Parfumul mirodeniilor

Imaginați-vă acele vremuri în care, de la Veneția până-n Englitera, oamenii așteptau corăbiile sosite din Indii, doldora de arome prețioase și scumpe, râvnite mai abitir ca aurul și pietrele prețioase. Cei avuți plăteau pungi de galbeni pentru sferele parfumate care să le protejeze familia și pe ei înșiși de boli și să le confere acel ”ceva” aparte, spre a-i deosebi de gloata expusă molimelor și virușilor fără leac. Sfere perforate, din aur sau argint, lucrate de bijutieri, agățate la gât sau la mână, uneori purtate chiar în palmă, atașate veșmintelor sau cingătorilor, purtate ca obiect decorativ și eficace pentru păstrarea stării de sănătate și a unei aureole care îi detașa pe cei aparținând diferitelor categorii sociale. Mărul (pomander) sau sfera parfumată (boule de santeur), conținea prafuri aromate, rășini sau alifii puternic mirositoare, majoritatea având la bază cuișoarele, scorțișoara, coriandrul, piperul alb, negru sau roz, nucșoara, anasonul stelat și  ghimbirul. Pe lângă puternic odorantele condimente, se adăugau și esențe de santal, patchouli, tămâie, styrax, mirra sau benzoe, o rășină puternic parfumată. Antioxidant puternic, uleiul de cuișoare era prețuit și folosit  ca antimicrobian, antimicotic,  antiparazitar , antibacterian și antiviral, dar și fortifiant efiace al sistemului imunitar,  încărcând  organismul cu energie. Infernalele dureri de dinți din vremurile fără stomatologi își găseau rezolvarea în eternul ulei de cuișoare care le calma, dar era eficient și în tratarea problemei. Prietena și însoțitoarea cuișoarelor, renumita scorțișoară, e percepută azi mai mult ca aromă a prăjiturilor, vinului fiert sau turtei dulci, dar era o vreme în care aroma sa unică și inconfundabilă era prețuită ca și conservant (în Egiptul antic, la tehnica îmbălsămării),  curativ, ca antioxidant și în tratamentul infestării cu bacterii , dar și antifungic puternic. Se știe că un praf de scorțișoară adăuagt în orice preparat culinar  îi întârzie alterarea. Puțini știu că e eficace și în tratamentul cancerului și altor boli grave. Și atunci mai merită să ne întrebăm de ce valoarea sa era foarte mare  din antichitate și până la aducerea sa în Europa, pe drumul condimentelor deschis de Marco Polo? A desconsidera cunoștințele oamenilor Evului Mediu și a crede că era un ev întunecat s-a dovedit a fi o naivitate. Cei bogați, evident, știau foarte bine ce rol au aceste mirodenii, care vindecau, conservau și păstrau microbii la distanță. Fapt care i-a făcut pe gastronomi să le introducă într-o sumedenie de feluri de mâncare, pe spițeri să creeze sferele și uleiurile tari și aromate, dar și oțeturile balsamice îmbogățite cu condimente cu rol de panaceu universal. Sau în celebre și iubite parfumuri.Ce ușor ne este azi să procurăm orice mirodenie mergând doar la alimentara! Alegem un plic de coriandru, dulce, acrișor și picant, sub formă de praf sau miere de coriandru și avem un remediu aromat, un stimulent digestiv și calmant al sistemului nervos. Aromatizant plăcut pentru budinci sau mezeluri italiene, e folosit și la prepararea unor sortimente de pâine. Arabii îl combină cu suc de portocale pentru prepararea cărnii de miel sau pui, iar extrem orientalii îi laudă virtuțile de dezinfectant extern și intern, dar și tonifinat și afrodisiac. Plus că are efecte benefice pentru digestie și dă o stare generală de confort.  Aromaterapia și industria cosmetică adoră coriandrul, așezându-l lângă scorțișoară și cuișoare. Și să nu uităm de nucșoară, de fructele ei rotunde și acrișoare, de gustul său picant și ușor amărui, care seamănă cu al cuișoarelor, adusă din cele mai îndepărtate și exotice locuri,  pentru a fi folosită la deserturi rafinate, băuturi picante, sosuri și preparate din varză de Bruxelles, dar mai ales la celebra lasagna cu carne de pui și sos Bechamel, obligatoriu cu nucșoară!  Leacuri care combat insomnia, stresul, oboseala și durerile reumatice se extrag din nucșoară. Să nu uităm  cosmeticalele și parfumurile care au în componență aromata nucșoară, dar să fim atenți la efectele sale toxice, dacă nu e păstrată la loc uscat și e folosită în exces.

Ghimbirul este un stimulent puternic, tonic și energizant, dar și antitoxic, fiind un agent benefic pentru arderea grăsimilor, ceea ce îl face util în dietele de slăbit. Aromatul ghimbir  e un antidepresiv puternic, fiind eficient în afecțiunile psihice,  ca tonic, energizant și , după cum spun specialiștii, aducător de optimism. Un singur amendament au cei care au dat nas în nas cu ghimbirul: fie îl iubești, fie îl detești, se pare că nu prea există cale de mijloc.

Arabie-Serge Lutens

Puternic conservant și stimulent digestiv, piperul, fe el negru, alb, roșu  sau roz, de Cayenne sau din alte zone, e bine să fie proaspăt măcinat, altminteri își cam pierde proprietățile, fiind… exclusiv iute! O combinație de condimente cu efecte carminative puternice se obține amestecând o linguriță de piper negru proaspăt măcinat cu două lingurițe de chimen și cu alte două lingurițe de anason. Adăugată în mâncare, vă scapă definitiv de balonări și disconfortul creat de anumite preparate culinare. Piperul e un condiment folosit cu mare drag de maeștrii parfumieri, aromatizând parfumurile în egală măsură ca și cele mai savuroase preparate culinare.
Pe lângă mirodeniile amintite cu drag și respect aici, avem ienibaharul, curcuma, șofranul, fructul de oțetar, curry-ul, chili, semințele de muștar, masala, cardamonul,  dar și busuiocul, chimenul, dafinul, ardeiul iute sau mărarul, care  sunt condimente prețuite și folosite în gastronomie, medicina naturistă și parfumerie în toată lumea și de când lumea! Să vedem cum s-au descurcat parfumierii cu ele.

Parfumul Arabie de Serge Lutens, o furtună intensă într-un flacon simplu, dreptunghiular, fidel formei care a consacrat parfumurile Serge Lutens,  plin de întunecate nopți fierbinți, înmiresmat cu aroma condimentată a bazarelor adormite, doldora de mirodenii știute și neștiute… Exotic, venind din înepărtata și îmbietor de aproapiată de sufletul iubitorilor celor 1001 de nopți arabe…Arabie, aici văzută de Lutens, designerul francez al Casei Shiseido,  care trăiește în Maroc. Și care a creat un parfum ca un un diavol frumos, întunecat, rășinos și misterios…Cinnamonum, care nu e tocmai scorțișoara știută, dar e pe-aproape, fructe uscate ținute în cutii cu cardamon și cuișoare, mandarine și nucșoară picantă, sunt doar cele dibuite când te întâlnești cu mireasma de poveste!  Glorios până în finalul așezat dulce pe baza de santal și miere, decadent ca boabele de tonka ținute la adăpost de soare între ierburi aromate bine uscate, dar și petale proaspete de trandafir, care îi îmblânzesc sălbăticia aparentă a tot ce nu poate fi descifrat, Arabie rămâne un parfum pe care îl ador, pe care îl iubesc mulți, creat de unicul și originalul Serge Lutens, un nativ din zodia Peștilor, adică un Nas aparte. Voi mai scrie despre domnul Lutens într-o zi cu mult soare, sau cel puțin cu mai mult timp la dispoziție.

Yves Saint Laurent decide să lanseze cel mai condimentat parfum oriental modern, așa că lasă pe mâna parfumierilor Jean Amic și Jean-Louis Sieuzac această idee, care se materializează în parfumul Opium YSL în 1977. O mixtură de condimente exotice: scorțișoară, coriandru, piper, nucșoară, toate pe un fond de santal, cedru, benzoe, cistus, mirra, castoreum, ambră, patchouli, mosc, vetiver…Parcă tot Orientul cu fascinația și senzualitatea lui s-au adunat aici, pe lângă mirosul de garofițe, iasomie, trandafiri și mandarine, coajă dar și suc. Plus  balsam tolu și opoponax! E teribil, un parfum între parfumuri!

Tot prin aromele mirodeniilor Orientului îndepărtat ne poartă parfumul casei Estée Lauder , cu minunatul Cinnabar lansat în 1978. Note de top debordând de picantele cuișoare, piper, piersici, frunze aromate, bergamot și mandarine, toate așternute pe un pat amețitor de scorțișoară caldă, garoafe, ylang ylang, trandafiri, balsam de tolu, santal, patchouli, benzoe, vetiver și vanilie. De precizat că Estée Lauder a mai lansat înainte un parfum condimentat, ceva mai rășinos, numit Youth Dew.
Nu voi uita să amintesc o capodoperă a genului,  parfumul Rousse creat de  Serge Lutens, un oriental  condimentata fantastic, o minune ca toate cele semnate de Serge Lutens, o rază de Orient plin de cuișoare, scorțișoară, ambră, mosc și mandarine, un minunat de parfum pe care îl ador, un must have unisex, bun pentru ea și pentru el, deopotrivă. Firește ”nasul” din spetele acestei creații e uimitorul Christopher Sheldrake, cu care Serge colaborează la majoritatea creațiilor sale.

Aramis al Casei Aramis , un parfum bărbătesc plin de acorduri lemnoase împletite cu tonalități calde de coriandru, piper,  ierburi aromate, acorduri de piele și vetiver. Aramis Life …un parfum bărbătesc al aceleași case, cu acorduri calde de cardamom și piper. Printre notele condimentate, regăsim frumusețea și prospețimea lămâii verzi și a bergamotei. Rămân, în esență, parfumuri care celebrează mirodeniile, dar și și prospețimea.

Cinnabar-by-Estee-Lauder
Opium, Yves Saint-Laurent
Aramis-pour-home
Rousse by Serge Lutens

Tema Poveștii parfumate a mirodeniilor a fost propusă de mine. Pentru săptămâna viitoare, tema e categoric Parfum de Crăciun, sper că sunteți de acord!

Au mai scris la acesta tema:
Mirela
https://mirelapete.dexign.ro/2011/12/parfumul-mirodeniilor/
Rokssana
http://rokssana.wordpress.com/2011/12/10/parfumul-condimentelor-2/
Shayna
http://lunapatrata.wordpress.com/2011/12/10/tare-ca-fieruliute-ca-piperul/
Max Peter
http://romanianstampnews.blogspot.com/2011/12/poveste-parfumata-spices-republicare.html
Lolita
http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/12/spices-of-my-travels-poveste-parfumata.html
Lili
http://innerspacejournal.wordpress.com/2011/12/10/jurnal-de-bord-16-parfum-de-busuioc/
CARMEN
http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/12/parfumul-mirodeniilor.html

Articole create 906

49 de comentarii la „Parfumul mirodeniilor

  1. Realitatea e ca despre condimente se pot scrie carti intregi…am incercat sa adun din cateva surse cate putin, ca sa nu plictisesc, dar tot am uitat sa scriu macar un rand despre trufe…Mirodeniile dau gust vietii noastre, aduc un plus de savoare, ne vindeca, ne parfumeaza…..sunt indispensabile 🙂
    De cand a venit Andy, vad altfel lumea asta a condimentelor….are pungi si pungute cu condimente si amestecuri de condimente, carora doar el le stie intrebuintarea….ma uit cam ca o pisica in calendar cand gateste….si-mi spun ca , da, e adevarat…cei mai buni bucatari tot barbatii sunt 🙂

    te imbratisez… 🙂

    1. Rokssana, deja tanjesc sa-mi bag nasul in pungile si pungutele cu mirodenii aduse de Andy! Da, sunt deja scrise carti intregi, dar chiar si asa vad ca fiecare are ceva personal de spus despre mirodenii si le percepe in mod diferit, le adora sau le ignora, dar fac parte din viata fiecaruia dintre noi.
      Si da, e adevarat, cei mai buni bucatari sunt brabatii! 🙂
      Imbratisari cu miile! 🙂

      Rasasi perfume

  2. Cred ca mirodeniile creaza dependenta….
    Despre parfumuri nu stiu…
    PS. Astfel s-au dezvoltat marile companii navale, s-au definit natiuni; vorba Cuiva: Rotterdamul nu-i Albita…

    1. Ai dreptate, iar Rotterdamul era un punct foarte condimentat! Ma bucur ca l-ai amintit, Olanda e China Europei! 🙂

      Opium Poesie de Chine pour Homme Yves Saint Laurent for men

    1. Vai, e un must have, cred ca e scump, dar sigur merita! Merci madame! 🙂
      Auzi, tu ai pus parfumuri mai frumoase la comentarii si mai condimentate! Te pup!Duminica frumoasa!

  3. Fara mirodenii nu s-ar fi putut inventa niciun fel da mancare care sa faca cinstea si deliciul unu restaurant de lux. Chiar si patrunjelul sau mararul sunt condimente, doar ca de la noi. Am inteles ca aici e vorba de mirodenii, si sunt foarte bine si succint descrise! Ceea ce imi place foarte mult este modul in care e descrisa sfera parfumata si parfumurile din condimente, mai ales Arabie, pare fermecator de-a dreptul.
    iata ce parfum am adus eu din Franta anul trecut.
    O zi buna sa aveti!

    1. Da, scortisoara, chihlimbar, coriandru, piper, cedru, un parfum bun si condimentat!
      Fara condimente cred ca viata ar fi searbada, fara arome, fada…Mirodeniile au schimbat lumea si ne-au ajutat in multe privinte, nu doar prin aroma si gustul lor!
      O zi frumoasa de asemenea! 🙂

  4. Eu am mai spus asta, nu sunt deloc o mancacioasa si ca sa imi mai fac pofta de mancare folosesc multe condimente, asa ca mi-a placut tema. 🙂 Si apoi…cui nu-i place mirosul de scortisoara intr-o placinta cu mere? 🙂 Miroase bine pe aici, a seara de iarna in care se spun povesti fara sfarsit la o cana cu vin fiert…desigur cu scortisoara. 😉

    1. Adevarul este ca numai simtind curry-ul din anumite preparate ti se face foame! Dar si ajuta la digestie. ca sa nu mai vorbim de placinta cu mere si scortisoara, yummy yummy!
      Ma bucur ca ai scris si vin sa citesc! 🙂
      Amouage perfume, Ramadan and Eid !

  5. Sărut mâna, Mirela. Îmi place tare mult textul tău. Am aflat şi câteva lucruri noi, de ce să mint, nu le am cu… delicatesele decât atunci când le mănânc… 😀
    Cu ceva timp în urmă făcusem un articol cu aceeaşi temă. Să mă dau peste cap şi n-aş putea face rost de alte piese, aşa că am republicat articolul cu pricina. Îl poţi citi aici:
    http://romanianstampnews.blogspot.com/2011/12/poveste-parfumata-spices-republicare.html
    Îţi doresc o seară plăcută.

    1. Buna seara Max Peter, ce bucurie imi faci, sigur ma voi delecta cu cele mai frumoase imagini!
      Cel mai bine e sa le ai cu delicatesele atunci cand la mananci! 😀 :))

      Pentru tine un parfum condimentat si rar, cu cedru, corinadru si mosc!

    1. Am citit povestea ta , calatoria ta imaginara m-a purtat intr-o lume de poveste, plina de aroma mirodeniilor!
      O seara de vis! 🙂

      Un parfum intens condimentat! Rasasi-Perfumes-Oudh-Al-Mithali. 😉

  6. ah,sunt pe un teritoriu cunoscut si mult iubit:al mirodenilo,al parfumurilor grele,misterioase,al mancarurilor extrem de rafinate,al iubirilor patimase…
    ce sa va spun,ador mirodeniile-in mancaruri,dulciuri,in potpourri-uri elegante, dar mai ales in combinatiile halucinante din compozitia parfumurilor.si marturisesc ca de cand se lasa frigul si pana incepe sa miroasa a primavara imi dau(nu-mi place expresia a purta un parfum,nu stiu de ce:))cu parfumuri condimentate .deci,mult adoratul lolita si L de la lolita,senzualul kenzo elefant,elegantul organza(mai am si acum organza indecence),seducatorul opium si foarte excentricul(pt mine)Omnia de la bvlgari.stiu ca exista multe alte parfumuri spicy,dar din pacate nu se prea gasesc in romania si oricum imi depassc bugetul:(

    imi cer scuze ca m-am intins cam mult si va multumesc.

    1. Draga Gabriela,
      Nu numai ca nu ma deranjezi, dar imi face o deosebita placere sa citesc comentarile tale si ma bucura fiecare vizita. Asa cum m-as bucura sa imi spui pe nume!
      Acest teritoriu atat de cunoscut si totusi straniu si parca mereu altul, pentru ca zilnic descoperim combinatii si miresme noi, nu-i asa, e unul sacru. Eu sigur ma imbogatesc an de an cu noi mirodenii, dar si cu noi parfumuri condimentate. Imi plac cele pomenite de tine, ma bucur ca stii sa alegi, eu sufar de-a dreptul cand vad fie ca nu ne putem permite (of ce cuvant….) sau ca nu intelegem rostul minunatelor creatii parfumate ( nu e cazul nostru, dar sunt o gramada de reticenti)…Si sunt fericita cand intalnesc pe cineva ca tine cu care pot povesti despre PARFUM!
      Eu iti multumesc! O seara frumoasa! 🙂

  7. si pentru ca sunteti asa de draguta cu toti comentatorii,va fac si eu un mic dar,un catren de omar khayyam,unul din poetii pe care ii citesc mereu:

    Sarmane om, nimica tu n-ai sa stii vreodata.
    Nimic din ce-nconjoara aceasta ora trista.
    Încearca sa-ti faci Raiul, promis de zei odata,
    Aici, caci altul poate dincolo nu exista.

    1. Multumesc!
      „Culege din viaţă tot ce-i surâs şi floare
      Serbează orice clipă! la cupa cea mai mare!
      Alah nu ţine seama de vicii sau virtuţi.
      Nu numără mătănii, nici ochii ce-i săruti.”(Omar Khayyam)

      Un fascinat parfum Blue Lady Rasasi pentru tine:

  8. Tema parfumata de azi mi-a adus aminte de Bazarul din Istanbul, un loc unic, minunat, un taram al mirodeniilor din toata lumea, intr-o varietate de culori si de mirosuri cum n-am mai intalnit pana acum. M-am indragostit intr-o secunda de locul acela, caruia ii pastrez si azi o frumoasa amintire. Cat despre mirodeniile in sine… o, ce lume a simturilor nestiute dezvaluie ele. Si se insinueaza incet-incet in vietile noastre, pentru ca, nu-i asa, ce-ar fi o viata fara de… sare si piper? 🙂

    1. Gabi, ce frumos ai scris!!!!!!!!!!
      Uneori tare as vrea sa mai scrii si tu, ai multe cunostinte si un stil foarte agreabil de-a scrie. Da, bazarul din Istambul e un loc pe care as vrea si eu sa-l „adulmec” si sa-i privesc culorile, sa-i simt forfota si sa ma minunez de marfurile aromate! Poate odata vei scrtie despre acest loc de care te-ai indragostit…Da, sarea si piperul dau vietii savoare!
      Pentru tine, Haailah, Ajmalperfume cu piper roz. cardamom, lemn de santal si trandafir, un basm!

  9. un rasfat de arome si miresme invaluitoare articolul tau…e o placere sa vin pe la tine in w-end si sa-ti citesc povestile parfumate 🙂
    aproape ca imi doresc si eu o sfera ca acelea din articolul tau…mi se pare a fi – inca – un excelent accesoriu 🙂
    Opium de la YSL este si preferatul meu dupa Poison de la Dior…

    1. O placere si sa te primesc in vizita, ma bucura nespus vizitele prietenilor!
      Sfera (voi aduga!) se numestea „boule de santeur” sau pomander, si eu mi-as dori una! Am vazut la BamBoo lamai sau mere, din lemn intens parfumat, fie cu fructe, fie cu ambra sau miridenii.
      A, si Poison e condimentat! 🙂

  10. Pingback: Schonbrunn. Viena
  11. cioc-cioc-cioc! acum am ajuns si eu acasa 🙂 http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/12/parfumul-mirodeniilor.html
    M-am lasat cufundata în lectura povestii parfumate scrise de tine si pur si simplu m-ai cucerit din primele rânduri! Ai abordat tema întro forma deosebit de placuta, amestecând sfaturi practice – în legatura cu mirodeniile si parfumuri deosebite! Ma bucur enorm ca parfumurile pe care le-am ales eu în povestioara mea, sunt altele decât cele pe care le-ai dat tu ca exemplu lîn descrierea mirodeniilor.
    Multumesc mult! a fost o tema extraordinara – aleasa clar de o specialista în domeniul parfumurilor!
    Noapte buna! pupici

    1. CARMEN, bine ai venit, oricand casa mea iti e deschisa, doar ca n-am avut timp sa trec pe la tine, sunt foarte prinsa cu munca!
      Multumesc, aprecierile tale stiu ca sunt sincere si ma bucura intotdeauna.
      Vin peste o ora sa citesc, cand ajung si eu acasa, dar deja ma bucur ca ai scris! Pupici si numai bine!
      Pentru o doamna, un parfum pe masura:

      Creed, Orange Spice! 😛

    1. Radacina are o aroma, frunzele au un miros foarte puternic, iar semintele au cu totul alta mireama, asa este! Dar uleiul esential are un parfum combinat din toate: radacina, frunze, flori si seminte! Un parfum UNISEX, bun pentru ea si el, care mie imi place la nebunie!
      Iata-l, ti-l daruiesc virtual, dar daca il gasesti sa pui mana pe el. 😉
      Are frunze de portocal, bitter de portocale si ulei esential de coriandru, iar semnatura e lui Jo Malone, o doamna extrem de curajoasa si adorabila! 😛

  12. Mă întreb cum ar fi o bucătărie fără mirodenii şi nu îmi pot imagina ! Nu este fel de mâncare în care eu să nu pun o mirodenie măcar! Inainte de a simţi gustul bucatelor, nările percep aroma ce se transformă rapid într-o dorinţă acută de a fi mai aproape de acele arome… mai aproape … mai aproape până când o dată cu topirea alimentului pe limbă, aromele să se împrăştie în tot trupul!
    Nu cred că există mirodenie europeană care să nu se regăsească şi în bucătăria mea. Aştepăt să mă vizitezi şi să te conving!

    1. Ai drepatate draga Aura, e foarte important gustul condimentat si toate mirodeniile au rolul lor! Lili a scris despre busuioc! Si trebuie sa recunosc ca busuiocul e salutar in sosul de rosii sau la peste, dar si ca parfum in sine. De la noi, imi place mult maghiranul. Dar tot cu piperul si nucsoara votez, asa ca sunt o exotica!
      Pentru tine, un parfum de lady!
      Cu lamai, busuioc si margaritar! Jo Malone Woman se numeste!

  13. Eu sunt in mod clar un fan inrait al mirosului de piper, puternic, masculin, pentru ca mi se potriveste ca o manusa. Nu m-as vedea nici in ruptul capului mirosind a parfum dulce 😀

    1. Si eu Teo, ador piperul, imi place cel de Cayenne, dar si cel alb, rosu, roz sau negru, e tare de tot!
      Nici sa nu accepti sa mirosi dulce, ei! Sigur esti genul mai dur. Sa ai o zi parfumata!

      Se numeste Black Pepper/Pepe Nero si e semnat Erbario Toscano, e iute si plin de forta!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus