Poveste parfumată. Parfumul sincerităţii

Tema este aleasă de Lolita şi e specială, deosebită şi îmi place mult. Anunţ, cu ocazia aceasta,  tema de săptămâna viitoare, care se numeşte  Parfumul fructelor exotice şi este propusă de Carmen. Peste două săptămâni, povestea va purta parfum de  Castane coapte. Temele vor fi mai puţin abstracte, la cererea prietenilor  Poveştii parfumate, care   funcţionează cât se poate de bine încă din luna februarie. Vă aştept aici cu linkurile către postările voastre. Succes!

Prietenilor trebuie să le ceri sinceritate. Asta dacă îi ai, pentru că sunt tot mai rari, ca o specie pe cale de dispariţie. Mă bucur că mai am câţiva prieteni, care mi-au rămas prieteni aproape indiferent de căile pe care le-am urmat fiecare.

Să vedem cum apare sinceritatea în câteva citate celebre:

1.Sinceritatea este o deschidere a inimii. Ea se găsește la foarte puțini oameni și aceea pe care o vedem de obicei nu este decât o dibace ascundere, spre a ne atrage încrederea celorlalți. (Francois de la Rochefoucauld)
2.Un fel de delicatete morala ne impiedica sa exprimam sentimentele prea profunde si pe care le consideram foarte firesti. ( Marcel Proust)
3.Sinceritatea este un dar rar in arta, mult mai rar decat indraznim sa marturisim. (Romain Rolland)
4.Sinceritatea absoluta este o dorinta, si cine crede ca o are intreaga este nesincer.( Mircea Florian)

5.Sinceritatea in arta e o insusire suprema. In ultima analiza, ea mi se pare chiar conditia unica a poeziei lirice… Nu oricine insa poate fi sincer in versuri. Citat de George Toparceanu
6.Este foarte greu să fii sincer când ești inteligent. La fel este să fii cinstit când ești foarte ambițios. (Fernando Pessoa)

7.Este foarte periculos sa fii sincer in conditiile in care nu esti si prost. (George Bernard Shaw).
8.Când cineva mă inştiinţează ca vrea sa fie sincer cu mine, ma gânedsc întotdeauna că ori va relata vreun episod personal, interesant doar pentru el, sau îmi va comunica vreo grosolănie.( Jose Ortega y Gasset).
9.Nu-mi place adevarul sa mi-l masor cu cotul. Vreau steaua cum se vede si rasul sincer, totul. ( Victor Hugo)
Este cu neputință să fii sincer cu ceilalți până nu vei fi învățat să fii cu tine însuți. (Maurice Maeterlinck)
10. Femeia care isi dezvaluie varsta, fie este prea tanara pentru a putea pierde ceva, fie este prea batrana pentru a putea castiga ceva. (Proverb chinezesc)

Când povesteşti despre sinceritate, o simţi parcă abstract, ca pe o noţiune şi atât. Când trăieşti sinceritatea, e altceva. NU! Nu cred în cei care afirmă:”Nu am nimic de ascuns!” Uite că nu cred, dimpotrivă, i-am descoperit ca fiind printre cei mai ipocriţi, mai puţin sinceri, mai prefăcuţi. Lasă-i pe ceilalţi s-o spună, vei vedea că nu se va încumeta nimeni. E dreptul omului să nu spună chiar tot despre el, despre familie sau despre oamenii care i-au încredinţat ceva din ei, poate secrete, poate doar mărturisiri. Le-ar trăda încrederea. Vezi, vezi că ai ceva de ascuns?! Asta dacă nu eşti gură spartă.  Exprimarea e dură, dar vorbim despre sinceritate azi. Şi tot aici am pus degetarul pe buba celor care susţin că nu au nimic de ascuns. Există adevăruri  care pot să afecteze imaginea unui om bun, în esenţă, o imagine pe care, prin comportament şi muncă, şi-a creat-o atât faţă de cei pe care îi respectă, pentru a fi respectat la rându-i, cât şi faţă de el însuşi.
„Nu vă cred atunci când afirmaţi că nu vă plac complimentele. Sunteţi printre cei avizi de ele dacă afirmaţi asta.” (Estee Lauder)  Şi nu e un păcat. Doar că trebuie să fiţi deosebiţi ca să le meritaţi. Nu pot uita cum ne îndemna profesoara de compoziţie plastică, doamna Doina Hordovan, în facultate:  “Să vă apucaţi de muncit, să fiţi ocupaţi, să nu pierdeţi vremea.  Rezultatul muncii voastre va fi complimentat. Complimentele mele se scriu cu “z” de la zece!”

Îmi amintesc o întrebare pe care i-am pus-o mamei mele după ce-am citit Tess D’Urberville. Suna cam aşa: de ce a trebuit să-i spună adevărul?…au murit oameni, iar ea  a fost condamnată la moarte. ..“ Mama mi-a răspuns, aproximativ, că “suferise cam mult, cred că era obosită de viaţă. Era o lume în care femeile nu aveau voie să greşească, iar dacă o făceau, adesea  fără voia lor, fie se fereau de mărtursiri, pentru a nu ajunge la marginea societăţii, fie plăteau aspru. O societate bolnavă, care merita din plin să fie minţită pentru că înşela, la rându-i”. A fost destin, a fost mărturisire, a fost speranţă. Staţi, nu săriţi, nu iau apărarea nimănui, îmi aminteam de revolta mea, ca adolescentă, în faţa unei decizii care a costat alte vieţi. Cât preţ punem pe viaţă, aşadar?
Nu admit să fiu minţită în faţă atunci când mi se poate spune adevărul, iar dacă nu se poate altfel, prefer tăcerea, minciunii. La rându-mi, dacă nu pot să fiu sinceră pe deplin, pentru a nu leza inutil,  prefer tăcerea, îndepăratare fără explicaţii inutile, distanţarea. Există şi cazuri în care mi se cere părerea şi atunci prefer să spun ce nu-mi place: atenţie, nu afirm că nu e bine sau că nu e frumos cutare lucru (de exemplu, cum scrie cineva), ci că nu-mi place. Sesizaţi nuanţa!
Prefer lipsa comunicării, unei relaţii nesincere, bolnave, ipocrite şi nefolositoare.  Ai două mâini, munceşte, ai cap, învaţă, ai familie, creşte un copil sau mai mulţi, ai inimă, iubeşte! Şi nu vei mai avea timp să invidiezi! Şi nici să minţi.
„Exagerarea este periculoasă în toate cazurile…distruge sinceritatea.” (Marcus Tullius Cicero).
Sinceritatea  are un parfum aparte şi pot să-l asociez cu mireasma unei dimineţi de martie, când ziua e deja mai lungă, când Primăvara stă la pândă, când nopţile prea lungi au luat-o la sănătoasa, pentru a dezveli chipurile şi trupurile care s-au ferit, în întuneric şi pe sub pilote grele, să se arate. Acesta este, poate, parfumul sincerităţii: de ghiocei, de sol reavăn, de verde crud şi de  ram înflorit. De zi luminoasă şi soare tot mai generos. Sinceritatea e luminoasă şi cel mai luminos parfum cred că e al primăverii timpurii, tinere, când totul revine la viaţă.

L’Air du temps de Nina Ricci, un parfum- simbol al păcii, al libertăţii, al primăverii omenirii, care a însemnat ieşirea din ororile războiului. Un parfum care îndeamnă la sinceritate prin mireasma şi simbolul pe care îl reprezintă. O bucurie cu aluzii pacifiste, departe de bârfă, departe de minciuni sfruntate, departe de tot ce ar putea însemna război. Dacă oamenii ar înţelege să se oprească din lupte inutile, viaţa ar fi mult mai bună. Să fim cât putem de  S I N C E R I şi să admitem că e mai bine să nu ai treabă cu nimeni, iar decât „să umbli să faci rău, mai bine umblă să faci bine şi vezi-ţi de ograda ta”,  cum spunea buna mea bunică.   🙂

Nina Ricci, L'Air du Temps

 

 

Au mai scris la această temă:

-amica
Au oamenii nevoie permanentă de sinceritate? De ce? Poate pentru că minciuna infloreşte mai lesne pe buzele oricui, aşa, ca buruienile? E  mai convenabilă minciuna decât adevărul? Este, minciuna, mai la îndemână, prin natura obisnuinţei individului uman, decât adevărul? Omul tinde să fie prudent, să fugă de probleme şi tone de explicaţii, să evite conflictul, că are destule pe cap, iar adevărul poate să fie prea dur şi odată rostit, poate răni. Rană care devine o provocare pentru spiritul lezat si inima suferindă. Oricum ar fi, “o clipă de adevar  valorează mai mult decât o viaţă de minciună”. (Poveste scrisă de Monica, prietena mea care semnează „amica„)
Mirela
https://mirelapete.dexign.ro/2011/10/poveste-parfumata-parfumul-sinceritatii/
Lili
http://innerspacejournal.wordpress.com/2011/10/28/sinceritatea-iubirii/
Rokssana
http://rokssana.wordpress.com/2011/10/29/parfumul-sinceritatii/
Carmen
http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/10/parfumul-sincertatii.html
Lolita
http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/10/sinceritatea-un-parfum-unic.html

Max Peter
http://romanianstampnews.blogspot.com/2011/10/poveste-parfumata-parfumul-sinceritatii.html
Daurel
http://daurel.wordpress.com/2011/10/29/despre-sinceritate/
Carmen Dictatura Justiţiei
http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2011/10/29/parfumul-sinceritatii/
Sara
http://sarabesleaga.blogspot.com/2011/10/sine-cera.html
Gabi
http://g1b2i3.wordpress.com/2011/10/29/povestea-parfumata-a-sinceritatii-spune-intotdeauna-ce-simti-si-fa-ceea-ce-gandesti/

Invitaţi:
Xaba, Clipe de Cluj,CELLA,Carmen Aurora ,LolitaOcto Cat meow,Gabriela Elena, Zina,Teo Negură,se-cret,Rokssana,Sara,pandhoraa,-X-,MaxPeter,Vania,Gabi,Daurel,Coolnewz,GabiCimpoca,Androxxa,
Dictatura Justiţiei,Theodora,Innerspace,Napocel,Colţul cu muzică, Iguana,Max, Mostwantedblog, Şi cine mai doreşte. 😉

Articole create 910

54 de comentarii la „Poveste parfumată. Parfumul sincerităţii

 1. Parfumul sinceritatii e parfumul insingurarii… Oamenii nu prea vor sa fii sincer cu ei. Stiu si ei, in sinea lor ce minusuri au. Prefera sa-i minti si sa ii faci sa creada ca au o imagine mai buna decat chipul lor real. Sunt atat de rari cei care apreciaza ca esti sincer cu ei, incat parca nici nu ar exista categoria asta… Si, pana la urma, ceilalti ii evita.

  1. Mă pui pe gânduri mai ceva ca George Bernard Shaw! Dar ai dreptate, ne cunoaştem minusurile, dar nu le acceptăm cu uşurinţă. Mă indignează mai mult cei care mint DESPRE mine, care îmi atribuie mizerii pe care nici nu le-am gândit, mai mult decât cei care mă mint PE mine. Sincer.

 2. Nu ţi-am spus pentru că nu era planificat nimic. Mâine avem program de ieşit, weekend în natură.
  Foarte bine scrie Moni, o felicit!
  Ai văzut ce scriu celebrităţile, dar e bine aşa, au dreptate. 😉

 3. “Exagerarea este periculoasă în toate cazurile…distruge sinceritatea.” (Marcus Tullius Cicero).
  In citatul lui Cicero, lucrurile sunt clare. Nu exista un „plus de om”, poate doar dacă nu o fi spus chiar omul vizat asta, mintind că-i un altul.Citesc tot mai des de-astea. „Plus de geniu”, „plus de femeie”, alte alea. Aşa cum scrisul pe blog nu-i chiar arta. Arta-i alteva si tu stii cam ce este dumneaei!
  Citatele ma fascineaza, deci asa stau lucrurile in mintile luminate. 😉
  …………………..
  EL E
  G E N I U !

  Repet:Si daca-i mai prind io pe p@pagigli ala sau pe psipsin@ aia ca ma banuiesc a nu exista, le fac fiecaruia cate o vizita de curtoazie. Cu un pumn in mutrele alea ale lor.

 4. o ‘mostra’ de sinceritate ? – poate parfumul unei flori;

  la arta, ar trebui sa … nuantez, iar acum nu pot, nu ma lasa coloana

  [scuza, te rog mult, trecerea rara si nelogat pe aici….]
  un sfirsit de saptamina simtit sincer in aromele unei toamne tirzii

  1. Ana, nu am ce să scuz, pe mine mă bucura fiecare popas pe care îl poţi face aici, la mine, într-o modestă casă virtuală, în care imi primesc cu drag prietenii (şi vizitatorii cu bune intenţii).
   Toamna va trece, iarna va lasa loc Primăverii şi florile vor demonstra că există Sinceritate.
   Multă sănătate!

 5. Îmi place felul în care privești lucrurile…Dacă parfumul prezentat a capturat mirosul sincerității, înseamnă că e un parfum extraordinar.

  1. De câte ori îl folosesc, mă gândesc că pacea , acea pace râvnită care l-a inspirat s-a născut din sinceritatea unor sentimente care refuzau ororile unui război străin tuturor. Este cel care mi-a venit în minte şi e extraordinar. 🙂

 6. Mirela, nu pot zabovi mai mult de cateva clipe, dar cu drag am citit si m-am bucurat de fiecare cuvant scris de tine. Alatur celebrelor citate o convingere a mea: SINCERITATEA ESTE SINGURUL TARAM PE CARE POATE EXISTA PRIETENIA.
  Nina Ricci… divin!!!!!!!!
  Cu drag te imbratisez!

  1. Auraş, nu-mi pot imagina prietenia fără sinceritate. Mai fură omul la cântar, câte puţin şi când e musai, dar în PRIETENIE niciodată, e o legătură atât de puternică, încât e exclus să nu se bazeze pe sinceritate. Ai punctat bine şi inteligent, cu stropii de suflet pe care îi împrăştii cu generozitate peste tot. Sincer (!!!), mai fă şi economie, dar nu la mine! Îmbrăţişări! 🙂

  2. Asa cum iadul nu are cuvantul IESIRE asa este si prietenia zidita pe sinceritate…O SAPTAMANA PLINA DE PACE!

 7. Mirela, eu zic ca mai bine sa spui adevarul chiar daca e putin dur, decat o minciuna.Daca nu, mai bine, taci.
  Nu suport minciuna, nu pot minti, nu ma pot preface.
  O fi bine sau nu, eu asa sunt.
  Inca nu m-am apucat sa scriu povestea parfumata, am s-o las pe maine.
  Iti doresc un weekend parfumat, Mirela!

  1. Gabi, eşti de o rară moralitate, de aceea te stimez şi chiar te rog să îţi păstrezi valorile, să ţii le ele, pentru că te definesc. Mă bucur că te numeri printre prietenii mei!
   M-am grăbit pentru că mâine nu am timp, avem un program stabilit deja, dar vin după amiază şi voi citi cu drag articolul tău.
   Weekend cu relaxare! 🙂

 8. mirela :
  Plus de geniu e Al, restul chiar nu conteaza, adica la ce te-ai referit.
  Grazie!

  A, sincer sa fiu(hahaha) ma steptam sa vii cu Astor Piazzola. Al di Meola cantand Astor Piazzola, atunci!

 9. „Prefer lipsa comunicării, unei relaţii nesincere, bolnave, ipocrite şi nefolositoare.” asta-mi pare mie esenta…

  weekend placut alaturi de cei dragi,Mirela 🙂

  1. Tăcerea e grăitoare într-o mie de ipostaze, iar aici cu atât mai mult. Nu-i aşa?
   O duminică aşa cum îţi doreşti! 🙂

 10. Daca este adevarata, o prietenie sau casnicie, ar trebui sa suporte momentele de totala sinceritate, ar trebui sa se bucure de parfumul sinceritatii.

  Imi pare rau ca am pierdut si aceasta deosebita si generoasa tema propusa. 🙁

  1. Gabriela Elena, sunt extrem de prinsă cu munca, dar pingul trimis e o invitaţie şi tu ştii, draga mea, că eu nu dau termene fixe şi că eşti invitată din oficiu! Dacă ai timp, m-aş bucura atât eu, cât şi prietenii mei, să scrii aşa cum ai mai făcut-o! 🙂

 11. Avem nevoie de sinceritate, la fel ca si de aer. Viata nu poate exista daca nu se bazeaza pe sinceritate si pe încredere.
  „E mai rusinos sa nu ai incredere intr-un prieten decat sa fii inselat de el” (Schopenhauer)
  Frumoase rânduri ai adunat, Mirela draga. Deschid cu emotie si placere pagina ta de blog.
  Sa ai un weekend minunat si sa petreci clipe de vis alaturi de cei dragi! 🙂

  1. Aşa este, când cineva pe care l-ai crezut prieten , căruia i-ai încredinaţat mult din tine, te minte, te trădează, te înşeală, e dureros. Nu demult am simţit asta, încă mai simt…dar va trece.
   O dumincă frumoasă şi plină de soare! 🙂

  1. Max Peter, se cuvine să îţi mulţumesc eu pentru că ai acceptat de atâtea ori, şi sper că ni te vei alătura mereu cu excepţionalele tale colecţii de imagini rarisime! 🙂

  1. Lolita, sentimentul este reciproc, altfel nu te invitam cu respect şi drag alături de minunaţii mei prieteni şi de mine. Şi sper că vom continua ÎMPREUNĂ acest periplu superb, din care învăţăm cu toţii şi care ne încântă inimile. Să ai o seară minunată! 🙂

  1. Sara, suflet pur, tu ai acest parfum de sinceritate şi mă bucur de fiecare dată când citesc rândurile tale frumoase!
   Multe bucurii! 🙂

 12. Am citit absolut toate povestile si mi-au placut. Dar de ce am impresia ca nu peste tot am gasit sinceritate? Si nu la Poveste, ci in unele comentarii. Clisee, mda, sau mi-e mie somn. 😉
  Duminica frumoasa! 😛

 13. Nu cred ca exista un om sincer, suta la suta, si fiecare are motivele lui pentru nesinceritatea afisata, la un moment dat. Viata m-a invatat ca unii sunt mincinosi patologici, se hranesc din minciuna si traiesc cu ea in casa. Din pacate, boala asta nu se poate trata, nu exista pilule contra, asa ca…
  Dar cu parfumul sinceritatii ar trebuie sa ne dam toti, mai des decat o facem, poate! Si la propriu, si la figurat! 🙂

 14. Sinceritatea este cel mai bun exercitiu de-a fi tu insuti, cel; de la inceput, inainte de-a fi aflat ce e minciuna, prefacatoria, interesul. Si mai ales e respectul fata de celalalt… Nimeni nu spune ca e usor sa fii sincer,, adesea e si perdant, pe termen scurt, dar multumirea sufleteasca ce o ai, stiind ca ai fost tu mereu, spunandu-te exact cum esti, iti picura in inima o bucurie cum putine alte lucruri ti-o mai pot aduce…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus