15 octombrie, 2013

marizaDespre Mariza, (citiți [mɐˈɾizɐ]) se spune că are „o interpretare provocatoare, de o forţă aproape brutală, un strigăt uman extraordinar”. Astfel a fost descrisă Mariza de către iubitorii de fado, fiind apreciată ca vocea fado-ului actual. Fado este fior, tragism, fără a fi teatral. Este ceva care se trăiește acolo, în Portugalia natală, iar ”momentul fado-ului este  clipa în care asculți, într-o tavernă  sau pe o scenă, dar atunci și acolo”.
Ce e fado? Mulți specialiști l-au definit, dar nu se poate afirma cu certitudine de unde a venit și când s-a născut fado-ul portughez. Fado reprezintă cea mai veche formă de folk urban din lume, iar asta e o certitudine. Fado  se situează în jurul ideii de  Saudade, un cuvânt portughez despre care se susține cu mândrie că nu are echivalent în nici o limbă din lume. Cum spunem noi, românii, despre ”dor”. Se pare că ”dor” și ”saudade” au un numitor comun. Saudade se traduce pin ” stare simultană de bine și rău, nostalgie sau pur și simplu dragoste necontrolată pentru o himeră, sfidarea rațiunii concomintent cu o mângâiere a sufletului”. ”Saudade și dor” sunt mai profunde decât ”longing”-ul englezesc, chiar dacă seamănă ca sens. Multă vreme Portugalia s-a identificat cu sunetul plin de trăire, sfâșietor uneori, al muzicii fado. Si cu versurile care povestesc despre destin, disperare, tristețe,  iluzii, vise, trăiri.
Cântecul Marizei reuşeşte să transpună emoţia ascunsă în spatele  trăirilor.  Mariza povesteşte că a început să cînte fado de la cinci ani, pentru că părinţii ei aveau un restaurant unde obişnuiau să vină cîntăreţii cunoscuţi ai vremii. Debutul său a avut loc în 1999, cu cîteva luni înaintea morţii Amaliei Rodriguez, cea mai cunoscută interpretă de fado din toate timpurile.(din Agenda LiterNet)

AICI un alt articol dedicat Marizei și fado-ului.
Mariza – Transparente Moçambique

Como a água da nascente, Minha mão é transparente, Aos olhos da minha avó, Entre a terra e o divino!

Mariza-Meu Fado Meu


„>

Mariza „Terra D’água

Aici este un concert întreg, susținut de Mariza în Lisabona. Merită, e live și e excepțional.

Postarea participă la rubrica Meloman pentru o zi, găzduită de Sorin.

Categories: Diverse

24 Responses so far.

 1. Adriana spune:

  ….incă nu am ascultat-o, dar ţi-am „ascultat” fiecare cuvânt şi hotărât lucru ai multe să spui lumii, mai ales lumii mele. Pe ce planetă a minunilor trăieşti tu? Sunt mai bogată de când te citesc.Multumesc.

 2. Jo spune:

  Îmi place să o ascult pe Mariza, iar muzica fado este ceva deosebit, e o muzică cu suflet, doar că trebuie să ai stare pentru ea. Mi-ar fi plăcut să ajung şi la concertul Anei Moura, însă nu am putut, am fost pentru asta tare necăjită. Mai ascult şi Mafalda Arnauth, Dulce Ponteas, Cristina Branco şi fiecare imprimă acestui gen de muzică un stil aparte. Cel mai mult mi-ar place să asist la un concert de fado chiar în ţara mamă…ehee, dar nu ştiu când a fi asta sau dacă va fi vreodată.

  • Mirela spune:

   Așa este, și fado însuși e o stare. Dulce Pontes e senzațională, îmi place la fel de mult.
   Mi-ar fi plăcut și mie să ajung la concert, sper că va mai fi, așa cum sper că și Mariza va reveni la noi odată! Pe site-ul ei spune că în 13 decembrie va concerta în Budapesta, e aproape.
   Da, un concert în Portugal e un vis pe care sper să reușesc să-l împlinesc. 🙂

 3. anca spune:

  Doamne o ador! De ani de zile e un strigat in sufletul meu:) Ce bine ca mi-ai amintit, saptamana asta se asculta fado la mine in masina:):* Multumesc draga Mirela

  • Mirela spune:

   Anca, nu mă mir, e fantastică, o minune, frumoasă, talentată și puternică!
   Cu mare drag, cred că ai o mulțime de CD-uri în mașină! 😉

  • anca spune:

   Am casete:))) am casetofon cu casete, si…nu pot sa-i pun altul k asa are o forma ciudata din fabrica, dar am una daptor…ca din pacate am aruncat casetele si toti cunsocutii mei le-au aruncat:)

  • Mirela spune:

   Sunt foarte bune, dacă știam, nu le dădeam, adaptam și eu cumva, am avut mii de casete cu muzică absolut minunată! 😉

 4. Irealia spune:

  Ți-am zis?! Ți-am zis! Iar am învățat ceva! 🙂 Aștept să se trezească bebeștinul, să aud ce poate Mariza.

 5. Ce articol, ce muzică…
  Regal!

 6. Alina spune:

  Superba Mariza! Si mie-mi place tare mult! Si fado! O seara buna!

 7. Spunsieu spune:

  A fost o revelatie, nu o cunosteam. Mi-a placut tare mult melodia vesela de la inceput. In rest are un sentiment deosebit!

  • Mirela spune:

   Am dorit să încep cu o melodie mai veselă, care mie îmi place enorm, din Mozambicul ei natal! Așa este, sentiment deosebit!

 8. Iulisa spune:

  O alegere inspirata !
  Felicitari !

 9. SoriN spune:

  Intr-adevar foarte placuta muzica!
  Frumoasa prezentarea ta !
  Un inceput de saptamâna cat mai placut!

 10. Diana spune:

  Superb!
  Am ascultat doar primele doua melodii. 🙂 Mi-a amintit de muzica napoletana, care-mi place foarte-foarte. De Mariza am auzit, dar nu cred ca am ascultat-o (sau n-am stiut ca e ea).
  Multumesc si pentru informatii.
  Ziua minunata sa iti fie!

 11. elly weiss spune:

  Nu o cunoasteam. De la Amalia Rodriguez care era destul de promovata candva in Romania si nu degeaba, caci imi placea mult, nu mai stiam pe nimeni. 🙁
  Mariza are o voce frumoasa dar si o imagine deosebit de placuta. Am ascultat cate putin din toate piesele. Pe prima toata 🙂

 12. -X- spune:

  Prin postarea asta mi-ai adus aminte de El Jaleo … o pictura realizata de John Singer Sargent si care imi place in mod deosebit. Mai demult am scris pe blog despre ea.

 13. […] similare:  Amarantine,Mariza, o pagină de fado,  O chitară […]

Leave a Reply