17 martie, 2012

Henri-Matisse, autoportret

Henri Matisse, Doamna Matisse

Ce să admiri mai mult la Matisse? Culoarea pură, plină, vioaie, însorită? Arabescul decorativ, vizibil într-un spațiu eminamente pictural? Intensitatea petelor de culoare? Felul în care a cultivat, cu spirit dezinvolt, arta africană? Sau modul în care i-a celebrat pe renascentiști? Matisse era prea inventiv pentru a repeta ce-au tot făcut alții. Există un demon al culorii care îi stăpânește pe artiștii mari și de la care evoluează, căci el constituie un nou punct de plecare și dezvoltare. E ca un elan, un entuziasm, un avânt.  Îmi place mult pictura lui Matisse și cred că are o anumită savoare, ca a unui  fruct copt, exotic, suculent și aromat. Cred că are  parfumul roadelor și plantelor care cresc în grădinile meridionale și au darul de-a fi pline de sevă, gustoase, luminoase și însorite. Cât putem să cunoaștem dintr-un pictor? Văzându-i, cu puțin noroc, o parte din tablouri prin expozițiile  retrospective sau în muzeele mari ale lumii. Admirând reproduceri. Sau citind câte ceva despre el și admirând o selecție cu imagini reprezentative pentru marea sa creație. Lucru pe care încerc să-l fac eu, aici.
Henri Matisse s-a născut la 31 decembrie 1869, în Le Cateau-Cambresis, o localitate din nordul Franței, într-o perioadă în care dacă voiai să faci o mișcare îndrăzneață în artă nu puteai fi decât un moștenitor al neoimpresionismului axat pe divizionismul cromatic, care se prefigura deja în lucrările lui Georges Seurat și Paul Signac. Matisse a trecut prin atelierele celor doi, dar a fost cel care a dat startul și  impulsul mișcării fauviste. Până acolo va străbate tot acest  divizionism cromatic al pointiliștilor aflați în plină vogă. Anul 1904  reprezintă un punct de cotitură în creația lui Matisse. La Saint-Tropez, Paul Signac  îl inițiază în stilistica divizionismului  , care îl influențează pozitiv pe cel ce va iniția mișcarea fauvistă. În lucrarea sa „Lux, calm și voluptate” Matisse folosește acest stil.

 

 

Henri-Matisse, Lux, calm și voluptate

Culoarea pură se așează în tușe sau chiar puncte scurte, amestecul realizându-se optic, de la distanță.  Matisse se afundă în tehnica  fauvistă, de folosire a culorilor pure, saturate, neamestecate. Cultivă cu spirit dezinvolt arta africană, influențat  si de artiștii renascentiști. Împreună cu ceilalți trei ”fauvi”, Andre Derain, Vlaminck si Dufy, Matisse deschide o expozitie la Paris, care declanșează un teribil scandal cauzat de explozia culorilor vii, neamestecate, trezind furia criticilor. Unul din înfuriați  numește întreaga expoziție ”Les fauves” („cușca fiarelor sălbatice”)  poreclă injurioasă care va da numele curentului artistic de ”fauvism”.

Henri-Matisse, Doamna cu palarie

Iubit la Munchen, Londra, Berlin și Moscova, expozițiile sale au un succes nebun și trezesc interesul lui  Stravinsky și a lui Diaghilev, care ajung să-l contacteze pentru desenarea unor costume și a unor decoruri pentru  celebra piesa coregrafică „Cantecul Privighetorii”, al nu mai puțin celebrei formații  rusești de balet. La Nisa, în jurul artei sale se crează un cadru artistic inedit, care nu agrează suprarealiștii, dar se axează pe inedit, pe decorul exotic și motivele africane și orientale. Doar în 1939 Henri Matisse se întoarce la Paris, într-un atelier nou, renunțând la suprafețele mari, decorative, preferând șevaletul și arta de mici dimensiuni. Una dintre aceste lucrări de șevalet este celebra „Ie” sau ”Bluză Românească”, inspirată de personalitatea prietenului său, minunatul pictor român Theodor Pallady. Sub ocupație, Matisse este considerat de autoritățile naziste un pictor “degenerat”. Se întoarce la Nisa. După o perioadă în care abordează tehnica colajului, Henri Matisse moare la 3 noiembrie 1954, înconjurat de prietenii săi, la Nisa.

Henri-Matisse, Ie românească

Cine a  pătruns în atelierul lui Matisse? Se spune că era un hangar mare, plin cu lucrări, unele abia începute, altele vernisate, așteptând să fie expuse sau trimise pentru a decora interioarele. Picturi decorative care aveau stilul desenelor de pe vasele corintiene. Odalisca în şalvari albaştri şezând în fața unui perete decorativ roşu, cu motive  negre, având alături un vas persan albastru deschis şi o tăblie de şah aşezată jos, are armonia asemănătoare covoarelor persane și arabe, din care se inspira Matisse.

Henri Matisse, Odalisque-with-a-turkish-chair-1928

Atelierul său din Paris era pe Boulevard Montparnasse. Călătorea mult și astfel se nășteau tablouri cu aer exotic. Cum e Faunul şi Nimfa, pictat în călătoria sa prin Tahiti. Nu, nu e vorba de o scenă mitologică, el nu repeta niciodată ce au făcut alții.
Matisse armonizează disonanțele înălțând  deformația până la stil. Un stil propriu, care l-a caracterizat mereu. De un cromatism halucinant, lucrările sale au și desen, alături de pete luminoase și pure de culoare. Era o noutate atunci, așa cum  inovație a fost şi arta lui Giotto care e  revoluționar față  de Cimabue, dar și Leonardo față de Botticeli, impresioniștii față de academiști și tot așa. Nu toți artiștii fac asemenea salturi, doar geniile. Dintre moderni,  Matisse, Picasso și Modigliani sunt maeștrii unei linii suple, expresive, o linie de o intensitate unică, care se evidențiază dintre alte lucrări ale artiștilor contemporani cu ei.

Henri-Matisse, Dans

Henri Matisse, Bucuria de a trăi

Henri-Matisse, Vase și fructe

Henri-Matisse, Peștisorii aurii

Henri-Matisse, Odaliscă, armonie în albastru

Henri-Matisse, Odaliscă stând

Hanri matisse, Madras-Rouge Mme Matisse

Henri Matisse, Peisaj marocan

Henri Matisse, Laurette-in-a-white-turban

Henri Matisse-Polynesia-the-sea, decor

Nimfa si satir

Odalisca

Fata de masa albastra

Să urmărim un documentar despre acest mare pictor și în care putem admira cele mai frumoase opere ale sale.

 

 

CARMEN,Vania,Zina,-X- ,Gabi Cimpoca,Dana,Daurel,Costin,Gabi,Florentina,Lili,Gabriela Elena,Daurel,pandhoraa, Rokssana,Theodora,Tury,-X- Aurora PRIMĂVARA ŞI NOI.

Categories: Diverse

29 Responses so far.

 1. CARMEN spune:

  o tema minunata! si eu îl admir pe Matisse si am avut deasemenea ocazia sa vad câteva originale în muzeele pariziene. Emotie artistica si sensibilitate pura sunt lucrarile lui.
  Matisse a spus „Culoarea trebuie sa te sfârtece!” si a reusit! Culorile te partrund din ochi în suflet si te impresioneaza asa încât nu le mai poti uita frumusetea.
  A fost prieten (si rival) cu Picasso… Pentru cei doi, modelul-femeie si natura moarta a reprezentat o adevarata obsesie artistica. Pe când Picasso (considerat cubist) s-a inspirat din propria imaginatie (denaturând adevaratul model, pâna la faptul de a nu mai putea fi recunoscut în original), Matisse (catalogat la post-impresionisti) s-a inspirat mai mult din medii interioare, tematicile celor doi i-au apropiat totusi foarte mult pe cei doi… Destinul a fost cu Picasso darnic, cu Matisse însa crud!
  Ce tablouri frumoase ai ales Mirela draga! Ce ma bucur ca ai inclus si româncuta! 🙂
  Te îmbratisez. Sa ai un weekend minunat, alaturi de familia ta draga!

  • mirela spune:

   CARMEN, draga mea Carmen, stau si citesc si-mi dau seama ca am avea ce sa povestim ore, zile si ani intregi! Ai scris minunat, ai stofa, eruditie si gusturi elevate. Asta e Carmen a mea!
   Foarte frumos, bine structurat si succint exprimat, dar totusi atingand subiectele esentiale. Esti un bun critic si istoric de arta!
   Cum sa n-o includ pe romancuta!? Stii, mie chiar imi place, e foarte resuita! 😛
   Sa ai un weekend de vis! Îmbratisari cu sutele! 🙂

 2. elly weiss spune:

  Superb 🙂
  Un pictor la fel de modern si astazi…dupa cca. 100 de ani…
  De altfel, incepand cu impresionistii…nimeni nu s-a demodat…

  • mirela spune:

   Bine ai venit Elly! Nu s-a demodat as spune ca a prins o patina speciala, care il distinge in peisajul picturii universale. Multumesc Elly! 🙂

 3. […] Atlantisra, Carla, Colţu cu muzică, G1b2i3, George, Gabrielle, Ioan Usca, Mirela, Ragnar, Schtiel, Shayna, Vizualw Rate this: Share this:TwitterFacebookEmailLinkedInMai […]

 4. Zina spune:

  Arta adevarata nu se demodează ! Se demodează numai moda ! 🙂
  Frumos articol. Nu pot sa spun ca Matisse e intre preferatii mei, totusi imi place coloristica lui si mi-e drag pentru ca a dat atentie iei romanesti.

  • mirela spune:

   Moda este atat de aiurita incat trebuie sa se schimbe de la un sezon la altul. Nu, n-am spus-o eu, dar e adevarat! 🙂
   Si mie culoarea imi place preponderent la Matisse, dar si spiritul sau iscoditor, care cauta si gaseste. Da, si prietenia cu Pallady. O zi frumoasa sa ai! 🙂

 5. Melly spune:

  Imi place paleta lui, e plina de prospetime si bucurie, iar romancuta e adorabila!
  Multumesc pentru clipa de arta daruita!:)
  Duminica placuta!

  • mirela spune:

   Buna dimineata Melly! Sa multumim impreuna artei si celor care se sacrifica, chiar daca o fac cu bucurie, pentru a cauta si gasi frumosul, pentru a-l darui celorlalti!
   Duminica insorita! 🙂

 6. Constantin Olteanu spune:

  Multumesc!
  La cat mai multe articole de acest fel!
  Sa veti o saptamana buna!

  • mirela spune:

   Constantin, nu cred ca vor fi prea curand. Am hotarat inca de saptamana trecuta sa iau o pauza. Doar pentru ziua de miercuri am pregatit imagini in avans. Dar poate le voi relua candva, cu toate ca nu promit.Am inca unul nepubilcat, sa vad.
   La fel, numai bine!

 7. Daurel spune:

  Tot vazand aici tablouri este posibil sa disting intre Picasso si Matisse; oricum, calatorind zilnic cu transportul in comun, la parfumuri sunt imun (rima cautata !)
  Multumesc de avizare.

  • mirela spune:

   :))
   Da, in autobuz si troleibuz sa te tii de nas, nu alta…
   Dar a distinge intre Picasso si Matisse inseamna a fi pe drumul drept! 😉
   Multumesc Daurel, sa ai o saptamana cu start bun! 🙂

 8. Constantin Olteanu spune:

  mirela :
  Constantin, nu cred ca vor fi prea curand. Am hotarat inca de saptamana trecuta sa iau o pauza. Doar pentru ziua de miercuri am pregatit imagini in avans. Dar poate le voi relua candva, cu toate ca nu promit.Am inca unul nepubilcat, sa vad.
  La fel, numai bine!

  As fi mai sarac fara aceste articole.
  Dar am rabdare. O seara placuta alaturi de familia minunata pe care o aveti!

 9. Privind toate aceste lucrari, am senzatia ca admir niste desene pictate pe vase de portelan. Sunt frumoase, fine, delicate… uneori niste linii care dau o armonie de nedescris. Cred ca i-a placut mult Nisa.

  • mirela spune:

   Asa este, i-a placut cel mai mult Nisa! Si tie ti-a placut, ai scris frumos! Daca ne va placea si noua, iti vom spune imediat ce ne intoarcem din vacanta, poate in iulie! O saptamana frumoasa! 🙂

 10. amica spune:

  Ii dau perfecta dreptate domnului Constantin si sustin promovarea artei si lectiile de istoria artei de pe acest blog, care se dovedeste tot mai plin de sens si importanta. Mai sunt si bloguri care au un rost, iar al tau e unul din ele. Draga mea, eu te rog sa faci niste poze mugurilor de primavara, colorati si care dau in frunza! Daca nu vrei, iti mai trimit eu. Hai ca m-am amuzat!
  O zi super iti trimit si iti urez sa ai, amica mia! Sa aveti! Pupici! 🙂

  • mirela spune:

   Știu sensul și importanța blogului meu și-l iubesc pentru că e locul meu, e o casă a mea și rămâne deschisă prietenilor, dar și celor care înțeleg importanța acestor valori artistice.
   În rest, va trebui să îmi traduci, cara amica mia!
   Toate blogurile cred că au un rost. Doar că eu am urcat în viața adevărată, pe o scară ascendentă. 😉
   Monica, dar și tu ai dorit asta. Hai, recunoaște! Pup you, fată bună! 🙂

   Aș vrea să îl ascult la Veneția. Și cu asta am spus tot. Ce zici, Moni? Sper ca veniti cu noi! 😛 😉

 11. mirela spune:

  Și încă unul, tot veneziano! Audițe plăcută!

 12. amica spune:

  Multumesc! Intre timp am si vorbit. As vrea sa le ascultam la Venezia impreuna. 😉

 13. Radu Manzat spune:

  Laudabil. Va felicit, doamna!

 14. Gabi spune:

  Imi place Dansul, imi place Ia romaneasca, imi plac toate lucrarile lui si ma bucur ca o artista scrie si ne arata arta atat de frumoasa.
  Mirela, sa ai o saptamana minunata!

  • mirela spune:

   Gabi, la fel cum tu ne bucuri cu Galeriile pe care le postezi și cu aducerea aminte a ceea ce e cultură și artă. O săptămână frumoasă! 🙂

 15. […] Mirela,CARMEN,Coolnewz,Ervin,Gabi,  Vania,Zina,-X- ,Gabi Cimpoca,Daurel ,Gabi,Florentina,Lili,Gabriela Elena,Daurel, Rokssana,Tury,  Aurora PRIMĂVARA ŞI NOI., Zina,Vania,Vanessa,pandoraa,Lolita,Theodora,Lili,Costin. actor, sărbătoare, Teatrul Naţional, Ziua portilor deschise […]

Leave a Reply