En Avril, Un Soir. Poveste parfumată

Inaugurez provocarea parfumată, care se va numi ”Povestea Parfumată”, pe care am lansat-o aici în 27 februarie, primind o serie de răspunsuri favorabile. Mă bucur că prietenii au răspuns provocării mele. Prima temă se referea, așa cum spuneam, la parfumul PRIMĂVERII. Se putea trata, într-o poveste parfumată: o amintire în care să existe parfumul unei flori sau a mai multor, un parfum creat de parfumieri sau mai multe, câteva fotografii cu explicații sau un videoclip creație proprie. Fiind prima poveste parfumată scrisă la cererea mea, voi acorda o săptămână întreagă creației. E invitat oricine dorește să scrie la tema dată. Esențialul este să ne exprimăm prin artă, prin scris, prin imagine, muzică. Și subiectul să fie Primăvara. Vă mulțumesc, dragi prieteni condeieri.

În aprilie, o seară

En Avril, Un Soir

Ce parfum are luna aprilie!? Pot să spun, simplu și sigură pe mine: de liliac! Și asta pentru că în aprilie, într-o seară, m-am întâlnit cu primul liliac înflorit. Nu, nu a înflorit dimineața, nici noaptea, ci atunci, seara. La ora magică, vrăjită, când nu știi dacă noaptea parfumată de primăvară tânără se lasă brusc peste fire, sau se preface că-i deja caldă și tărăgănează… până când soarele dispare total, lăsând umbre viorii, pline de promisiuni. Poate și pentru că, în timp ce un băiat mă invitase la plimbare, m-am ”lovit” de el. De ciorchinele de liliac, nu de băiat! Sau poate pentru că înflorise frumos, trecând peste gardul elegant al curții din care evada în stradă. Se simțea o boare cumplit de primăvăratică, de nostalgică și plină de dor, dinspre narcisele albe, aflate cu zecile în aceeași curte cu liliacul. Erau și niște violete. Cele de pădure trecuseră, dar astea, fiind mai puternice, răspândeau un miros a cărui dulceață te cucerea pe loc. L-am sărutat brusc. S-a cutremurat, răspândind parfum zeiesc. Liliacul, normal! Ați crezut că băiatul?! Liliacul alb, cel mov deschis și cel  violet roșcat. Narcisele albe mureau de gelozie! Violete albăstrii, narcise, liliac! Iată florile pe care, în aprilie, într-o seară, le-am preferat pupăturilor unui coleg care nu s-a lăsat păgubaș și m-a tot căutat, ulterior. Cred că a fost cel mai frumos băiat care m-a invitat la plimbare vreodată, egalat doar de al meu drag soț, de vreo 30 de ani încoace. Mi-a spus: ”O eșarfă fluturând la gâtul unei fete tinere, pe terasa unei case cu grădină, într-o seară de aprilie, care împrăștie aroma unui buchet floral în deplină armonie cu înfloririle momentului primăvăratic, va rămâne mereu o amintire vizuală și olfactivă. Sau parfumul eșarfei se va transformă în amintirea prețioasă a clipei de bucurie care evocă parfumul primăverii… M-a cucerit pe loc. Parfumul liliacului, desigur.

Apoi, odată cu certitudinea că am nas bun, am redescoperit mireasma liliacului și a violetelor, în vrăjitele și vrăjitoarele ape parfumate, semnate de Annick Goutal sau de inegalabila casă Caron. Parfumul primăverii… ce poate fi mai minunat? Pasiunea pentru natură, talentul si metodele tradiționale ale artei parfumeriei provoacă emoții unice, emoții ce pot marca momente din  viață. În Paris, pe străzile mai ferite de trafic, zărești primăvara câte o tufă de liliac alb, înflorit, care îți zâmbește cu ciorchinii dulci și dătători de prospețime. Parfumul este ”En Passant” și aparține frumoasei parfumiere Olivia Giacobetti, care în anul 2000 a creat pentru casa Frederic Malle un parfum aparent simplu, dar care s-a dovedit a fi complex și captivant. Primăvara din acest flacon, cu care ne-a obișnuit Frederic Malle, are miresme de liliac alb, grâu și note marine. Un alt mare artist parfumier, Ernest Daltroff, a folosit liliacul în şapte parfumuri ale casei Caron: Les Pois de Senteur Chez Moi, En Avion, Farnesiana, Or et Noir, Fleurs de Rocaille, Royal Bain de Champagne şi Voeux de Noel. Liliacul! Aici sau în Paris, primăvara ne dă peste cap și ne amețește, răspândindu-și parfumul unic. E magie curată să-l captăm într-un prețios flacon, pentru a ne aminti de primăvară atunci când dogoarea verii ne scaldă în miresme de cireșe coapte și briză marina. Sărutul unui liliac alb, al unei narcise, violete sau al unui băiat incredibil de frumos și îndrăgostit e încătușat în parfumul ”En Avri, un Soir”…  ou ”En Passant”.

En Avril, Un soir (M. Pete)
En Avril, Un soir (M. Pete)

 

Mai jos sunt linkurile către poveștile scrise la tema dată:

Carmen, o bună cunoscătoare de parfum:

Provocare parfumată. Regina primaverii*

http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/03/provocare-parfumata-regina-primaverii.html

Gabi– My Heart to Your Heart, a răspuns cu un videoclip despre Liliac, așa cum este această parfumată floare în pictură!

Liliacul

http://g1b2i3.wordpress.com/2011/03/01/liliacul/

Și videoclipul făcut de Gabi:

http://www.youtube.com/watch?v=DjG2MREjETQ&feature=player_embedded

 Silavaracald

Parfum de primăvară – Fără

http://silavaracald.cotcodacii.ro/2011/03/03/parfum-de-primavara-fara/

Gina

Parfum efemer

http://incertitudini2008.blogspot.com/2011/03/parfum-efemer.html

Gabriela, Fata din vis

Provocare parfumata. Parfumul primăverilor copilăriei

http://gabrielailies.wordpress.com/2011/03/03/provocare-parfumata-parfumul-primaverilor-copilariei/

Daurel

Parfumul primei cãsãtorii

http://daurel.wordpress.com/2011/03/03/parfumul-primei-casatorii/

Cati Lupașcu

Aşa cred eu că miroase Dumnezeu!

http://catilupascu.wordpress.com/2011/03/04/asa-cred-eu-ca-miroase-dumnezeu/

Aurora Georgescu

Vă mulțumesc!

UPDATE: unul dintre participanţi (ceva cu papa, dar nu-mi prea amintesc… poreclele) a fost eliminat definitiv de la participarea la poveste (oricum, nu avea substanţă) și, evident, șters din Blogroll, ca urmare a insultelor şi jignirilor lipsite de fundament aduse tuturor membrilor, lucruri care nu îi fac cinste, ci dimpotrivă. Firește că este  și o ”ea” invidioasă la mijloc (detalii și nume în privat). Şters şi ras la cererea voastră, dragi prieteni. 

Articole create 910

47 de comentarii la „En Avril, Un Soir. Poveste parfumată

  1. Articolul tău e bun și îi invit pe toți să-l citească.
   Te felicit și mulțumesc că ai răspuns primei mele provocări parfumate. Mă bucur și că ești cunoscătoare de parfum! 🙂

 1. Excepționale toate articolele, ai niște prieteni geniali, fiecare este altfel. Sunt și videoclipuri, poze, dar și texte literare foarte frumoase. E un gest frumos din partea tuturor și vă mulțumesc! Numai bine! 🙂

  1. Mulțumim, e de apreciat, deoarece nu e o temă ușoară, felicitări și mulțumim pentru aprecieri!
   Superb videoclipul! O zi bună! 🙂

 2. Mirela,te-am citit de dimineata,foarte frumos totul…
  Nu e o tema usoara si sincera sa fiu chiar daca e o provocare,o sa zic pas…imi este greu sa imi adun gandurile pentru asa ceva.
  Insa o sa va admir pe voi, cum va descurcati..:))

 3. Mirela, de-abia acum am ajuns la tine sa citesc prima provocare parfumata.Surpriza a fost mare!Lilicul e si alegerea mea! 🙂
  Imi place cum povestesti, m-ai facut sa zambesc, ceea ce e mare lucru.Iti multumesc mult, Mirela si sper sa mai vin si cu alte povesti parfumate, chiar daca le-am „povestit” mai demult.
  Le voi cauta mai tarziu si voi veni in fuga la tine sa le aduc!
  O zi parfumata de primavara!

  1. Gabi, ești minunată! Am ales Liliacul (și încă două flori), pentru că îmi place la nebunie mireasma lui, dar vezi că tu ai ales imaginile, făcând o capodoperă video, iar eu aromele și frumoasele amintiri. Mă bucur că te-am făcut să zâmbești! Și te aștept cu noi povești parfumate, să fie în fiecare joi câte una, cred că va fi bine așa! 🙂

  1. Oooo, iată al doilea domn care spune ”prezent” și mă incită să-i citesc, pe loc, …răspunsul la provocare! Vin imediat! 🙂

 4. Se pare ca numai tu si eu am compus un text ce se refera la un anume Eau de Parfum obținut prin amestecarea unor extrase din flori de primavara…

  1. Carmen, eu sunt de parere că în aceasta constă farmecul: fiecare și-a spus părerea în legătură cu modul în care percepe Parfumul Primăverii! E mai interesant așa, toate sunt originale și deosebite, mi-a făcut plăcere să le citesc! Sper că și ție. Eu voi continua în stilul meu, pentru mine parfumul e ARTĂ, nu doar….natură! O seară parfumată, Carmen! 🙂

 5. Iata texrul meu la provocarea parfumata:
  Cu o floare nu se face primavara. Cu un parfum, da!
  (de amica, adica Elio P.)
  Am intrat zilele trecute in magazine, in cautarea unui parfum. M-a vrajit parfumul Flora de la Gucci. Pentru iubitoarele de parfumuri florale, delicate, seducatoare, Flora e alegerea perfecta pentru primavara. 🙂 . (date: Pretul unei sticlute de 50 de ml e 210 lei. )
  Love by Nina Ricci mi-a placut la fel de mult. Este dedicat iubitoarelor de arome fresh, florale, usor fructate. Cum imi plac parfumurile cu o nota usoare de mar verde, flori de cires si migdala, Love by Nina Ricci e pe gustul meu.(date: in jur de 172 de lei, sticluta de 50 de ml)
  Aqua Allegoria de la Guerlain – Herba Fresca, cu note de citrice, ceai verde, piper, lacramioare, si o varinata florala – Tiare Mimosa cu note de citrice, mimosa, vanilie eperfecta pentru primavara.
  DKNY cu Be Delicious – Fresh Blossom, o aroma feminina, fresh, vibranta cu note de grapefruit, iasomie, coacaze.
  Gata! mai mult nu pot. Am vrut sa scriu despre parfumurile care merg primavara. Sper ca am reusit!

  1. Ce să zic, e tehnic, profesionist și ai dat suficiente sugestii, unele chiar pe gustul meu! Felicitari, Elio, te mai aștept cu astfel de răspunsuri, că vor mai fi provocări parfumate!
   Seară plină de miresme bune! 🙂

 6. Buna dimineata, Mirela. Gata,am postat. Sper ca am inteles bine regulile, daca nu, sa ma atragi de atentie. Trebuie insa sa imi cer scuze, cand am vorbit prima data despre aceasta provocare eram convinsa ca vineri e 3 martie. Pana azi dimineata am crezut asta. Sper ca nu ti-am creat neplaceri prin confuzia asta, dar ma stii, uneori sunt tare imprastiata.
  O zi frumoasa, sper sa iti placa ce am scris.

 7. Am adaugat, vezi daca e in regula. Imi cer scuze dar .. stiu ca ma intelegi ca fac 7 lucruri dintr-o data si mai am si scapari. Cu multumiri pentru intelegere.

  1. Știu Cati, eu acum vorbesc la telefon cu un client de la firmă, așa că sper să nu scriu cu greșeli! Mulțumesc, nu uita că TU ești autorul moral! E un succes, asta este! 🙂

 8. Buna Mirela,

  Azi ti-am descoperit blogul si, pentru ca imi plac foarte mult parfumurile, dar si pentru ca am citit bucuroasa cat de bine cunosti tu acest domeniu, indraznesc sa te intreb ceva: ce parfum de zi ai recomanda unei fete de 27 de ani (adica mie), ale carei parfumuri preferate (de seara) sunt: poeme, armani code, alien, addict, silver rain? Eu sunt din Cluj, nu imi plac parfumurile gen Cool Water sau Light Blue, dar caut ceva ce as putea purta ziua, un parfum care sa ma scoata din multime, sa fie persistent…Acum, ca vine primavara, simt nevoia unui parfum nu foarte greu (caci in timpul iernii le-am purtat si ziua pe cele mai sus mentionate), si nu stiu ce sa aleg.
  In alta ordine de idei, as vrea tare mult sa incerc parfumurile de la Tom Ford, Killian sau Caron, dar nu gasesc nicio parfumerie in cluj care sa le aiba. La Sephora si la Privilege s-au uitat ciudat vanzatoarele la mine cand le-am intrebat de aceste parfumuri.
  Astept nerabdatoare raspunsul tau!
  Felicitari pentru acest blog!

  1. Buna Raluca!
   Eu iti recomand cateva, sperand sa fie pe gustul tau. Davidoff Cool Water sau D&G Light Blue sunt doua parfumuri care nu-mi plac absolut deloc!
   Cat despre Tom Ford si Killian , doar de pe ShopOnline! Nu am vazut parfumuri de-ale lor la magazinele din Cluj.
   Incearca Salvador Dali: Daliflor for Women , Eau de Ruby Lips sau Dalissime. Sau Serge Lutens, Feminite du Bois. E bun si Sa Majeste la Rose. Pentru o tanara ca tine, perfect ar fi Eaudemoisele de la Givenchy sau Flora de Gucci. Caron – Fleur de Rocaille sau Yatagan doar online!Sau din Bucuresti, s-a deschis un magazin Caron. S-ar putea sa-ti placa si Cartier – Le Baiser Du Dragon sau Le Must de Cartier, te asigur ca te scoate din anonimat, cum spui tu! Se mai gaseste… Poate la Polus sau Iulius Mall, dar nu garantez, am vazut ca sunt axati pe vreo cateva branduri, gen Chanel si Max Mara!
   As mai fi Helena Rubinstein – Wanted si Lulu Guiness Parfum, cred ca ti-ar placea acum, in prag de primavara. Le-am gasit in duty free, dar poate sunt si prin shopuri. Mie imi plac toate Guerlain-urile Aqua Allegoria. Se gasesc la 450 lei si la Sephora si la Privillege. Am vazut si Patchouli Path, e senzational! Sper ca ti-am fost de folos! Succes!

 9. Multumesc mult pentru raspunsul atat de rapid si de detaliat! Ma voi duce chiar in aceasta seara sa testez parfumurile de la Dali, Cartier si pe cele de la Guerlain (am avut candva Champs Elysees, dar i l-am facut cadou mamei, prea multe flori pentru mine) 🙂 Flora il stiu, dar nu e pe gustul meu decat la inceput, cand imi pare fresh, apoi mi se pare ca miroase a sampon 🙂 Desigur, o fi ph-ul pielii mele de vina. O seara cat mai faina in continuare!

  1. Ei, nici nu ti-am recomandat Champs Elysees, este pentru femei mai mature, ca si Knowing de Estee Lauder. Shalimar de Guerlain e bun, dar e pentru seara!
   Zici bine despre Flora, dar a smapon bun! 😉

 10. MIrela, ai avut dreptate! Mi-a placut tare mult Le Baiser du Dragon si seria de alegorii de la Guerlain. Maine ma voi duce la pollus, poate mai testez si altele din cele recomandate de tine.
  Acum as vrea sa te mai intreb ceva, daca nu abuzez: stii vreun parfum de dama elegant, mai de seara asa, care sa contina menta? Am fost in seara asta la teatru si langa mine statea o doamna foarte eleganta care efectiv mi-a innebunit simturile 🙂 Unul din ingrediente parea a fi menta, pentru ca nu era deloc un parfum greu, iar eu am un nas destul de sensibil. Acum chiar imi pare rau ca nu am intrebat-o, dar mi-a fost jena. Oricum, la cum arata, probabil este un parfum mai deosebit, mai scump. Tare as vrea sa mai simt acel miros, desi intr-un fel sunt constienta ca sunt ca in povestea aia cu acul in carul cu fan 🙂

  1. Raluca, mă bucur că ai găsit ceva care să-ți placă. Parfumurile de seară conțin, de obicei, note de vârf extrase din flori exotice, care se odihnesc pe o bază de mirodenii, lemn, ierburi exotice, rășini, tămâie, vanilie. Menta e un acord foarte fresh. Dar asta nu înseamnă că nu se poate folosi seara. Mi-ar fi plăcut să știu ce parfum folosea doamna aceea!
   Parfumul Effusion For Her de la Iceberg, este un parfum moderat cu note de patchouli, mosc, pară, busuioc, mentă, cedru si bergamotă, recomandat tinerelor. Parfum casual, lemnos, se poate purta și seara, dar vara sau primăvara, când se face cald. Mă mai interesez pentru tine, aflu și eu. Nu foloseam menta decât pentru automobil și locuință. Pentru Effusion For Her de la Iceberg garantez. Să-mi spui dacă l-ai găsit! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus