Happy Weekend – Ediţia 22

Elly Weiss a inițiat acest joc frumos și distractiv, ca să ne meargă bine în weekend și tot timpul!  La ea găsiți mai multe amănunte și vă puteți înscrie. Happy Weekend!

Ce sunt roșiile: fructe sau legume? În  Wikipedia, roșia e un fruct ca mărul sau ca piersica. Din cauza conținutului de zahăr mult mai mic decât al altor fructe, e considerată  de oameni ca fiind legumă. Sau poate pentru că e mâncată cu sare, în salate sau lângă aperitive. Sau poate pentru că e folosită la ciorbe și sosuri, la garnituri. Dar există și dulceață de roșii, care e absolut delicioasă. Și dulceață de gogonele, mai bună decât gogonelele murate, spun eu. Mai are și alte virtuți. Unii  rup frunze de roșii din grădină, pe care le pun  în casă, aproape de geam sau ușă. Se spune că e o metodă naturală de a apăra casa de muște. În balcon, o tufă de roșii ține și țânțarii la distanță. Se cultivă peste 7000 de soiuri de pătlăgele roșii în lume. Unele sunt timpurii , altele, care sunt  mari și cărnoase, se coc ceva mai târziu.  Mai sunt și cele numite cherry, mici și dulci, care sunt  tot târzii. Roşiile au o valoare nutritivă foarte mare. Sunt bogate în vitaminele C şi A şi sunt o sursă bună de potasiu.  90% din conţinutul unei roşii este apa biologică. O roşie oferă jumătate din doza zilnică necesară unui adult. În plus, licopenul existent în compoziţia acestora oferă proprietăţi antioxidante care ajută în cazul bolilor cardiovasculare. O jumătate de kilogram mâncat zilnic accelerează metabolismul şi reduce nivelul colesterolului.Sucul de roşii reduce tendinţa de coagulare a sângelui şi beneficiile apar şi pentru cei care au un risc crescut de boli cardiovasculare. Unde mai pui că sunt și gustoase. 😉 Poftă bună la roșii, sunt excelente și te fac mai sănătos.

Roșiile, o sursă de sănătate și un aliment gustos

Suc de roșii

Salată de roșii


(Salată rapidă: rosii, castraveti, ardei galben, ceapa verde, branza de vaci, ulei de masline, sare si marar, adăugăm sare si ulei, amestecăm bine, adaugăm mărarul și poftă buna )

Rețeta de ducleață de roșii o găsiți AICI.

Supă de roșii

Ingrediente:

  • un morcov
  • pătrunjel
  • un sfert de kg de ceapă
  • doua linguri de orez
  • jumătate de kg de roșii
Modul de preparare: e cea mai ușor de preparat și poate cea mai rapidă supă gustoasă!
Se fierbe zarzavatul taiat felii si ceapa tocată mărunt cu puțină sare.După 40 minute, se scoate zarzavatul si se pun 2 linguri de orez și bulionul din roșiile fierte și strecurate, sau suc prospăt din roșiile pregătite. Sare după gust. O linguriță de zahăr o face mai bună. Se servește cu pătrunjel tocat și o frunza de țelină. Se adaugă în momentul servirii smântână. Poftă bună!
Bancuri cu roșii
1.Două roșii pe șina de tren:
– Fă, vine trenu!
– Ete fleoșc! 
2.-De ce au elefantii ochii roșii??
-Ca sa se ascundă pe stratul cu roșii!
-Aivazut elefant ascuns în strat?
 -Nu!
-Vezi ce bine s-a ascuns!
3. Aș dori un kg de roșii, dar vă rog să fie din cele verzi!

 Roșii…monstruos de mari și de bune!!!!!!!!!!

De citit:

MFC 33

Fricoşii si leneşii

“Ne e silă”… scrieri politice, Mihai Eminescu

Pistolul

Floarea soarelui- marturie

CARMEN

LA RAMBLA – BARCELONA – Impresii de călătorie

Articole create 906

22 de comentarii la „Happy Weekend – Ediţia 22

  1. O, Mirela, ce postare savuroasa!
    Uite, am sa marturisesc. Abia azi am aflat ca se prepara si din rosii sau gogonele dulceata. Am mers si pe link-ul indicat si am citit. Uimitor! N-as fi crezut. E ceva mai complicat, cam multe fierberi…dar presupun ca e buna. Ca aspect, arata superb!
    Si informatiile sunt foarte bune.
    Rosii din acestea uriase am avut. Acum, mai am mai mici pentru ca pe acelea le-am pierdut in timp. Au mai degenerat…in fine. Erau 2 sau 3 la un kg. Minunat de frumoase.
    HAPPY WEEKEND iti doresc! Cu multa sanatate!

    1. Elly, m-am specializat în postaări savuroase, weekendul fiind perioada din săptămână când am ceva mai mult timp ca să prepar rețete noi pentru ai mei! 😛
      Dulceață de roșii și gogonele făcea o doamnă, Kiss se numea, era vecina noastră mai demult și ne răsfăța cu asftel de bunătăți, era incredibil de bună, te asigur. Dacă ai timp,
      poți să încerci pentru că este foarte bună! 😉
      Te invidiez pentru grădină și te felicit în același timp, e o mină de aur o grădină îngrijită de mâini pricepute.
      Mulțumim, să dea Domnul! Sănătate maximă și vouă! Happy Weekend! 🙂

  2. Ahhh…! Ioiii! Chiftelute cu sos… O sa mor de pofta! Cand va scriu ca mancarurile prezentate imi fac pofta voi nu ma credeti! :)) Dar e bine! Incerc retete noi – unele dintre cele prezentate mi-au fost total straine! Si am o colectie impresionanta de retete culinare! Pregatesc felul de mancare o data – de doua ori… apoi… trec la altceva, de care mi-e pofta!

    Ieri seara mama a terminat de fiert sucul de rosii, dar pana sa-l fiarba cred ca am baut cel putin juma’ de litru de suc crud! Tare-mi place!

    Ce e rosia: fruct sau leguma? Unii zic ca e fruct cu gust de leguma! Indiferent ce e tare-i buna-buna!

    Un minunat sfarsit de saptamana sa ai!

    1. Ahhh…Ioiii!! Hahahahaha! Diana, e foarte bine să încerci rețete noi, deoarece tot aceleași preparate te plictisesc și uneori savoarea weeekend-ului sunt chiar aceste preparate care au parfum de mini vacanță! 😉
      Eu zic că e foarte bine că ai băut sucul, te-a vitaminizat și ți-ai îmbunătățit imunitatea!
      Așa să fie, un fruct cu gust de legumă, bună bună! 😉
      Să ai un weekend cât se poate de bun! 🙂

  3. iubesc rosiile si fac în fiecare vara o cura de rosii… Doua saptamâni ma hranesc doar cu rosii 🙂 îmi plac foarte mult simplu, taiate felii, cu un pic de sare si doua picaturi de ulei si pâine prajita. Hmmm…
    Retetele tale sunt rafinate si cu siguranta si deosebit de gustoase! Trebuie sa le probez, luna aceasta rosiile sunt cele mai gustoase!
    Sa ai un weekend minunat, Mirela draga!

    1. Ei, dar n-am mâncat niciodată așa ceva: roșii cu ulei și pâine prăjită! Cât de simplu și de bun, mulțumesc pentru idee, este teribilă! Ai dreptate, în luna lui Gustar avem cele mai dulci roșii! 😉
      Te pup! 🙂

    1. Mniam, acolo în Toscana totul este minunat, mai ales Toscana însăși, de care m-am îndrăgostit iremediabil! 🙂

    1. De fapt sunt ușor de făcut. Chiar azi am făcut supă de roșii, pe cuvântul meu! O s-o pozez! Poftă bună, Geanina, te pup, o duminică frumoasă! 🙂

  4. A facut mama la fel ca in fiecare vara borcane de bulion, rosii in bulion, suc de rosii, suc de rosii cu ardei, etc etc, dar dulceata de rosii nu stiam ca se face:-?

    1. Ce bunătăți face mama ta! Da, e o dulceață rafinată, așa e catalogată. Se servește cu lingurița și cu apă rece, nu e din cele care se ung pe pâine! Un lux! 😉

  5. ingredientul vedeta al sezonului de vara, rosia
    inedita reteta de dulceata de rosie, sincer, nu auzisem de ea.
    nu putea sa lipseasca salata de rosii de vara (bulgareasca) un deliciu la fiecare masa din zi pe timp de vara.

    O sa vina timpul sa facem sucul de rosii sau bulionul pentru iarna 🙂
    Happy Weekend

  6. Nu cred ca as strica alimentul meu preferat(pe timp de vara) pentru a incerca sa faca o dulceata care iese sau nu iese buna. Daca as avea ocazia sa gust de la cineva si m-as impaca bine cu gustul ei, da, dar altfel nu cred…
    Imaginile rosiilor ma trimit in bucatarie, sa imi fac o salatica.
    Sa ai o saptamana usoara, Mirela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus