Al său muzical și arămiu parfum

gradina botanica
foto de Mirela Pete

Toamna are obiceiul să se strecoare dimineața, în zori, înainte de răsăritul soarelui. Împrăștie miresme umede, brumate, afumate, care pătrund prin fereastra lăsată deschisă de seara, când vara încă respira cald și verde. Firește, în speranța că ea, vara, va uita să plece.
La antipod, tânăra și lipsita de inhibiții Primăvară vine pe înserat, la sfârșitul unei zile lungi de iarnă trimisă undeva departe, alungată de superba aceasta vioaie și fermecătoare, care apare parfumând zarea cu reavănă mireasmă de liliac.
Oh, oui, en avril, un soir..!

Toamna nu aleargă, ea se furișează în zori, ca să o descoperi pe neașteptate, adulmecându-i parfumul copt, umed și ambrat. După care începe să vâjâie, să zdrăngăne, să bată-n geam… O ierți că e coaptă și despuiată de tot.
Frunze arămii aruncă departe vântul și ploaia, lăsând în urmă doar copacii goi, care încep să murmure, foșnind. Crengile lor capătă o expresivitate stranie și sonoră, ca un tablou suprerealist.
Am ajuns să recunosc  prea bine semnele de toamnă și să-mi placă tot mai mult. A început să-mi placă toamna, cu al său arămiu și muzical parfum.
Mirosul de frunze arse pe rugul cu parfumuri de tămâie învăluie corul surd al nudității pădurilor, cu copacii lor orfani de frunze, dar plini de ample miresme.
Un vânt a aruncat în înalt ploaia cu iz de mucegaiuri, ducând cerul undeva în apusul roșu vioriu al muzicilor aspre și reci.
Noaptea toamnei lasă în urmă-i tânguiri de viori… les sanglots longs, des violons, de l’automne… Și bolboroseli de ceaiuri firebinți, trezind nările cu dulcele lor parfum de miere chihlimbarie.
Toamnă răsună de muzica vinului nou, de dănțuiri în ploaia sonoră, dezgolitoare de ramuri. Nuanțe sacadate încep cucerirea dealurilor, asmuțite de allegro-ul vijeliei arămii. Culori fioroase trec prin galben, roșu, violet și brun, calmându-se pe liniștitele bronzuri. Și de la struguri dolofani, la zbârcite stafide dulci.
Zilele-s molcome, de aur învechit, ca un andante ascultat în surdină, cu un poem în brațe și lângă un foc bun, prietenos.
Se întețește muzica ploii în ferestrele cenușii, dansul furios al vântului chiuie pe stradă…Et je m’en vais…au vent mauvais…je me souviens…des jours anciens.
Pașii grăbesc către acasa mea, cu brațe și fețe dragi aproape. Și cu pâine caldă.
Afară devine tăcut, acasă apare vesel și gureș, cu masa plină de poame coapte.
Ceaiul bolborosește descântece din tei și taine din Indii, iar tartinele aprind culori sănătoase în obrajii acum încălziți.
Fiori de hai-hui și de prea bine, amestecă descântece din ploaie și flăcări, din jarul nuditații seci a pădurii uitate sub vântul rece și din aurul unui  octombrie brun, meșterind împreună muzica toamnei.

…Și-al său arămiu, copt și muzical parfum.

………………..

Tea for Two de la L`Artisan Parfumeur este un parfum aromatic condimentat, unisex, lansat în 2000. Creatoarea acestui parfum este Olivia Giacobetti. Să miroși a  bergamot, anason stelat și ceai,  scorșișoară, ghimbir, condimente si turtă dulce. așezate gurmand pe o bază de miere, vanilie, pielărie si tutun… Oare nu e asta toamna însăși într-un flacon?! Ba chiar este!

tea-for-two


Parfumul Max Mara Touch Kashmina se deschide cu note amărui, de lamâie siciliană și Amaretto delicat. Inima acestui parfum e numai Neroli, portocale amare așezate pe o  bază de acorduri lemnoase din cedru, mosc si  Kashmeere. Se potrivește cu țesăturile din lână moi sau din cașmir,  călduroase și prietenoase, plimbându-ne cu toamna pe urme. E un parfum amărui și bun.

parfum-de-toamna

English Oak & Hazelnut Cologne de Jo Malone, sau o plimbare fermecată. Aroma de alune si uleiuri esentiale îmbinate armonios cu esențe lemnoase și vetiver se așeaza perfect pe notele de bază lemnoase ușor afumate, poate doar rumenite. Modern, cu o carismă inconfundabilă și perfect pentru a-ți atinge toate obiectivele. parfum lemnos,  unisex , pentru toată ziua, dar merge și la ocazii deosebite.Ispititor. Feeric.

Povestea continuă, dragi condeieri!
În 9 decembrie, luni, avem tema Parfum cald pentru iarna rece, sau Parfumul vacanțelor cu zăpadă, la alegere!
Va aștept cu drag! Nu trebuie să fie mai mult de un fragment, un parfum-două și o urare de sărbători! Cat doreste fiecare!
Va astept cu drag si interes!

A început să-mi placă toamna, cu al său arămiu și muzical parfum.

Articole create 909

2 comentarii la „Al său muzical și arămiu parfum

  1. Cred ca miros divin parfumurile tale …
    Nu am încercat nici unul din ele. De ziua mea am primit noul Gabrielle Essence de la Chanel … sunt îndragostita de el si La vie est belle de la Lancôme. Chiar ma gandeam sa scriu despre ele … în special despre Gabrielle.
    Ma bucur ca ai scris despre parfumuri, asa mai aflam si noi ce mai este nou prin lume!
    Zile senine si parfumate sa ai! Pupici!

    1. Frumoase cadouri, inseamna ca le meriti! Ar fi incantator sa scrii despre ele! 🙂
      Vacantele cu zapada sigur ti le amintesti! 😛
      Povestea continuă, Ella draga. În 9 decembrie, luni, avem tema Parfum cald pentru iarna rece, sau Parfumul vacanțelor cu zăpadă, la alegere! Te aștept cu drag! Nu trebuie să fie mai mult de un fragment, un parfum-două și o urare de sărbători! Cat vrei tu!
      Te imbratisez cu tot dragul! :* 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus