Lunea citatelor: Hermann Hesse

Hermann Hesse (n. 2 iulie 1877CalwGermania – d. 9 august 1962MontagnolaElvețiascriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1946.
Este faimos pentru romanele sale Der Steppenwolf (Lupul de stepă), Das Glasperlenspiel (Jocul cu mărgele de sticlă), Siddhartha. Singurătatea spirituală a artistului și izolarea de lumea modernă sunt teme frecvente în operele lui Hesse.Romanele sale, majoritatea psihoanalitice și simbolice, includ Peter Camenzind (1904), Unterm Rad (Sub roată) (1906), Rosshalde (1914) și Demian (1919).Lupul de stepă (1927), unul dintre cele mai cunoscute și mai complexe romane ale sale, descrie natura duală a umanității. Aceeași temă se regăsește și în Narziss und Goldmund (Narcis și Gură de aur) (1930).Între scrierile sale se regăsesc Jocul cu mărgele de sticlă (1943) și Siddhartha, povestea unui tânar indian, fiu de brahman, plasată in timpul vietii lui Gautama Buddha, în timp ce acesta își propovăduia învățăturile. Cartea a fost publicată în 1922 și a constituit un roman ilustrativ pentru interesul lui Hesse în studierea budismului.Finețea și calitatea lirică a prozei lui se regăsesc și în versurile pline de melancolie din Gedichte (Poeme) (1922) și Trost der Nacht (1929). Eseurile sale sunt adunate în Betrachtungen (1928) și Krieg und Frieden (Dacă războiul va continua) (1946).În 1946 îi este decernat Premiul Nobel pentru Literatură pentru lucrarea „Jocul cu mărgele de sticlă”.(wiki)

Herman Hesse și una din pisicile lui

…………………………..

Fiecare om îşi are sufletul lui, pe care nu poate să-l amestece cu altul. Doi oameni se pot îndrepta unul către celălalt, pot vorbi unul cu altul şi pot fi foarte apropiaţi. Dar sufletele lor sunt ca nişte flori, fiecare a prins rădăcini în locul lui şi nici unul nu poate veni la celălalt, altminteri ar trebui să-şi părăsească rădăcina şi asta nu poate s-o facă. Florile îşi împrăştie mireasma şi sămânţa pentru că doresc foarte mult să fie împreună; dar floarea nu poate face nimic pentru ca sămânţa să ajungă la locul potrivit, acest lucru îl face vântul, iar acesta vine şi pleacă mereu cum şi când îi e voia.

Hermann Hesse în Knulp

Adevărul este trăit, nu predat la catedră.

 în Jocul cu mărgele de sticlă

Cum să nu fiu un lup de stepă şi un sihastru jerpelit în mijlocul acestei lumi, când din toate ţelurile ei nu împărtăşesc nici unul singur, când nu sunt părtaş la bucuriile ei!

Hermann Hesse în Lupul de stepă

Nu este al meu dreptul de a judeca viaţa altui om. Trebuie să judec să aleg, să dispreţuiesc numai pentru mine. Doar pentru mine şi atât.

 în Siddhartha

Conştiinţa culturală a învăţaţilor s-a refugiat în cercetările şi metodele de predare a istoriei muzicii, deoarece această ştiinţă a atins punctul culminant tocmai atunci, şi chiar în mijlocul lumii foiletonistice două seminarii devenite celebre cultivau într-un grad înalt o metodă de lucru exemplar de pură şi de scrupuloasă.

Hermann Hesse în Jocul cu mărgele de sticlă (2006)

Patima este întotdeauna o taină şi nu poate fi desluşită şi, din păcate, este sigur că viaţa nu-i cruţă pe copiii ei cei mai frumoşi şi că adesea cei mai minunaţi oameni trebuie să iubească tocmai ceea ce îi distruge.

Hermann Hesse în Gertrud

Fiecare corp este singur, sufletul – niciodată.

citat clasic din Hermann Hesse

Ziua trecuse… O omorâsem şi pe aceasta, încetişor, cu primitivitatea şi timiditatea artei mele de a-mi duce traiul.

Hermann Hesse în Lupul de stepă

Arta nu este nimic altceva decât contemplarea lumii impregnate de har, luminată din interior. A revela prezenţa lui Dumnezeu îndărătul oricărui obiect, aceasta este funcţia artei.

definiţie celebră de Hermann Hesse

A găsi la fiecare om trăsăturile care-l deosebesc de ceilalţi înseamnă a-l cunoaşte.

Hermann Hesse în Narcis şi Gură-de-Aur

Herman Hesse and his kitty taking a break from their intellectual duties

Postarea se înscrie în rubrica Citate favorite, inițiată de Ella și găzduită, în fiecare luni, de către Zina.

Articole create 915

9 comentarii la „Lunea citatelor: Hermann Hesse

  1. Gânduri profunde, asupra cărora trebuie să întârzii îndelung. Câtă cunoaștere a vieții și a omului!

    Săptămână excelentă, dragă Mirela!

    1. Eu mă las deseori pradă unor gânduri asemănătoare, poate de aceea revin mereu la Hesse!
      Vacanță plăcută, Zina! 🙂

  2. Stii ce îmi place mie la Hesse? Ca a avut ambiţia de a trăi o adevărată viaţă spirituală.

    Iti doresc o zi excelenta, draga mea si o saptamana cu spor! Cu drag!

    1. Bine-ai venit, Ella! Da, ai surprins foarte bine felul de viață pe care a trăit-o.
      Și nu toți au trăit o viață cu adevărat spirituală, chiar dacă au scris despre aceasta.
      O săptămână superbă îți doresc! 🙂

  3. Am citit recent Siddhartha si mi-a placut tare mult. Poate o sa postez si eu cateva fragmente.
    Frumoasa alegerea pentru azi si buchetul de citate.
    Multumesc, draga Mirela! O saptamana inspirata sa ai!

    1. E superbă, pot spune că alegerea e dificilă, deoarece cândva era preferata mea și știu că atunci când o voi reciti, va redeveni, și tot așa! 🙂
      O zi minunată îți doresc, Suzana dragă! 🙂

  4. Cel mai mult mi-au plăcut ultimele trei citate. Nu am citit, încă, Hermann Hesse cu toate că am mai aflat căte ceva despre el şi o parte din lucrările sale. Mi se pare un autor tare potrivit pentru vremea aceasta, ca să nu zic vremurile… 😊
    O săptămână frumoasă cu spor şi bucurii să ai, dragă Mirela! 😚

  5. Multumesc, Mirela draga, pentru selectie. 🙂
    Mi-a facut placere sa recitesc aceste cuvinte atat de mestesugit asezate. 🙂 Si-l mai iubesc pentru ceva pe H.H.: ii plac (placeau) pisicile! 🙂
    Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus