13 februarie, 2015

EXPOZIȚIA INTERNAȚIONALĂ – CONCURS ”“ÎNVINGĂTOR PRIN ARTĂ”,  Ediția a V-a

enya spring sky

Enya Pete

Poate pentru că se împlinesc exact cinci luni de la vernisajul expoziției de debut al fiicei mele, Enya Pete, elevă în clasa a X-a a Liceului de Arte Vizuale ”Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, dar și pentru că o zi atât de fastă, împlinită și încununată pe merit de succes, ca urmare nu doar a unui talent nativ recunoscut, ci cu precădere pasiunii, muncii, creativității și oamenilor minunați pe care-i are în preajmă, profesorii Liceului de Arte R.Ladea: dl. director Zmicală Gavril, dl. prof. de desen Cristian Porumb, dna prof. de grafică Maria Sârbu, dna dirigintă Diana Dracea, dna profesoară de L. Română, ceilalți profesori ai clasei, ai școlii,  prietenii și colegii, familia, noi, părinții, etc, am hotărât s-o sărbătoresc aici. Pentru că între timp a câștigat premiul I la EXPOZIȚIA INTERNAȚIONALĂ – CONCURS ”“ÎNVINGĂTOR PRIN ARTĂ” (ediția a V-a 2014),  cu un eseu literar pe teme artistice-plastice și trei lucrări de grafică alese de ea din expoziția personală Strigiforme solitare, trimise în format electronic și apreciate la superlativ. Enya a obținut Premiul I, așa că am hotărât să împărtășesc cu cei (poate) puțini, (poate) mulți, dar extrem de valoroși, reușita fiicei mele, ambițioasei eleve și originalei artiste Enya Pete, care a dovedit că sensibilitatea și creativitatea nu sunt ”ferecate” în atelierul de creație plastică, trebuind doar să deschizi fereastra minții și a sufletului, pentru ca ele să-și ia zborul către filele încercărilor literare.  Eseul are la bază însăși expoziția de grafică Strigiforme solitare, o reușită și un punct de pornire în carieră, plus cele trei lucrări descrise. Felicitări, draga noastră și mult succes în continuare!

 

Iată eseul scris de Enya Pete, cele trei lucrări de grafică trimise în format electronic și Diploma.

diploma expo invingator prin artaEXPOZIȚIA INTERNAȚIONALĂ – CONCURS ”“ÎNVINGĂTOR PRIN ARTĂ”,  Ediția a V-a

 Strigiforme solitare

-un eseu literar

și

trei lucrări de grafică-

 

”Pereții imaculați ai sălii tăcute, în care lumina se strecura subtil prin ferestrele elegante, acoperite cu transperante albe, așteptau… Mă așteptau. Schimbasem tema de câteva ori, iar hotărârea de a exploata grafic strigiformele m-a ajutat să uit că trebuia să depun un efort mai mare acum, pentru a mă încadra în timp. Grădinile botanice n-au reușit să-mi fie muze, nu încă. Am virat amețitor către o temă nouă, hotărâtă fiind să pun pasiune în tot ceea ce fac, să transmit ceva esențial din mine, acoperind spațiul plastic cu o parte din gândirea și posibilitățile mele creatoare. Am ales să fiu eu însămi foarte pasionată de temă și să aleg doar ceea ce mă atrage. Bufnițele sunt făpturi absolut magice, frumoase, solitare, tăcute, ciudate, statice, fascinante, misterioase. Pe cât de înțelepte, pe atât de răbdătoare, pe cât de silențioase, pe atât de sigure în atac. Penajul bine stratificat oferă nebănuite surse de inspirație pentru un plastician sau decorator. Privirea inteligentă și ciudată a ochilor orientați frontal revarsă, poate, înțelepciunea unei lumi întregi. Cât despre atracția mea pentru ele, ea s-a născut în momentul în care am zărit privirea uneia într-o cărticică, într-o vreme când încă nu învățasem să citesc. Dar știam deja să privesc și, evident, să desenez.

Privesc bufnițele mele create din linii fine, filigranate, lucrate pe pânză, singura suprafață pe care strigiformele mele se simt bine, fiind moale ca penajul lor pufos și calmă precum zborul lor tăcut. Cel cu penajul ca o armură e mai puternic și se știe arătos ca zeii, fiind hotărât să-și desfacă tăcut aripile pentru un zbor copleșitor. Niciodată n-a ratat prada nocturnă. Știe exact ce vrea, fiind decis să observe, să învețe și să conducă. E un simbol controversat, iar asta îi dă un plus de strălucire și forță. Știe că Athena prețuia bufnițele enorm, ca simbol al înțelepciunii, dar știe și că extrem orientalii le cunosc ca mari purtătoare de noroc. Odin” are o coadă magnifică și o cămașă de zale drept penaj. Am fost fericită să-l interpretez grafic, să-l refac pe pânza albă, folosind linii fine și drepte, sau curbe și spiralate, oblice ori din cercuri și zale, pentru a-i capta farmecul și forța unice.

Privirea celei Albe” a fost aleasă cap de afiș, atracția ei fiind evidentă. Te urmărește din orice unghi cu aceeași intensitate și a fost o mare bucurie să-i observ frumusețea ochilor așezați frontal. Seamănă cu o pisică, altă vietate superbă a lumii, altă uriașă iubire de-a mea. Strigiforma mea albă m-a înnobilat, și aceasta pentru că am simțit ceva special, ca și cum aș fi primit o distincție aparte, în timp ce o exaploatam grafic, așezând, cu o stimă tăcută, liniile fine pe pânza moale. Sper ca fericirea simțită de artistul din mine să fie resimțită și de privitor. E o bucurie să te întâlnești cu făpturi fascinante, pe care le regăsești în lucrări de artă.

Cele două bufnițe așezate în cald culcuș cromatic nu se vor trăda, nu se vor insulta și nici nu-și vor părăsi locul de trai împreună. Sunt Îndrăgostiții veșnici, tandri și pufoși, fideli și preocupați de moliciunea penajului celuilalt. Abia am îndrăznit să ating spațiul plastic, liniile subțiri părându-mi dure, comparativ cu lumina sentimentelor acestor făpturi tăcute, nemișcate parcă, iubirea celor două ”bufnițele”- care-mi par și adulți, și pui, în același timp – fiind mișcătoare, emoționantă. Sper că am redat ceva din tandrețea acestui episod sensibil.

Îmi iubesc lucrările de artă și cred că fiecare artist are astfel de sentimente. Am ales aleatoriu cele trei lucrări prezente în eseul meu literar, toate celelalte din expoziția mea de debut fiindu-mi la fel de dragi.”

 

Enya Henrietta Pete,

Clasa a X-a C

Liceul de Arte Vizuale ”Romulus Ladea”, Cluj-Napoca

Privirea celei Albe, grafică de Enya Pete Îndrăgostiții veșnici” , grafică de Enya Pete Odin, grafică de Enya Pete

Categories: Arte vizuale, Enya Pete

24 Responses so far.

 1. Mihaela spune:

  Felicitari Ennyei si felicitari si voua draga Mirela. Se mai doveseste o data ca Banatul o fii el „fruntea”, dar Ardealul este si va ramanae „mintea”! :))
  Va pup, bucurati-va din plin de frumoasa voastra artista!
  Bufnitele Enyei m-au cucerit de prima data cand le-am vazut! Sunt superbe!♥

  • Mirela spune:

   Mulțumim frumos Minnie! Da, mintea și talentul!:)
   Mă bucur că-ți plac Bufnițele, și noi le adorăm, mai ales pe ale Enyei, care-s deja celebre! Te pup! :*

 2. Margareta Coman spune:

  Copiii frumosi cu maini de aur, cu minti destepte, cu idei superbe si care au un viitor luminos in fata! Felicitari si spor in toate, bafta la scoala, sanatate si noroc in viata! Splendide realizari!

 3. Ana spune:

  Felicitari! Ce surprize ne pregateste pentru viitor, sunt curioasa?

 4. Diana spune:

  Felicitari!! 🙂
  Sunt minunate lucrarile! Superbe! Nu doar cele pe care le-ai prezentat aici 🙂 Multe-multe am vazut pe FB si n-o sa stiu vreodata care-mi place mai mult!
  La tot mai multe premii! 🙂
  Succes Enyei, succes si voua, parintii. 🙂
  Zile fericte va doresc, cu drag!

  • Mirela spune:

   Diana, mereu generoasă, atentă, neobosită, suflet minunat!
   Mulțumim, știu că ne ești aproape și simțim la fel. Te pupăm! 🙂

 5. Zina spune:

  Ooo ! Felicitări din toată inima !
  Un premiu care încununează munca acestui talent tânăr, dar deja matur în exprimare, care pune laurii și pe fruntea părinților ce au creat toate condițiile ca aceasta să se întâmple. Acum înțeleg de ce nu ai timp de bloguri, dragă Mirela. Cred că te ocupi foarte mult și tu de pregătirea Enyei, nu numai domnii profesori pe care atât de elegant i-ai nominalizat.
  Vă doresc în continuare sănătate, putere de muncă și succese din ce în ce mai mari ! Simt că se apropie ziua aceea despre care ți-am mai scris, în care mă voi mândri că am cunoscut-o de mică pe marea artistă plastică Enya Pete. ♥

  • Mirela spune:

   Au mai fost premii, dar acum era un concurs în legătură directă cu expoziția, de aceea am hotărât s-o felicit, artiștii merită și recunoaștere, dar și un pic de laudă ca să progreseze! :* Mulțumim Zina, te îmbrățișăm! 🙂

 6. Gabi spune:

  Felicitari pentru Premiul I, felicitari pentru artista talenta, fiica voastra, Enya!Vad ca nu numai in arta e talentata, ci si in scris, am citit cu placere eseul.Mult succes si inspiratie in continuare!

  • Mirela spune:

   Gabi draga noastră, îți mulțumim pentru tot ceea ce faci, ești o persoană de excepție! Am văzut pe blogul tău multe articole cu arta noastră și faptul că lumea ne cunoaște ȘI datorită ție e un lucru extraordinar, pentru care îți mulțumim frumos! 🙂

 7. Imi imaginez cât eşti de fericită şi mă bucur pentru tine!
  Vă îmbrăţişez cu drag pe amândouă!… Un premiu în lungul şir de alte valoroase premii ce vor urma cu siguranţă. O felicit cu drag. Superb eseul, iar grafica este de maiestru. Aceleaşi felicitări fericiţilor părinţi!

 8. Daurel spune:

  Felicitari !
  Sa aveti bucurii !

  P.s. Sunt de acord cu tot ce a scris Zina; inclusiv si mai ales cu faptul incontestabil ca avem privilegiul de-a asista la afirnarea unei artiste.

 9. Naica spune:

  Felicitari din tot sufletul pentru premiul obtinut prin talent, multa munca si minte atotcuprinzatoare !
  Cred ca sunteti fericiti ca parinti, avand inca un astist plastic in devenire,in familie;este si munca voastra !
  Sunt indragostita de bufnite !

  • Mirela spune:

   Suntem fericiți și conștienți că va fi muncă multă pentru perfecționare, autodepășire și cucerirea idealului oricărui artist, acela de a se exprima pe sine în opera sa! 😛
   Mulțumim frumos, Naica, da, bufnițele sunt magice! 🙂

 10. -X- spune:

  De unde se vede ca bufnitele i-au adus Enyei noroc !
  Eu cred ca era dreptul ei, meritat din plin, sa castige acest premiu.

  Ma bucur alaturi de voi mai ales ca am urmarit evolutia ei artistica de pe vremea cand era doar scolarita 🙂

  • Mirela spune:

   Chiar i-au adus noroc! Mulțumim frumos -X-, așa este, a câștigat datorită talentului și muncii sale.
   Te îmbrățișăm! 🙂

 11. Silving spune:

  Ce nume frumos are fata voastra! Am zis eu ca e perfecta? Ba mai si scrie bine!Felicitari din suflet!Viitor de aur artista voastra are 😉

  • Mirela spune:

   Da, are două nume, Enya și Henrietta, cred că unii îi vor spune, cu timpul, și Henrietta, presimt eu! 😛
   Să fie, dragă Irina, să aibă viitor superb și să facă ceea ce-i place ani mulți și fericiți! 🙂
   Și ție succes și fericire!

Leave a Reply