29 ianuarie, 2018

Toate citatele sunt extrase din articolul scris de Andrei Pleșu, articol care poate fi citit integral mergând pe link-ul de mai jos.
http://adevarul.ro/cultura/istorie/un-destin-croit-neagu-djuvara-1_5a6c4792df52022f75e75531/index.html

Neagu Djuvara

”Povestea vieţii lui Neagu Djuvara are verva sălbatică a unui peisaj luxuriant. Nu e suficient să spui că a trecut prin multe. A trecut prin tot.”

”Avea încă, la vîrsta tîrzie, mari proiecte, spera să-şi afle sfîrşitul pe un vapor, era ubicuu, tonic, şarmant, distins, fără fasoane, bucuros de glumă şi de tacla. ”

”De cîte ori îl vădeam, mă contaminam de buna lui dispoziţie, savuram bunele lui maniere şi admiram curajul opiniilor sale, adeseori în afara convenţiilor curente.”

”Şi cum să trec cu vederea faptul că toţi cei care mi-au marcat hotărîtor anii de formaţie, de la Constantin Noica la Nicu Steinhardt şi Alexandru Paleologu veneau din acel „altădată” pe care îl întruchipează şi Neagu Djuvara?”

”(…) Dar pot invoca o sumedenie de motive pentru care „boieria” lui Neagu Djuvara îmi impunea. Mai întîi, eleganţa sa. Modul îngrijit de a se îmbrăca, de a se purta şi de a vorbi. Toate, cu firescul nobleţii înăscute, fără afectare, fără ornamentică de paradă.”

”Şalul de la gît, batista din buzunarul de la piept, curtoazia faţă de semeni, arta conversaţiei, gestul discret, respectul pentru o anumită coerenţă ”formală”, pentru reguli conviviale, pentru afabilitatea polemicii (…) În ce mă priveşte, prefer, oricînd, un domn „nicely old fashioned”, interlocutorului frust, dezinhibat, adept al unui zgomotos şi factice ”relativism” stilistic.”

”Există, în desfăşurarea traseului său existenţial, un soi de voioşie virilă (…)”

”Scrierile pe care Neagu Djuvara le-a publicat, în ultimii ani, la editura Humanitas, au jucat şi joacă, dincolo de valoarea lor intrinsecă, un rol esenţial în reconstrucţia normalităţii intelectuale româneşti.”

”După decenii întregi în care istoria a trebuit să se strecoare, ca disciplină, printre nenumărate clişee ideologice, să navigheze printre adevăruri camuflate, desfigurate sau ocolite, (…),  Neagu Djuvara a readus la rampă istoria vie, istoria ca istorisire, istoria colocvială, prietenoasă, seducătoare (…)”

”Pasajele „deşucheate” ale memorialisticii sale, la egală distanţă de pudibonderie şi trivialitate, sînt expresia calmului superior al unui om autentic, al unui istoric care nu e dispus să măsluiască în vreun fel realitatea, al unei înţelepciuni care ştie să absoarbă, surîzînd cu ecvanimitate, nu doar sublimităţile vieţii, ci şi promiscuităţile ei.”

”Neagu Djuvara ştia să fie politicos şi cu derizoriul şi cu ridicolul şi cu bufoneria.”

”(…) M-a privit intens şi mi-a spus: ”La revedere!” Ştia, fireşte, că nu se pleacă dintr-o încăpere, fie şi din încăperea vieţii pămînteşti, fără să saluţi politicos. ”La revedere, domnule Djuvara! Să-ţi fie drumul luminat şi darnic, pe măsura minunatului dumitale surîs…”

…………………………….

Drum ușor și luminos în veșnicie, domnule Neagu Djuvara, vă spun și eu, care v-am citit o parte din valoroasele scrieri și v-am admirat de când v-am văzut, auzit și citit întâia oară!

…………………

Recomand cartea 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara, Ed. Humanitas.

http://www.humanitas.ro/humanitas/444-de-fragmente-memorabile-ale-lui-neagu-djuvara

……………………

Postarea se înscrie în rubrica Citate favorite, inițiată de Ella și găzduită, în fiecare luni, de către Zina.

 

Categories: Citate favorite

13 Responses so far.

 1. Ella spune:

  Sincera sa fiu nu am stiut nimic despre acest om minunat pana acum cativa ani în urma cand pe internet, în revista Formula As cred, am citit un articole de-al dansului care ma emotionat foarte puternic.
  Acum chiar putem afirma „a fost un om, cat o istorie!”
  Sa va fie zborul lin domnule Djuvara! La revedere!

  Tie îti doresc o saptamana frumoasa draga mea si cu multa inspiratie! Pupici!

  p.s ti-am scris! 🙂

  • Mirela spune:

   Da, o viață cu ceva mai întinsă de un secol și trăită cu mare folos!
   Să vezi cât de bine scrie, așa trebuie scrisă istoria! Am iubi mai mult istoria dacă adevărul ar triumfa. Și cât de bine a scris toate celelalte cărți! 🙂
   Mulțumesc Ella, ți-am răspuns cu mare drag la mail! 😛
   Mă bucur că-ți place cartea Calendar, va fi foarte frumoasă când va fi gata! 😛
   Te pup, o săptămână minunată! 🙂

 2. Suzana spune:

  Un om remarcabil! Dumnezeu sa-l odihneasca!
  Ma simt un pic debusolata. Recunosc ca nu ma asteptam sa dispara. Mi se parea, in mod naiv, vesnic, cumva!
  Sper sa traiasca prin efectele fortei ideilor sale. Sper!

  Toate cele bune Mirela! Zile cat mai inspirate sa ai!

  • Mirela spune:

   Speranțele noastre ar fi bine să fie întemeiate, Suzanna dragă, cu toate că societatea oribilă în care trăim acum parcă vrea să schiminosească și ce-a mai rămas bun și frumos, cultura, arta, entuziasmul.
   Câțiva tot îl vom iubi și respecta! 🙂
   Începe să nici nu-mi mai pese de ceilalți!
   O săptămână superbă îți doresc! 🙂

 3. Dana spune:

  Faină selecție ai făcut! O săptămână cu bucurii şi spor să ai?, Mirela! 😊

 4. Dana spune:

  Faină selecție ai făcut! O săptămână cu bucurii şi spor să ai, Mirela! 😊

 5. Zina spune:

  Neagu Djuvara, un om care a avut și ar mai fi avut multe de spus. Dumnezeu să-l odihnească!

 6. Dana spune:

  Lăsasem aseară un comentariu… cine știe pe unde o fi ajuns?!?
  Ne pierdem valorile autentice, sărăcim cu fiecare zi ce trece. Păcat! Să-i fie odihna veșnică!
  Să ai o săpttămână minunată cu spor și împliniri, Mirela dragă! 🙂

  • Mirela spune:

   Toate comentariile sunt aici! 🙂
   Ai dreptate, dar la vârsta dumnealui era de așteptat. Dar am pierdut o mare valoare, mie îmi pare rău…Măcar să-i citim scrierile, am face un lucru cu adevărat înțelept!
   O săprămână superbă îți doresc, Dana dragă! 🙂

 7. Diana spune:

  De data aceasta nu am ce sa-i „reprosez” lui A. Plesu. 🙂
  Acum aflu ca ii placeau cainii lui Neagu Djuvara! 🙂
  Cred ca putem cinsti memoria lui straduindu-ne sa ii urmam exemplu – noi, românii care l-am apreciat. 🙂
  *
  Efectiv, nu am tendinta de a scrie „dl. Djuvara” (desi a fost un domn) 🙂 As avea senzatia ca il… indepartez folosind formulele de politete. 🙂 Dar e mare lucru sa stim sa fim politicosi in orice situatie, cum zice A.P. ca stia Neagu Djuvra. 🙂

  Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Mirela draga! Pupici!

  • Mirela spune:

   Ba mie mereu mi-a venit greu să-i spun numele fără apelativul…domnule. Pur și simplu! 🙂
   Cât despre domnul Andrei Pleșu, cu siguranță avem păreri diametral opuse, deoarece este un om de cultură extraordinar, iar scrierile domniei sale sunt absolut fermecătoare. Un om prețios, care a scris foarte bine și îi doresc să fie sănătos, ca să scrie în continuare cărți de mare valoare și articole de excepție. Bârfele…păi dacă ne-am lua după bârfe, n-am mi admira nici operele lui Michelangelo sau Leonardo, nu-i așa?! Doar erau păcătoși, genialii de ei! 😀
   Pupici back, dragă Diana!

Leave a Reply