Parfumul gentlemanului modern. Eau Sauvage Parfum Dior

Constat că-mi este destul de greu să scriu despre ceea ce iubesc mult sau mi-e foarte drag.  Să ilustrez, cu penelul sau cuvântul, ceea ce păstrez pe raftul meu cu capodopere. Să povestesc despre lucruri incredibil de reușite, care-mi sunt foarte dragi, fie ele opere de artă, bucăți de muzică clasică, filme unice sau parfumuri fără egal.  Firește, greu spre imposibil mi-e să scriu despre ființele  dragi, stând mereu ca pe ace, cu o teamă absurdă pe post de critic vehement: nu exagera, nu lăuda prea strident, nu fi nostalgică sau, doamne ferește, sentimentală, nu te lungi, rămâi la obiect, etc, etc. Cum?! Imposibil, e prea mult să fiu grozav de obiectivă, atunci când iubesc ceva sau pe cineva. Dificil nu e să scrii despre un lucru pe care-l iubești și atât, cum ar fi o narcisă sau un ghiocel în prag de primăvară, o clătită cu gem de cireșe sau o plajă cu nisip fin, atunci când soarele răsare din mare. Cu iubirile e mai complicat. Scriu de când mă știu, o fac ușor și firesc, aproape fără să revin asupra paginilor. Scriu așa cum pictez, cânt, desenez, creez lucruri frumoase, gătesc, citesc, văd cele mai bune filme, mă plimb prin Barcelona sau Veneția, fac o cafea bună, altele. Introducerea, necesară, jur, a luat-o la deal, așa că trec la subiect, nu fără emoții.  

Azi încerc să deconspir sufletul unui parfum bărbătesc celebru, pe care-l ador și care, spre deosebire de alte parfumuri create special pentru bărbați (care intră în segmentul ” unisex”), nu li se potrivește femeilor, fiind un parfum pur masculin (și unei capodopere nu-i poți schimba ADN-ul și destinația, cred că ar fi nepoliticos).

În aprilie 2017, Casa Dior a lansat o nouă ediție a „Eau Sauvage Parfum” Dior. Creatorul genial al acestui parfum, Francois Demachy a dorit să creeze o versiune mai plină, mai rotundă, mai complexă a acestui mare clasic, reorchestrând parfumul relansat în 2012 (primul datează din 1966) și care să fie mai aproape de semnătura originală, precum și să-i reîmprospăteze puterea aromatică, oferindu-i mai multă căldură și o compoziție mai bogată și mai intensă. Structura sa citric – lemnos – condimentată, care combină o prospețime ușoară, elegantă, aromatică, lemnoasă, presărată incitant cu acorduri calde de elemi (o rășină exotică parfumată) cu o bază uscată de vetiver este duală, fiind luminoasă și întunecată simultam. E ca o dimineață proaspătă care se derulează lent, trecând prin soarele amiezii, lenevind tandru către apus și ademenindu-te în catifeaua senzuală a nopții. Peste toate, Demachy a ”suflat” o naturalețe strălucitoare, clasică și modernă simultan, atemporală, masculină, nobilă și elegantă.

Să nu uităm că această bijuterie a artei parfumului, Eau Sauvage Parfum Dior este versiunea modernă si mai concentrată a originalului Eau Sauvage, creat de maestrul genial Edmond Roudnitska, în 1966.

Simbolul frumuseții masculine și al eleganței franțuzești, Alain Delon, a fost emblema acestui superb parfum.

Eau Sauvage Parfum (a nu se confunda acest EDP cu EDT sau cu Eau de cologne) s-a relansat în 2012, după care în 2017, an în care a căpătat un plus de farmec. Pentru reclama acestei noi ediții au fost alese poze nepublicate inițial cu același Alain Delon, luate din timpul filmărilor pentru pelicula „La Piscine” din 1969, imaginea sa fiind de neînlocuit, după cum au stabilit autorii campaniei publicitare, hotărâre la care eu subcriu.

Și ca totul să fie perfect, acest parfum e adăpostit într-un flacon superb, aș spune ”cel mai flacon de parfum bărbătesc” care există. E atât de clar că acolo nu poate fi altceva decât parfum! Și atât de strălucitor, auriu verzui, răcoros și cald simultan, ca o dimineață de vară, toamnă caldă sau primăvară. Îi simți mireasma dincolo de sticla modelată rafinat, simplu și sugestiv, cu linii oblice ușor unduioase în relieful cristalului, mijlocul fiind cuprins de o bandă neagră cu aspect de piele, simbolizând, cred, o curea cu cataramă argintie, (poate o un ceas valoros, cu curea din piele), pe care scrie Eau Sauvage Parfum – Christian Dior. Sticla  a fost proiectată de exceptionalul designer francez Pierre Dinand, ”autorul celor 1000 de sticle”, după cum mai e cunoscut. Dopul e magnetic, aderă fără efort. Personal, recomand sticla de 50 ml, celei de 100 ml. Pentru că e  bine să ai două, una acasă, alta de luat cu tine, siajul nefiind enorm, chiar dacă persistența e foarte bună. Acest parfum rafinat, elegant, se pretează unor haine extrem de curate dar nu foarte convenționale,  o cămașă din in creponat sau bumbac subțire, albă, crem sau bleu, chiar neagră sau albastru de Prusia, asortată  la pantaloni denim albi, cu un sacou crem, sau alb cu dungulițe gri deschis. Merge  bine cu blugi, tricouri de calitate dar și cămăși mai fine cu manșete întoarse aparent neglijent, cu sacouri bine croite care pot arăta ușor șifonate, cu adidași sau pantofi eleganți. Fiind atât de curat, parfumul acesta superb cere impecabilul, indiferent de stilul vestimentar adoptat. Pentru că e ”eau sauvage” (=apă sălbatică), e comparabil cu un cal nărăvaș pe care-l strunești mai greu și-l iubești cu atât mai mult. Și poți să porți un costum de călărie impecabil, chiar dacă vei călări un armăsar nărăvaș, care-ți va deveni prieten bun.

Câte ceva despre mireasma parfumului.
Note listate, note pe care le simt dar nu le văd listate și note secrete, nelistate, dar pe care le pot intui.
La deschiderea flaconului, se simte o ușoară briză citrică, dată de bergamota San Carlo, combinată cu cedratul corsican.  După această deschidere proaspătă, care e de nelipsit într-un parfum masculin de zi, intră în joc câteva note sobre de lavandă, dar și un strop de santal dulce, apoi se simt câteva acorduri misterioase de smirnă, cunoscuta myrrha, împreună cu vetiverul uscat și rășina elemi, care subliniază caracterul profund masculin al acestui parfum. Mireasma sa lemnoasă, aromată și proaspăt-condimentată e amplificată și purificată în ediția din 2017. Note plăcute, calde și intense de elemi din Filipine încheie această creație, constituind  baza parfumului.
Acest minunat parfum nu țipă, nu strigă, nu cheamă strident la admirație și aplauze, e discret în splendoarea lui rafinată și elegantă, misterios pecetluită cu acea notă de sălbatică, o componentă care nu e listată nicăieri, așa că va rămâne cu siguranță secretă, fiind menită să atragă, să-l facă iubit, dorit, charismatic, căutat, pur masculin, clasic dar deloc vintage, doar atemporal și classy. E modern oricând vrei tu, așa cum oricând o simfonie sau operă clasică va face sală plină, azi la fel ca ieri, mâine la fel ca acum 50 de ani. Un parfum educat, politicos, atent, tandru, cu o forță bine dozată, extrem de bogat în nuanțe grație dublei fațetări cald-răcoroase, destul de rară în arta parfumeriei, vraja unui clasic întunecat și luminos. E recomandat domnilor trecuți de 30 de ani, în orice anotimp, oră a zilei, ocazie (e părerea mea). Dozarea e importantă. E o comoară!

  Francois Demachy a dorit și a reușit să proiecteze arhitectura unui parfum apropiat de structura celui original (din 1966) și l-a construit după criterii clasice, combinate cu note moderne dar lipsite de stridențe, inclusiv prin eliminarea unor note care încărcau compoziția. L-a reîmprospătat, i-a ajustat fațeta aromatică și a amplificat-o pe cea caldă. Astfel, noul  parfum Eau Sauvage Parfum 2017 combină genial acordurile proaspete cu cele elegante, care se strecoară subtil printre notele lemnoase, așezând pe ușor întunecata bază de elemi, o bogată gamă solară, luminoasă.
Cu sau fără reclama ce i s-a făcut cândva, și refăcut în 2017, tot ar fi devenit parfumul multor bărbați, celebri sau nu (asemeni lui Alain Delon, Emmanuel Macron și Regele Charles poartă acest parfum, și indiferent dacă vă plac sau nu personajele, recunoașteți că la capitolul eleganță și bun gust stau foarte bine). Dedicat gentlemanului modern, capabil să fie sobru și distractiv, în funcție de situație, dar care are multă personalitate și știe să se impună.
Eu am avut bucuria să găsesc un original acasă la el în Paris, așa că i l-am dăruit (a treia oară) soțului meu. E excelent când parfumurile noastre ne plac amândurora. 

E necesară o completare : a nu se confunda „Eau Sauvage Parfum” cu parfumul „Sauvage”, ambele ale Casei Dior. Sauvage e cel în sticlă cilindrică, neagră spre bleumarin la bază, cu inscripții albe, actorul Johnny Depp fiind emblema acelui Sauvage – simplu, fără ”Eau”. E alt parfum, creat tot de Demachy pentru Dior, dar categoric altul (mai tineresc și mai simplu ca alcătuire și impact).

…………………………………………………………………
Fotografii de Mirela Pete
Advertising în colajul postat: Alain Delon pentru Eau Sauvage Parfum, Christian Dior, 1969.


Articole create 909

2 comentarii la „Parfumul gentlemanului modern. Eau Sauvage Parfum Dior

  1. Tot ce pot spune, Mirela, e ca mi-as dori sa fiu barbat si sa ma simt invaluita de acesta pulbere de mici particule parfumate, profunde si totusi discrete. Acest parfum sunt sigura ca e dubla bucurie pentru tine si sotul tau, va si vad zambindu-va cu tandrete parfumata 🙂
    Cat despre felul in care ai scris despre el, Parfumul, pur si simplu am citi cuvinte parfumate! Minunat si cu suflet parfumate! <3

    1. Mă copleșești, dragă Elina! Uneori mă surprind pe mine însămi, știind că nu pot scrie cu ușurință despre ceea ce iubesc mult. Dar sper că mi-a reușit și îți mulțumesc pentru cuvintele și gândurile minunate! 🙂 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus