Brrrr, gata, vine iarna! E frig, cred că e 1 grad C afară și geamurile s-au aburit ușor. Se-aude zvon de iarnă dinspre dealuri, pisicile au făcut blăniță de anotimp bun pentru somn, iar plantele din balcoane și-au găsit loc prin casă, la căldură. Și pentru ca atmosfera să fie una  cât mai  hibernală, am aprins focul în cuptor și am făcut pateuri dulci, umplute cu Nutella.

Enya cu Picky, care a făcut blăniță ceva mai deasă acum, în prag de iarnă

Odin în cojocel de iarnă

Rețeta de weekend:

Pateuri  dulci, umplute cu Nutella

 

Se fac două aluaturi, care se vor împătura împreună.

Aluatul 1:

550 grame  de faină albă de bună calitate (000)

4 gălbenușuri

4 linguri ulei

4 linguri oțet de mere

sare, vanilie, zahăr, câte o jumătate de linguriță

(LE: dacă aluatul este prea tare, se adaugă trei linguri de apă minerală sau patru linguri de apă plată)

Aluatul 2:
300 de grame unt

150 de grame de făină

Aluatul 1 și aluatul 2. Fiecare dintre cele două aluaturi se presară cu făină, se înfoliază și se țin la frigider o jumătate de oră.

Preparare: Se framântă cele două aluaturi până la omogenizare, fiecare separat. Fiecare dintre cele două aluaturi se presară cu făină, se înfoliază și se țin la frigider o jumătate de oră. Apoi, aluatul 1 se împarte în trei și fiecare parte se întinde într-o foaie de  1/2 cm grosime, pe planșeta dată cu făină. Aluatul 2 se împarte la fel, în trei,  fiecare treime urmând să  fie repartizată cât mai uniform deasupra foilor întinse. Marginile aluatului se pliază de la stânga spre dreapta, respectiv de la dreapta spre stânga, până se întâlnesc. Apoi se împachetează exact ca aici:

……….

Se prelucrează la fel și celelalte două foi. După împachetare, se țin la frigider o oră sau o zi.

Marginile aluatului se pliază de la stânga spre dreapta, respectiv de la dreapta spre stânga, până se întâlnesc. Apoi se împachetează exact ca aici:

Se scoate aluatul  din frigider, se întinde o foaie de 1/2 cm, se taie pătrățele și pe fiecare se pune o linguriță de Nutella,  tot din frigider.  Se pliază ca niște cărticele și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul preîncin, aproximativ 10 minute, până se deschid foile , apoi se țin la foc mic până prind o tentă gălbuie. Se scot, se lasă la răcit și se servesc pudrate cu zahăr vanilat.  Poftă bună!

Pateuri cu Nutella

Am făcut și o tavă de saleuri cu susan, poftă bună!

Saleuri cu susan

Bancuri  bune de pe facebook

1.Dacă băiatul cu care ai ieşit la prima întâlnire a memorat culoarea ochilor tăi, înseamnă că ai sânii prea mici!

………….

2. El: – Bună, scumpo! Ce-ai mai făcut azi?
Ea: – Am citit ceva foarte interesant.
El: – Serios? Ce anume?
Ea: – E-mailurile tale.

……………………..

3.Daca vreti sa aflati defectele unei femei, laudati-o in fata prietenelor!

………………………..

4. Doi pescari intre ei:
– Azi dimineață am dat cu banu- sa vad daca ma duc cu nevasta-mea la biserică sau vin la pescuit.
– Si vad ca ți-a iesit sa vii cu noi la pescuit!
– Da, însă a trebuit să dau de 7 ori!

……………………..

7. La circ:
5.- Iar acum urmează un număr pentru bărbaţii adevăraţi. Notaţi: 0769069069, Izabela !

………………….

6.Pesimistul vede intr-un tunel intunericul…,
Optimistul vede lumina de la capatul lui,
Realistul vede luminile trenului care vine,
Mecanicul de locomotiva vede trei idioti pe şine.

……………………….

Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss  fiind  prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie.Dacă este weekend, este HAPPY WEEKEND! – Azi ediţia 44 

Categories: Happy Weekend

22 Responses so far.

  1. avatar vavaly says:

    super copturile tale 🙂 . eu foietaj nu am incercat cu adevarat niciodata, mai mult cu aluatul dospit sunt prietena. dar la cum arata cele facute de tine si cat de amanuntita e reteta cred ca merita sa incerc.
    si la noi merge cuptorul mai des acum ca a dat frigul 🙂

  2. avatar geanina says:

    Pai daca pateurile cu nutella au fost facute nu mai ramane decat sa incepeti sa-i scrieti scrisorele lui Mos Craciun….:)
    Zi faina, Mirela!

  3. avatar Raluca M says:

    Cum adica pisicile au facut blanita de anotimp rece? Isi modifica blanita pe parcursul anului? Eu sunt novice in asta cu pisicile.
    In alta ordine de idei, cred ca o sa incerc si eu pateuri cu nutella ca tare bine suna!

    • avatar Mirela says:

      Da, blana celor de curte se modifică vizibil, se dublează, dar a celor de apartament se îndesește ușor, nu e chiar așa evident. Se pregătesc pentru frigul ce va veni, așa cum primăvara năpârlesc, pentru a suporta căldura verii.
      Weekend frumos! 🙂

  4. avatar Anca says:

    ooo, da, iarna se anunta. si noi ne pregatim de iarna, sa zicem asa.
    cu deserturile dulci incerc sa ma domolesc, macar, ca dieta nu pot sa tin.
    repede, repede se apropie si Mos Nicolae… cu multe dulciuri 🙂
    weekend frumos

  5. avatar Javra says:

    Sunt apetisante pateurile şi saleurile tale!
    Weekend plăcut!

  6. Gata, m-ai convins! Urc în maşină şi mă opresc la Cluj! Ai grijă să nu se termine minunăţiile pe care le-ai prezentat de am inundaţie în gură!!!

  7. avatar Spunsieu says:

    Ultimul e de pomina! Foietajele sunt si mai si, cred ca din cauza pozelor. Ai incercat macro ca sa innebunim de pofta?

  8. avatar Zina says:

    Aleg saleurile cu susan si bancul cu linia ferata. Multumesc !

    Weekend placut, Mirela !

  9. avatar elly weiss says:

    Bune, foarte bune si saleurile si pateurile. Imi place mult tot ceea ce este din aluat tip aluat frantuzesc. Azi am reusit sa fac si eu o prajitura, o desteapta. Dar rar am rabdare sa fac fotografii, am facut-o foarte pe fuga. 🙂
    Picky si Odin sunt niste frumuseti si cu blanita de iarna, si cu blanita de vara 🙂 Despre frumoasa lor stapana ce sa zic?
    Glumele sunt super. Numarul de la circ a fost fantastic de bun 😉 :))
    Happy weekend, draga Mirela! Te pup!

  10. avatar Liviu Bimbea says:

    Lasă fotbalul în plata lui.
    Happy Weekend !

  11. O femeie talentata,frumoasa si pe deasupra tare harnica.Eu nu prea fac prajituri,dar nu am langa mine toata familia ca sa se bucure de ele,ca tine.Asta da satisfactie, cand le vezi cum se evapora.Glume bune O seara buna!

  12. avatar Silving says:

    Ce rabdare ai,Mirela,sa faci pateuri! Aluatul asta mi s-a parut mereu greu de facut,ia timp,pune la frigider… prin urmare,nu l-am incercat niciodata.Dar niste saratele -nu saleuri,tot cu aluat de pate- as face si eu maine,ca n-am mai facut chiar de foarte mult timp.
    Ultimul banc e tare! 😀
    Duminica cu pofta!

  13. avatar Daurel says:

    Bune toate: pateuri, saleuri, insa sunt virtuale.
    In schimb glumele, si in special cea cu idiotii, sunt reale.
    Multumesc !

  14. avatar Sorin says:

    Ca de obicei mi-e foame dupa ce plec de aici!:)
    Glumele sunt faine!
    O seara frumoasa!

  15. avatar Iulisa says:

    Apetisante pateurile şi saleurile tale!
    Bune si glumele!
    O seara buna!

  16. avatar mirela, cluj napoca says:

    Buna Mirela,

    Te admir si te citesc de ceva vreme dar azi este prima data cand iti scriu deoarece am nevoie de sfatul tau. Mi-ai facut pofta cu pateurile tale aratoase si m-am gandit sa fac si eu aceasta reteta, dar la aluatul 1 am intampinat o problema. Astea sunt toate ingredientele necesare? Te intreb acest lucru deoarece cele 4 galbenusuri, cu lingurile de ulei, otet, sare, zahar si vanilie nu cuprind cantitatea de faina de 550 g, adica am pus cam 150 g faina si deja nu mai pot framanta ca este foarte tare. Te rog spune-mi unde am gresit.

    Iti multumesc anticipat pentru ajutor si amabilitate.

    O seara placuta,
    Mirela, Cluj Napoca

    • avatar Mirela says:

      Bună Mirela,
      Aceasta este rețeta pe care o fac eu, se poate adăuga apă minerală, cam trei-patru linguri și încă o lingură de oțet. Se va face un aluat fin de tot.
      Am pățit ceva asemănător când am folosit făină integrală, acum îmi amintesc. Dar la 000, nu…Adaugă cu încredere 3 linguri de apă minerală (sau plată, dar atunci 4 linguri) și încă una de oțet.
      Vor fi foarte bune, succes!
      Am editat și rețeta.
      O seară excelentă!

  17. avatar mirela, cluj napoca says:

    Iti multumesc pentru raspuns, m-am mai uitat intre timp peste cateva retete( eram deja in exercitiul functiunii cand am hotarat sa-ti cer ajutor 🙂 ) si am adaugat apa minerala (apox. 150 ml).Aluatul meu sta deja la frigider.In seara asta pregatesc aluatul si maine il coc.Multumesc inca o data si scuze pentru deranj.

    O seara buna!

Leave a Reply