Pour la peau d’un flic, Alain Delon și noi la TIFF 2017

Festivalul Internațional de Film Transilvania ,TIFF, a fost fondat în 2002, în Cluj-Napoca. TIFF a reușit să devină foarte repede cel mai important eveniment din România dedicat filmului și unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale anuale din țară, apoi din Europa și chiar din lume. A primit titulatura de membru CENTEAST – Alianța Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est și este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativă. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.
De-a lungul celor 15 ediții, Premiul TIFF pentru Întreaga Carieră a fost acordat unor personalități importante ale cinematografiei europene și mondiale, precum Sophia Loren, Nastassja Kinski, Jiří Menzel, Debra Winger, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Wim Wenders, Marin Karmitz, Jacqueline Bisset, Michael York, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg și Franco Nero. Anul acesta Alain Delon a primit onorabila distincție.
Principalul obiectiv al TIFF rămâne promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului care pun accent pe originalitate și libertatea de exprimare și care se diferențiează prin limbajul cinematografic unic sau se concentrează pe curentele actuale din cultura noii generații. 

TIFF 2017 foto Nicu Cherciu

Noi trei, Xaba, Enya și cu mine, am participat anual la proiecții, am văzut filme foarte bune, ne-am bucurat și de o invitație la cocktail, unde am dat mâna cu vedete și cineaști îndrăgiți. Acum doi ani am participat la Castelul Banffy din Bonțida la o zi specială, unde ne-am bucurat să urmărim live cel mai frumos spectacol open air al TIFF, celebra Compagnie des Quidams – Spectacle FierS à cheval,  în nocturnă, după care a rulat unul dintre cele mai așteptate documentare ale anului, Kurt Cobain: Montage of Heck, în regia lui Brett Morgan, primul film despre celebrul lider al trupei Nirvana, realizat cu cooperarea familiei sale, care a fost proiectat atunci în premieră în România. În atmosfera estivală a unei zile la castel, a fost superbă proiecția în nocturnă, în aerul curat și rustic, lângă interesant luminatul castel.
Dar hai să povestesc despre evenimenul de ieri seară.

Alain Delon ieri și azi


Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon a venit ieri pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Figură emblematică a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați ai tuturor timpurilor.
Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF i-a acordat în acest an marelui actor Alain Delon Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, aseară, Piața Unirii a găzduit o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), un thriller polițist regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez și în rolul principal.
„Mă bucur că şi în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepţională cu o legendă a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generaţii şi cred că participarea lui la această ediţie a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor”, declară Tudor Giurgiu, președintele festivalului.


Cu o carieră impresionantă și peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul și regizorul Alain Delon (81 de ani) aniversează anul acesta 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Șase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie. Rocco și frații săi (1960), În plin soare/ Plein soleil(1960), Eclipsa (1962), Ghepardul (1963), Laleaua neagră (1964), Samuraiul (1967), Borsalino (1970), Notre histoire (1984) sau Pe cuvânt de polițist/ Parole de flic (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.
Alain Delon a devenit un simbol al masculinității și a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci și cultura pop. Are propria linie de accesorii și parfumuri de lux și apare pe coperta albumului The Queen is Dead al celor de la The Smiths. Beautiful Killer, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorulu
În Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez și în rol principal, doamna Pigot îi cere ajutorul lui Choucas, un fost polițist convertit în detectiv, s-o ajute să-și găsească fiica oarbă. În timpul anchetei, femeia este ucisă și Choucas devine țință pentru asasini. Într-o confruntare cu ei, face victime. Brusc, se trezește că e căutat deopotrivă de poliție și de traficanții de droguri. Dacă n-ați văzut filmul la vremea lui, nu e târziu nici acum.

 

 

 

Invitatul special al TIFF 16, celebrul actor Alain Delon a fost prezent la debutul proiecţiei de gală a primului film pe care l-a produs, regizat şi interpretat – „Afacerea Pigot”. Peste 3.000 de persoane l-au aplaudat pe îndrăgitul actor. Alain Delon a venit pe covorul roşu desfăşurat în Piaţa Unirii în aplauzele a peste 3.000 de cinefili. A fost condus pe scenă şi introdus de directorul TIFF, Tudor Giurgiu: „Mă bucur să avem această onoare şi acest privilegiu de a-l avea invitat la Cluj, mă bucur  că sunteţi în număr atât mare, cred că e un moment istoric pentru Cluj, pentru festival, pentru România. Mulţumesc domnule Delon pentru că aţi venit aici”.

Bună seara. Sunt foarte fericit să fiu aici şi am să vă spun de ce. Sunt fericit pentru că în seara asta v-am adus soarele. Filmul pe care-l veţi vedea se numeşte Afacerea Pigot, pentru cei care cunosc un pic de cinema e primul film pe care l-am produs, regizat şi interpretat”, a spus Delon. Cei prezenţi în Piaţa Unirii au început să aplaude. ”Aşteptaţi să vedeţi filmul pentru a aplauda”, a glumit actorul.  „E important că azi ne putem vedea în aer liber, pentru că dacă ar fi fost vremea de ieri, l-am fi văzută într-o sală. Domnule director, mulţumesc că m-aţi invitat aici sunt fericit şi foarte bucuros. Sunt încântat că în public sunt mai multe femei decât bărbaţi”, a mai spus Delon.   Tudor Giurgiu: „I-am transmis domnului Delon că au venit oameni din toată ţara. Vă mulţumesc pentru încredere, pentru dragostea dumneavoastră pentru această legendă vie care este Alain Delon. M-aş bucura să veniţi şi mâine seară la gala de închidere chiar dacă nu aţi prins bilet. Va fi o ceremonie frumoasă şi o să-l puteti revedea pe covorul roşu înaintea ceremoniei de închidere”. ”Rog femeile să rămână pentru că trebuie să se ştie că nu sunt încă gay”, a încheiat Delon în aplauzele oamenilor. El stat câteva minute în mulţime, vorbind cu oamenii, iar apoi a plecat.
Și acum fotografiile, unele făcute de mine, altele de Xaba și câteva împrumutate de la artistul fotograf oficial al TIFF, Nicu Cherciu.
Atmosfera a fost specială. Alain Delon este și rămâne un mare star, o prezență specială, o vedetă și un actor admirabil.

Momente de la TIFF 2017 cu Alain Delon, Enya Pete, Csaba Pete și Mirela Pete
Enya Pete la TIFF 1017

 

Alain Delon la TIFF 2017, Foto Nicu Cherciu
Alain Delon TIFF 2017 Foto Mirela Pete
Alain Delon TIFF 2017 Foto Mirela Pete
Alain Delon TIFF 2017 Foto Mirela Pete
Alain Delon la TIFF 2017, Foto Nicu Cherciu
Alain Delon la TIFF 2017, Foto Nicu Cherciu
Alain Delon la TIFF 2017, Foto Nicu Cherciu
Alain Delon la TIFF 2017, Foto Nicu Cherciu

Să ascultăm împreună muzica filmului, o mare idee de-a lui Alain Delon de-a folosi acest excepțional blues al lui Oscar Benton, ceva mai potrivit nu se putea.

Articole create 910

12 comentarii la „Pour la peau d’un flic, Alain Delon și noi la TIFF 2017

 1. Wow! Ce fain! Nu am vazut filmul dar cred ca a placut publicului prezentarea lui, mai ales ca actorul principal a fost acolo. „Casanova” al cinematogtafiei franceze, Delon a facut întradevar multe filme si desi el era „craiul”, un fel de Piersic romanesc ca sa zic asa, mie mi-a placut mai mult Jean-Paul Belmondo! Dar sa ma intor la postarea ta pentru ca poate sti sau poate nu stii … dar printre randurile scrise de tine sunt si doi olandezi! 🙂 Sa încep cu Rosalie van Breemen fosta sotie a lui Delon, olandeza de origine cu care are doi copii, pe Anouchka (1990) si pe Alain-Fabien (1994).Au divortat în 2001, dar ziarele au avut ce scrie despre ei si dupa divort! Viata de artist! :))
  Al doilea olandez este Oscar Benton!Si acum îl ascult pentru ca îmi place teribil de mult cum canta! 🙂
  Iti multumesc ca ai împartasit cu noi frumoasa voastra experienta de la TIFF! Iti doresc o duminica placuta!
  Pupici, fete dragi!

  1. Și eu mă bucur mult! A fost o seară memorabilă, cine a vrut să se bucure, s-a bucurat! Și chiar dacă unii tiffiști mai bvechi au făcut pe simandicoșii și au preferat filmele ermetice și plictisitoare, care nici lor nu le plac, dar ei, știi…nu, nu se duc acolo unde 3000 de cinefili doresc să fie de față la un eveniment unic și frumos, pentru care directorul TIFF dl. Giurgiu s-a străduit, iar marele Delon uite că a venit și chiar i-a plăcut la noi! Ăia se căiesc acum, dar pe anul acesta gata TIFF-ul, abia la anul mai avem al 17-lea festival. Sigur că o știu de ex-soția olandeză a lui Delon! Cât despre Oscar Benton, cred că e bluesman-ul meu prefeart! 😉
   Îți mulțumesc și eu, dragă Ella, o duminică de vis să ai și îți trimit numai gânduri bune! Te pup! 🙂

 2. Cred ca a fost nemaipomenit. Mi-ar fi placut sa fiu prezenta in acea atmosfera festiva! 🙂
  Fain si filmuletul! Nu am mai revazut filme cu Alain Delon desi imi plac mult!
  Multumesc pentru prezentarea evenimentului, draga Mirela!
  Mult succes si inspiratie ambelor fete! 🙂

  1. Ești foarte drăguță, Suzana dragă! Da, atmosfera a fost frumoasă, destinsă și degajată! Extraordinar actor și om, Alain Delon! Un umor sănătos, a vorbit și a dat mâna cu publicul, s-a lăsat fotografiat și n-a avut niciun bodyguard, sau cel puțin nu la vedere. A doua zi, la Conferința de presă, a fost de o vervă care i-a lăsat pe toți uimiți, fiind totuși un om în vârstă, dar nici vorbă să se vadă! I-a făcut curte frumoasei Manuela Hărăbor, hahaha, a glumit și i-a binedispus pe toți. Se pare că acesta-i secretul longevității și al succesului: o viață și o carieră bune și de îndrăgite! 🙂
   Mulțumesc Suzana! O zi minunată îți doresc! 🙂

 3. Eh! Ce noroc au unii! Să știi că și eu te invidiez și să nu mă poftești să vin la anul, că nu cred să mai vină Alain Delon! ☺

  1. Am luat din timp bilete, a fost plin, unii au stat pe margine, fără loc. Poate că vine la anul cineva care ar putea să te intereseze sau să-ți placă, știu eu?! 😉 🙂

 4. L-ai vazut si pe Delon, ce mai vrei? 🙂 Frumos barbat, cum se nasc unii pe lumea asta cu de toate. Sigur, era mai fain sa-l fi vazut acu vreo 30 de ani macar, dar cred ca atunci ai fi lesinat :D.
  Aici nu cred ca va veni vreodata, daca ar fi fost vreodata, nu-s scandinavii asa apropiati de francezi, ma intreb cati chiar stiu de Delon. Clujul asta e un oras tare, tot felul de activitati sunt acolo!

  1. Ei, n-aș fi leșinat, dar aș fi încercat să-l întreb ceva într-o franțuzească bună! 😉
   Erau acolo câteva doamne elegante, coafate, etc, care aveau albume cu sute de poze alb-negru și color de-ale actorului, i-au dat buchete de flori, l-au întâmpinat, are multe fane și mulți fani, e un star! 🙂
   La conferința de presă, Delon a aflat, uimit, că…România i-a spus cojocului din miel, făcut după cel purtat de el în anii 70, ”alaindelonul”! 🙂
   Filmul mi-a plăcut, de-atunci se remarca actrița Anne Parillaud, celebră mai târziu în Nichita de Luc Besson.
   Da, Clujul are unul din cele 40 de festivaluri de film mondiale care contează și sunt trecute în caietele criticii de specialitate. 😉 🙂

 5. Ahhah, chiar asa, as fi vrut sa-i vad fatza cand a aflat de cojoc 😁. Avea si taica-miu unul. Zici ca are si fani? 😉
  Anne P. e cool 😎

  1. Da, are! Știi ce-a spus în discursul dinaintea filmului? ”Mă bucur că sunt mai multe femei aici, că predomină doamnele, deoarece nu sunt încă gay! (”încă”)…hahaha! Și nici nu va fi. Dar unii au auvut dreptul să-l iubească, nu-i așa?! 😉 Era zâmbitor când a auzit! S-a amuzat! Știi, s-a simțit teribil la Cluj, a stat 3 zile, s-a plimbat, i-a plăcut mult la noi! 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus