Eșarfe pictate sau picturi cu eșarfe? Tu alegi!

Cândva, cu precădere în timpul studenției, am pictat eșarfe unicat, de purtat ca accesorii vestimentare, toate cu statut de unicat, din mătase naturală, lucrate manual prin tehnica rezervării cu ceară, vopsire succesivă sau direct cu pensula. Unele erau imprimate cu site create tot de mine și imprimate cu vopsele speciale, după care erau fixate prin călcare. Acele vremuri au trecut și azi piața este atât de bogată în astfel de accesorii, unele frumoase, fine, altele mai puțin, multe imprimate pe materiale mai pline sau mai transparente, desenul imitând perfect lucrul manual (handmade) sau fiind clasic, respectând modul de repetiție al unui modul de bază. Eșarfe pentru toate gusturile și buzunarele, încât nu pot afirma în ce măsură mai merită – sau mai are sens – să pictezi manual o bucată de mătase naturală – eșarfă sau alt articol vestimentar – care poate fi obținută aproape identic prin diverse tehnici mecanizate, mult mai rapid și mai puțin dificil. Aș aminti aici și clasicele site de imprimat sau hârtia de transfer, modelele fiind obținute cu ajutorul programelor pe calculator. Majoritatea sunt proiectate uzând de ultimele descoperiri digitale și programe de proiectare pe calculator. Rapid, ușor, cu prețuri mult mai mici, atât de producție, cât și de vânzare. Concluzie: mai multe avantaje. Firește că ceea ce e făcut manual și semnat de designer e mult mai valoros, dar se pune întrebarea: cine mai caută sau își permite așa ceva? Câți, unde și cât sunt dispuși să dea pe un lucru care se poartă ca o haină, nu se expune pe perete, în galerii, în muzee, nu se vinde la licitații, nu-i crește valoarea în timp, ba chiar se uzează, trebuie spălat și călcat deseori, ca orice obiect vestimentar. Majoritatea preferă să cumpere, indiferent de sectorul artistic, produse de serie, tablouri mari, pe pânză, care nu sunt altceva decât printuri ale unor lucrări digitale și se pot regăsi, identic, în multe colțuri ale lumii, dar imită perfect un tablou original, inclusiv pensulația acestuia. Am văzut eșarfe pictate manual, cu migală, muncă multă, vândute mai ieftin decât unele imprimate în fabrică, dar care transpuneau pe mătăsuri de calitate secvențe din tablouri celebre, inclusiv broderii, obținute tot în fabrică, care creau senzația de relief pictat.
Pentru a nu mă angaja la cooperativa-muncii-în-zadar (și nu mă refer la ilustrarea de carte, acolo am mereu comenzi și treaba merge foarte bine), am ales un compromis: să proiectez eșarfe pe care să le pictez pe pânze întinse pe șasiu, adică tablouri pictate cu eșarfe. Voi posta mai jos câteva modele, toate pictate manual, după ce au fost proictate digital de către mine, cu elemente personale și idei proprii. Unele s-au vândut, ceea ce-mi dă un avânt creator și speranța că e ceva nou, frumos, dorit.

Pentru azi, am ales ca temă ”Primăvara”. Voi mai posta, am în lucru o mulțime, dar și mai multe sunt ideile care așteaptă să fie puse în practică. Mai mult decât atât, preiau comenzi și pictez după orice model un ”Tablou cu eșarfă”! Urmează cele inspirate de Marea Egee, Marea Ionică și Marea Adriatică. Câteva sunt deja în vile sau case de pe malul acestor mări, dar vi le voi arăta cu bucurie și pe acelea. Eșarfe pictate sau picturi cu eșarfe? Tu alegi!

Articole create 915

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus