Miles Davis

milesMiles Davis (Miles Dewey Davis jun. (n. 26 mai 1926AltonIllinois – d. 28 septembrie 1991Santa MonicaCalifornia) a fost un trompetist și compozitor american de jazz, una din cele mai influente, inovatoare și originale personalități muzicale din istoria jazz-ului din secolul al XX-lea, pe drumul deschis de Buddy Bolden și continuat cu Joe King OliverLouis ArmstrongRoy EldrigeDizzy Gillespie și Don Cherry. Vastul său catalog interpretativ cuprinde cele mai variate stiluri, de la bebop, la cool jazzmodal jazz și – mai ales – fusion, stil la a cărui dezvoltare a avut un rol determinant. Cu „Birth Of The Cool” (19491950) inițiează trecerea de la improvizațiile aprinse, în genul lui Charlie Parker, către reluările reținute cu aranjamente reduse ale mijloacelor muzicale. Albumul „Kind Of Blue” (1959) reprezintă punctul de plecare al celor mai importante modificări structurale din jazz-ul modern, înlocuind funcția armonică cu accentuarea gamei melodice ca element fundamental în compoziție și interpretare. Albumul „Bitches Brew” (1969) deschide epoca stilului fusion, care reunește cele două modalități predominante ale anilor ’60.
Ca interpret, Miles Davis, prin accentuarea fiecărui ton, se distanțează de virtuozitatea caracteristică a predecesorilor săi. Sunetul său clar, dinamic și perfect echilibrat devine model pentru mulți interpreți tineri, formația sa devenind o pepinieră a jazz-lui contemporan, din care s-au dezvoltat muzicieni de valoare ca John ColtraneBill EvansHerbie Hanock și Keith Jarrett.(Wiki)

Miles Davis – So What

549298_10150637127267424_391689806_n
Miles Davis

 

Miles Davis – Time After Time (Live 1985) Merită ascultat!

Miles Davis – Kind of Blue – All Blues

Miles Davis Paris 1991

Miles Davis – Human Nature (compusă de Michael Jackson)

Postarea participă la rubrica Meloman pentru o zi, găzduită de Sorin.

 

Articole create 910

17 comentarii la „Miles Davis

  1. simplement génial… stii c-a fost mare iubire a Juliette-i Gréco(87 ani si-aceeasi voce!)… care si-n prezent l-a „pomenit” într-un interview…

    1. Nu știam, dar amândoi sunt geniali și fermecători! De pomenit, da, ascultându-l îl pomenim într-un fel și ne bucurăm, mare artist!

  2. Minunata selectie! Am ascultat cu placere, multumesc! Mi-am amintit ca in toamna am descoperit cu incantare un monument dedicat lui Miles Davis pe faleza de la Montreux. la doi de pasi de… Sinatra’s Bar. O seara frumoasa s-aveti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus