Miresme de departe…ca să ne fim mai aproape. Parfumul fructelor exotice. Poveste parfumată

Tema Poveştii parfumate de azi a fost propusă de prietena noastră CARMEN  şi este  ameţitor de aromată şi de frumoasă: Parfumul fructelor exotice. Vă aştept să scrieţi,  trebuie doar să respectaţi tema indiferent de mijloacele de exprimare şi să aduceţi linkul, postându-le, la rându-vă, pe ale celorlalţi participanţi.  Nu uitaţi:  toţi învăţăm citind şi scriind!

Miresme de departe…ca să ne fim mai aproape. Parfumul fructelor exotice

(Poveste parfumată)

Fructele exotice nu mai constituie o raritate, ca pe vremea copilăriei unora dintre noi, care am trăit vremuri  cu portocale  de ocazie sau banane verzi, luate după o oră-două de stat la coadă, un lux  care se găsea doar iarna. Azi avem în magazine:  papaya, kiwi, mango, rodii, grapefruits, portocale, lime, lămâi, banane, smochine, curmale, nuci de cocos, ananas, sweety, maracuja, litchi, avocado, prune de Damasc, mandarine, clementine, guave şi alte fructe exotice, aduse din insule cu ţărmuri albe sau roz şi mări turcoaz, sau din livezi scăldate în soarele tropical, stropite de ploi calde şi repezi, fructe colorate viu, cu obraji rumeni şi miresme ce ne poartă în mare grabă către tărâmuri de vacanţă şi reverii însorite…Către verile nesfârşite, lângă muzica mărilor sudului şi aroma incomparabilă a grădinilor  veşnic verzi.
Grapefruit –ul, proaspătul citric mare, luminos, fructul paradisului (Citrus paradisi), rotund, galben solar sau roz, cu miezul zemos și amărui, cu o aromă de neconfundat, extrem de proaspăt, de tânăr, de curat, având o mireasmă asociată cu sănătatea şi tinereţea, dar şi cu răcoarea unui pahar aburit , dătător de energie într-o zi de vară toridă. Un fruct plin de soare şi ploaie de vară, de un exotism moderat, dar suficient exprimat prin mireasmă, pentru a fi asociat intantaneu cu vacanţa cea mare şi minunată.
Casa Guerlain, prin seria de parfumuri deja celebră , numită Aqua Allegoria Collection , ne dăruieşte  Aqua Allegoria  Pamplelune , o apă de parfum vibrantă, acidă, datorată fructelor de grapefruit de o rară prospeţime şi atracţie. E mireasma care aduce gânduri fugare din vacanţe cu soare, e alegoria prospeţimii,  un miros tânăr şi foarte sănătos! Cred că grapefruitul e preferatul meu în materie de exotisme fructate! E vara însăşi , o vară ideală, energizantă, cu multă personalitate şi vacanţă fără sfârşit, în locurile cele mai frumoase şi mai parfumate. Lângă mirifice livezi, poate nu chiar în vagi depărtări, cât în sudul Franţei.

Rodia, iată unul dintre fructele cele mai încărcate de simbolism. Se spune că Adam şi Eva nu ar fi muşcat dintr-un măr, ci dintr-o rodie. Printr-o rodie o păcăleşte Hades pe Persefona să petreacă şase luni în Tartar. Rodia este unul dintre simbolurile Armeniei, reprezentând fertilitatea şi abundenţa. Sunt printre cele mai populare fructe, având o aroma unică, un gust deosebit şi calităţi  multiple. Ador rodiile, mai ales că sunt fructele preferate ale fiicei mele! 😛  Sunt frumoase, au o consistenţă extrem de plăcută, gustul e perfect acidulat în raport cu dulceaţa conţinută, aroma e subtilă, iar culoarea, o minune!
Nuca de cocos
, cel mai exotic fruct… exotic, e fructul cocotierului şi nu cred că este om care să nu asocieze exotismul cu o plajă aflată departe,  albă, scăldată de valurile verzi-turcoaz, sub cerul de topaz, lângă aroma incredibil de sexy a uleiului de cocos,  învăluitoare, creatoare de delicii de tot felul. De la prăjituri şi ciocolată, până la cosmetice şi parfumuri sau produse farmaceutice care rezolvă o serie de afecţiuni, cocosul e prezent şi face parte din viaţa omului modern. Cocosul e un aliment de bază pentru băştinaşii locurilor în care cresc cocotierii, nuca de cocos fiind teribil de hrănitoare şi înmiresmată. Sub palmierii cu frunze penate, poţi să te adăposteşti de soarele torid al amiezelor de vacanţă exotică, sorbind un cocktail aromat cu… cocos, că aşa-i stă bine omului aflat în vacanţă.
Cashmir
de la Chopard e parfumul care celebrează aroma de cocos, pe lângă mango, bergamotă, iasomie,  crin,  geranium, ambră,  vanilie. E teribil! 😉
Casa Guerlain, prin seria de parfumuri deja celebră , numită Aqua Allegoria Collection , amplifică excepţionala colecţie inspirată din natură cu Aqua Allegoria Figue – Iris de la Guerlain , care vine cu atingeri catifelate de irişi, din care imediat transpare aroma de rodie, smochină, , bergamot, citrice luminoase şi vanilie aromată.Creată de Jean-Paul Guerlain, apa de parfum cu mireasmă de rodie cântă muzici din zone însorite, în tonalităţi tinere şi extrem de senzuale, datorită parfumului rodiilor, astringet şi mielat în acelaşi timp, dar şi a irisului provocator, intens, plin de sclipiri seducătoare.
Aqua Allegoria Tutti Kiwi
, creat de Casa Guerlain pentru a fi mereu proaspătă, seducătoare, atrăgătoare (puţin spus)! Doldora de kiwi, mandarine, lămâi, toate într-o deplină armonie cu delicatul geranium, completeză o compoziţie aureolată de santal şi vanilie aromată.
Cel mai popular fruct din lume, denumit „fructul fructelor” sau „regele fructelor”, mango, se prezintă în toată splendoarea lui în aproape o mie de soiuri, de la mici cât o nucă, pâna la un kilogram , de te miri cum de le mai poate ţine pomul!
Fructul poate fi galben, portocaliu, în nuanţe de verde sau roşu, de forma ovoidală, alungit, ascuţit la capete, etc. Sâmburele este oval şi mare in comparatie cu fructul. Gustul fructului  este asemănător cantalupului , dar sunt şi varietăţi cu gust de prune coapte. Aroma sa este de vis, e delicios.
Mango Adorably de la  Mango e parfumul tinerelor fete, care strălucesc şi mai mult purtându-l. E adorabil, plin de fantezie, uşor misterios, dar jucăuş şi pus pe şotii. E suficient de fructat pentru a fi aproape comestibil. Un nectar uşor astringent din lămâi verzi, zmeură, mango, piper, frezii, vanilie, patchouli  şi ambră.

Lady Rebel de la Mango abundă de fructe exotice şi flori, fără a-şi pirede prospeţimea şi tinereţea. Şi cum s-o facă, dacă în minunatul flacon e o licoare vivace, sprintenă, fructat-florală,  cu note de fruct de mango, Mojito (lime juice, sparkling water and mint.), ananas,frăguţe,  trandafiri roz,  vanilie, patchouli şi lemn de santal?!  E un parfum al tinereţii, fructele exotice fiind acompaniate rafinat, dar vesel, de aromele lemnoase, preţioase!

Designerul Roberto Cavalli ne aduce parfumul Serpentine, un oriental fructat floral, bazat pe mandarine dulci, flori de mango, flori Tiare, flori Frangipani, violete, piper, lemn de santal, chihlimbar…suntem deja la tropice!

Şi domnii au parte de senzaţii exotic-parfumate. Ia să vedem!
Santos Men de Cartier
are o prospeţime rafinată, intensificată de un centru cald provenit din aromele lemnoase şi mirodenii,  bazat pe mosc, vanilie, cocos, cedru si santal. Aroma de nucă de cocos este destul de persistentă, ceea ce îl face extrem de senzual.

Allure Pour Homme de la Chanel reprezintă explorarea notelor de bergamotă, iasomie şi cedru, îmbrăţişate tandru cu aroma cocos, benzoe, boabe tonka si santal. E un excelent parfum de seară.

Se lasă seara în insulele vacanţelor şi peste livezile de citrice din sudul Franţei, aşa că, haideţi să ne parfumăm cu unul din cele dezvăluite cu drag vouă mai sus şi să explorăm vara vacanţelor frumoase, care va veni mai repede decât suntem tentaţi să credem.

Pentru săptămâna viitoare, propun tema Parfumul ceaiului preferat. Vă aştept!

Au mai scris la Povestea parfumată:
(luati linkurile):

Mirela
https://mirelapete.dexign.ro/2011/11/miresme-de-departe-ca-sa-ne-fim-mai-aproape-parfumul-fructelor-exotice-poveste-parfumata/

Innerspacejournal
http://innerspacejournal.wordpress.com/2011/11/04/parfum-de-fructe-exotice/

CARMEN
http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/11/astazi-prin-intermediul-povestii.html

Gabi My Heart to Your Heart
http://g1b2i3.wordpress.com/2011/11/05/poveste-parfumata-parfum-de-fructe-exotice-de-care-sigur-nu-ai-auzit/
Sara
http://sarabesleaga.blogspot.com/2011/11/fructul-cel-mai-valoros.html

Gabriela Elena
http://gabryellehelen.wordpress.com/2011/11/05/executie-fructata-parfumul-fructelor-exotice/

Lolita
http://www.infogradina.ro/fructe/fructe-exotice/cele-mai-ciudate-fructe/60/

Invitaţi:

Xaba, Clipe de ClujVania, Alice, Androxa, Călin, Aurora , ZinnaidaNapocel, Carmen,Rokssana, Dictatura Justitiei, CELLA, Gabi123,Supravieţuitor, Carmen,Colţul cu muzică, Teo NegurăMax,Tudor,Sara,Zina,Theodora,Gabi Cimpoca,Lili,-X-,Luna Pătrată,Zinnaida,Daurel,Lolita,Octo Cat , Gabriela Elena..Si nu numai! 😉

Articole create 906

60 de comentarii la „Miresme de departe…ca să ne fim mai aproape. Parfumul fructelor exotice. Poveste parfumată

    1. Dacă plimbarea a fost pe gustul tău, a meritat să scriu! Lili, te aştept cu o poveste, sper să ai timp şi să-ţi placă tema. Weekend plăcut! 🙂

  1. Frumoase miresme am găsit aici, ca întotdeauna!…. Și eu ador rodiile!
    Nu am îndrăznit să scriu încă pe tema aceasta… mi se pare cam grea pentru mine… Mă gândisem la o poveste cu fructe exotice, dar cum mâine am iar concurs la mate… văd eu dacă îmi ajunge timpul… 🙁
    Vă doresc un weekend liniștit! 🙂 Pupici și îmbrățișări magice!

    1. Sara dragă, după concurs, la care îţi doresc baftă, poate te vei relaxa scriind despre aroma citricelor sau chiar a rodiilor preferate şi de tine! Să ai un weekend cu bucurii! Şi cu rodii! 🙂

    1. Sunt convinsă că nu ai motive să ai emoţii. Sigur vei obţine un rezultat foarte bun. 😉 Îmbrăţişări! 🙂

  2. Ar trebui sa scriu pe aceasta tema, insa exista cateva riscuri:
    – sa cad in patetism
    – sa politizez
    -sa polemizez

    Oricum, ideea este ca daca nu cadea comunismul, jumatate dintre tineri n-ar fi stiut gustul portocalei; cu rodii m-am patat abia la 30 de ani intr-o excursie de bisnis in URSS…
    PS. Despre celelalte fructe exotice, exceptand bananele, n-au nici o impresie, in zilele noastre, alta jumatate de populatie …

    1. Ar trebui sa scrii si sa politizezi si sa polemizezi!
      Mama mi-a povestit ca in URSS a baut numai limonada naturala, in cele trei excursii facute pe vremea aceea…
      Iti voi spune ce am constatat, din pacate:
      La magazin, bananele sunt MAI IEFTINE decat merele! Un kg de banane e cam 2,99 sau 3,99 lei iar unul de mere e 4.99 lei, cel mai ieftin. Sunt si de-alea mici cu 2 lei, dar sunt si banane oxidate usor cu 1,99 lei!
      Kiwi e mai ieftin decat perele, iar grapefruit-ul mai iaftin decat strugurii. Concluzia e ca o anumita proportie de populatie, care n-are casa cu gradina, nu va sti ce gust au perele si strugurii, chiar daca „apuca” la cate o banana sau o portocala..Cam asa am vazut eu ca stau lucrurile… Unde-s livezile de alta data?!

  3. Trecand peste pasiunea cu care scrii aceste posturi si despre care am amintit de fiecare data, felul in care ai inceput mi-a amintit de niste versuri foarte frumoase…
    “Când vrei să vezi prin timpul ce desparte
    Şi nu mai poţi străbate de desiş,
    Închide ochii şi-ai să vezi departe
    Ce nu mai poţi vedea cu ei deschişi.
    Când vrei să fii de depărtări aproape
    Şi nu mai poţi, oricât ţi-ar fi de greu,
    Te depărtează şi mai mult de toate,
    Că depărtarea-apropie mereu.”
    Virgil Carianopol
    O noapte senina iti doresc!

    1. Shayna, ce frumos, nostalgic, dar frumos! 🙂
      Iti raspund cu versurile unui cantec frumos, in care despre dorinta de reintoarcere e vorba! Sigur il stii, e superb!
      But I’m sad to say I’m on my way
      Won’t be back for many a day
      My heart is down, my head is turning around
      I had to leave a little girl in Kingston town

      LE: am schimbat clipul (din motive tehnice).
      O noapte cu luna! 🙂

    2. Si sper ca poate scrii si tu. Daca iti place tema sau daca ai pur si simplu chef! Saptamana viitoare va fi parfumul ceaiului preferat. Numai bine, draga mea Shayna! 🙂

  4. Articole de revista scrii tu, sunt fer-me-ca-toa-re! 😛

    😛 Ador felul in care imbini informatia utila cu imaginatia si scriitura coerenta, clara, atragatoare peste poate!
    Uite, niste fructe dulci:

    seara buna, zi superba maine!

    1. Moni, parfum şi gust, ba mai sunt şi frumoase, uite ce nuanţe, da ce bunătăţuri!
      Merci, savuram miresme si gusturi exotice, suntem in temă.
      Noapte bună! Mâine, sa ai o zi excelentă! 🙂

  5. Nu cunosc prea bine fructele exotice, nici nu ma omor dupa fructele acre, insa am folosit nuca de cocos la prajituri, compot de ananas la torturi cu fructe, la fel si portocale, lamai, banane si kiwi.
    Povestea ta e mai parfumata, in afara de fructe ne-ai povestit si despre parfumurile atat de frumos mirositoare.
    Sa ai un weekend minunat, Mirela!

    1. Gabi, mi-a placut Gauguin azi, la tine, e unul din preferatii mei!
      Cunoastem atat cat ne plac, asa se spune…
      Fructele exotice sunt foarte dulci, acre sunt doar citricele, doar lamaile si grapefruitul, ca portocalele bine coapte sunt teribile!
      Weekend frumos, draga Gabi! 🙂

      Paul Gauguin, Fructe exotice

    1. Carmen, daca nu am fost in tari exotice, macar sa-mi imaginez! Tema ta e foarte frumoasa si varatica si insorita, asa, ca tine!
      Intodteauna imi insotesc plimbarile cu parfumuri create, nu doar cu miresme naturale, e stilul meu si tin mult la el, doar ma stii!
      Multumesc, Carmen, complimentele tale sunt sincere.
      Weekend plin de savoare si relaxare! 🙂

  6. Dor de vara si de vacanta, mie unul sigur imi face un dor de duca prin locuri tare frumoase, acest articol bine scris si excelent prezentat.
    Sustin parerea doamnei CARMEN, e arta ce ati fact aici, arta si frumusete la superlativ.
    Si nu sunt de acord ca fructele exotice ar mai fi un lux. Cat timp merele costa mai mult ca bananele, nu voi sustine contrariul tocmai eu, mare amator de kiwi si mango, dar si de portocale.
    Sa aveti o duminica frumoasa! 🙂

    1. Pai, nu voi nega ca partea artistica e punctul meu forte, dar si prezentarea parfumurilor in sine, a VIII-a arta fiind cea a creatiei de parfum. Multumesc Constantin, o dumimca plina de bucurii! 🙂

    1. Si eu am revenit incantata de minunat de originalul si comicul tau articol! Esti un talent Gabriela Elena si ma uimesti de fiecare data! O bucurie sa te citesc!
      Multumesc pentru videoclip, super!
      Duminica insorita! 🙂

  7. Pingback: Cheia « Ioan Usca
    1. Asa sa faci! Daca nu cumva si rodia e un import care dauneaza enclavei…
      Uite, daca ai timp intra aici:
      http://www.garbo.ro/articol/Sanatate/6158/Rodia-giuvaierul-exotic-al-toamnei-Beneficii-miraculoase.html
      Citat:”Si in Biblie acest fruct este mentionat mai frecvent decat oricare altul.
      Avand in vedere etimologia sa, multi carturari cred ca marul cu care au fost ispititi Adam si Eva in rai era de fapt o rodie. In religia hindusa, rodia este un simbol al prosperitatii si al fertilitatii.”Etc.

    2. @dictaturajustitiei, unde ati citit in Biblie ca Adam si Eva ar fi muscat dintr-un mar? Era Pomul Cunoasterii si era vorba de fructul oprit, nu era specificat ca ar fi fost mar.
      Am citit si ce-ati scris. Hm, nu am comentat.

  8. Vin de la Auchan!

    -una buc. kiwi 0, 50 lei
    -una buc. mandarina 0,40 lei
    -una buc banana mica: 0,75 lei
    -una buc portocala mare: 1 leu
    Total: 2,65 lei (atat am platit eu)
    ……………………………
    -un mar bun: 1,20 lei
    -o para: 1,30 lei
    -o gutuie: 4 lei, una mijlocie
    Total 6, 50 lei (atat am cantarit eu si apoi le-am asezat la loc)
    ……………………..
    TRAIASCA FRUCTELE EXOTICE SI IMPORTUL DE FRUCTE EXOTICE. Eu ma stramb la gutui. Numai dulceata si atat! 🙂

    Week-end placut! 😛
    Repet: Si daca-i mai prind io pe p@pagigli ala sau pe psipsin@ aia ca ma banuiesc a nu exista, le fac fiecaruia cate o vizita de curtoazie. Cu un pumn in mutrele alea ale lor.

  9. Frumos blog, Mirela Pete! 🙂
    E desuet si fals sa crezi ca, iubind un mar sau o para mai mult decat o portocala, ai da dovada de mare dragoste de tara. Sa fim rezonabili. E foarte bine ca se gasesc, ca ne plac si ca le consumam.
    A cunoaste si a aprecia si ce creste pe la altii, a face cunoscuta si lor bunatatea cireselor de la noi, asta e real, nu vorbele!

    @A. Matei, multumesc! E o dovada ca nu vorbesc singur.
    Numai bine, Mirela!

  10. Am întârziat puţin (sper să nu mă certaţi…), dar am pregătit o salată de fructe care s-ar putea să vă fie pe plac! 😀
    O duminică frumoasă îţi doresc, Mirela!

    1. Max Peter, nu ai intarziat! E o tema fara data fixa, de vineri pana duminica, asa ca, nu numai ca nu-mi „cert” la comentarii oaspetii si prietenii, dar chiar te felicit pentru o realizare deosebita. E o onoare fecare comentariu al prietenilor mei si sper ca acest lucru e apreciat ca atare. Multumesc, o duminica reusita! 🙂

  11. Nu indraznesc sa-mi inchipui cum miros respectivele parfumuri … e indeajuns sa-mi dau seama in cel hal te zapaceste designul flacoanelor din seria Allegoria 🙂

    1. Designul flacoaneor de la Guerlain te zapaesc in egala masura cu mirosul de elita al parfumurilor semnate Guerlain! Adevarul este ca Allegoriile lor sunt parfumuri fascinante! 🙂

  12. Un regal al fructelor exotice aici! O incantare ca de fiecare data! Din pacate, probleme de sanatate m-au indepartat de universul virtual si am sarit peste tema aceasta! Insa m-am delectat cu povestile parfumate gasite la toti cei care au scris. Felicitari pentru consecventa si imaginatie! Am gasit si eu niste informatii despre fructele exotice mai rare si mai ciudate! 🙂 Toate cele bune!
    http://www.infogradina.ro/fructe/fructe-exotice/cele-mai-ciudate-fructe/60/

    1. Lolita, draga mea, stii ca esentialul este sa fim cu totii sanatosi si imi pare teribil da rau ca ai avut probleme. Sa te simti bine, sa fii sanatoasa!
      Am exact atat timp cat vin sa ma delectez cu povestea ta parfumata! Multa sanatate! 🙂

    1. E superb! Multumesc, Teo! Sa ai o zi care sa-ti aminteasca de cea mai frumoasa vacanta pe care ai avut-o, sau pe care ti-o doresti! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus