2 martie, 2018

La mulți ani, draga mea Poveste Parfumată! A noastră, a celor care îndrăgim întâlnirile noastre! La mulți ani frumoși nouă, tuturor condeierilor talentați și harnici din Clubul Condeielor Parfumate, la ceasul înmiresmat la care povestea împlinește 7 ani minunați!  În primii ani, după un început în forță, povestea a adunat în jurul meu, ca gazdă, sper, primitoare, o mulțime de oameni talentați, unii pasionați de literatură, alții de parfum, unii și de literatură, și de parfum, într-un melanj ademenitor.
La mulți ani vouă, dragi și atât de necesari…cititori!

În ultimul an ne-am mai întâlnit la câteva povești superbe, o dată am fost chiar 21 de condeieri dintre cei mai talentați, dar întâlnirile săptămânale, posibile în primii 3-4 ani, s-au rărit, timpul nefiind aliatul oamenilor ocupați, după cum bine știm. Eu mă bucur mult când ne întâlnim pe facebook, pe pagina mea personală sau a Clubului Condeielor Parfumate, sau aici, pe blog, așa cum o facem azi, când o nouă poveste parfumată ne reunește. Având o temă propusă de mine, cu specificația că fiecare o poate schimba dacă simte că-i vine mai bine alt subiect, aș pune o singură condiție: să povestiți și despre un parfum creat de om, adecvat temei alese. Vă mulțumesc, dragii mei! La mulți ani și la multe întâlniri frumoase!

………………….

”Ma Griffe” se traduce  ”gheara mea”, dar și scrijelitura sau iscălitura mea. Personalitatea mea! Intrepretând, ar fi  ”urma pe care o las pe unde trec”…Și dacă-mi pot lăsa  urma cu gheara, ca scrijelitură, iscălitură, de ce n-aș lăsa o dâră superbă, subtilă dar de neuitat, de parfum prețios, ca semnătură parfumată personală!? Cât de misterios, minunat, erotic și atrăgător e să știi că She was here… nu-i așa!? A trecut ea pe-aici, îi simt parfumul…Era ea, știu, numai ea lasă mireasma aceasta primăvarătică…Părul ei miroase a livadă de meri în floare, parfumul ei mă îmbată…Fata asta frumoasă mă zăpăcește cu parfumul ei de de Rose de Mai…Doamna aceea avea un parfum divin, care mă face să-mi amintesc cu mare drag de ea…Era o profesoară excepțională și folosea un parfum cald și prietenos…El mă atrage prin parfumul pe care știe să-l aleagă și să-l poarte bărbătește…Tânără aceea își poartă cu mare eleganță hainele, mai ales parfumul, ales fără cusur. Asta dacă n-ai nimic de ascuns, dar nu cred că ai putea fi genul acela de om. Chiar și spioanele celebre au parfumul lor, care le definesc ca femei cu personalitate, dar în misiune foloseau altul, opus preferatului lor, tocmai pentru a induce în eroare (am citit și eu asta). 1-0 pentru femeia isteață.
Cât de imposibil e să n-ai miros, o știm și din romanul ”Parfumul”, best seller-ul de mare succes al lui Patrick Süskind, unde genialul parfumeur Grenouille, criminal odios totodată, pentru a acoperi o lacună care-l macină, aceea de a nu avea un parfum propriu (miros prsonal), își creează un parfum alcătuit din ”esență” de fecioare tinere, ucise de el, pentru a stârni iubirea mulțimii, care ajunge să-l devoreze complet datorită acelui parfum atrăgător, ademenitor, de neoprit, de nestăvilit pasiunea și iubirea. Care se transformă, asemenea esenței create, în crimă, singura salvare a lui Grenouille.
Cred că fiecare vârstă are parfumul ei, în fiecare etapă a vieții suntem atrași de alt parfum sau de mai multe, numitorul comun al acestora păstrându-se același. Nu cred în clasificări făcute empiric, ba pe criterii zodiacale, ba după culoarea părului, care mai de care mai hilare. E ceva mai subtil, sigur nativ, nu mai am nicio îndoială. Ai sau nu ai gust. Dar gustul poate fi educat. Trebuie doar să fii deștept și să te lași pe mâna unui specialist sau să te autoeduci, citind, testând, înțelegând că parfumul este o artă. Educația te ajută mai mult și decât datele din născare. Erudiția, bunul obicei, preocuparea, lipsa prejudecăților, de care încă e plin prin anumite comunități (religioase (de sectă), de pe la țară – și nu mă refer la omul care muncește pământul – ci …știți voi la cine). Așa e și cu parfumul bine ales, bine dozat, folosit cum, unde și atât cât trebuie, așa încât semnătura ta parfumată să fie perfectă, îndrăgită, nu respinsă, căutată, nu ocolită, recunoscută cu drag, nu evitată. Există și parfumuri proaste, ieftine (ca și compoziție, nu neapărat ca preț), mult prea tari, folosite în cantități prea mari și la ore nepotrivite. De aceea, fie că ai sau nu o semnătură parfumată, e bine să dozezi felul în care scrjelești sau catifelezi aerul prin locurile pe unde vrei să-ți faci remarcată prezența sau să aduci bucurie, cu o oază de prospețime, de senin, de înflorire.

Un parfum, o iscălitură: Ma Griffe de Carven. Creat de Jean Carles. Clasic și de clasă. Cochet, elegant, matur și foarte senzual. Stă nemișcat o vreme, foarte aproape de piele, moale dar persistent și insistent ca o pisică. Tăcut, își face simțită prezența peste tot. Nu se foiește, nu se agită, dar începi tu s-o faci. Te preocupă până la obsesie și, așa moale cum e, îi simți gheruța de sub blăniță. Asta se cheamă siaj bun. Se așează comod pe piele și te aureolează. E mătăsos, iar când își ridică aripile lejere, răspândește miresme ademenitoare, încât nu mai simți altceva. Asta se cheamă persistență și forță, puterea unui parfum prețios: siaj bun și persistență îndelungată. Pentru că Ma Griffe are darul de-a fi și picant, și floral, și verde, și uscat, dar și cu un subtil acord de piele. Unul dintre marile parfumuri create în secolul al XX-lea. Tradus și ca ”marca mea”, ”ștampila mea”, cred că ”personalitatea și impactul”, ar fi cea mai potrivită interpretare a ”gheruței mele” (ma griffe). Numele e sexi, iar ”zgârietură”, ”scrijelitură”, te duc cu gândul la superbele și adoratele pisici. Un parfum atât bun și proaspăt, doldora de un erotism care vine, poate, din mosc, cistus labdanum, scorțișoară, galbanum, n-are cum să nu fie remarcat și remarcabil. Mai are ceva gardenie, Jasmine, Ylang, trandafir, Orris, mărgăritar, boabe de tonka, vetiver, lemn de santal, Styrax, mușchi de stejar, mosc, benzoe (rășină tămâioasă), cistus labdanum, care îl fac minunat, pentru femeile de orice vârstă, entuziaste, cu inima tânără, iubind iubite, elegante dar nonconformiste, puternice dar feminine, bune și la job dar și la pregătit o masă apetisantă, iubite mereu, poate artiste, scriitoare, sau cu înclinații, acele femei care sunt un pic (sau mai mult) altfel decât toată strada….Un chypre floral verde, cu una dintre cele mai ciudate și ademenitoare note pe care le-am mirosit vreodată. Avea o frumusețe a lui, ușor exotică, care vorbea despre sofisticarea europeană a vechii lumi. Urban și deja modern la data apariției, rămânea floral și sălbatic, aromatic și lemnos. Made for a Woman, but powerful enough for a man.

Ma Griffe de Carven, versiuni vintage, bune

Și-acum să vă destăinui ceva… Ma Griffe a fost semnătura mea parfumată în anii primei tinereți, când studentă fiind, căutam, scormoneam, găseam Charlie de Revlon, splash (atât de bun față de ce se face acum…), Chicane de Jacomo, Amazon de Hermes. La Consignația se lăfăiau pe raft parfumuri de excepție, acolo am învățat și din ceea ce avea mama și din care mă auto serveam: Coco Chanel, Miss Dior, No 5, O de Lancome, L’Air du Temps de Nina Ricci, L’Heure Bleu de Guerlain, Meda Paris, Detchema de Revillon.  Și l-am găsit pe Ma Griffe. Coup de foudre! Deja nu mai era ca cel din 1970, pe care-l folosea o verișoară de-a tatălui meu, cea mai frumoasă femeie din lume, dar și cea mai elegantă. Am mirosit 3 versiuni de epocă făcute începând din anii 1970 (de colecție, nu mi-ar fi spus nimic în…70!) până în 1990 – cel din 1947, se înțelege, mi-a scăpat! – dar mirosul acestuia s-a schimbat mult. Ma Griffe a devenit, ca toate parfumurile vintage, altul. Slab, indistinct, poate chiar neinteresant. Forța  verde din anul 1947, legenda  parfumată din 1970, care a pavat calea noilor creații ale artiștilor parfumieri și-a modificat de zeci de ori formula. Zecile de flankere n-au îmbunătățit-o, ci dimpotrivă…Un flacon de Ma Griffe din 1970 față de unul  din 2014 sau 2017…pfff, e inutil să fie comparate. Oricât ai fi iubit un parfum și oricât ar fi însemnat pentru tine, va trebui să-l uiți atunci când, din diverse rațiuni, își schimbă compoziția. Există și interdicții cu care sunt de acord, le știm cu toții. Ma Griffe nu avea nici ambră gri, nici civetă, dar avea mosc, mă rog, moscul de sinteză e foarte bun, se poate obține și din plante, dar iată că nici plantele nu mai pot fi folosite în orice cantități, sau dacă da, prețul cel mai mic sare peste 300 Eur, ceea ce e mult. Da, unii învinuiesc respectarea IFRA pentru reformulare, eu nu, e necesară. Trebuie să acceptăm faptul că pierderea parfumurilor din trecut este inerentă. Dar și faptul că se creează încă parfumuri geniale.

Ma Griffe de Carven, advertising

Ma Griffe/ sursa net

Ma Griffe/ sursa net

Eau de Magnolia

Și am ajuns la Eau de Magnolia de Frédéric Malle, creat de Carlos Benaïm, care este considerat un  genial artist parfumier american. Dacă de Eau de Magnolia nu te îndrăgostești atunci când îl simți, pesemne că viața te-a privat de clipa pe care dacă o întâlnești, o ții, o înșfaci, o păstrezi și-o trăiești la maxim. Indiferent că-i un parfum, o iubire, o prăjitură sau o pisicuță dulce.
Ca autor al legendarului parfum Polo Ralph Lauren și a multor altor clasice, Carlos Benaïm își datorează succesul unei curiozități intelectuale care l-a împins mereu să îmbrățișeze o lume dincolo de granițele producției de parfumuri. La cererea lui Frédéric Malle, Carlos a creat unele dintre cele mai bune parfumuri care au existat vreodată. A descoperit parfumeria copil fiind, prin tatăl său, care a fost farmacist în Maroc, pasionat de extragerea uleiurilor esențiale. „În fiecare vară, tatăl meu și cu mine ne urcam în Jeep și-o luam prin țară, în interiorul și în afara locurilor de colectare și de distilare. Îmi simțem entuziasmul, intensificându-l”.
Poate ar fi indicat să vă mărturisesc că el a creat câteva din parfumurile mele preferate, Carolina Herrera by  Carolina Herrera, în 1988,  Jaipoor de Boucheron, Christian Dior Pure PoisonBvlgari Jasmin Noir , Emporio Armani White, Givenchy Very Irresistible…și alte sute de minunății. Și e suficient, deoarece multe din creațiile sale mi-au fost semnături parfumate de-a lungul anilor, fără să fi știut că va crea superbul  Eau de Magnolia. În clipa în care m-am întâlnit cu această genială creație, n-a mai fost doar un parfum primit în dar de la dragii mei, a devenit o mare iubire care cred ca va ține mult.

Parfumul nu e o simplă magnolie, ci conține  elemente care-i susțin mireasma, făcând-o inegalabilă: ambră, bergamot, cedru, mușchi, flori, patchouli.  Magnolia lui Benaïm începe   verde, fresh,citric, ușor amărui, incisiv,  temperată de  trandafir și iasomie roșie. Vălul subțire de vetiver, rădăcini și muschi te absoarbe plăcut. Parfumul e prea feminin pentru a fi unisex, părerea mea, chiar dacă briza primăvăratică pe care o emană subtil e ușor sărată.Această briză de primăvară conferă superbului Eau de Magnolia un caracter rece și proaspăt. Dacă vrei să te plimbi pe o stradă însorită, Eau de Magnolia te va răcori  elegant și estetic, fiind un parfum ușor de purtat și versatil.  Dacă vă plac  parfumurile Arquiste Boutonniere nr.7 și Lys Méditerranée de la Frédéric Malle, Eau de Magnolia vă va cuceri instant. Nu e chiar pentru oricine,  dar cunoscătorii  îl vor aprecia cu siguranță. Eu sigur l-am transformat în semnătura mea parfumată. Îl recomand, poate că e scump, dar și miroase scump. Merită.


Frédéric Malle a lucrat cot la cot cu Carlos Benaïm pentru ca Eau de Magnolia să fie cel mai bun parfum de magnolie din lume. Benaïm s-a  bazat pe un studiu al aromei magnoliei alături de excepționalul IFF, Braja Mookherjee, om de știință. Magnolia lui Benaïm apare verde, debutând cu o mireasmă de bergamotă calabriană fresh, ascuțită plăcut, ca apoi să lase floarea de magnolie să domine poetic, alături de mușchiul de pădure. Poezia nu se termină aici, pentru că cedrul face casă armonioasă cu ambra și paciuli-ul, dar apare din nou magnolia și te  învăluie ca o boare de primăvară, unică și irezistibilă, de un erotism calm și o zburătăcire entuziastă, poate chiar insuflând dorința de succes. Dacă era un simplu miros de magnolie nu ar fi avut cum să devină semnătura mea parfumată…Dar Carlos a eliminat o parte din dulceața din flori, iar motivul de briză marină sărată și de zefir de primăvară verde, ca o boare dulce/sărată/proaspătă/lemnoasă/florală, conferă superbului Eau de Magnolia un caracter aparte, ademenitor. E categorisit ca unisex, precum toate marile clasice scumpe și rare. Și poate chiar este. Dar eu îl simt destul de feminin.
Eau de Magnolia poartă o îmbrăcăminte fluctuantă, curgătoare, care în ciuda lejerității sale persistă bine pe piele și își anunță prezența clar, fără ambiguitate. Mă face să anticipez zilele calde de vară, când mă poate însoți în plimbările prin oraș, parc, grădini. Sau când merg cu soțul meu la un restaurant, după orele de muncă. Și când mă plimb cu frumoasa mea fiică prin magazine sau când mergem la o expoziție, lăsându-ne, cu eleganță, semnătura parfumată în mediile elevate. Oricum, este un parfum frumos, cu multă personalitate, are o fire de artist, îi place primăvara și este ușor versatil.
Până la următoarea mea semnătură parfumată, îl voi iubi mult și mă voi iscăli înmiresmat și insinuant… Eau de Magnolia.
………………..

Vă voi anunța când avem următoarea întâlnire și cineva e rugat să aleagă tema, vă mulțmesc mult!
Mai jos puteți găsi aniversările noastre parfumate.

Povestea parfumată la 2 ani

Povestea parfumată la 3 ani
Povestea parfumată la 6 ani

Povestea parfumată la 7 ani


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.


( Collection closed )
Link tool by Inlinkz

44 Responses so far.

 1. Pandhoraa spune:

  Ooo, ce periplu, ce parfum!Si ce parfumuri!!
  Nu cunosc Ma Griffe dar mi se pare fascinant cum fascinanta mi se pare impletirea lui cu tine
  Mi-a placut teribil ideea de scrijelitura, de gheara, de ceva care lasa urme, iar urmele parfumate nu pot fi decat placute si cu cat sunt mai profunde, cu atat mai placute 🙂
  Mi-a placut teribil si acel afis care propune acest parfum, este insinuant-provocator si iti trezeste curiozitatea, ca sa nu zic dorinta de a-l avea 🙂
  Da, cred cu tarie ca ti s-a potrivit perfect!
  Si da, din pacate compozitia, structura parfumurilor se schimba si noi ramanem doar cu amintirea a ceva care la un anumit moment a fost perfect pentru noi…
  dar ce minunata si perfect parfumata amintire! 🙂

  Am scris si la mine pe blog, o sa reiau si aici urarile de multi si parfumati ani condeierilor si acestui Club pe care cu gratie il animi, la multi ani! :*

  • Mirela spune:

   Oooo, draga mea Pandora, a fost fascinația tinereții, a parfumului, nici nu mai știu! 🙂
   Da, asocierea unui nume de parfum cu o gheraă e treibilă, dar Ma Griffe se traduce în mai multe feluri, prima fiind…gheara mea! 😉
   Da, afișul e tare de tot, l-am văzut chiar atunci, în anii 80 când am avut primul parfum. Era într-un pliant. Totul a gravitat în jurul său și nici n-am povestit nimănui despre el, dar numai pentru că azi nu mai e la fel.
   da, mi s-a potrivit, era al meu! 😛
   Îți mulțumesc draga mea, ești o prietenă minunată! 🙂

 2. vavaly spune:

  Ce de parfumuri ai enumerat si descris aici! uneori regret ca nu sunt mai priceputa in acest domeniu dar ma bucur ca ma aflu in povestea asta si aflu atatea lucruri noi.
  si eu sunt de acord ca simturile ni se schimba odata cu varsta, ca tineretea este pentru parfumuri mai puternice, mai tari iar cu varsta gusturile se mai rafineaza, cizeleaza.
  multumesc Mirela ca mi ai dat ocazia sa particip din nou la aceasta poveste frumoasa!

  • Mirela spune:

   M-am străduit să semnez parfumat, menționându-l pe primul pe care mi l-am adjudecat ca ”gheruță parfumată” și pe cel mai recent, că oricât aș fi vrut ca Chanel să-mi fie semnătură, nu l-am folosit chiar așa timp îndelungat ca pe Ma Griffe.
   Ei, nu am chiar ”enumerat”, acele parfumuri mi-au fost semnături parfumate, toate fiind superbe si am respectat tema noastra de azi.
   Desigur, ne rafinăm, dar eu mereu am avut o atracție față de parfumurile cu siaj și persistență bună.

 3. Ella spune:

  Draga Mirela,
  Inainte de a scrie ceva intelligent aici …:D spun doar ca am ramas surprinsa ca ai publicat astazi povestea parfumata! In postarea din 13 Feb. scriai ca povestea va fi pe data de 3 Martie … adica maine.
  Doar maine voi putea sa scriu sau ma rog sa public povestea mae pentru ca sincera sa fiu nu am scris-o înca!
  Sper ca nu este nicio problema cu asta! Revin!
  Pupici!

  • Mirela spune:

   Draga mea Ella, am pus doar un link, știu! 🙂
   Am publicat mai devreme deoarece mâine suntem invitați și voi face vizitele mai târziu, dar voi trece și voi citi toate poveștile!
   nu este nicio problemă, în timp ce eu scriam la tine la Mărțișoare, tu scriai la mine, aici! 🙂
   Pupici! 🙂

  • Ella spune:

   Incep cu un LA MULTI ANI!(în suflet te serbez si pe tine si clubul!)
   Iti doresc sa ai parte de tot ce mai frumos pe lumea asta. Sa ai multa inspiratie si sa fii mereu încrezatoare! Despre colectia ta de parfumuri ce sa spun! Este foarte frumoasa si rafinata!
   Parfumul descries astazi nu îl cunosc, dar am sa-l caut sa-i simt mireasma!
   Pupici draga mea, sa ai o zi de poveste si un weekend fericit!

  • Mirela spune:

   Dragă Ella, îți răspund aici din nou, iar nu mă pot loga pe blogul tău, lipsește caseta de dialog unde cerr Name….URL…, nu e acolo și gata!
   La mine pe blog nu a fost deloc liniște, avem 19 povești parfumate, doi domni nou înscriși în Club, cunoscători și colecționari de parfum, au scris de asemenea, abia am prididit să răspund, cu drag, tuturor,, sunt frântă…Nu e ușor deloc, ar bucuria reîntânlnirii cu voi mi-a anulat oboseala! A fost atât de obositoare ziua de ieri, dar am avut noroc cu voi, prietenii condeieri din Club! La un moment dat ți-am scris comentariul la mine pe blog, am pus și un ping…Pe la ora 22 încă mai încercam aici, și toate astea după ce, până pe la 17, am fost invitați la o petrecere de la care nu m-am putut sustrage, că aș fi fost în stare, dar am citit și acolo pe telefon și am comentat fara diacritice!!
   O duminică minunată draga mea Ella, m-am bucurat de povestea ta încă odată, ești o prietenă minunată și…data viitoare vom scrie luni, ca să putem trece liniștiți, timp de o săptămână, pe la toți prietenii din Club! Pupici și îmbrățișări! 🙂

 4. Octavian spune:

  wow! Tind sa port oarecum mai multe parfumuri din citrice si apă …Dar mi-a plăcut atât de tare ce-ai scris despre Ma griffe că aș vrea să știu mai multe. Mulțam, ar trebui să scrii review 😉

  • Mirela spune:

   Mulțumesc Octavian! Nu am timp, că aș scrie, poate! 🙂
   Mai mult despre Ma Griffe?! Îmi amintesc de el cu cel mai mare drag. Era un chypre floral verde, cu una dintre cele mai ciudate note pe care le-am mirosit vreodată. Avea o frumusețe a lui, poate ciudată, ușor exotică, care vorbea despre sofisticarea europeană a vechii lumi, asta era! Dar rămânea floral și sălbatic, aromatic și lemnos. Made for a Woman, dar suficient de puternic pentru un bărbat. 🙂

 5. florin radu spune:

  Intodeauna mi-am dorit sa miros Ma Grife vedeam poze cu reclama inrevistele de alta data, pacat ca nu am apucat, nu stiu cum este varianta actuala sticla nu mai este aceeasi nici macar culoare continutului. EU mi-l imaginam ca un parfum green greoi dar am inteles ca nu este asa. Din citite am constata ca este un parfum proaspat tanar lejer. Bine macar ca nu a fost retras de pe piata. Sper sa reziste chiar si in formula actuala 105 ani atat cat a trait Madame Carven.

  • Mirela spune:

   Era tare, un fel de ”marca” mea, un stamp, un brand chiar! De impact! Dar nu greoi, nici lejer. Depinde și cât pulverizai.
   Îți mulțumesc că ai amintit-o pe Madamme Carven, am fost atât de preocupată de artiștii parfumieri, încât am scris doar Casa Carven! DA! Să trăiască mult că merită, dar în formula în care l-am îndrăgit eu! cel de acum nu mai are nimic în comun cu cel din anii 80, serios. Interesant că fiica mea și-a ales Carven L’Absolu un superb floral lemnos orintal, asemănător cu sa griffe (păi, da!), Coco Mademoiselle. 😛
   Mulțumesc, weekend frumos!

 6. ib spune:

  Oaaa, esti o enciclopedie parfumata! O idee originala care are deja 7 ani, asta e cifra perfectiunii, anul asta ne straduim sa fim la inaltime :D.

  • Mirela spune:

   O sa iti dau niste linkuri catre „enciclopedii”, dar aia nu stiu sa le combine cu literatura, asa ca tot noi suntem cei mai buni!Asa te vreau, asa esti mereu, Irina! Multumesc, chiar e originala si chiar implinim 7 ani, deoarece Clubul suntem noi: tu, eu, ceilalti are scriu! ☺💖💛💜

 7. ib spune:

  Si desigur, ca de obicei, dupa ce ma chinui sa pun linkul manual, ca automat nu merge, ceva nu functioneaza si te duce in neant in loc de articol 🙁

  • Mirela spune:

   Fii atenta la http, sa nu fie https, deci cu s la final, il stergi si lasi //http.
   Incearca asa!

  • Diana spune:

   CTRL+V rezolva problema postarii link-ului „manual” – copiezi link-ul tau apoi il plasezi in tabel cu ctrl+v (tastele control+v)- cele doua le apesi simultan. Si, cum a scris si Mirela, elimini „s” de la finalul HTTP(S) pentru a se ajunge la blog direct din tabel.
   🙂

 8. Tina spune:

  Oo, atâtea arome și atâtea povești. Numai aici puteam sa găsesc. Superb.

  PS. Eu am scris 2 chiar :)) Muza s-a cam împotmolit în zăpadă, dar a ajuns într-un final și la mine.
  Eu nu reușesc să pun linkul cu povestea în căsuța cu povești. Daca poți să mă ajuți, te rog. E aia cu personajele mele, Lucy și Andrei. E, cred, mai potrivită decât cealaltă. Mulțumesc pentru încurajarea de a ne reveni din amorțeală. îmbrățișări!

  • Mirela spune:

   Tina, ți le-am înscris pe amândouă! 😉 🙂
   Din păcate, nu pot comenta azi nimănui de pe platforma blogspot, nu pot să mă loghez și nu știu de ce.
   Încerc și mai târziu.
   Mulțumesc pentru participare și…La mulți ani, condeier parfumat! 🙂

  • Tina spune:

   Mulțumesc Mirela, eu inca n-am reușit să trec pe la prea multi, dar am observat că am o problems cu cei care au pe WordPress. Nu pot lăsa mesaj. E o situație enervanta, dar cred că mi-am ieșit din mana, vorba aia.
   Anyway, esti o drăguță că întotdeauna și recitind postarea ta, realizez că ai putea sa scrii niste recenzii de mare clasă.
   PS. Vreo 2 saptamani in urma, m-au rugat educatoarele de la grădinița lui fiu miu să mă duc să citesc ceva in romana, că să facă cunoștință și cu aceasta limbă. Am citit o poveste și încă ceva. Ghici! Da, exact, „Ce auvrajit zanele-n livezi! Ta dam! Copiii stăteau cu gurile căscate, educatoarele au zis că niciodată nu au fost așa ascultători :))

 9. Mala spune:

  Un regal al parfumului! Un regal al emotiei ca un suflet-pereche, o armonie intre o imensitate de arome si senzatii! Si, chiar si asa, fericirea seduce prin aroma. Zicea cineva odata ca, investind banii in arome pretioase investesti in fericire. Si-i dau dreptate.
  La multi ani clubului! La multi ani condeielor! La multi ani povestilor parfumate! Si, nu in ultimul rind, la multi ani tie, Mirela, condeier parfumat, mama, sotie, fiica, dascal, artist, OM! In 6 martie mai trimitem o urare, nu? 😀

  • Mirela spune:

   Avea mare dreptate cine zicea ca fericirea seduce prin aroma! 😛
   Da, merita sa investesti in parfumuri pretioase, care se inatmapla sa nici nu fie atat de scumpe ca unele fragrantze ~in trend~! :)))))
   Exista femei celebre si puternice care nu si-ar da parfumul pe nimic, mai bine cu rochia ajustata, dar cu parfumul reinnoit! Stiu despre ele si mai stiu ca au facut istorie!
   Multumesc mult Lacramioara draga, comentez maine frumoasa ta poveste, deoarece nu am gasit caseta pentru comentarii, eu acum scriu pe telefon, fiind la o petrecere.
   La multi ani, drag condeier parfumat! Imbratisari! 🙂

 10. Adriana spune:

  Am citit cu atenție fiecare cuvânt si recunosc ca mă inhibă teribil ideea de a fi atât de neatrasă de acest segment al parfumurilor. Si nu vorbesc de mirosuri, ci de multitudinea de elemente ce compun aceasta lume a parfumurilor. Cat despre amănunte, spre uimirea mea, la tine par poveste închegată, cursivă și incitantă. Trec printr-o perioadă de schimbări majore; m-am exilat în afara cuvântului atent ales și m-am lăsat pradă efemerului. Citindu-te, parcă freamăt a poveste, deși nu neg că o astfel de femeie-scriitor-parfumier nu credeam a-mi fi dat a întâlni în viața mea, cât să-mi tulbure percepțiile asupra a ce știu și ce nu știu despre note, mirosuri, parfumuri, legende, marketing, design, advertising. Tu esti enciclopedie, dar nu una oarecare, ci una parfumata, generoasa, care lasa in urma sa o semnătură inconfundabila. Pe tine te simt mereu mirosind a primăvară, cu tot ce vine de aici. Te felicit pentru rabdarea ta, pentru atenția la detalii, dar mai ales ca ne vrajesti parfumat. Nu am scris inca; ba chiar mi-am zis ca voi fi pas din aniversarea aceasta, cu ceva personal,deși ador fiecare participant la aceasta poveste parfumata și semnaturile lor personale, insa daca o voi face, va fi doar pentru ca m-ai sedus cu fiecare cuvant de aici! Hai, muză! Exceptional!Mă înclin!

  • Mirela spune:

   Draga mea Adriana, ai scris atat de complex, de intreg, nici nu stiu ce sa spun, multumesc! Iti raspund maine mai pe larg, meriti, chiar nu pot acum atat cat meriti!
   Imbratisari si la multi ani, bun condeier parfumat! 🙂

  • Mirela spune:

   Dragă Adriana, eu mă înclin cu respect și drag în fața frumoaselor tale cuvinte, mulțumesc!
   Nu cred că trebuie să fim inhibați de ceea ce nu suntem atrași sau, poate, nu cunoaștem suficient. Dacă te atrag mirosurile frumoase, nu contează că știi sau nu notele unui parfum! Nici eu nu le disting decât la cele simple, soliflore, ambre, moscate, restul rămân destul de incerte, dar la fel de dragi mie! Mulțumesc din nou, pentru aprecierea felului în care mi-am închegat povestea! Adevărul este că nu puteam lăsa cea mai exuberantă parte a vieții mele, prima tinerețe, dar nici cea mai împlinită, prezentul, deoarece acum sunt mai fericită cu familia mea dragă. Atunci, cu Ma Griffe, era altă poveste, curajoasă, exuberantă și ieșită din tipare, o altă fericire și mai puțină siguranță, o superbă nepăsare…O poveste pe care n-am scris-o și nici n-o voi scrie vreodată. Doar fragmente, cum este și cel de aici.
   E bine când mai lași legile literaturii, scriind cum îți vine, așa fac și eu mai nou și sper că dă bine!
   O, Adriana, oi fi eu enciclopedie aici, dar dacă îți dau niște linkuri , ”înnebunești” de cât știu unele/unii, nici eu nu fac față, pentru că știu așa, cât să-mi fac o idee și să-mi aleg parfumul, pe care îl consider o opera de artă, atunci când este bine compus și are clasă.
   Mă bucur și îți sunt recunoscătoare pentru ceea ce ești, ceea ce scrii, ce mi-ai scris aici, și pentru altele!
   Sper că a venit muza, tu ai una foarte dibace, nu te-ar părăsi la greu, hai, muză!
   Te îmbrățișez, la mulți ani, drag condeier parfumat!

  • Adriana spune:

   Am citit cu drag fiecare cuvant si raman la ideea dintai ca esti enciclopedie si ca da, ai darul sa te faci inteleasa ca un profesor bun care stie cum sa capteze atentia si interesul. Imi place ideea de poveste de inceput ramasa nescrisa sau scrijelita in pagina inimii. Eu stiu ca, de fapt, ai asezat-o pe toata intr-un parfum pe care-l pulverizezi putin cate putin sa nu se poata „citi” pe indelete ci doar ghici si nota, si aroma, si istorie. Sunt fascinata de capacitatile tale, de organizarea fantastica pe care o ai, de pari ca le faci pe toate cu usurinta. Te imbratisez. Muza a venit, a obosit sa ma astepte pe mine sa-i fac timp, dar nu-mi iau cuvantul inapoi, chiar daca nu voi fi in tabel, sambata am o zi doar a mea si-ti voi oferi semnatura mea parfumata ca dar intarziat. Sa aveti o zi de 8 martie fabuloasa!

  • Mirela spune:

   Am citit cu drag, ești o minune de om și ai un talent aparte! 🙂
   Sa ai o zi de 8 Martie superbă!

 11. Dana spune:

  Nici de acestă dată nu te-ai dezminţit. Ne cizelezi în materie de parfumuri, ne porţi în poveşti reale sau imaginare, uneori, ne umpli clipele de frumos, şi util, şi plăcut, şi…
  Mulţumesc, Mirela, pentru că eşti şi ne aduni în poveşti parfumate! La mulţi ani plini de arome irezistibile, culoare şi frumos! 🙂

  • Mirela spune:

   Multumesc draga Dana, nu cred ca sunt o autoritate in materie de parfumuri, dar am stiut si ma straduiesc sa invat pentru ca le-am simtit importanta si mi-am dat seama de pasiunea care, pe langa celelalte arte, s-a dezvoltat in mine frumos, sanatos, desavarsindu-mi personalitatea.
   Mii de imbratisari, si la multi ani, drag condeier! <3

 12. lili spune:

  Semnătura ta parfumată este eleganța înnăscută. Este o aromă care lasă în urmă un respect adânc, îmbinat cu admirație și înălțare sufletească.
  La mulți ani Clubului!

  • Mirela spune:

   Lili, mi-ai amintit de diriginta mea din gimnaziu, o doamna desavarsita, care-mi spunea ca simte la mine o inclinatie pentru arte, vestimentatie originala, arta de a arata bine, inclinatie pentru parfumuri, coloniale, fard bine dozat…Fireste, asa era si ea, plus ca pe jumatate frantuzoaica, sotia unui actor de la teatrul din Cluj!
   Multumesc si La multi ani in Club, drag condeier parfumat! 🙂

 13. Suzana spune:

  Las si linkul la postare: https://suzanamiu.blogspot.ro/2018/03/parfumul-iubirii-imposibile-clubul.html
  ca in tabel da o eroare, nu stiu de ce.

  Mereu descopar aici povesti fabuloase despre parfumuri,
  printre care dansezi cu multa dexteritate. Toata admiratia mea! Este o lume fascinanta intr-adevar.
  Imi multumesc inca o data pentru invitatia de a participa cu postari in aceasta atmosfera grozava!
  La Multi Ani Clubului parfumat si multa inspiratie tuturor!
  Un weekend minunat sa ai!

  • Mirela spune:

   Te-am inscris eu, draga Suzana, trebuie eliminat `s`-ul din finalul grupului din link: https:// care devine http://, deci fara `s`, si duce direct la poveste.
   Eu iti multumesc cald pentru participare, spunandu-ti:
   La multi ani drag condeier parfumat! La cat mai multe povesti frumoase si parfumate! 🙂

 14. Poclid Simona spune:

  Citind, admirația mea a crescut. Puteți oricând să scrieți recenzii despre parfumuri, aşa cum cred că ați putea să scrieți şi un roman puternic, acaparator.
  Mă bucur mult că suntem din nou aici, printre poveşti. Vă datorăm cu toții amintiri frumoase, nestăpânite. Vă îmbrățişez poclidian, neostoit.

  • Mirela spune:

   In cateva cuvinte, draga Simona, ai concentrat esenta unei intregi pasiuni si iti multumesc! Tu reusesti sa spui mult si profund, in cuvinte uneori putine, alteori multe, dar aunci cand situatia o cere, poti fi atat de concisa, genial de acaparatoare printr-o fraza.
   Voi scrie romanul acela, dar timpul inca nu ma lasa sa fac ce vreau, poate doar daca as gasi o comoara sau lampa lui Aladdin! Dar incerc! 😉 😛 🙂
   La multi ani, drag si talentat condeier parfumat, sa fii mereu alaturi de povestea din care faci parte ca dintr-un trup frumos! Imbratisari! 🙂

 15. Diana spune:

  La multi ani membrilor Clubului! Si… multumesc pentru urare! 🙂
  *
  Azi mi-am amintit cum ma tot dadeam pe langa blogul tau, nehotarandu-ma daca sa scriu sau ba, nestiind cine poate scrie. Acum mi se pare amuzant, dar atunci nu era deloc amuzant. 🙂
  *
  Mi-ai zgandarit interesul pentru „Ma griffe” 🙂 Si, cum bine zici, prea se schimba formula parfumurilor. Nici parfumul meu preferat, Opium, nu prea mai e ce-a fost (desi nu e prea vechi pe piata). 🙂 Nu-i bai! Sunt altele!
  *
  Am vazut filmul cu nebunul care voia parfumul perfect… L-am vazut pana la capat doar din pura curiozitate, pentru ca e ingrozitor (si destul de scarbos in unele faze)!
  *
  Cateva dintre parfumurile pe care le amintesti aici mi-au fost si mie semnatura, cat timp a fost lichidul in sticluta. 🙂
  *
  Zile fericite iti doresc, cu drag! Spor in tot ce faci! Succese!

  • Mirela spune:

   La mulți ani ție, dragă Diana, suflul tânăr al poveștilor noastre, exuberanța și buna dispoziție de zi cu zi! 🙂
   N-am știut că te ”codeai” să vii, trebuia să vii pur și simplu, eu sunt gazdă bună și primitoare și, dacă a plecat cineva, e pentru că n-a mai avut ce să scrie, sau timp, sau așa a dorit. (Cu excepția unei ”v”uruieni”)!
   Da, apar mereu alte parfumuri, la fel de bune unele dintre ele! 😛
   Mulțumesc! Îmbrățișări dragi! 🙂

 16. lili spune:

  La câțiva dintre voi nu am reușit să intru pe bloguri. Mala mi-a plăcut povestea ta plină de iubire, dar nu ai lăsat loc pentru comentarii…
  La mulți ani, tuturor!

  • Mirela spune:

   Mala a închis comentariile din motive personale, dar puteți comenta pe pagina de facebook a Clubului! 🙂

 17. elly w. spune:

  La multi ani Povestii Parfumate, draga Mirela!
  Trebuie sa fug, stii tu unde. Deseara voi aparea pe aici. Te imbratisez cu drag! 🙂 <3

  • Mirela spune:

   Elly, mereu ești TU, mereu OM, mereu o extraordinară PRIETENĂ! Nici nu am îndrăznit, știind ce program încărcat ai în Norvegia și cât de departe ești acum de poveștile și blogurile lăsate în urmă, să-ți cer să participi, ți-am trimis doar invitația pe facebook și un tag la postarea destinată membrilor Clubului Poveștii parfumate! …Dar când m-ai sunat să-mi urezi La mulți ani și, pe lângă multe lucruri frumoase, mi-ai spus că vei participa la poveste! Și atunci am știut că la tine cuvântul dat, nu e luat! Mulțumesc draga mea și …LA MUȚI ANI FRUMOȘI, drag condeier parfumat, talentat, disciplinat, respectat!

  • Mirela spune:

   Draga mea Elly, mereu minunată, oricând prietenă devotată! 😛
   La mulți ani și ție cu drag!

 18. coco spune:

  ce poveste incantatoare, multumim tare mult! clubul acesta ar trebui sa publice!

Leave a Reply