră și santal…doar temporar și tot pare de neconceput ca acesta să fie un parfum. Si ar fi, dacă ar fi mereu primăvără și vară,  când aerul transparent al dimineților însorite  și căldura amiezelor leneșe te poartă spre serile nesfarșit de minunate și parfumate cu narcise, cedru, trandafir, santal, gardenie, ambră, vetiver, violete, iriși, mosc, liliac sau ierburi și fân, oh, divine miresme, chiar ar fi… Ei, dar gata, că toamna  a intrat de-a valma peste natură, așa cum vara a frustrat-o de întreaga lună septembrie.  Căutăm, pe lângă căldura lânii și a cașmirului, a caloriferelor sau șemineelor, o ceașcă de ceva fierbinte. Ceaiul a fost, urmează ciocolata! Aburul unei cești de ciocolată caldă, plină de savoare, se poate transforma într-un parfum cu arome gurmande, emanând, la propriu, căldura amăruie și vanilată, aproape palpabilă, a unei tablete sau cești de ciocolată, evocând exotismul țărilor unde crește bobul dătător de savoare și energie. Montezuma însuși sorbea zeci de căni de cacao pe zi, și asta pe vremea cand europenii se delectau  doar cu siropuri cuminți și exagerat de dulci. Ciocolată, vanilie, caramel, cafea aburindă,  fructe confiate, piper, toate  emană  căldură și te duc cu gândul la toamnă și iarnă.

Așteptam de câteva minute în cofetăria cu ferestre aburite pe margini, prin care se zărea destul de vag strada, animată mai mult de fuga oamenilor către o fărâmă de căldură, către acasa lor uscată și luminoasă,  decât de plimbare. Rămășițele unei  toamne  despuiată de frunze, de auriu, de tot, făceau loc ploilor, vântului nehotărât, gata să te ia pe sus, cețurilor, norilor. Trebuia să fi sosit, așteptam deja cam demult…Citeam un articol scris de mine pentru o publicație de arte vizuale, cand am simțit o aromă vie și caldă de ciocolată fierbinte, în care, pe langă caramel, cineva deștept adăugase un strop de vanilie Bourbon. Credeam că a adus chelnerița comanda, dar nu era așa și m-am lăsat ușor pe spătarul confortabil al fotoliului, inspirnd profund. Era chiar lângă mine și nu era chiar atât de comestibil ca să fie confundat cu ceașca de ciocolată fierbinte, pe care chiar atunci mi-o așezase, cu eleganță, pe o tavă dantelată, chelnerița. Am adulmecat ca un veritabil copoi. Apoi am descoperit-o, ca o isteață pisică. Era o doamnă de la masa alăturată, o frumusețe ceva mai plină, cu haine din lână albă, care emana acest parfum de ciocolată. Un parfum cald, cu note gurmande, condimentat cu piper și coajă de portocală amară, pe langă vanilia Bourbon despre care am amintit și caramelul care le glazura. Pe vremea aceea eram atât de preocupată de arte, de expoziții și atelier, încât nu prea știam despre parfumuri decat că îmi plac enorm, că le voi folosi veșnic, că merită toți banii pe care alții îi aruncă pe vicii, și le simțeam, le recunoșteam și le alegeam ca un veritabil cunoscător, fără să fi studiat vreodată ceva din domeniu sau să fi citit vreo carte de specialitate. Nici nu apăruseră la noi încă. Între timp a venit persoana așteptată și , învăluită în aroma celor două tipuri de ciocolată, una buvabilă, alta …aproape, am petrecut momente de răsfăț, delicioase și povestite la o ceașcă de lichid parfumat și fierbinte, în acorduri pline și savuroase dinspre frumoasa doamnă parfumată. Nu știu nici acum ce parfum folosea, dar am găsit câteva asemănătoare, pe care vi le voi prezenta aici.

Prietenii poveștii parfumate deja cunosc brandul Bvlgari din povestea parfumată a ceaiului și nu numai. Se pare că designerii de la Bvlgari preferă notele comestibile, urmand să ne ofere, după ceai verde și alb, o minunăție de parfum numit Blv Notte, (Blu Notte), absolut seducător și vibrant, care te invăluie amărui în ciocolată, reușind să rămană parfum, și încă unul din cele mai rafinate.  Notele dulci amărui de galanga, mandarine, vodcă, langă cele pudrate de  iris, flori de tutun, se asociază într-un dans senzual cu ciocolata neagră, pe o bază de tămaie și  ambră.Tot Casa Bvlgari ne drruiește note dulci de ciocolată ală, în acord tandru cu o inimă de lotus, pe o bază înmiresmată de cedru, în personalul parfum Omnia. Delicios și vibrant. Parfumul  Lolita Lempicka For Women , cu miresme care amintesc de deliciile copilăriei, miroase a praline în mod voios, dar și senzual. N-ai crede, dar așa este! Note gurmande, aromat ciocolatii, găsim din belșug și  în  parfumul Angel, unde caramelul și ciocolata dansează de bucurie că celebrul designer Thierry Mugler i-a cerut la fel de celebrului parfumier Olivier Cresp, un asemenea parfum! Avand o aromă tare, pentru unii chiar prea puternică, e o încantare pentru amatorii de ciocolată cu vanilie, de vată de zahăr și caramel, cum spuneam. Nu-l beți, totuși, parfumați-vă doar cu el și asta în zilele mai friguroase.

Parfumul puternic al notelor dulci și amărui, condimentate și vanilate, străbate prin straturile de lana sau stofă al hainelor purtate iarna si acesta ar fi un motiv în plus să le purtați pe cele care emană căldura binefăcătoare a aromelor de ciocolată cu adaosurile alea bune, care le fac  și mai ademenitoare. Poftă bună!  😉

 

 

 

 

Nu uitați că…Zeiţa Ciocolată nu putea să fie ocolită de literatură, fim, muzică, etc. Cartea “Charlie şi fabrica de ciocolată”, scrisă de Roald Dahl,  dezvăluie în paginile sale secretele uluitoare ale lui Willy Wonka. Apeciatul regizor Tim Burton, ecranizează în stilul său inconfundabil cartea lui  Roald Dahl, aşa încât filmul “Charlie si Fabrica de Ciocolată”, despre excentricul producator de ciocolată Willy Wonka,  jucat de preferatul lui Tim, admirabilul JOHNNY DEPP, alături de Charlie Bucket  jucat de FREDDIE HIGHMORE, un băiat cu suflet bun, provenit  dintr-o familie săracă,  trăind în umbra fabricii extraordinare a lui Wonka, devine una din cele mai reuşite ecranizări depăşind, după spusele criticii de specialitate, cartea.

Şi pentru că nu mai e un secret că benefica ciocolată (consumată în cantităţi rezonabile, să nu uităm) conţine  serotonină ,  cunoscută şi sub denumirea de “hormonul fericirii”, care produce intotdeauna o sezaţie de bunăstare, bucurie, fericire, am speranţa ca amatorii acestui deliciu cu aromă minunată să scrie despre…CIOCOLATĂ! Aştept ca, pe lângă obişnuiţii prieteni ai cercului de povestitori ai miresmelor dragi, să ni se alăture noi prieteni. Și rog pe un prieten al poveștii să propună tema viitoare, la comentarii. Pot fi mai multe propuneri! 🙂

Și un alt film superb, o muzică frumoasa și o poveste interesantă , în care Johnny Depp și Juliette Binoche au gust de ciocolată, atat de convingători și fermecători sunt, este Chocolat , tradus Ciocolată cu dragoste. De văzut!

 

DianaElly,GabiOchiiVerziMinnieSilving,SARA,Lili3d,Vero,Vania,Xaba, DaurelZina.
Recomandare: Rezonanțe imposibile -X- Fata trezită din vis

Articole create 906

9 comentarii la „Parfumul zeiței Ciocolată (poveste parfumată)

  1. Un parfum cu miros de ciocolată? Cat de interesant! Mi-a placut doamna din cofetaria aceea, e descrisa asa, ca o zana buna.
    Ma incanta articolele acestea. Seara frumoasa! 🙂

  2. Citind in titlu „poveste parfumata” am facut ochii mari si am inceput sa numar – pe degete! 🙂 Ma gandeam: am sarit din povestea parfumata vreo zi pentru povesti? A reiesit „nu” si am dat fuga sa citesc despre zeita Ciocolata! Parfumul ei razbate pana aici! Iar deviza mea e: nicio zi fara ciocolata! (cat se poate) Unii zic ca poftesc ciocolata aceia care au nevoie de tandrete – dar cine nu are?! Mie imi place ciocolata si atat!
    Vai! 🙂 Am citit ca a scris Gabi, ca a mancat inghetata de ciocolata! Am uitat! De ieri seara am in frigider! Un desert numai bun, pentru acum!

    Viata fericita, Mirela!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus