Elle

De văzut sau de revăzut filmul Elle. Regizat de Paul Verhoeven, cu actriţa Isabelle Huppert în rolul principal, ”Elle” a fost marele învingător la gala premiilor Lumière 2017, considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur, anul acesta. Lungmetrajul ”Elle” s-a impus la trei categorii – ”cel mai bun film”, ”cel mai bun regizor” (Paul Verhoeven) şi ”cea mai bună actriţă” (Isabelle Huppert).

„Eu sunt aceea care marchează rolurile, nu invers! În fine, sper că le marchez!”(Isabelle Huppert)
Isabelle Huppert (16 Martie, 1953, Paris) a jucat în peste 100 de filme de la debutul ei în 1971.Ce actriță, ce naturalețe, ce forță și cât de unică e Isabelle Huppert! O iubesc la nebunie și nu ratez niciun film cu ea. No 1, la egalitate cu Meryl, în Top 10 personal.
„A jucat probabil rolul cel mai extraordinar pe care l-am văzut vreodată, cu excepția lui Meryl Streep”, a declarat Nicole Kidman, care s-a declarat „stupefiată” de interpretarea tulburătoare a actriței în rolul unei femei violate.”
Paul Verhoeven nu a făcut economie de elogii la adresa lui Isabelle Huppert, apreciindu-i curajul și calificând-o drept actrița „cea mai talentată” cu care a lucrat vreodată. Actrița i-a întors complimentele, afirmând că ” este un regizor cu adevărat independent, liber, care nu este provocator din plăcerea de a fi provocator”.
Deși acest tip de rol provocator nu este o noutate pentru ea — care a jucat în filme precum „The Piano Teacher” (2001), în care interpretează o femeie care se automutilează, dominată de propria mamă — Isabelle Huppert afirmă despre ea că rolurile nu o marchează.
„Ea prezintă o gamă emoțională de la un film la altul — carnală, sălbatică, distrusă, apatică, invulnerabilă dar expusă, o femeie în pragul colapsului ca refuză să cedeze în fața instabilităților ei. Cariera lui Huppert se întinde pe o perioadă de patru decenii și ceva, plus o mulțime de premii și distincții, dar cu ‘Elle’ și ‘Things To Come’ ea ar putea avea cel mai bun an de până acum”, a scris The Playlist la momentul alcătuirii topului, la 22 decembrie anul trecut, înainte ca actrița să primească un Glob de Aur și să fie nominalizată la Oscar.
Isabelle a spus că personajul ei, Michèle Leblanc, este pe rând vulnerabilă, depășită, seducătoare, combativă, calculată, mincinoasă, sinceră, amuzantă, protectoare, plină de furie… „Se spune pe bună dreptate că ea nu se comportă ca o victimă. Are enorm de multe lucruri în responsabilitate”, este o persoană „destul de solitară, destul de curajoasă, de care depind toți oamenii care o înconjoară, și care are o formă de generozitate”, a mai spus Isabelle Huppert în interviul acordat înainte de a fi premiată cu Globul de Aur.
”Isabelle se joacă pe sine însăși, personajul vine după aceea, iar atunci nu-ți mai rămâne decât să filmezi interpretarea ei”, spune regizorul despre imensele ei resurse actoricești.

Isabelle Huppert in filmul Elle
afisul filmului
Articole create 918

8 comentarii la „Elle

  1. Bine de ştiut. Am încercat să_l văd de pe telefon, dar nu am reuşit. Mai încerc. Mulțumesc pentru recomandare, Mirela! O seară minunată să ai! 😊

  2. Cea de-a 69-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a inclus trei filme în care violul (sau încercarea) pune povestea în mișcare. Cel al iranianului Asghar Farhadi (The Salesman) a câștigat premiul pentru cel mai bun actor și cel mai bun scenariu, iar Cristian Mungiu (Bacalaureat) a câștigat premiul pentru cea mai buna regie. Și Paul Verhoeven nu câștigă nimic! Dar Elle, primul film francez al regizorului olandez de 77 de ani, fleur de festival în ultimul weekend. A fost vazut foarte „pozitiv” de critici de film internaționali.
    Acum partea „comica”! De aici a început #me too?
    Saptamana placuta!

    1. Da, el nu a câștigat la Cannes, dar a câștigat Golden Globe și alte premii! Ar fi fost prea mult.;)
      N-am văzut filmul iranianului Asghar Farhadi. Mungiu n-a fost la nivelul precedentului film premiat.
      Eu votez pentru Elle și pentru Isabelle Hupert, care consider că e cea mai bună actriță a momentului, alături de Meryl Streep.
      Poate, a căzut în derizoriu acel #metoo, lumea face deja mișto. :))
      O săptămână superbă! 🙂

  3. Unde ai vazut tu filmul? L-am vazut si eu, la recomandarea ta (habar n-aveam de el) pe youtube, in franceza, dar ma intreb unde vede lumea filme, cand mai vad cate o reclama la vreunul pe fb. Ca ma gandesc ca nu toti stau pe youtube sa vada filme fara subtitrare.
    Interesant film. Nu pot sa zic nici ca mi-a placut, nici ca nu mi-a placut, doar ca e altfel, si asta e, desigur, bine. Plus ca nu strica cate un film de relaxare uneori :).

    1. Se difuzează pe HBO destul de des, deja îl văd a treia oară, iar asta pentru Isabelle.
      După care se reia pe HBO3, dar îl poți vedea oricând pe HBOGO, care reia toate filmele difuzate de HBO. Foarte bine subtitrat. Înțeleg bine franceza, dar aici cred că e necesară subtitrarea, te concentrezi mai bine pe film.
      Eu văd deja dincolo de filmul în sine. E șocant, dar categoric asta își propune.
      Acum dau un film de Almodovar, ”Julieta”. Cutremurător. Cred că ți-ar plăcea mult. Iubire de mamă, e altfel, trist, dar aici simt căldura. ”Elle” e departe de căldură, ceea ce e excepțional redat de Huppert, rece și detașată, ca viața pe care o trăiește sec și dur.

  4. Eh, noi n-avem canal HBO in reteaua de cablu, doar ca abonament pe net, la HBO Nordic si desi am, nu sunt filme din astea frantuzesti, spaniole, sau foarte putine. Ai dreptate, iti mai trebuie si o subtitrare ca sa te concentrezi pe film. Ai vazut „Crime d’amour”? (e si o versiune americana, dar cea franceza e mai faina).

    1. Of, ar fi numai bun un canal cu filme europene!
      Da, am văzut “Crime d’amour”, e prima dată că o văd pe Ludivine Sagnier (episodic o știu din Paris, je t’aime și seria The Young Pope), dar pe Kristin Scott Thomas, femeia puternică al cărei joc periculos merge prea departe, o știu demult și îmi place foarte mult.
      Bănuiesc că ai văzut ”La grande bellezza”, e din 2013, regizat de Paolo Sorrentino, fascinant de frumos, un film pe care să-l tot văd și revăd. Pare fellinian, dar e opus prin realizare, aici imaginea domină, arta adevărată a Romei în contrast cu decadența pseudoartei… Dar dacă nu l-ai văzut, merită, artiștii îl apreciază enorm! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus