19 octombrie, 2014

10710939_769913986406845_6987994759840412534_n

Enya Pete, vernisaj expozitie personala

Articol scris de Mirela și Csaba Pete, pe baza luărilor de cuvânt ale domnului director, profesorilor, artiștilor plastici prezenți la vernisaj, a colegilor care ne-au fost alături. De asemenea, am luat în calcul impresiile publicului, înregistrările video, etc).
”Vernisajul expoziției de debut al Enyei Pete a fost un succes, iar expoziția însăși o reușită, o strălucire, un pas înaintea unui zbor înalt, pe care i-l doresc din suflet fiicei mele!”
(Mirela Pete, designer, ilustrator, profesor de Educație plastică și artist plastic).

O frumoasă uimire, un debut expozițional foarte reușit și mai mult decât recunoașterea unui talent, aceasta fiind părerea tuturor celor care au avut bucuria să admire lucrările Enyei Pete la expoziția personală de grafică intitulată ”Strigiforme solitare”, care a avut vernisajul în 14 Octombrie 2014, la Galeria Ladea a Liceului de Arte Vizuale ”Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, unde Enya Pete este elevă. Este atât părerea specialiștilor, a publicului avizat și a colegilor noștri de breaslă, cât și a publicului amator de artă și a colegilor Enyei, cei de clasă și de liceu, prieteni, amici din virtual, sute și mii de admiratori care au văzut expoziția live sau virtual.  Dar și a criticilor de artă, plasticienilor profesioniști și a iubitorilor de arte plastice în general.

Galeria Ladea este o frumoasă și calmă sală de expoziții de arte vizuale, tăcută și elegantă, cu ferestre acoperite discret de transperante ce filtrează subtil lumina zilei, având un ceva al ei care o face unică. Ziua expoziției  fost aboslut specială, 14 octombrie 2014 fiind o superbă zi de toamnă cu soare strălucitor, caldă și senină, ca o primăvară în miez autumnal. O bucurie. Au urmat zile ploioase, ceea ce ne-a întărit convingerea că data vernisajului a fost una bine aleasă, briliantă și de bun augur, lucrările Enyei înnobilând acel spațiu discret, care s-a umplut de public atât la primul vernisaj, cel de la ora 9,50, cât și după amiază, când invitații au sosit la ora 17,00 și ne-am bucurat împreună de atmosfera specială timp de aproape trei ore.

”O expoziție de profesionist„,  au concluzionat colegii plasticieni și profesorii Enyei, afirmație căreia îi subscriem întru totul. O reușită, atât ca temă aleasă, ca tehnică folosită,  execuție, cunoaștere, realizare, materiale utilizate și expresivitate. Curajoasă și creativă, Enya Pete a părăsit tema ”grădinilor botanice” aleasă în vară, revenind la o dragoste mai veche: tăcutele, înțeleptele și frumoasele strigiforme, cu privirea lor specială, penajul perfect, pufos, zborul silențios și simbolistica generoasă, din care artista a ales simbolul înțelepciunii, bufnița înțeleaptă fiind preferată de Athena și grecii antici, care au folosit-o ca efigie. Norocul ce-l poartă în majoritatea culturilor lumii, succesul pe carte îl aduce în carieră din simbolistica Orientului, fiind aducătoare de prosperitate, învățată, puternică, negreșind niciodată ținta atacului tăcut, răbdător, tenace și folositor, știut fiind că se numără printre marii igieniști din natură, bufnița este un simbol de bun augur pentru cei inteligenți, carte au aruncat departe superstițiile depășite. Simbol al puterii,  al forței corelate cu inteligența, strigiformele sunt printre cele mai speciale ființe de pe pământ. Aspectul deosebit al bufnițelor oferă posibilități plastice nebănuite, trebuind doar talent și cunoaștere pentru a le transforma în opere de artă originale.

Ne bucurăm că și pe această cale putem să le mulțumim câtorva oameni deosebiți, față de care avem tot respectul și prețuirea. În primul rând, îi mulțumim directorului liceului, prof. Zmicală Gavril,  pentru cuvintele calde, prietenoase și încurajatoare, spuse sincer, direct și cu respectul pe care un artist consacrat, profesor și director îl arată unei eleve deosebite, artistă în devenire. Noi fiind vechi colegi,  știm că e un om aparte, un plastician de talent și un director mână forte. Și suntem de acord că e ”cea mai reușită expoziție a unui elev care a expus în această sală”, eu fiind la curent cu activitatea din acest liceu, care pregătește elevi excepționali, când materialul e bun (talent, muncă, inteligență, dăruire!).

”Când am intrat azi dimineață în sala de expoziții a liceului, am fost convins că mă aflu în fața lucrărilor unui artist profesionist. Era fascinant și m-a marcat de la prima vedere. Deosebit, cu gust, panotat impecabil, un talent ieșit din comun. M-am întrebat cine expune. Mi-am amintit că e vorba de una din cele mai bune eleve ale școlii noastre, fiica unor colegi plasticieni, Mirela Și Csaba Pete, pe care îi cunosc demult.  Și chiar așa este, Enya Pete este deja un artist profesionist, nu doar o elevă extrem de talentată. Frumoasă, te impresionează plăcut de la prima vedere, fiind o fată deosebită. O fată talentată, inteligentă, elegantă, care a reușit să creeze aici niște lucrări impresionante chiar și pentru un artist adult, cu atât mai mult pentru o elevă, fie ea și foarte talentată. Sunt marcat și impresionat de unitatea expoziției, de panotare, prezentare, talent. O felicit pe valoroasa Enya Pete și mă bucur că este elevă a liceului nostru. Mult succes de acum înainte!” (extras din spiciul domnului director, la vernisajul expoziției)
A luat cuvântul și prof. Diana Dracea, diriginta Enyei,  o dirigintă neobosită, atentă și harnică. Îi mulțumesc domnului profesor și artist plastic  Cristian Porumb, care o îndrumă pe Enya la desen, anul trecut fiindu-i și profesor de pictură și care, practic, i-a propus să deschidă o expoziție personală încă din primăvara trecută, lucru pentru care îi sunt recunoscătoare. Le mulțumim pentru cuvintele rostite la vernisaj și pentru prezența neobosită alături de Enya și de noi. Aceleași mulțumiri doamnei  Maria Sârbu, care îi este Enyei profesoară de grafică, pentru cuvintele calde și încurajările sincere.
Le mulțumim și celorlalți profesori, doamnei director adjunct, doamnei secretare,  dascălilor prezenți la vernisaj, care au venit în număr mare și au felicitat-o pe Enya.
Firește că nu-i uităm pe minunații colegi de clasă și școală, care au venit în număr impresionant, sala fiind plină. Prietenilor numeroși, neuitându-i pe dragii noștri invitați din familie și pe nelipsiții prieteni, care au arătat încă odată că se bucură alături de noi în momentele frumoase, de succes și reușită, de bucurie și performanță, cu flori multe și superbe, vorbe bune și prezențe calde și prietenoase.
Enya Pete, suntem mândri de tine! Îți dorim să ai multă sănătate, forță, noroc, succes, inspirație, iubire și, cum spuneam, zbor înalt! Felicitări, talentata, ambițioasa și frumoasa noastră fiică! Să fii fericită, ai pășit cu dreptul! :*

Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj

vernisaj-enya-tati-705x1024

Enya și Xaba Pete, tata și fiica, celebri amândoi!

 

Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj

 

enya cu monica Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj

Enya cu Monica, prietena noastră ”misterioasă”, ”amica” bună mereu alături de noi!

Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj

"Expoz</p

Enya Pete, directorul liceului prof. Zmicală, prof. Dracea Diana, prof Porumb C.

Expozitia Strigisforme solitare, artist Enya Pete 14.10.2014 vernisaj

Categories: Arte vizuale, Enya Pete

29 Responses so far.

 1. Felicitări Enya, felicitări Mirela şi Xaba! Sunt onorată că am avut privilegiul de a fi printre cei care au fost martorii virtuali ai primei expoziţii, prefigurând un nume mare în domeniu . Peste ani – şi nu prea mulţi – sunt sigură că expoziţiile Enyei vor străbate continentele!

  • Mirela spune:

   A fost cu adevărat reușit vernisajul, expoziția fiind catalogată ca ”cea mai bună de până acum a un unui elev”! Astfel Enya intră în rândul profesioniștilor aflați, încă, pe băncile școlii, în frumoasa perioadă de formare. 😛
   Mulțumim!

 2. Cristi spune:

  Felicitari! La cat mai multe expozitii de acum incolo! 🙂

 3. Mala spune:

  Ma bucur pentru reusita si-i doresc Enyei sa aiba curajul inventarii si reinventarii proprii pentru a reusi sa fie mereu sus, acolo unde visele zboara cel mai frumos iar voua, parintilor, putere de munca si intelepciune pentru a putea sa puneti pe directie un om frumos.
  Sa auzim numai de bine, Mirela draga!

 4. anca spune:

  :* Uau! Doar din poze mi se pare minunat – profi, atat de ingrijit si de atent si profund si proaspat in acelasi timp. Plus ca e cu bufnite – n-am stiut ca au atatea fete:). Felicitari! Ai o domnisoara minunata si talentata si…mai mult de atat…responsabila si profunda. Bravo:*

  • Mirela spune:

   E rândul meu să spun wow, comentariul tău fiind de specialist,deoarece ai văzut și prospețimea, pe care, întradevăr, multe lucrări o pierd în urma muncii laborioase. Aici există această primă tușă și e evident că Enya lucrează cu ușurința omului talentat și inspirat, lăsând și prima linie vizibilă și păstrând prospețimea lucrării, indiferent de gradul de finisare. Mulțumim Anca, numai bine îți dorim! 🙂

 5. geanina spune:

  multe felicitari copilutului talentat!
  te pup Mirela!

 6. pandhora spune:

  felicitari Enyei!
  motivul bufnitelor i-a adus noroc 🙂
  felicitari si voua, parintilor, se vede ca sunteti emotionati, dar ce emotie minunata 🙂
  la multe si din ce in ce mai mari reusite ii doresc Enyei si voua alturi de ea!

  • Mirela spune:

   Bufnițele chiar aduc noroc, de câte ori port colierul cu medalion-bufniță am noroc, e demonstrat! :*
   Mulțumim frumos Pandora, e cea mai minunată emoție, cum bine ai observat și cea mai justificată mândrie.
   Te îmbrățișăm cu drag! 🙂

 7. Gabi spune:

  Felicitari si succes in continuare!Pot sa spun ca-i cunosc si lucrarile de inceput si faraa sa ma pricep la arta, am observat maturizarea Enyei ca artista.Cred ca in urmatorii ani vom asista la recunoasterea talentului ei in alte expozitii si prezentari.O felicit pe Enya, va felicit pe voi, parintii Enyei, pe profesori si pe colegi!
  Succes!

  • Mirela spune:

   Ești o prietenă deosebită, atentă și neobosită și prima care i-a făcut Enyei și mie videoclipuri cu lucrările de artă, așa că nu mă mir că devenirea ei artistică a fost observată. Știu că ești preocupată de artă, ai un blog care spune mult și galerii cu reproduceri dupa cei mai mari artiști plastici ai lumii, pot spune, Gabi dragă, că ești în cunoștință de cauză exact ca un profesionist. Mulțumim mult, ai fost și ești alături de fiecare realizare a noastră pe plan profesional, artistic și sper să mă pot revanșa cât mai curând. Te îmbrățișăm! 🙂

 8. -X- spune:

  Subiectul ales de Enya chiar ca e original, mai ales pentru cineva de varsta ei, iar intrerpretarile date de dansa, asa cum se vede din cele cateva fotografii facute la vernisaj, sunt reusite si denota o energie vibranta. As indrazni sa zic benefica 🙂

  La cat mai multe expozitii personale, aici si peste hotare !

  • Mirela spune:

   Cred că de pe la vârsta de 10 ani adoră bufnițele, după ce le-a văzut la Grădina zoologică din Budapesta. Erau și din specia polară, cele albe, frumoase de tot, iar la ieșire i-am dăruit ca suvenir un pluș superb înfățișând o astfel de strigiformă polară. Seamăna cu o pisică și a fost numită Bufnițiți! 😛
   Apoi și-a cumpărat de peste tot bijuterii în formă de bufnițe, tricouri, eșarfe, motivul acestor făpturi decorative fiind folosit în artele vizuale și fashion desing. Momentan are bufnițe feng shui albe și asortate perfect interiorului, mici sculpturi, cană cu bufniță, scotch de lipit cu bufnițe, etc etc! 🙂
   Ai dreptate, ewnergia ei e vibrantă și benefică, vernisajul a fost luminos și sonor, atmosfera a fost specială, așa că bufnițele au adus noroc. 😛
   Mulțumesc frumos -X-! 🙂

 9. -X- spune:

  Acum observ ca si tricoul/bluza Enyei e pe aceeasi tema ca cea a expozitiei 🙂

  • Mirela spune:

   Da, dar și medalionul și eșarfa fină au motivul bufniței ca sursă de inspirație, ceea ce demonstrează că și la Paris e apreciată ca simbol, deoarece de acolo a primit-o! 🙂

 10. Silving spune:

  Viitor de aur fata voastra are,ca sa parafrazez.Mi-ar fi placut sa fiu acolo,am remarcat deja de pe FB si esarfa,si bluza…Nu stiu,da’ dinafara,de aici de la mine, Enya pare perfecta 🙂
  O admir mult,pur si simplu.

  • Mirela spune:

   Și mie mi-ar fi plăcut foarte mult să fii aici, mai ales că ești în domeniu, gata, suntem colege toate trei de-acum înainte! 😛
   Da, e aproape perfectă, dar perfecțiune nu există așa că…te îmbrățișăm cu drag! 🙂

 11. Alex spune:

  Felicitări, tinerei domnişoare! Şi frumoasă şi talentată! Are tot viitorul în faţă şi sunt sigur că vor urma multe şi mari realizări, spre bucuria părinţilor.
  Mult, mult succes, Enya! 🙂

 12. Daurel spune:

  Se vede clar ca este un eveniment reusit.
  Felicitari !

 13. Am admirat fotografiile pe Facebook, nu cu multa vreme in urma. Cred ca sunteti foarte mandri de micuta artista. Felicitari, Enia, asta e doar inceputul. Succes in tot ce faci, si recunoastere profesionala iti doresc.
  PS Cred ca ar trebui sa-mi procur acum niste creatii de-ale tale, pana nu le creste pretul! 🙂

  • Mirela spune:

   Mulțumim frumos, dragă Gabriela! 🙂
   Da, să știi că Enya a vândut mai multe lucrări personale, deoarece arta chiar are menirea de-a fi cumpărată de adevărații amatori de artă, cum bine spui! 😛

 14. […] că se împlinesc exact cinci luni de la vernisajul expoziției de debut al fiicei mele, Enya Pete, elevă în clasa a X-a a Liceului de Arte Vizuale ”Romulus Ladea” din […]

 15. Daniela spune:

  Mirela, draga, tu parca ai pictat si când ai zamislit-o pe Enya. Nu-i de mirare, atunci, ca dintr-un asa talent sa se nasca un altul. Arta este în gena voastra si sper din tot sufletul ca acest har pe care vi l-a daruit Dumnezeu sa fie pecetea familiei voastre, generatii de-a rândul. Îi urez Enyei mult succes si, de ce nu, sa fie ambasadoarea artei si talentului românesc pe toate meleagurile unde nu s-au facut cunoscute înca.

  • Mirela spune:

   Îți mulțumesc din suflet! De fapt moștenește talentul tatălui ei, să știi, eu sunt mai grăbită, nerăbdătoare! 🙂
   Să ai parte de fericire, Daniela dragă! 🙂

Leave a Reply