Orele parfumate ale verii

Vara nu mai e demult doar un anotimp. Vara e o derulare leneșă a orelor zilei și a puținelor, dar intenselor, ore ale nopții. Dimineți de vară, cu rouă pe trandafiri, cu cireșe de la gheață și mic dejun luat pe terasă, sub umbrele zorilor,  care te adăpostesc de soarele zâmbăreț…Mic dejunuri ale vacanței…veniți către mine! Iarba mătăsoasă te îmbie să pășești, nisipul fin al plajei așijderea, iar valurile înspumate sau terasele cu  trandafiri urcători – emblematice însemne exclusiv estivale, pentru că niciun alt anotimp nu le este prielnic și parcă nu le merită – sunt făcute pentru copiii veșnici ai verii, care rămân copii pentru vara cea vară. Care e  atât de înmiresmată, atât de doldora de propriul parfum, încât este greu să îi găsești ceva pe măsură între licorile aromate, destinate să ne fie accesoriu de nelipsit, chiar și la plajă. De aceea, vara, atenția noastră – atunci când ne alegem parfumul – trebuie dublată,  înzecită. Parfumul verii nu concurează tuberoza, trandafirul, crinul, bujorul, regina-nopții, orhideea, dar nici vanilia, coriandrul, santalul sau moscul alb, acestea din urmă fiind bazele care susțin deseori aromele florale. Doar le completează fericit. Parfumuri ușoare,  pe bază de iarbă și ceai verde, hesperide și verdeață după ploaie,  citrice sau flori de citricefructe tropicale pentru cei curajoși, cum e cocosul sau pepenele,  sunt cele mai nimerite. În doze măsurate cu grijă, dar suficient de persistente și completate de deodorante active,  fresh,  de pudre parfumate de talc, de parfumuri pentru păr, pe care toate casele producătoare de cosmetice vi le pun la dispoziție,  în ton cu parfumul folosit. Atât și ești deja o persoană bine parfumată în toiul verii.

One Summer de Calvin Klein. Punct. Ce să dorești mai mult de la un parfum unisex, decât un amestec de lotus, castraveți verzi, mentă albastră, lămâie,  lime, tei și bergamotă, așa, ca să avem un cocktail de culori tipic estivale. Peste care se adaugă notele de mijloc ale acestei ape proaspete, care sunt  accentele de măr verde, rozmarin și rom…toate puse într-un blender cu gheață și amestecate cu dulceața lemnului de santal și a moscului alb.Un deliciu de prospețime estivală, o bucurie a momentelor zilei de vară, trăită frumos, cu plimbări, dușuri parfumate, răcoritoare, plajă, baie , valuri, poate piscină…o vacanță pe care o merităm toți. E revigorant, vă asigur.

 

 

Dune de Dior poate fi o alegere bună, dacă îți place mirosul de nisip sărat și alge marine, pe un fond floral de origine necunoscută, un parfum curat, agreabil, aerist și modern. Ideal este, pentru amintirea vacanței și dorul de vacanță, parfumul Ocean Dream de la Giorgio Beverly Hills. Un parfum răcoros, floral, feminin, un amestec de flori de apă, alge, cu lemn de santal, flori de portocal și  aer de mare pur.

Nu uita de Guerlain! Familia  Aqua Allegoria creată de  Casa Guerlain în 2005, îți oferă pentru zilele calde de vară, Aqua Allegoria Orange Magnifica, un proaspăt și bun parfum din flori de portocal,  acompaniat de jasmin, de neroli ( portocală amăruie ),  clementine, bergamotă,  care îi conferă o putere în plus de hesperidă şi o nobleţe aparte,  toate așezate confortabil pe o bază de cedru albastru, migdale și ambră. E de nelipsit și e dintre cele pe care ți le poți permite, mai ales că, în ciuda prețului destul de accesibil, e foarte persistent. Mie îmi dă senzația de sănătate și curățenie, dar și de eleganță. șic și vacanță aleasă, ingrediente găsite rareori într-un singur parfum!

 

 

 

Pentru serile de vară avem Caron –Le Narcisse Noir, 1911. O floare devenită misterioasă adoptând o culoare nemaivăzută …O narcisă aparte, folosită sub forma unui misterios parfum de către Gloria Swanson,  în filmul Bulevardul Amurgului,  film în care Norma Desmont (personajul Gloriei) suferă pentru gloria apusă a vedetei care nu mai are tinereţea de partea ei…Parfumul este, de fapt, alb, frumos, sociabil şi bun, dar suficient de misterios. Pe un fond de fori de portocal, se revarsă mireasma narciselor, acordată subtil de iasomie, toate lăngă un strop de ambră şi vetiver.Tulburător de frumos, aşa a fost caracterizat acest Caron, rar, dar căutat şi azi. Robert Piguet -Fracas, 1948. Arhetipul soliflorelor extrase din  tuberoză. Un parfum alb, magnific, ameţitor, vrăjitor, nemaiîntâlnit…de negăsit o vreme, apoi revenit pentru admiratori şi cumpărători de top. Parfumul Marlenei Dietrich, Kim Bassinger,  Naomi Campbel, Carolina Herrera  şi prinţesei Caroline de Monaco. Un parfum atât de alb şi maiestuos, poate tocmai de aceea puternic şi dominator! Se ştie că FLORILE ALBE  au cel MAI PUTERNIC MIROS! Preţul face din Fracas  un parfum unic, un parfum de cult. Pentru cultura generală, în cazul nostru! Sau dacă îl primești în dar! 🙂

Domnii nu vor fi lăsți neparfumați. Le recomand Colonia Acqua Di Parma, creată de Societatea Acqua di Parma ( lansată în 1930, când devine simbolul eleganţei masculine).  Făcând parte din categoria “fresh” a parfumurilor hesperidate, această colonie citrică, italienească a cucerit starurile hollywoodiene ale vremii, devenind semnătura parfumată a lui Humphrey Bogart, Ava Gardner şi Cary Grant, azi parfumându-i pe Kevin Costner, Woody Allen şi …Sharon Stone! Dovadă că, în versiunea “apă de colonie”, uşoară, citrică, hesperidată, merge ca aromă unisex. Ca after shave şi parfum, se asortează mai bine cu un domn! Lămâie de Sicilia, lavandă, verbină, rozmarin, mosc alb şi mosc, iată câteva din ingredientele dezvăluite ale celebrei Acqua di Parma! Excepțional pentru vară, domnilor …și doamnelor, văd că se poartă! Tot domnilor le este recomandat și Calvin Klein –Escape for Men (1993), un lemnos marin de senzaţie, din mesteacăn, ploaie, pepene, ocean, şi vetiver, dar și Hugo semnat Hugo Boss, foarte proaspăt, din ierburi și arome marine, fresh, bazat pe esențe lemnoase.

Din seria alegoriilor parfumate, semnate Guerlain, pe care voi ştiţi că îl admir foarte mult, aş mai menţiona  şi Aqua Allegoria Lemon Fresca. (Aqua Allegoria Orange Magnifica e menţionat mai sus).  Jean Paul Guerlain povesteşte parfumat vacanţele sale în Sicilia, petrecute la  Taormina. Povesteşte  despre zilele toride ale verii, despre  timpul care parcă e  static şi suspendat, încât ai nevoie de un duş rece cu arome de citrice. Acest parfum este ca un havuz în mijlocul unei grădini înfierbântate de soarele Siciliei! Agreabil, răcoros, aerisit, apropiat și  bun. 😉
Ar mai fi de amintit So de la Renta de Oscar de la Renta, care este un parfum estival proaspăt, modern, cu miros de pepene verde, citrice, mango, cardamom, frunze de piper, mosc și vanilie. Mai are și ceva arome de kiwi, lotus alb și gardenie. Este foarte bogat și are savoarea unui pepene cu miez roșu scos de la gheață, așezat comod pe o bază vanilată, asezonată cu un strop de piper și câteva gardenii albe. E un parfum foate bun, vă asigur. E vară, nu-i așa? Să fie!

 

 

Articole create 906

30 de comentarii la „Orele parfumate ale verii

  1. Vara este un superb anotimp, cum bine spui – plin de arome si parfumuri. Cel mai tare miroase a vacante :))
    Deosebite sunt recomandarile tale, nu ne mai ramâne decat sa navalim in drogherii si sa probam mirosurile parfumurilor.
    Sa petreci ore minunate de vara – acum in concediu!
    🙂 mii de imbratisari

  2. mi-a trezit curiozitatea Caron -Le Narcisse Noir,mi-a placut felul in care l-ai descris…narcise si iasomie…
    aceste flori ma duc cu gandul la „alb & negru” chiar daca amandoua florile sunt albe…
    de la Caron eu am avut Nocturne Du Caron,un parfum departe de a fi varatec…
    o noapte inmiresmata iti doresc cu tot dragul Mirela 🙂

  3. Frumoase miresmele zilelor de vară, dar și a nopților verii!
    Vă doresc o vacanță frumoasă în care să vă bucurați de fiecare oră parfumată de vară! 🙂

  4. Din pacate, uneori, ca acum, soarele mi se pare chiar sadic 🙂
    Mirela, tare m-ai facut curioasa in privinta lui Fracas by Robert Piguet. Cred, intr-adevar, ca este ceva deosebit. Dar…cine stie daca voi avea vreodata ocazia macar si sa-l miros? 🙂
    Frumoasa pledoarie pentru multimea de parfumuri ce ne fac verile fierbinti mai frumoase, mai parfumate si mai speciale. Multumesc!
    Un weekend fericit oriunde v-ati afla!

  5. Buna!
    As zice ca am „alergat” pentru a mai prinde deschis Clubul Povestii Parfumate! 🙂 Am scris pe la doua noaptea si abia acum reusesc sa postez… 🙂
    Am reusit!!

    Frumos spus: „vara nu e tocmai un anotimp”! Vara timpul pare ca zboara! Zboara – parca – mai repede decat in alte anotimpuri! E frumos, e cald, sunt vacante! Ce sa faci mai intai?!

    „One Summer” trebuie sa fie racoritor! Am nevoie de ceva racoritor! Si azi a fost o zi tropicala!
    Numai bine!

  6. „Vara nu e tocmai un anotimp. Vara e o derulare leneșă a orelor zilei și a puținelor, dar intenselor, ore ale nopții”- asta mi-a placut tare mult… Sa-ti fie vara frumoasa si vacanta cu multe amintiri!

  7. Povestea ta de vara e povestea vacantei parfumate de vis, Mirela!parca acum am uitat putin de canicula care ma doboara, de sanatatea subrezita, de amaraciunile vietii. ma simt putin in vacanta.
    Iti doresc o vacanta parfumata, Mirela!

  8. ”pentru amintirea vacanței și dorul de vacanță, parfumul Ocean Dream de la Giorgio Beverly Hills.”

    deja vad un flacon lucitor acoperit jumatate cu nisip pe o plaja pustie gen ”after-party”

  9. draga Mirela, se pare ca ceva nu functioneaza in programarile pe care le-ai pregatit pe perioada in care esti plecata in concediu 🙁
    Miercuri ti-am simtit lipsa iar astazi… lipseste tabelul de inscriere. Dar noi suntem aici, si te asteptam cu drag!
    Pentru tema „O plimbare parfumata in padure” am pregatit :
    http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/07/o-plimbare-parfumata-prin-padure.html
    http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/07/pe-culmi-de-munte-cu-colegii-de-liceu.html

  10. Buna!
    Am trecut pe aici sa te salut, dupa ce am terminat plimbarea prin padure! 🙂
    Cele bune sa se adune!

  11. Pingback: Vasea « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus