26 ianuarie, 2012

Legendary perfumer Sophia Grojsman

Legendary perfumer Sophia Grojsman

(26 ianuarie 2012)
Un creator de parfumuri, un artist parfumier, numit și compozitor parfumier (compositeur parfumeur ), sau pur și simplu ”nas”, este cel care simte, alege, adaugă, respinge, alcătuiește, recunoaște, cunoaște și își are locul său extrem de important și poate prea discret,  în spatele tam-tam-ului care se face odată cu lansarea marilor parfumuri. Se amintește, atunci când e descris parfumul, că nasul din spatele cutărui parfum este, de exemplu, Jaques Polge sau Ernest Daltroff, dar toată lumea caută ”un parfum Chanel” (domnul Polge fiind, în prezent, parfumierul Casei Chanel, creatorul celebrelor Coco Mademoiselle sau Allure Chanel) sau un ”parfum Caron” (regretatul Ernest Daltroff a creat, între 1941 și 1947, nu mai puțin de 38 de parfumuri în numai 4 ani pentru brandul Caron), parfumuri sublime, care trăiesc și azi. ”Nasul” este adevăratul artist, creatorul, cel căruia îi datorăm parfumul pe care și-a pus semnătură o celebră Casă de modă, care a realizat o măreață campanie publicitară și un flacon pe măsură, ceea ce nu-i rău deloc.  Norocoșii Serge Lutens sau Annick Goutal, doi monștri sacri ai parfumeriei ridicate la rang de artă, creatori de o rară sensibilitate și forță, au avut șansa de a semna, parțial sau total, propriile lor creații și de a-și deschide case personale de parfumuri. C
Cea mai prestigioasă rămâne Casa Guerlain, celebră nu doar prin calitate și revoluție în parfumerie, ci și prin faptul că membrii ei înșiși, vreme de aproape 300 de ani, de la străbunic la bunic, nepot și strănepot, au creat marile parfumuri semnate Guerlain.
Unii au creat parfumuri superbe la cererea unor mari case de modă sau chiar branduri parfum.
Parfumieră extraordinară, Sophia Grojsman combină confortul aromei cu luxul rafinat, într-un stil foarte personal, mereu dedicat feminității,  senzual, atrăgător și magic. Despre Sophia Grojsman se spune că este un Picasso al parfumeriei, parfumurile sale fiind aidoma artei cubiste, fragmentând formele tridimensionale în multiple fațete și prezentând diversele fețe ale aceluiași obiect, din unghuiri de vedere diferite. Obiect care, în cazul celebrei parfumiere, pare a fi trandafirul. Queen Of The Roses, cum este supranumită doamna Grojsman, e capabilă să ne prezinte, prin aromă și originalitate, toate fațetele unui trandafir, parfumul reușind să fie mereu surprinzător de nou! Sophia Grojsman reușește o performanță rar întâlnită la majoritatea parfumierilor, aceea de a face ca o notă de bază dintr-un parfum să se regăsească, în mod surprinzător și ca notă de top, și asta fără prea mult efort.

Legendary perfumer Sophia Grojsman

Legendary perfumer Sophia Grojsman

Lancôme e casa de parfum pentru care Sophia creează în 1990 celebrul Tresor,  un parfum feminin floral oriental, senzual și elegant. Tânjiţi după şarmul şi gratia franţuzească? Tresor este considerat o celebrare a adevăratei feminităţi, o bijuterie râvnită!
După celebra sa creație, Paris YSL, Sophia cconcepe pentru Casa Lancome, marele parfum Trésor, un parfum total diferit de ”Paris YSL”, încât admiratorii sunt nedumeriți să afle de la sursă că este o temă reluată. Reluat este, cu siguranță, unul din trandafii din ”temă”, deoarece, înlocuind violeta cu magia liliacului alb și bergamota acidă cu dulceața caisei, toate pe o bază vanilată și ușor ambrată, artista creează un parfum absolut nou și irezistibil. Cum spuneam la începutul articolului, sunt fețele aceluiași lucru văzute din diferite unghuiri, pe care acest Picasso al parfumeriei le exploatează cu artă și geniu. Totul pare altfel, folosind același model. Debutând cu tonuri dulci de liliac alb, cu alte dulceți regale de trandafiri înmiresmați,  caisă, flori de cais, toate pergătesc terenul pe care se impune combinaţia excepţională de irişi, lăcrămioare şi iasomie. Baza care susține aceste zburătăceli primăvăratice sunt ambra şi vanilia, care se dezvoltă la final o originalitate ce dă unicitatea acestui parfum. Durează o perioadă de minim 10 ore, atât ca persistență, cât și ca siaj, acest parfum primind nota maximă pentru persistență. O compoziţie genială de esenţe alese care dă  siguranţă de sine şi farmec franţuzesc.  Cu Lancôme Tresor, se spune că ”Parisul, oraşul iubirii, vă va cădea la picioare”.

Yves Saint Laurent Paris , parfum creat de Sophia Grosjman în 1983

Yves Saint Laurent Paris , parfum creat de Sophia Grosjman în 1983

Născută în 10 Martie 1945, parfumiera-peștioaică Sophia Grosjman este de origine belarusă. Emigrarea familiei în Polonia, când Sophia avea 15 ani, face necesară continuarea studiilor aici, tânăra luându-și cu succes licența în Științe și Chimie anorganică. Abia în 1965, viitoarea Regină a Trandafirilor emigrează în America. Un an mai târziu, devine asistent laborant la prestigioasa instituție International Flavors and Fragrances, care include marile concerne Firmenich, Givaudanși Symrise. Sophia își amintea de perioada de început, când se scuza: ”nu sunt franțuzoaică, sunt doar o emigrantă rusoaică!” Era epoca în care marile nasuri din parfumerie trebuiau să aparțină exclusiv francezilor. Ironia sorții a făcut ca, cu foarte mici excepții, parfumurile celebre ale minunatei creatoare ”care-nu-era-franțuzoaică”, să fie gustate, savurate, îndrăgite și comandate de designerii francezi de top: Yves Saint-Laurent, Lancome, Lalique, Cristian LaCroix, Coty, Boucheron, Michel Germain, Yves Rocher, Bvlgari, Karl Lagerfeld (designerul Casei Chanel și Chloe). Trăind și progresând într-o prestigioasă carieră pe pământ american, inimitabila Sophia Grojsman a creat și pentru mulți designeri americani ai momentului: Calvin Klein, Estee Lauder, Elizabeth Taylor, Perry Ellis, Elizabeth Arden, dar și de pe alte meleaguri: Paloma Picasso, Laura Biagiotti, Kenzo. Fiecare parfum al doamnei Grosjman e unic, chiar dacă reprezintă o reluare a altuia mai vechi, fiecare are stil, prestanță și magie, prospețime sau atracție ”fatală”, tinerețe sau maturitate căutată, studiată, adaptată femeii romantice sau moderne, după cum e tipul parfumului creat.
E interesant de menționat că Regina trandafirilor a creat celebrul parfum Paris de Yves Saint-Laurent, în care se întrețes aromele adevăraților trandafiri parizieni, cu țepi și parfum îmbătător, de neuitat, cu aroma nostalgică de violete tandre și iriși abia iviți, cu căldura lemnului de santal în armonie cu iarba de vetiver și din nou trandafiri de mai peste bergamota fresh și notele sublime de trandafiri înrourați de iunie! Trandafirii parfumați parizieni, nu bieții hibrizi mari, țepeni și lipsiți de mireasmă de prin florării. Acest parfum este ca adevăratul Paris, orașul în care oricine se simte sau devine îndrăgostit. Reluând tema parfumului Paris YSL, Sophia creează, pentru Casa Lancome, marele Trésor, un parfum total diferit, încât admiratorii sunt nedumeriți să afle de la sursă că este o temă reluată (cum spuneam și mai sus). Reluat este, cu siguranță, unul din trandafii din ”temă”, deoarece, înlocuind violeta cu magia liliacului alb și bergamota acidă cu dulceața caisei, toate pe o bază vanilată și ușor ambrată, artista creează un parfum absolut nou și irezistibil. Cum spuneam la începutul articolului, sunt fețele aceluiași lucru văzute din diferite unghuiri, pe care acest Picasso al parfumeriei le exploatează cu artă și geniu. Totul pare altfel, folosind același model. Bvlgari Pour Femme, ne dezvăluie o altă dimensiune a trăirilor celebrei ceatoare, la fel de feminin, dar absolut nou, iar Calvin Klein Eternity este esența dragostei pure și a sentimentului de familie, atât de îndrăgit de Klein, încât i l-a oferit ca dar de nuntă logodnicei sale, împreună cu inelul care a aparținut ducesei de Windsor...Paloma Picasso Tentations, în schimb, este un parfum provocator, nicidecum cuminte, e un adevărat mister într-un flacon ales de celebra Paloma, pentru adăpostul mirificei arome creată de Sophia din flori rare și condimente exotice, bazate pe lemn prețios și ambră. Plus patru condimente absolut secrete, de origine afgană și piper. Un parfum arzător, înflăcărat, inimitabil și pasional. O altă față a celebrei Doamne a rozelor! Voi menționa și faptul că, la cererea lui Frédéric Malle, Sophia creează primele lumânări parfumate, degajând parfum cald și catifelat, împrăștiind arome de vis în încăperi și armonizând ambientul. O creatoare complexă, inspirată, talentată, pasionată, sau visul oricărui designer de modă și parfum, aceasta e Queen of Roses sau doamna Sophia Grojsman.

Parfumurile Doamnei Sophia Grojsman

Celebrele opere de artă ale doamnei Sophia Grojsman, aici în ordine alfabetică:

Boucheron Jaipur (1994, with Jean Pierre Mary)
Bvlgari Pour Femme (1994)
Calvin Klein Eternity (1988)
Celine Magic (with Alain Astori)
Christian LaCroix (shell bottle, 1999)
Coty Exclamation!
Elizabeth Arden True Love
Elizabeth Taylor Diamonds and Rubies
Elizabeth Taylor White Diamonds (1991)
Estee Lauder Spellbound (1991)
Kenzo Kashaya (1993)
Lagerfeld Sun Moon Stars
Lalique Parfum Lalique (1992)
Lancome Tresor (1990)
Lancome Tresor Sparkling (2007, with Alienor Massenet)
Laura Biagiotti Sotto Voce
Gloria Vanderbilt Vanderbilt
Michel Germain Immaculate (with Clement Gavarry)
Paloma Picasso Tentations (1996, with Max Gavarry)
Perry Ellis 360
Prescriptives Calyx (1986)
S-Perfume 100% Love
S-Perfume 100% Love {More} (2006)
Tova Free Spirit (2003)
Yves Rocher Neblina
Yves Saint Laurent Paris (1983)
Yves Saint Laurent Paris Premieres Roses (2003, with Dominique Ropion & Laurent Bruyere)
Yves Saint Laurent Yvresse (formerly Champagne, 1993)

 

 

35 Responses so far.

 1. CARMEN spune:

  wow! un extra premiu iubitorilor Povestilor parfumate 🙂 Multumim!
  Un articol deosebit de interesant! Boucheron a fost parfumul meu iubit si înca îmi place muuuult, (Bvlgari il am, de 3 ani, si înca nu am consumat jumatate 🙁 …), Kenzo Kashaya e bun, Lancome Tresor Sparkling îmi place, Gloria Vanderbilt Vanderbilt mi-a placut cândva (acum nu mai), despre restul nu pot sa ma exprim, ca nu am probat. Deosebit articolul tau, Mirela draga!
  Pupici. O seara parfumata! 🙂

 2. […] (şi nu doar): Coltu, Gabriela Elena, Gabi Savitsky, Luna Patrata, Mesterul Manole, Mirela Pete. 45.958950 23.570869 Share this:FacebookTwitterDiggEmailPrintStumbleUponLinkedInRedditLike […]

 3. Luna patrata spune:

  Ce mult mi-a placut ideea de Picasso al parfumeriei… si din ce am citit aici chiar i se potriveste. Imi plac si mie cateva din parfumurile de mai sus, de fapt spun cateva pentru ca nu le stiu pe toate, si imi place sa citesc despre ele si lumea lor, iar aici la tine e locul potrivit pentru asta. 🙂
  O seara faina si linistita!

 4. lili3d spune:

  Fiecare parfum – un alt vis.

 5. […] Coltu,   Gabriela Savitsky,   Mirela,    Mesterul,    Teo Negura. Share this:DiggLinkedInRedditEmailStumbleUponPrintTwitterLike […]

 6. Zina spune:

  Ce lume poate fi mai apropiată de lumea florilor decât cea a parfumurilor ? Și cum iubesc florile, nu am cum să nu iubesc parfumurile. Îmi place să aflu lucrurile aflate în spatele superbelor recipiente ce adăpostesc licorile dedicate… nasului !

  • Mirela spune:

   Când eram mică, culegeam petale de trandafiri parfumați și le îndesam într-o sticlă peste care turnam apă! Uitam de ea…Dar cred că, dacă ai mei ar fi fost mai atenți la preocuparea aceasta, m-ar fi încurajat către o carieră în parfumerie! Da, relația dintre flori și parfum e strânsă și cele mai frumoase parfumuri au cel puțin o floare în componență! Zina, eu ador să aflu ce e în fiecare sticluță și…în spatele ei! 😉

 7. […] Androxa, Colţu cu muzică, G1b2i3, Gabrielle, Ioan Usca, Mirela, Peter, Ragnar, Robert, Rokssana, Schtiel, Shayna, Teo Negură, Theodora, Vizualw. Rate this: […]

 8. interesant parcursul tipei. numele ei are rezonanta evreiasca, dar au fost ceva evrei si prin Belarus. Zina stie mai multe 🙂

  • mirela spune:

   Se poate! Ca si Helena Rubinstein, Estee Lauder sau Ralph Lauren, nu-i așa?! De ce ar ști Zina mai multe?! Oricum, Sophia este extrem de talentata si desteapta! 😉

 9. -X- spune:

  Ce de-a informatii! Am citit cu placere textul.

  Ciudat, mai demult, atunci cand am cumparat Bvlgari Pour Femme, m-am intrebat pe moment: oare cine a ‘desenat’ parfumul?
  Nu obisnuiam, si nici acum nu obisnuiesc, sa-mi pun astfel de intrebari. Dar acel parfum, din care mi-a ramas ceva mai putin de o treime de flacon, mi-a starnit curiozitatea.

  … si uite ca de la tine am aflat ca a fost creat de o ‘rusoiaca alba’.

  • mirela spune:

   Am capatat obiceiul acum cativa ani, cand am inceput sa ma documentez despre ceea ce se afla in spatele unui parfum. Acum mi-e imposibil sa nu-mi pun intrebarea, fireste, cand sunt in fata unui parfum foarte bun. Nu mai pot fi înșelată, am Nas și eu! 😉 🙂
   Rusii albi îi au și pe Ernest Beaux (Chanel no 5), Edmond Roudnitska (născut în Franța, dar rus de origine, creator la Christian Dior, parfum Miss Dior, etc), multi si foarte buni! 😉

 10. […] Androxa, Carmen, Cosmin Ştefănescu, Gabi123, Gabriela Elena, Gabriela Savitsky, Imagini, Lili, Mirela Pete, Rokssana, Schtiel. 45.731283 21.235517 Share this:StumbleUponDiggRedditLike this:LikeBe the first […]

 11. […] poate daţi o raită şi pe la vultureşti, teo negură, meşterul manole, luna pătrată, peter, mirela, androxa, vizualw, lili3d, gabryelle, schtiel, kadia, melly, geanina, cristi Share […]

 12. Monica spune:

  Servus draga! O lady pe al meu gust!
  Ador scrisul tau, ador parfumul bun, și mie de la Sophia imi place Calvin Klein Eternity la nebunie!
  Te pup, azi cafea si ceai ensemble, ma cherie! Salutari alor tai doi dragi! 😉

 13. CELLA spune:

  nu ştiu nimic despre parfumuri, nu ştiu nimic despre nimic, nu ştiu admira- în cuvinte- perfecţiunea, nu ştiu…
  doar, mică şi neînsemnată mereu învăţînd… citesc/ ASCULT
  ochii mei, uşi deschise, te privesc INTRÎND 🙂

  • mirela spune:

   Nu stiu nimic despre nimic, citesc CE SCRII si ascult ce invat…
   Ochi, urechi si NAS, adulmec VORBE scrise.
   Si te CITESC, scriind.
   Multumesc, CELISSIMA! 🙂

 14. Daurel spune:

  Constat ca se discuta cumva si despre „conditia creatorului”; e domeniul meu preferat; daca nu este proprietate privata, nu se manifesta integral nici creatia; dincolo de bani, creatorii vor sa-si faca cunoscut numele…

  • mirela spune:

   Un domeniu dificil, marturisesc ca eu nu-l inteleg pe deplin.
   Asta lipseste de la noi, recunoasterea, banii, aprecierea valorii…si Sophia a avut sansa ca familia sa plece si sa creeze acolo unde era libertate, bani si afirmare, se intelege! E importanta recunosterea si nu e orgoliu, e omenesc, e normal, e sincer. Asta e! 🙂

 15. „În lumea în care, se naşte iubirea
  Sunt numai parfumuri de roze.
  Acolo vin fluturi să-şi clătească privirea
  Cu iasomii, trandafiri, tuberoze!”
  Sunt versurile care mi-au trecut prin minte în momentul în care am terminat de citit impresionanta ta pledoarie pentru parfumuri şi pentru creatorii lor şi în special pentru celebra Doamnă Sophia Grojsman! Versurile nu-mi aparţin, le-am citit cândva pe internet şi mi-au rămas întipărite, nu şi autorul, din păcate.
  Ce altceva aş putea adăuga la o prezentare atât de documentată şi atât de literar prezentată? De fapt din articolele tale despre parfumuri pot fi numite cu uşurinţă studii, tratate, lecţii cu predare intensivă… te felicit Mirela!

 16. […] mirela, vizualw, schtiel, lili, g1b2i3, kadia, vania, cristi, robert 44.437711 26.097367 Rate this: […]

 17. Lolita spune:

  O prezentare de vis si niste parfumuri naucitoare! Multumesc pentru incursiunea in frumoasa lume a parfumurilor! Imbratisari! 🙂

  • mirela spune:

   Lolita, abia acum am vazut comentariul, sper sa nu te superi! Eu iti multumesc si iti intorc imbratisarile inzecit! O seara de vis! 🙂

 18. Ca in fiecare saptamana, am raspuns cu drag invitatiei tale. Ca de obicei, am incercam sa va delectez cu o colectie de reclame si carti postale in concordanta cu tema propusa! Frumoasa povestea ta de mai sus, chiar mi-a placut! Felicitari si seara faina!

  • mirela spune:

   Ciprian, mă bucur că îți place, dar acesta e un articol dedicat unei creatoare, Povestea parfumată abia acum am postat-o, e Vis tema și sper să ai răbdare să o citești! Mulțumesc pentru promptitudine,vin să citesc! O seară parfumată! 🙂

 19. gabriela spune:

  am citit despre sophia grojsman acum vreo doi ani cand am descoperit cateva bloguri despre parfumuri(majoritatea straine).si nu stiam ca are atatea extraordinare creatii.multe din ele le-am avut,nu toate mi-au placut foarte mult,nu pentru ca nu erau f bune,ci nu mi se potriveau.singurul care imi place cu adevarat este tresor.si mai apoi lalique(chiar in aceasta toamna l-am cumparat).ff elegant.

  eu cred ca la noi este o crasa incultura in materie de parfumuri(lasa ca nici in alte domenii nu o ducem stralucit:).si asta datorita superficialitatii si a modului in care multi oameni cu stare materiala buna inteleg ca doar ce este f scump si neaparat vizibil egal caliate.si stim ca de multe ori nu e asa.

  va multumesc f mult pentru acest omagiu adus artistei SG,remarcabil efortul dvs.

  • mirela spune:

   Preocuparea pentru aceasta a VIII-a arta e tratata cu un dispret prostesc, ca si preocuparea pentru alte arte! Oamenii nu pastreaza o igena elementara si considera ca parfumul inseamna „bani aruncati”, iar scrierile despre parfum se traduc prin „pierdere de timp” de către aceiași inși. Oricum, atat timp cat exista un singur om care sa le aprecieze, eu voi scrie si atat timp cat eu, sotul si fiica mea vor aprecia miresmele fine, eu ma voi stradui sa le am in casă! Dar suntem mai multi si vom fi tot mai multi, deja simt asta! Suntem, totusi, suficienti cei care iubim aceasta superba ARTA! Tresor si Lalique, admirabile! 🙂

 20. […] Povestea parfumată a pornit de la Mirela! […]

 21. Dana spune:

  M-am lămurit, în mare, despre creația acestui „nas” celebru, dar a crescut curiozitatea în legătură cu Tresor- Lancome și sunt sigură că dacă aș avea o colecție de parfumuri acesta ar fi unul dintre cele preferate. Cu prima ocazie îl voi amușina puțin pentru a-mi face o idee mai clară despre el. Pentru a ști exact cum miroase, de fapt. 😊 Mulțumesc, Mirela! 😘

  • Mirela spune:

   Dana, un pont, care mi s-a dat și mie de către prieteni acum câțiva ani. Să comand câteva testere pe aoro. Nu costă mult și mereu găsesc de comandat și geluri de duș, șampoane, alte cosmetice la prețuri accesibile. Merită! 🙂

Leave a Reply