14 august, 2012

Mă bucur că am avut șansa să fim la Viena exact la împlinirea a 150 de ani de la nașterea unuia din pictorii mei preferați, Gustav Klimt. Acum 6 ani, ne-am propus să-l sărbătorim pe unicul și incomensurabilul artist, alături de mii de oameni veniți din lumea întreagă, la Palatul Belvedere din Viena, unde s-a petrecut această splendidă întâlnire estetică. Noi am ajuns exact în 14 Iulie, data nașterii unicului Klimt (Gustav Klimt n. 14 iulie 1862Baumgarten, Viena – d. 6 februarie 1918Viena) mai mult decât pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze.
Așa cum ne-am propus încă din Veneția, unde fusesem în vacanță, am ajuns în 14 Iulie la  Palatul Belvedere din Viena, împreună cu Enya și cu Xaba, la deschiderea Expoziției Jubileu – 150 de ani Gustav Klimt. O expoziție unică și superbă, cu peste 120 de piese expuse: picturi, desene, schițe, scrisori, fotografii, documente și alte exponate, fie din opera genialului artist Klimt, fie din viața omului Gustav Klimt. Mă bucur că am văzut de aproape opere originale ca  Sărutul, Șerpii de apă, Judith, Grădinile lui Klimt, Floarea Soarelui, Copacul vieții, Portretul Adelei Bloch-Bauer, peisajele, florile, portretele de femei superbe și multe alte capodopere ale celui pe care îl admir fără rezerve.

Anumite exponate făceau parte din colecții particulare sau ale altor muzee și doar atunci puteau fi văzute. A  fost, poate, o șansă unică de-a ne bucura din plin de ceea ce înseamnă Klimt, de un stil unic și deosebit, de un ”Sărut” care a  schimbat lumea. Am ieșit de acolo zâmbind de fericire. Am ales și câteva imagini care marchează evenimentul prin mărci poștale, concerte muzicale în curtea palatului, pliantul expoziției, fotografii cu Klimt.  

Așa arată Sărutul în sala de expoziție. Pe pliant (dar și pe bilet) e tot Sărutul! Klimt în tinerețe. Palatul Belvedere

Marcă poștală aniversară, concert muzical în curtea palatului, una din sălile de expoziție,Fotografii cu…Klimt (ceară).

Gustav Klimt – Sărutul

Gustav Klimt- Judith

Gustav Klimt – Șerpii de apă

Gustav Klimt – Die Music

Gustav- Klimt – Sonja Knips

Gustav Klimt – Floarea Soarelui

Gustav Klimt – Emilie Floge

Gustav Klimt – Portrait of Fritza Riedler

Gustav Klimt, Doamna cu evantai

Gustav Klimt, Mărul

Gustav Klimt, Grădină cu Floarea Soarelui

 

Categories: Jurnal de vacanță

34 Responses so far.

 1. Vera spune:

  Imi plac mult operele lui!
  Pupici

 2. RobertN spune:

  Imi plac expozitiile, scaunul cu rotile e foarte folositor acolo pentru un om care nu se grabeste:). O zi buna sa aveti!

 3. […] Carmen, Mirela Pete, Renata. 45.731283 21.235517 Share this:StumbleUponDiggRedditLike this:LikeBe the first to like […]

 4. Anca spune:

  Foarte frumoase tablourile, nu ma pricep prea bine la critica artistica, dar pare ca e ceva din scoala Van Gogh, mie asta imi inpira.
  Multa culoare, abstract, iesit din tiparul scolii clasice de pictura.
  Predomina culorile pamantului cat si culori deschise ca oranj, galben, caramziu.
  Foarte frumos, cred ca e o incantare a sufletului sa vezi aceste minunate creatii, te imbogatesti numai privind si inspirand atmosfera de acolo.
  O zi de miercuri frumoasa.

  • mirela spune:

   Gustav Klimt a fost liderul avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei și a creat drumul spre Modernism.
   Gestul pictural e deosebit de al lui van Gogh, dar sunt sigură că predilecția pentru Floarea Soarelui te-a dus cu gândul la geniul lui van Gogh.
   Happy WW! 🙂

 5. OchiiVerzi spune:

  Imi place cum este reprezentat „Sarutul” si imi plac pozele dar … este una care imi place mai mult 😀 … „Sonja Knips” … cand am ajuns la poza respectiva, nu stiu de ce dar m-am uitat de jos in sus si cand am ajuns la ochi m-a trecut un fior pe sira spinarii … ce privire profunda si bine definita!
  O zi frumoasa!

 6. CARMEN spune:

  esti de invidiat! senzualitate si finete deosebita deborda toate tablourile lui Klimt – indiferent de tema!
  eu am avut ocazia sa admir în Bruxelles copii în brocard – carpete de perete, cu modelul Klimt… Superbe!
  Happy WW! 🙂

  • mirela spune:

   Da, sunt multe transpuneri cu preluări din arta lui Klimt. Enya mea și-a luat un batic de mătase naturală cu Portretul Adelei Bloch, iar Xaba ne-a dăruit albume de artă Klimt, cutii de ceai miniaturale cu Sărutul, dar și un penar pentru pensule mici , tot cu Sărutul. Sunt pline de farmec și frumusețe.
   Happy WW!

 7. Zina spune:

  Minunate, Mirela, minunate ! Abia aștept să le revăd pe viu. Mi-ai stârnit un neastâmpăr care mă tem că nu se va opri până nu ajungem la Viena. Cât de curând !

  • mirela spune:

   Acest neastâmpăr e propriu celor care îl iubesc pe Klimt! Și da, știu că dacă vei merge, nu vei regreta, ci vei fi mai fericită! Sper din suflet să ajungi! 🙂

 8. pandhoraa spune:

  l-am mai vazut aici la tine si il regasesc cu multa placere…
  mandra Doamna cu evantai dar Marul este o revarsare de culori…seamana cu un cos plin cu mere rasturnat…

  • mirela spune:

   Ai dreptate cu Mărul! De fapt tot ce pictează dă impresa de bogăție prin culoarea generoasă și strălucirea deosebită!

 9. geanina spune:

  fantastice lucrari! culorile sunt fenomenale…..
  multumec Mirela!

 10. Dana spune:

  Nu il cunosteam pana acum. Frumos , voi studia subiectul .

 11. -X- spune:

  Cred ca „Floarea Soarelui” e „cea mai doamna” dintre doamnele lui Klimt 🙂

  Am incercat dimineata sa postez un comentariu dar nu mi-a reusit 🙁
  Spuneam acolo ca te invidiez pentru sansa de a fi putut vedea atata frumusete!

  • mirela spune:

   Dacă așa vrei tu, e posibil. Klimt respecta femeile, dar am o bănuială că respecta mult și florile… Pe ambele din prea multă dragoste! 🙂
   Nu l-am găsit. Dar bine că a intrat acesta.
   Am fost atât de fericiți să fim de față la inaugurarea expoziției jubileu, încă mă bucur enorm! 🙂

 12. Cristi spune:

  Ohoo, ce norocosi sunteti, la fix ati fost acolo! Superbe picturi, happy WW! 🙂

  • mirela spune:

   Cristi, am căutat acest noroc. Am cam plănuit să mergem la acea dată. Norocul a fost că am ajuns la timp, după o zi lumină de mers, direct de la Florența, pe autostradă! 🙂
   Happy WW!

 13. abbilbal spune:

  Frumoase exponate.

 14. ELENA spune:

  Bună Mirela!
  Sunt superbe toate dar mai mult îmi plac cele cu flori!
  O zi excelentă îți doresc !
  Cu mare drag!

 15. elly weiss spune:

  Ai fost fost foarte norocoasa, Mirela, sa poti admira, acasa la ea, aceasta extraordinara expozitie.
  Toate lucrarile lui sunt superbe. Klimt a fost genial, nu incape discutie. Si locatia expozitiei a fost deosebita, si ideea cu concertul…totul organizat la superlativ. O fotografie cu Klimt atat de tanar inca n-am vazut. Interesant!
  O zi de miercuri plina de bucurii sa ai!

  • mirela spune:

   Da, și îi mulțumesc soțului meu că a cedat insitențelor mele și am ajuns în 13 la Viena, așa că în 14 eram la Belvedere. A fost genial Klimt, a avut de luptat și cu boala, dar a fost și răsfățat, norocos la rându-i.
   Prima dată l-am văzut și eu tânăr în acele fotografii, dar și în multe altele.
   O zi cu bucurii, Elly! 🙂

 16. Diana spune:

  Frumos si interesant… De as vedea lucrarile lui separat – si nu as citi semnatura – as zice ca sunt doi artisti diferiti… 🙂 asa mi se pare… Si de aceea mi se pare interesant. Probabil ca sunt multi artisti ca el, dar nu-i cunosc 🙁

  Viata fericita!

  • mirela spune:

   Sunt lucrări din perioade diferite: din tinerețe și maturitate, de unde și schimbarea de stil, simplificarea și decorativul aurit tot mai vizibil și mai superb.
   Nu! Nu sunt mulți ca el…E unic. Asta este adevărul și îți poate confirma orice critic de artă. Asta nu înseamnă că nu are mulți imitatori. Dar aceia nu sunt artiști.
   O seară frumoasă! 🙂

 17. zdwub spune:

  Frumoasa expozitia:)

 18. […] și vă invit să le citiți pe: Carmen, Gabriela Ilieș, Hiroblog-Carmen, Kadia, Maricica, Mirela Pete, Neuroanchiloza, Roșcata, Silving și pe toți ceilalți interesați arta culinara și de rețete […]

Leave a Reply