Ciocolată și parfum

Când v-am invitat să povestim împreună despre parfumul zeiței Ciocolată,(citește) am făcut-o cât se poate de serios și cu cele mai nobile intenții. Învăluite în arome de ciocolată, în locul suflului verde de liliac sau al lăcămioarei de pădure, înveșmântate în senzuale acorduri  dulci-amărui, renunțând la nota citrică a bergamotei sau la cea  blândă a bujorilor roz, pentru a face loc gurmandelor arome, cam așa ceva vă propun în serile de iarnă! Asta pe lângă scorțișoară, cuișoare, ghimbir, piper, coriandru, care ne așteaptă la temele viitoare, fiind ale Crăciunului condimentate arome. Drapate în văluri subtile de albă sau întunecată ciocolată, în care migdalele și vanilia și-au făcut de cap, renunțând la trandafir,  ambră și santal…doar temporar și tot pare de neconceput. Si ar fi, dacă ar fi mereu primăvără și vară,  când aerul transparent al dimineților însorite  și căldura amiezelor leneșe te poartă spre serile nesfarșit de minunate și parfumate cu narcise, cedru, trandafir, santal, gardenie, ambră, vetiver, violete, iriși, mosc, liliac sau ierburi și fân, oh, divine miresme, chiar ar fi… Ei, dar gata, că toamna a uitat să dea startul iernii, care a intrat de-a valma peste ea, așa cum vara a frustrat-o de întreaga lună septembrie.  Și iată că iarna căutăm, pe lângă căldura lânii și a cașmirului, a caloriferelor sau șemineelor, o ceașcă de ceva fierbinte. Ceaiul a fost, urmează ciocolata! Aburul unei cești de ciocolată caldă, plină de savoare, se poate transforma într-un parfum cu arome gurmande, emanând, la propriu, căldura amăruie și vanilată, aproape palpabilă, a unei tablete sau cești de ciocolată, evocând exotismul țărilor unde crește bobul dătător de savoare și energie. Montezuma însuși sorbea zeci de căni de cacao pe zi, și asta pe vremea cand europenii se delectau  doar cu siropuri cuminți și exagerat de dulci. Ciocolată, vanilie, caramel, cafea aburindă,  fructe confiate, piper, toate  emană  căldură și te duc cu gandul la iarnă.

Așteptam de câteva minute în cofetăria cu ferestre aburite pe margini, prin care se zărea destul de vag strada, animată mai mult de fuga oamenilor către o fărâmă de căldură, către acasa lor uscată și luminoasă,  decât de plimbare. Rămășițele unei  toamne  despuiată de frunze, de auriu, de tot, făceau loc ploilor, vântului nehotărât, gata să te ia pe sus, cețurilor, norilor. Trebuia să fi sosit, așteptam deja cam demult…Citeam un articol scris de mine pentru o publicație de arte vizuale, cand am simțit o aromă vie și caldă de ciocolată fierbinte, în care, pe langă caramel, cineva deștept adăugase un strop de vanilie Bourbon. Credeam că a adus chelnerița comanda, dar nu era așa și m-am lăsat ușor pe spătarul confortabil al fotoliului, inspirnd profund. Era chiar lângă mine și nu era chiar atât de comestibil ca să fie confundat cu ceașca de ciocolată fierbinte, pe care chiar atunci mi-o așezase, cu eleganță, pe o tavă dantelată, chelnerița. Am adulmecat ca un veritabil copoi. Apoi am descoperit-o, ca o isteață pisică. Era o doamnă de la masa alăturată, o frumusețe ceva mai plină, cu haine din lână albă, care emana acest parfum de ciocolată. Un parfum cald, cu note gurmande, condimentat cu piper și coajă de portocală amară, pe langă vanilia Bourbon despre care am amintit și caramelul care le glazura. Pe vremea aceea eram atât de preocupată de arte, de expoziții și atelier, încât nu prea știam despre parfumuri decat că îmi plac enorm, că le voi folosi veșnic, că merită toți banii pe care alții îi aruncă pe vicii, și le simțeam, le recunoșteam și le alegeam ca un veritabil cunoscător, fără să fi studiat vreodată ceva din domeniu sau să fi citit vreo carte de specialitate. Nici nu apăruseră la noi încă. Între timp a venit persoana așteptată și , învăluită în aroma celor două tipuri de ciocolată, una buvabilă, alta …aproape, am petrecut momente de răsfăț, delicioase și povestite la o ceașcă de lichid parfumat și fierbinte, în acorduri pline și savuroase dinspre frumoasa doamnă parfumată. Nu știu nici acum ce parfum folosea, dar am găsit câteva asemănătoare, pe care vi le voi prezenta aici.

Prietenii poveștii parfumate deja cunosc brandul Bvlgari din povestea parfumată a ceaiului și nu numai. Se pare că designerii de la Bvlgari preferă notele comestibile, urmand să ne ofere, după ceai verde și alb, o minunăție de parfum numit Blv Notte, (Blu Notte), absolut seducător și vibrant, care te invăluie amărui în ciocolată, reușind să rămană parfum, și încă unul din cele mai rafinate.  Notele dulci amărui de galanga, mandarine, vodcă, langă cele pudrate de  iris, flori de tutun, se asociază într-un dans senzual cu ciocolata neagră, pe o bază de tămaie și  ambră.Tot Casa Bvlgari ne drruiește note dulci de ciocolată ală, în acord tandru cu o inimă de lotus, pe o bază înmiresmată de cedru, în personalul parfum Omnia. Delicios și vibrant. Parfumul  Lolita Lempicka For Women , cu miresme care amintesc de deliciile copilăriei, miroase a praline în mod voios, dar și senzual. N-ai crede, dar așa este! Note gurmande, aromat ciocolatii, găsim din belșug și  în  parfumul Angel, unde caramelul și ciocolata dansează de bucurie că celebrul designer Thierry Mugler i-a cerut la fel de celebrului parfumier Olivier Cresp, un asemenea parfum! Avand o aromă tare, pentru unii chiar prea puternică, e o încantare pentru amatorii de ciocolată cu vanilie, de vată de zahăr și caramel, cum spuneam. Nu-l beți, totuși, parfumați-vă doar cu el și asta în zilele mai friguroase.

Parfumul puternic al notelor dulci și amărui, condimentate și vanilate, străbate prin straturile de lana sau stofă al hainelor purtate iarna si acesta ar fi un motiv în plus să le purtați pe cele care emană căldura binefăcătoare a aromelor de ciocolată cu adaosurile alea bune, care le fac  și mai ademenitoare. Poftă bună!  😉

 

 

 

 

Nu uitați că…Zeiţa Ciocolată nu putea să fie ocolită de literatură, fim, muzică, etc. Cartea “Charlie şi fabrica de ciocolată”, scrisă de Roald Dahl,  dezvăluie în paginile sale secretele uluitoare ale lui Willy Wonka. Apeciatul regizor Tim Burton, ecranizează în stilul său inconfundabil cartea lui  Roald Dahl, aşa încât filmul “Charlie si Fabrica de Ciocolată”, despre excentricul producator de ciocolată Willy Wonka,  jucat de preferatul lui Tim, admirabilul JOHNNY DEPP, alături de Charlie Bucket  jucat de FREDDIE HIGHMORE, un băiat cu suflet bun, provenit  dintr-o familie săracă,  trăind în umbra fabricii extraordinare a lui Wonka, devine una din cele mai reuşite ecranizări depăşind, după spusele criticii de specialitate, cartea.

Şi pentru că nu mai e un secret că benefica ciocolată (consumată în cantităţi rezonabile, să nu uităm) conţine  serotonină ,  cunoscută şi sub denumirea de “hormonul fericirii”, care produce intotdeauna o sezaţie de bunăstare, bucurie, fericire, am speranţa ca amatorii acestui deliciu cu aromă minunată să scrie despre…CIOCOLATĂ! Aştept ca, pe lângă obişnuiţii prieteni ai cercului de povestitori ai miresmelor dragi, să ni se alăture noi prieteni. Și rog pe un prieten al poveștii să propună tema viitoare, la comentarii. Pot fi mai multe propuneri! 🙂

Și un alt film superb, o muzică frumoasa și o poveste interesantă , în care Johnny Depp și Juliette Binoche au gust de ciocolată, atat de convingători și fermecători sunt, este Chocolat , tradus Ciocolată cu dragoste. De văzut!

Au mai scris la acesată temă:

Mirela

https://mirelapete.dexign.ro/2011/11/parfumul-zeitei-ciocolata/

Rokssana

http://rokssana.wordpress.com/2011/11/18/parfumul-zeitei-ciocolata-2/

Lili

http://innerspacejournal.wordpress.com/2011/11/18/ciocolata/

CARMEN

http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/11/ciocolata-putere-de-seducere.html

Cita

http://cita-topa.blogspot.com/2011/11/ciocolata-regina-patiseriei-si-printesa.html

Shayna
http://lunapatrata.wordpress.com/2011/11/19/parfum-de-ciocolata/

Vania
http://ivanuska.wordpress.com/2011/11/20/parfum-de-ciocolata/

Max Peter

http://romanianstampnews.blogspot.com/2011/11/poveste-parfumata-aroma-de-ciocolata.html

Gabi
http://g1b2i3.wordpress.com/2011/11/19/parfumul-ciocolatei-povesti-despre-ciocolata/

Amărui de ciocolată
http://www.amaruideciocolata.ro/antropologii-de-buzunar/senzualitatea-implicita-a-ciocolatei/

Aurora
http://stropidesuflet.wordpress.com/2011/11/20/cutia-cu-bomboane-de-ciocolata/
Lolita
http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/11/ciocolata-elixir-al-dragostei-poveste.html

 


Parfumul ceaiului tau și Parfumul zeitei Ciocolată au fost teme alese de mine. A sosit vremea să invit din nou prietenii să aleagă tema. A găsit Lili frumoasa temă Parfum de munte. Sambăta viitoare vom avea parfumul muntelui. Vă aștept cu drag!

 

Invitați:

Clipe de Cluj   ,Calin, Gabriela Elena, Andy,   CARMENCarmenDJ,LiliCELLA, Zina,Aurora  , Carmen ,Locul Gabi CimpocaCoolnewz,Lolita  ,  Cantina, Sara,Luna Patrata, Daurel, Gabriela Savitsky, , Teo NeguraG1B2I3 , Ilarie,    Supravietuitor ,Theodora , Vania  Rokssana Dictatura Justitiei,Max Ppeter  , Theodora,Carmen  , GabiZina. Și cine mai dorește!

 

 

Articole create 906

69 de comentarii la „Ciocolată și parfum

    1. Am trecut linkul tau, multumesc! Citesc si eu dimineata, acum…noapte de ciocolata, calda si parfumata sa avem! Pupici! 😉

  1. Vinerea fara cuvinte!ce mai pot spune!
    Eu as fi cumulat cele doua postari, dar poate le citeste lumea in paralel. Foarte faina treaba si desteapta, rafinata. Angel imi place foarte mult, e superb.
    Uite ceva care ar merge aici! Si weekend minunat sa aveti! 😛

    1. Cel mai apetisant videoclip posibil! Plus vocea unica a Amandei Lear. Pai, esti inspirata, mai bine ai scrie, sau asta e contributia ta, draga mea. Chiar e o completare foarte fericita! WE super sa aveti si voi!

  2. vai şi-amar de capul meu 🙄 o să am vise dulci
    cea mai PERFECTĂ ciocolată e cea NEAGRĂ, adevărată
    al tău să ie păcatul 😉 , eşti minunată

  3. va astept cu emotie fiecare poveste parfumata,iar aceasta de ciocolata este o mare bucurie:intai pentru ca sunt o mare,mare iubitoare de ciocolata si apoi pentru ca ador parfumurile Lolita Lempica.pe toate,dar in mod special pe cel pe care l-ati descris mai sus.mie imi evoca si gustul parfumat al lichiorului amaretto(sau poate e de vina ph-ul pielii,nu stiu).
    va multumesc.

    1. Bine ai venit, Gabriela, e minunat sa fii pasionata de ciocolata si de excelentele parfumuri Lolita Lempicka. Viata e facuta din minunatii, daca le stim descoperi si savura!
      Multumesc. Un mic dar:

    1. Da, magie curata! 🙂
      Te invit sa participi la Povestea parfumata. O voi publica aici, specificand numele, daca e lasata la Comentarii. Cu drag!
      Noapte buna si parfumata!

    1. Cita, vin de la tine, unde m-am delectat cu imagini si informatii pretioase si cu adevarat artistice. Se poate vorbi despre Arta fabricarii si modelarii ciocalatei. S ai o zi dulce si aromata ca cea mai fina ciocolata! 🙂

  4. O tema excelenta, pe care ai abordat-o asa cum ne-ai obisnuit, cu sensibilitate si cu siguranta unei bune cunoscatoare în materie.
    PS: Pentru ca sa pot transpune în scris aroma ciocolatei, astazi am dat o tura pe la parfumerii si una si mai lunga pe la cofetarii si ciocolatieri siiii… nu m-am mai putut opri pâna când nu am mâncat o punguta cu cele mai rafinate praline, spunându-mi în gând ca „eu nu, doar tu esti vinovata”! :))
    http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/11/ciocolata-putere-de-seducere.html

    1. Carmen, dupa cum te stiu eu, eram sigura ca vei face singura aceasta documentare, la fata locului! Eu m-am multmit cu netul, chiar daca am poze cu ciocolata calda facuta in casa si sunt documentata…cam prea!…dar am fost un pic mai lenesa! Parfumurile prezentate le am si chiar le folosesc iarna. Imbratisari calde, weekend minunat cu arome de ciocolata si parfum iti doresc! 🙂

  5. trebuie sa refac comentariul lasat si… evaporat.
    Ai abordat tema de astazi asa cum ma asteptam si cum ne-ai obisnuit, cu multa sensibilitate, talent si siguranta unei bune cunoscatoare.
    Eu ca sa pot transpune aroma ciocolatei în poveste, a trebuit sa fac o tura pe la parfumerii si pe la ciocolatieri. Nu m-am mai putut opri si am mancat o punguta din cele mai fine praline, scuzându-ma în gând si spunându-mi ca doar tu esti vinovata 😉 pentru ca ne-ai provocat la ciocolata :))
    http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/11/ciocolata-putere-de-seducere.html
    Sa ai un weekend minunat!

    1. Carmen, draga mea, nu s-a evaporat, dar uite ca ma bucur sa am doua comentarii de la tine, caci asa iti pot oferi mai multa ospitalitate!
      Un cake de ciocolata muzicala, pentru cei mai dragi prieteni! 😛

  6. Zeita Ciocolata imi este foarte buna prietena pentru ca se pare ca avem multe in comun, 🙂
    Superb, parfumat, aromat si foarte imbietor articolul tau, mi-a prins bine in dimineata asta.
    O zi frumoasa!

    1. Daca ai o asemenea prietena, sifgur esti fericita! Si daca aveti multe in comun, esti Shayna cea dulce, poate amaruie, dar sigur iubita de toti! 🙂

  7. Exact ce spuneam….cand ai putin timp si-ti mai si place subiectul, tu chiar pui pasiune in ceea ce faci… 🙂
    grozava postarea ta…bine documentata si …delicioasa 🙂

    weekend dulce sa ai….invelit in ciocolata 🙂 si nu te teme…arati perfect 🙂

    weekend dulce sa ai….invelit in ciocolata 🙂 si nu te teme…arati perfect 🙂

    1. Pasiune da, timp, mai putin decat as fi dorit, dar merge, pentru ca asa cum spui, imi place tema si…si ciocolata! 🙂
      Multumesc pentru delicii! Zi dulce si calda sa aveti! 🙂

  8. Ţinând cont de cât de mult îmi place ciocolata, mă îndoiesc că nu aş fi deţinătoarea neîncoronată a titlului mondial în această privinţă, aşa că articolul tău a fost savurat de mine cu toate simţurile existente şi pot să jur că Pavlov, dându-mă pe mine exemplu, n-ar mai fi avut nevoie de nici un alt experiment ! Dar dincolo de tot ce inseamnă ciocolată , care are un efect afrodisiac asupra mea, modul în care tu ai condus această prezentare a fost de-a dreptul seducător din toate punctele de vedere. Scrii atât de frumos, eşti atât de talentată, încât nu înţeleg de ce frustezi iubitorii lde literatură refuzând să aduni în pagini de carte toate aceste bijuterii literare? Cu drag.

    1. Aurora, stiu ca esti cea mai mare amatoare dec ciocolata pe care o cunosc, iar asemeni Rokssanei, nu depui niciun gram, mi-e o ciuda pe voi, pofticioaselor drag! 🙂
      Aurora, iti mulrumesc, dar stii ca o carte trebuie si tiparita, iar eu mai cateva ilustrate care stau asa cum stau si bietele tipografi,i deoarece nu au cu ce sa tipareasca, asa cum sta si atelierul, asteptand prmvara ca sa fie renovat, etc etc. Daca ma nasteam un pic mai spre Vest, nacar in Austria, sigur aveam alte conditii si o lume intrega beneficia de aptitudinile mele, nu doar eu si mei doi dragi.
      Dar sa revenim la ciocolata si sa ne bucuram de aroma ei! Te imbratisez cu drag si astpet o poezie dedicata deliciilor ciocolatii si dulci! 🙂

  9. La un concurs intre muzicieni cu instrumente de suflat, formatiile care nu erau pe scena mancau cu dichis portocale in primele randuri…
    Stiu ca nu-i o scuza, doar nu scriem cu creion chimic, insa eu chiar nu ma uit ce fel de ciocolata mananc…
    Ciocolata sa fie…

    1. Lili, aleg Parfum de munte, e splendida tema si se poate trata si ca iarna la munte, pentru cine doreste! O adaug acum.Un munte de ciocolata:

  10. De cand ne stim noi amandoua, e prima data cand am asteptat cu nerabdare sa se termine articolul !!! A fost un adevarat chin ! Dulce si parfumat, dar chin !:)

    1. Zina, asa chinuri sa tot traiesti! Un pic de cioco amaruie merge in fiecare zi. Imbratisari calde ca o ceasca de ciocolata! 🙂

  11. minuni gasesc aici la tine…mmmm….
    in secret sau pe fata aceasta e „zeita” pe care o iubeste toata lumea…
    si cum ar putea fi altfel cand e delicat dulce dar si amaruie si cremoasa…si inca in alte o suta de feluri 🙂
    acum ma duc la scurta intalnire cu „zeita” 🙂

    1. Pandhoraa, o scurta intalnire cu zeita nu poate fi decat o cioco mica, o pralina sau o cescuta de cioco fierbite!
      Intalnire delicioasa iti doresc! 😉

    1. Da, bunataturi! Abia astept sa vad ce minunatii ne oferi, ca stiu ce lucruri deosebite gasesc la tine intotdeauna! Pentru tine:

  12. e adevarat…ciocolata da dependenta…uite…m-am intors…am luat si o cioco mica cum bine spui tu…pe a mea am terminat-o :))

    1. Multumesc frumos Rokssana, e teribil! Am pus si linkul, sper ca e bine ca am procedat asa. Esti grozava, ce site dulce, o minunatie! Sa ai o saptamana dulce aromata! 🙂

  13. Postarea asta, cu tot ce i s-a alaturat ulterior (comentarii si poze) constituie un amalgam ucigator! Pentru ca iti infioara toate simturile, si cred ca doar un suflet de piatra ar putea rezista unor asemenea tentatii. Eu ma declar, oricum, cucerita! 🙂

    1. Gabriela, sa tot fim infiorati de…ciocolata! Ma bucur ca am resusit sa ofer ospitalitate dulce-aromat-gustoasa prietenilor. Odata voi face o postare cu prajituri fine, deja ma gandesc serios, ca au un parfum….minune! Sa ai o saptamana frumoasa! 🙂

  14. O minunatie de imagini si informatii cu/despre ciocolata si o gazda desavarsita ca de obicei! Imi place mult zeita prezentata, iar aromele de praline si copilarie zglobie pe care le emana Lolita Lempicka le ador si le port cand simt nevoia. Am ratat intalnirea cu voi de sambata aceasta, dar cand voi avea timp poate voi scrie si ceva despre ciocolata… Cine stie…
    Zile dulci amarui si pline de savoare! 🙂

    1. Sper sa ai timp, talent ai cu carul! 🙂
      Lolita, acum urmeaza Parfum de munte, si sambata, daca poti esti asteptata de prietenii povestii! Sper sa scrie cat mai multi. O seara frumoasa! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus