Nuit de Noël, o nouă poveste parfumată

15.12.2018

Povestea a II-a de Crăciun

 

Nuit de Noel, Caron
Nuit de Noel, Caron

 

Poate că ați crezut că voi vorbi despre nedefinita mireasmă de ger, zăpadă și cer înstelat, din diminețile prea tinere pentru a fi dezbrăcate de ceață….sau poate credeați că vă voi spune despre aroma de scorțișoară, ceai și mere coapte…sau de brad și cozonac fierbinte, scos aburind din cuptor! Sau poate credeați că o să vă povestesc despre mireasma prăjiturilor de sărbători, în care caramelul și nuca se întrec să fie stăpâne absolute, dar învinge vinul încălzit cu scorțișoară și cuișoare, sau mirosul pipărat de ciocolată și coajă de portocală. Și sigur ați crezut că vă voi spune despre mireasma unică a unui foc strașnic, făcut din lemne uscate bine, butuci zdraveni, care răspândesc cea mai familiară, casnică și hibernală mireasmă! Miresme mai degrabă culinare, ca amintirile din casa bunicilor, din casele copilăriei…Dar va trebui să mă credeți pe cuvânt că aceste arome sunt cele care stau la baza parfumurilor create de marii artiști parfumieri pentru iarna cea rece, anume ca să ne-ncălzească! Vă las pe voi, dragi prieteni, să scrieți despre aroma cozonacilor, a bradului verde și a bunătăților de Crăciun, eu rezumându-mă la parfumul potrivit acestei perioade, un parfum unic, pe care sper să-l am în fiecare an în magică seară a Crăciunului.

Nuit de Noel, Caron
Nuit de Noel, Caron

Nuit de Noël de Caron cred că este cel mai frumos parfum de iarnă, de sărbătoare. Am iscodit, am căutat, am adulmecat, am mirosit, am inhalat, m-am parfumat, i-am parfumat pe cei din jur – ajunși cobai, la discreția mea, evitându-mă când mă vedeau cu sticluțele-testere la mine – dar tot n-am găsit un hibernal mai potrivit nopții celei mai lungi. Care este Crăciunul, Anul Nou sau o frumoasă și de neuitat noapte de iarnă…În lânuri și stofe moi, mohair căptușit ori într-o minunată rochie din stofă sau cașmir roșu cald, înflăcărat, asortat cu magia sărbătorilor, câteva picături prietenoase din acest magic parfum întregesc ținuta. Nuit de Noël de Caron este dedicat nopții de Crăciun, feeriei, viselor care se pot împlini, fanteziei posibile în acele nopți magice, înmiresmate și luminate blând. Nopți ale adierilor de lumânări aromate, mângâiate de muzica ascultată în surdină… Un parfum asemeni serenității și tăcerii din ajun, care lasă loc doar colindelor înepărtate, căderii fulgilor și blândeții căldurii pe care o emană. Trebuie doar să simți că e un dar al iernii și poate al Crăciunului. Creat de marele artist parfumier Ernest Daltroff, este o adevărată bijuterie a Casei de parfumuri Caron. Persistent fără a fi agresiv, evocă magia și feeria nopții de Crăciun. Simți ceva trandafir, un pic de iasomie, ylang-ylang, apoi niște arome ușor uscate, așezate pe o inimă puternică și sănătoasă de santal de Mysore, disipându-se în acorduri stranii de oakmoss (lichen). Un parfum cald, prietenos, având la bază o mare de mosc, ambră și cedru parfumat, toate poleite cu un strop de scorțișoară…Nuit de Noël! Parfumul se găsește exclusiv în varianta cu design nou, specific Casei Caron, respectiv cel cu stele aurii, încrustate în cristal veritabil. Personal, îl prefer pe cel negru cu aur, din 1911, anul lansării acestui inimitabil parfum. Dar îl cumpăr pe cel care se găsește.

 

Nuit de Noël de Caron

În ianuarie 2009, casa Guerlain lansa L’Instant Magic Elixir -Guerlain. E nou, e șic, e trendy, e genul gurmand și miroase…o minune! Un parfum festiv, cald, seducător și hibernal. Întruchipează ceea ce vrei să porți de revelion, indiferent dacă noaptea magică o petreci, cu cei dragi ai tăi, în lume, sau cu cei dragi ai tăi, acasă. Debutând citric-amărui cu bergamotă, te învăluie în arome de migdale, te zăpăcește cu vreo trei soiuri de trandafiri, așezându-se comod pe stabilizatorul mosc, acompaniat de santal și lemn de cedru. Curată nebunie barocă!

Și încă vreo câteva parfumuri!
Dacă afară ninge sprințar, și poate ești la cabană, la munte sau la tine acasă, este momentul parfumului Tea for Two de L’Artizan Parfumeur, creat de frumoasa Olivia Giacobetti. Un parfum unisex, bogat, învăluitor, abundând de aroma afumată a ceaiului negru, în care mâini îndemânatice au adus un plus de savoare prin stropul de ghimbir și bogăția de vanilie. Condimentat și fierbinte, ca un ceai luat pe patinoarul înghețat, sau cel puțin la fel de așteptat și savurat, te încălzește și îndulcește, te inspiră, te catifelează și te face irezistibilă sau irezistibil, pentru că e unisex. Cu ceai negru, ghimbir, scorțișoară, anason, vanilie, santal. Cum să nu-l iubești, doar e atât de cald! Atacată de frig și ceață? Unde-i copacul înfrunzit și trandafirul urcător? Am spus-o la repezeală și, fără intenție, am demascat două dintre aromele care compun un parfum care pune partea neplăcută a iernii pe fugă: Coco de la Chanel. Debutează atât de personal, atât de unic și baroc, încât vag îi intuiești aroma de trandafiri bulgărești, care constituie, de altfel, singura notă pudrată cu zahăr a acestui excepțional parfum de iarnă. Coco de Chanel e o mare creație, datorată lui Jaques Polge și pasiunii sale pentru Mademoiselle Chanel, care la 70 de ani mai stârnea suficientă admirație pentru a deveni muza unui parfum. Coco de Chanel se dezvăluie în șoaptă, dar foarte sigur și inatacabil. Baroc, cald, misterios și feminin, este extrem de diferit de tot ceea ce a lansat Casa Chanel în general: este complicat, exotic, adânc, cald și lipsit, în aparență, de esențele florale sau aldehidice. Este COCO! Pe cașmir, blană, stofă moale sau catifea e admirabil. Încălzește fără a fi dogoritor. Complex și straniu, Coco lasă repede trandafirii, ca pe niște calde și dragi amintiri din debut, trecând cu finețe în inima bogată a parfumului, doldora de esențe ca boabele de tonka, puțină scorțișoară, cuișoare, vanilie, toate încălzite cu lemn de santal și rășini exotice, dar și cu mosc alb. O plenitudine de nelipsit într-un parfum preferat toamna târziu și iarna, care e cu adevărat bun.
Nu-i ocolim pe domni, acordându-le câteva rânduri concise, dar sugestive și pline de promisiuni. Parfumul lui Yves Saint-Laurent, La Nuit de L’ Homme, este unul din cele mai reușite, potrivite iarna. Te învăluie instant cu note citrice de bergamotă, ușoare de lavandă și vetiver, apoi te încălzește brusc cu aroma condimentată de scortisoară, așezându-se tandru, la taifas, pe lemn de cedru si cumarin. Acestea sunt învăluite, la rândul lor, în arome de vanilie, potrivite serilor reci, arome calde și extrem de atrăgătoare. Givenchy pour Homme, un parfum caracterizat de un impact specfic masculin, este o fascinantă reverie , o poezie a contrastelor. Este luxuriant, fresh citric, senzual aldehidic, ambrat și hipnotic-condimentat. Guerlain Homme este un parfum lemnos, aromatic, cald, pentru barbații care apreciază luxul simplu, dar evident. Notele de tei și ceai de tei, aroma citric-amăruie de bergamotă,cedrul albastru, aspru, uscat și absolut cuceritor, iarba de vetiver si aroma Mojito, fac din acest parfum un must have pentru această iarnă. Este făcut pentru cei ce iubesc cele mai bune lucruri in viață.

 

 

 

 

Articole create 906

10 comentarii la „Nuit de Noël, o nouă poveste parfumată

  1. O minune parfumata! 🙂 Doar ca n-am simtit in camera aceste minunate arome de iasomie, ambra, mosc si toate celelalte! :)Imi imaginez un salon unde se intalnesc oameni care folosesc diferitele aceste parfumuri – e ametitor. 🙂
    Iti doresc sa ai o seara minunata! Pupici cu drag!
    Mi-am notat data si tema povestii. 🙂

    1. Multumesc pentru darul muzical, Mirela draga! Imi place mult. Cumva, se potriveste cu ploaia care-mi bate-n geam – si eu ii doresc sa-si transforme picaturile in apa inghetata, alba, sub forma de stelute. 🙂
      Si tortul imi place! Poate vine Mos Craciun cu ceva zapada! 🙂
      Zile senine iti doresc, cu drag!

  2. M-ai zăpăcit cu toate aceste arome și chiar nu aș ști pe care să-l aleg. Dacă le vreau pe toate e bine? 😁
    Mulțumesc, Mirela dragă pentru toate descrierile de poveste pe care ni le-ai dăruit și de aceastăc dată! 😊
    Crăciunul ne va fi în mod sigur parfumat. ❤
    O seară minunată să ai!

  3. ce frumos ai imbinat elemenetele parfumate cu cele de ambient al unei nopți speciale de iarna!
    m-ai facut tare curioasa de acest parfum.
    si m-ai mai facut sa imi doresc ceva: o rochie speciala, de interior, de purtat in casa dar care sa fie eleganta si placuta ca material si sa ma simt speciala imbracata cu ea. daca mai port si un parfum atunci chiar nu am nevoie sa plec undeva pentru a petrece :).

  4. Draga mea, sunt tare bucuroasă ca ai reluat poveștile parfumate. Am citit-o pe aceasta și efectiv am avut inaintea ochilor un tablou minunat. Descrierile tale sunt fără pereche, cuvintele au o forță evocatoare excepțională, e o delectare să te citesc.
    Abia aștept zilele de odihnă de după sărbători, vreau să dedic o după-amiază recitirii articolelor tale din această rubrică.

    Până atunci, weekend minunat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus