11 octombrie, 2017

 

„Am ales cu infinită grijă fiecare poveste, am testat fiecare ilustraţie şi fiecare personaj împreună cu copilul meu şi alţi copii mici, pentru a crea cele mai frumoase cărţi educative. Cărţile Pupo sunt cărţi educative premium şi singurele cărţi româneşti bazate pe conceptul de educaţie prin valori. Am muncit mult la ele împreună cu unul dintre cei mai buni ilustratori din România, doamna Mirela Pete. Efortul nu contează când văd bucuria micuţilor la întâlnirea cu personajele”

Mirabela Les (autoarea seriei Pupo)

https://www.pupo.ro/collections/carti-educative

Scrise de Mirabela Les și ilustrate de Mirela Pete, (adică de mine), cele cinci volume, care-l au pe cățelul Pupo ca erou principal, sunt într-o continuă transformare și șlefuire, lucru care s-a întâmplat, dacă stau bine să mă gândesc, încă de la început. Tânăra scriitoare Mirabela Les m-a găsit, i-au plăcut desenele mele cel mai mult din tot ce-a văzut că se desenează pe la noi și m-a ales. Trebuia creat un cățel UNIC, cum nu s-a mai întâlnit, care să aibă o particularitate numai bună să-l deosebească de alți căței. Am dat o probă ca să-l configurez cât de cât pe eroul nostru, și ca rasă am ales un beagle. Frumos, mic și catifelat, un ”bigălaș” ca oricare altul din rasa lui, având menirea să-i învețe pe copii numai lucruri bune, în timp ce se bucură de viața într-un ținut mirific, la țară, într-o primăvară care pentru el era prima pe care-o trăia. Dar n-a mers, era frumos, era de vis, dar nu era cățelul așteptat.
Doamna Mirabela a ales un dalmațian, rasa preferată a multor copii, pe care l-am pictat cu puncte și pete negre, alternând cu unele viu colorate. ”Nu, nu, toate să fie viu colorate!” mi-a cerut. Și uite-așa a apărut Pupo. Un dalmațian cu ochișori sinceri și vioi, cu un bot catifelat și nas enorm, cu lăboace mari, așa cum au puii și cu urechi fluturătoare. Un cățel  alb,  plin de buline viu colorate și dulci ca…jeleurile! A ieșit curajos în lume, hotărât că-i cucerească pe micuți, ceea ce face zilnic, fiind tot mai îndrăgit și mai cunoscut. Primul volum e foarte aerisit, are chiar și pasaje ”la prima”, în acuarelă,  alternând cu poante comice, menite să-i distreze pe cititorii de toate vârstele. Odată apărut primul volum, ”Pupo învață să numere”, toți copiii cărora li s-a citit cartea s-au împrietenit cu Pupo și au învățat să numere până la zece, la rându-le. Și-au făcut mulți prieteni buni: pe  Pupo, pe gâscanul învățat, s-au împrietenit cu pisicuța Miți, dar și cu poneiul, cu cloșca și puii săi, cu rățuștele și alte viețuitoare din curtea lui Nea Gulie.
Următoarea carte a venit firesc, aproape fără să-mi lase timp pentru altceva, și parcă nici nu-mi doream răgaz, așa că ”Pupo învăță să protejeze natura”, și noi toți odată cu el, are pe câteva pagini câte un îndemn sănătos, fără ca acesta să deranjeze, ci dimpotrivă, copiilor le place povestea și ilustrațiile, așa că-și însușesc învățăturile cu bucuria de-a descoperi ce mai fac Pupo și noii săi prieteni, prin ce aventuri a mai trecut micul cățel sau ce mai face Miți, pisicuța mult îndrăgită de ei.
”Pupo și Miți în oraș” le oferă copiilor priveliștile familiare pe care le văd zilnic, așa încât unii și-au întrebat părinții (citez):”cu tramvaiul acela s-au plimbat Miți și Pupo?” și alte întrebări care îi fac atât de drăgălași și serioși. Deoarece pentru ei, lumea cărților lui Pupo este una reală, iar bunele învățături din cărțile Pupo sunt utile, benefice și așteptate cu interes de părinți, educatori, bunici și de copiii înșiși, se înțelege.
A patra carte din colecția Pupo învață se numește ”Pupo învață anotimpurile” și  arată  mai elaborat, e elegantă,  lucrată cu mai multă atenție, se prefigurează artistul ilustrator mai atent și mai angajat,  despre care autoarea, Mirabela Les, a spus:(…) ”Cărţile Pupo sunt cărţi educative premium şi singurele cărţi româneşti bazate pe conceptul de educaţie prin valori. Am muncit mult la ele împreună cu unul dintre cei mai buni ilustratori din România, doamna Mirela Pete.(…) ”. Îi mulțumesc frumos.

 

A cincea carte cu Pupo e gata și așteaptă să intre în tipar. Eu cred că e cea mai reușită, copiii se vor întâlni cu situații deosebite și vor vedea că Pupo, ca de obicei, îi va învăța ce au de făcut pentru a se descurca cu curaj și încredere în sine. Dar să așteptăm cartea.

4 Responses so far.

 1. Ella spune:

  Sunt fan declarant a lui Pupo! 🙂
  Dupa ce ca e colorat ca si bomboanele din copilarie se mai întelege bine si cu o pisica, cu Miti! Adica … ma repet … numai bun de pupat! 🙂
  Ai desenat din nou foarte frumos, nici nu am cuvinte sa ma exprim cat e mult îmi plac desenele tale!
  Felicitari, Mirela draga! Sa ai success în tot ceea ce faci!

  • Mirela spune:

   Pupo e dulce, sigur te iubește la fel de mult, ba chiar mai mult, pentru că e făcut cu drag, seriozitate, frumos și mult bine! 🙂
   Mulțumesc din suflet, Ella dragă, am încă două cărți în lucru, plus jocuri și ambalaje pentru daruri, e o bucurie și nici nu mi-ar plăcea să lucrez acum altceva! 😉
   Te îmbrățișez cu drag! 🙂

 2. Zina spune:

  Eu sunt fan Miți! Parcă o recunosc pe frumoasa ta după privire! ☺

  Numai bine, dragă Mirela!

  • Mirela spune:

   Să știi că Miți are mai mulți fani decât Pupo, adică toți fanii Pupo sunt și fani Miți, doar că Miți are și în plus!
   Mulțumesc! Să ai o săptămână minunată! 🙂

Leave a Reply