Ilustrare de carte. ”55 de titluri” și zeci de mii de cărți

Mereu primesc e-mailuri, mesaje pe whatsapp, pe facebook sau pe telefon, uneori chiar telefoane în direct, mi se lasă comentarii la câte o lucrare postată pe pagina Mirela Pete – Arte Vizuale, prin care anumiți scriitori, unii consacrați, alții debutanți, îmi solicită câte o ilustrare de carte. Sau o copertă, două, trei! Oricum, dar să le ilustrez cărțile ”în stilul meu”! Adică fără monștri sau pisici urâte, fără prințese hâde, animale monstruoase, greșit construite sau acea mutră compusă din ”linie-punct-linie-punct-linie-linie-și-un -rotund”… Nu, mie mi se cer picturi pline de senin, care transmit binele, atitudinea pozitivă, lucrate cu har și talent, cu frumusețe, seninătate, acele lucruri prin care copiii pot să cunoască frumusețea și bunătatea, nicidecum urâtul, hâdul, putredul sau agresivitatea. Celor cărora li se adresează cărțile mele sunt copiii, dar și părinții și buniciii lor, adică cei care le citesc copiilor preșcolari aceste cărți, în timp ce micuții se delectează cu imaginile. Și atunci, cum Dumnezeu să le arăți monstruozități?! Am trăit și trăim o pandemie care a ucis milioane de oameni, trăim un război atât de aproape de noi, trăim alături de oameni care nu au hrană și adăpost… De ce să mâzgălim urâtul, când putem să creăm lucruri frumoase, colorate, vesele, jucăușe, adresate chiar lor, micilor cititori?! Vor cunoaște ei – sper că de la distanță – și partea mai puțin plăcută, dar e de evitat s-o facă în copilărie.
Scriitori de toate vârstele îmi cer un Portofoliu. Nu am unul de actualitate și nici nu am de gând să-mi fac, poate pentru că eu ilustrez concret cărțile și afișele de teatru pentru copii, pictez abstract la șevalet, desenez, fac și design de site-uri, proiectez eșarfe pictate manual, mă ocup de picturi decorative pentru textile, etc. Și nu vreau să le amestesc, dar nici să știrbesc nimic din ceea ce pot să ofer. Portofoliul meu e compus din ilustrațiile cărților unde scriitorii, majoritatea deveniți colaboratori permanenți, m-au solicitat, dar și din puzzle-uri, cărți de colorat, mape educative, cărțile mele, calendare. Nu voi înșira imaginile într-un Power point care se derulează sec și repede, cu imagini pe care e notat titlul cărții, autorul… Nu! Dar, pe www.dexign.ro, firma Dexign a soțului meu, un brand cunoscut de design din Cluj Napoca, există o secțiune cu ilustrații făcute de mine. Dar numai până acum 5 ani am adăugat acolo imagini, că n-am văzut nici sensul, nici n-am avut dorința să-l reactualizez. Ilustrațiile mele au devenit din ce în ce mai bune, mai elaborate și, chiar dacă le fac cu o aparentă ușurință, ca într-o joacă, ele arată complexe deoarece nu abdic de la stilul meu și revin cu acele detalii care fac deliciul privitorilor. Și sunt desenate corect, au perspectivă de profesionist, se simte cromatica căutată. Nu e o laudă de sine, e o constatare a celor din branșa mea. După cum se exprimă o bună prietenă, ”arată luxuriant”! Bogat, viu, fermecător”.
Le mulțumesc că m-au ales, din multitudinea de ilustratori tocmai pe mine, scriitorilor Adela Dobran, Dan Hașdean, Jeaninne Monique, Aurora Georgescu, Mirabela Les, Ștefania Shaydarov, Iasmina Groza, Mariana Țăpuș, Eva de Christo, Em Sava (ilustrații de coperte pentru editura SIONO) , Cortina Event (zece afișe de teatru pentru copii), Floarea Cărbune, Elisabeta Lușcan, Georgeta Olteanu, precum și prietenilor care colecționează și admiră cărțile pictate de mine, deci Monicăi, Elinei, Angelicăi, Gabrielei, Danei, Adrianei, Ștefaniei, Irinei, lui Lucian, Alex, Alexandru, Dan, mulți, foarte mulți alții! Și celor care se bucură zilnic când postez vreun fragment de ilustrație, desen sau tablou, sau care-mi scriu zilnic și-mi cer să le ilustrez cărțile, copertele, să fac un afiș de teatru pentru copii sau să le pictez un tablou.
Portofoliul meu e un șir de ilustrații, alese câte una din fiecare carte și o sumă din cele 55 de coperte ale cărților ilustrate până acum. E foarte mult și așa! Voi selecta câteva pentru azi. Prima mea carte, scrisă și ilustrată de mine s-a numit ”Șapte flori, niște pisici, doi copii și zâne mici”, apărută la Editura Europontic acum 12 ani. A doua s-a numit ”Alfabetul – cheia tainelor lumii”, autoare Aurora Georgescu, acum 12 ani. Și din nou o carte scrisă și pictată de mine, ”Ce-au vrăjit zânele-n livezi”, urmând 15 cărți de colorat după poveștile Fraților Grimm, apărute la Ed. Europontic, apoi altă carte de poezii de Aurora Georgescu. A urmat prima colaborare cu Adela Dobran, ”Lizeta și bicicleta”, apăruta la editura Adenium, colaborare care s-a repetat de peste 5 ori! Au urmat așa: cartea scrisă de doamna Lucia Muntean din colecția Cărțile Lucia Muntean, numită ”Ghicitori”, după care m-am aventurat la o mapă mare, ilustrată cu zâne care gătesc, apărută în Franța, de Jeaninne Alcindor Monique, ”Les gateaux au chocolat”. Și din nou o carte cu Aurora Georgescu, ”Poezioare mici-mici”. A urmat cartea Marianei Țăpuș, ”Adoratul meu tată”, un mare succes, cu care îmi place să mă laud, de ce să n-o fac?! O provocare frumoasă a fost mapa educativ-creativă a Editurii Zvon de zâne, scrisă de Eva de Christo și numită ”Rățușca și colacul ei de salvare”.
Cunoscută fiind deja ca ilustratoare, postând uneori câte o ilustrație-două, am fost remarcată. M-a solicitat autoarea Floarea Cărbune, așa încât cartea ”De la Soare răsare la Soare apune” și Legenda lui Dragobete” au fost foarte apreciate aici și în Japonia.
Colaborarea cu Mirabela Les și setul de cărți ”Pupo învață” (șapte cărți, o carte de colorat, un puzzle) pot spune că a fost cea mai fructuoasă, deoarece cățelul cu buline, Pupo, și pisicuța Miți au devenit cei mai iubiți eroi ai cărților cu animăluțe, pentru copii, de la noi! Au apărut la Editura Okart.
A urmat o colaborare cu scriitoarea Maria Sârbu-Crudu, ”Mălina și vioara ei fermecată”.
O nouă colaborare cu poeta și psihologa Adela Dobran, reluată sub egida Editurii Proema, a deschis șirul a încă 5 cărți de poezii ilustrate de mine.
A urmat primul Calendar ilustrat, apoi al doilea Calendar ilustrat și vor mai fi!
Am reluat cărțiel Mirabelei Les, Pupo, cel mai iubit, alături de Miți, cea mai dulce pisicuță!
După care a început superba colaborare cu Ștefania Shaydarov și Cărțile Timur, primul site de cărți creat de firma Dexign pentru cărțile ”Timur și Lăpticul” și ”Tim și anotimpurile”, cărți apărute la Editura Eikon.
Una din cele mai frumoase și haioase cărți ilustrate de mine, Aventurile lui Becky și Blacky, de Iasmina Groza, logoped și scriitoare, apărută la Editura Eurostar, m-a bucurat nespus! O nouă colaborare cu Adela Dobran, ”Poezii cu ghidușii” s-a lansat de curând, spre bucuria copiilor.
Iar ultima carte ilustrată de mine aparține autoarei Georgeta Olteanu, ”Dacă aș fi un zân”, ilustrată de mine, finalizată, care sper să iasă curând din tipar.
O mapă cu sute de desene pentru colorat și colorate de model a fost munca mea de atunci, plus câteva comenzi de tablouri, expediate la destinație. Dragi prieteni și oaspeți care treceți pe aici, aceste cărți se află în zeci de mii de biblioteci, locuri sacre pentru un artist ilustrator. Pentru un scriitor. Pentru cărțile însele! Și în librăriile fizice, și în cele online. În grădinițe și școli, în cluburi de lectură pentru copii! Sute de mii de copii s-au bucurat de cărțile ilustrate de mine, din care două sunt și scrise de mine, lucru încântător. Și vor continua s-o facă, deoarece eu voi continua să ilustrez, pe lângă munca de creație artistică la șevalet și alte forme de artă, pe care le-am reluat cu pasiune și bucurie.



De aici a început totul și eu am avut această idee, de a începe să ilustrez cărți!
A doua carte scrisă și ilustrată de mine!


Nu le cere nimeni ”artiștilor” să deseneze monstruozități, dar unii cred că doar așa pot să fie ”artiști”, făcând lucruri inestetice, grotești și belicoase, acolo unde chiar nu este cazul. Ilustrarea de carte pentru copii poate e cea mai complicată dintre exprimările artistice deoarece se adresează unui public în formare și trebuie să nu depășească anumite bariere: să fie adaptată unui text corect redactat, să transmită sentimente frumoase și o etică demnă de urmat, să fie alcătuită din personaje adaptate poveștii, care să le stimuleze imaginația și atitudinea calmă, curajoasă și prietenoasă. Sunt modelele noastre încă din copilărie. Am văzut copii traumatizați de anumite figuri sinistre din cărți, de ce le-or fi cumpărând părinții așa ceva?! Eu aici nu discut, am părerea mea și e de neclintit! Desene corecte, perspectivă justă, culori optimiste și imagini armonios aranjate compozițional. Contează enorm pentru fiecare. E posibil să urmeze și mai multe creații care să aducă acel calm, serenitate, liniște și bunătate de care avem nevoie și pe care ni le dorim.
Spațiul nu-mi permite mai mult, dar sper că e un Portofoliu elocvent și , de asemenea, sper să se bucure cât mai mulți copilași și adulți cu suflet frumos, de copil, de toate cărțile.

Articole create 906

8 comentarii la „Ilustrare de carte. ”55 de titluri” și zeci de mii de cărți

  1. Mirela draga, iti doresc si mai mult succes! Timp sa ai, ca de talent nu duci lipsa! 🙂
    La unele dintre carti am vazut cateva ilustratii si cand erau „in lucru”, si-am si admirat lucrarea terminata. Pupo si Miti sunt si preferatii mei, dar si pisicutele negre imi plac tare mult. Si Zanele din livezi! Hm. Imi plac toate. 🙂
    Te imbratisez! Multa sanatate! <3

    1. Mulțumesc frumos, Diana dragă! Așa este, timp să am! 🙂
      Mă bucur că-ți plac zânele și pisicuțele, am un pseudonim pus de prietenii mei, sună cam așa: ”pictorița de zâne și pisici”! Unii spun doar ”artista cu pisicle”! Mă amuză și mă bucură, în același timp!
      Te îmbrățișez cu drag! 😛

  2. Mirela, e pur si simplu impresionat ce ai povestit, artat si mai ales, ilustrat!! Felicitari pentru ca ai transformat talentul in atea carti ale bucuriei si nu ma mira ca esti atat de solicitata. Asa cum aminteai, de ce sa ilusteri o carte cu personaje deloc atractive, care sa accentueze strae de apasare pe care o traim si care ii amprenteaza si pe copii? De ce ai face alegere? Din pacate multi o fac sau probabil li se solicita astfel de lucrari. Sunt sigura ca tu ai zice „pas” instant. Iata cat d eluminoase, calde, atragatoare, sunt personajele ilustrate de tine, as spune ca sunt cata de mangaiat unele dintre ele 🙂 Am cumparat si eu pentru prietene carti ilustrate de tine si pot certifica bucuria copiilor lor 🙂 Pupo si Mitzi, Lizea si bicicleta, Timur si anotimpurile au fost doar cateva care au adus bucurii copiilor prietenelor mele 🙂 Eu l-as fi ales pe Ursu doar pentru mine 🙂 La multe reusite iti doresc, la maulte aprecieri, le merit din plin! <3

    1. Draga mea, voi începe prin a-ți mulțumi cu mare drag și aceeași prietenie, pentru că știu că tu mă apreciezi dezinteresat, sincer și profund. Așa cum ești și tu, de altfel! Nu le cere nimeni ”artiștilor” să facă monstruozități, dar unii cred că doar așa pot să fie ”artiști”, făcând lucruri inestetice, grotești și belicoase acolo unde chiar nu este cazul. Ilustrarea de carte pentru copii poate e cea mai complicată dintre exprimările artistice deoarece se adresează unui public în formare și trebuie să nu depășească anumite bariere: să fie adaptată unui text corect redactat, să transmită sentimente frumoase și o etică demnă de urmat, să fie alcătuită din personaje adaptate poveștii, care să le stimuleze imaginația și atitudinea calmă, curajoasă și prietenoasă. Sunt modelele noastre încă din copilărie. Am văzut copii traumatizați de anumite figuri sinistre din cărți, de ce le-or fi cumpărat părinții așa ceva?! Eu aici nu discut, am părerea mea și e de neclintit! Desene corecte, perspectivă justă, culori optimiste și imagini armonios aranjate compozițional. Contează enorm pentru fiecare!
      Mulțumesc pentru urări, așa să fie și să urmeze și mai multe creații care să aducă acel calm, serenitate, liniște și bunătate de care avem nevoie și pe care ni le dorim! 🤗

  3. Oooo! Ce de-a culori si atatea minuni!
    Este intr-un fel si o celebrare presupun!
    Ca eu am trecut sa-ti spun La Multi Ani pentru maine.
    Sper ca asa e! Daca nu, urarile sunt mereu binevenite!
    Sa fii sanatoasa si mereu inspirata, draga Mirela!
    O primavara cu bucurii maxime!❤️ 😘

    1. Mulțumesc frumos pentru urări, dragă Suzana!
      Întorc înzecit urările de bine și da, când e vorba de frumos și artă, mereu e sărbătoare!
      Îmbrățișări! 🙂

  4. Absolut minunate! Fără cuvinte! Inspirație, imaginație, talent și mult suflet pentru a făuri o lume magică, un univers magnific pe care aă-l colinzi cu ochii și cu inima!!! Felicitări!

    1. Bucuria este a mea, mă bucur enorm atunci când ceea ce creez încântă inimile și ochii cititorilor mari și mici!
      Mulțumesc frumos! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus