14 octombrie, 2013

Aceste articol este scris de mine pentru Oameni Albaștri și povești colorate / Povestea Roșie, o poveste și un Grup minunat, ambele inițiate de Silving, la care găsiți și un tabel pentru a vota postarea preferată.)

(Text și desene originale de Mirela Pete)

Ce anotimp, ce an, ce timp este mai roșu? am întrebat câmpia

Ea mi-a răspuns… copilăria!

Copilăria-i roșie de obraji tineri și veșnic pe-afară, de rochii și scufițe de poveste, de cireșe la urechi. Vara copilăriei e  roșie de alergătură neostenită și cercei dulci, de prin cireși furați. Creștem iubind cu buze roșii de dulceața fragilor ținuți în căușul palmelor, darnice de drag. Ne-a învățat neasemuitul Iunie să ne gătim cu dulci minuni și să alergăm prin lanul stropit cu maci, sub soarele amiezelor de aur-spic, caldă viitoare pâine. Mușcând din miezul vieții cu parfum de grână și roșu viu de floare efemeră, mac… Harbujii dezvăluitu-ne-au cel mai savuros miez, aducând poezia gustului pe obrajii plini de poftă ai copilăriei. Mici și mari împreună, dornici să-și fardeze paloarea citadină cu nectarul viu de viață, ne-am îndrăgostit lulea de trandafirul roș’ ca primul sărut, oferit drept răsplată pentru mireasmă. Roșul parfum al rozei ce-nflorește în vara ce stă să plece la culcare, rămas-a deschis întru emoția unei iubiri adolescentine,  între filele unui poem… Ne-am hrănit cu roșul frunzelor în prag de toamnă și cu parfum de struguri  storși din augustul plecat la culcare. Ne-a arătat pădurea că-n gerul lui decembre e înțelept să prețuim  prietenosul foc cu unduiri de duh îndeplinitor de porunci. Dansul flăcărilor roș-aurii adoarme și visează cu noi, ca-n Narnia…Ne-a bucurat Crăciunul cu roșul său pictat cu-n penel verde- argintiu  și alb de nea, ca barba Moșului. Un moș-roș, aducător de daruri. Am asimilat maturitatea în tonuri aspre și reci, cu bucuria redescoperirii unui roșu de lalea, petală strivită între filele volumelor de demult, regăsită  la mutat și strânsă cu drag la piept: roșu de fierbinte  fior amintit… Am pictat paloarea ouălor de Paști  cu roșul penintenței , dar și al bucuriei Învierii. Ne-am zâmbit căpșuniu deasupra căpșoarelor roșii de parfum, ivindu-se din alba frișcă a tartei sărbătorești, la început de vacanță mare. Ne-am bucurat gălăgios și-apoi am tresărit timid, inhalând viociunea roșului bujorilor, deschiși, atunci și azi, ca să anunțe o nouă vară a iubirilor.

…………………………….

Căldură, foc, entuziasm, agresiune, dinamism, ritm, presiune, dragoste, ură, stimul, viteză, vivacitate, conflict, speranță, nervozitate, agitație, dulceață, sânge, puls, amor, apetit, ruj, cazinou, fard, noroc, furie, dogoare, insomnie, pasiune, bani, putere, îndrăzneală, obrăznicie, exces, extremism, reușită, cucerire, luptă, atac, bogăție, rușine, decizie, noroc. Roșul e viu, dar e contradictoriu, e sânge și e ritm respirator, e palpitant, născând sentimente extreme. Sare în ochi, țipă, strigă, nu trece neobservat. Hainele roșii sunt stridente, cheamă la dans, la distracție, dar și la conflict. Roșul e capă de toreador, e cer în amurg, e sânge de maci, e pasiune, căldură, apetit  și gelozie. E culoarea extremelor care se ating. (Mirela Rusu Pete)

……………………………….

Mi se pare firesc să ilustrez cu lucrări personale postarea aceasta, alese din cărțile ilustrate și scrise de mine. E mult roșu dulce aici, specific verii și copilăriei.

 

Mirela Pete: ilustrație de carte. Zânele vrăjesc zmeura

 

Ilustrație originală de Mirela Pete (DeXign-drept de autor)

Vitralii vegetale pe rosu de catifea , tablou de Mirela Rusu Pete

 

22 Responses so far.

 1. Silving spune:

  Aoleu,ciresele zanelor sunt asa de reale!! Imi plac mult desenele tale,stii. Si parca ti-am mai zis,dar o zic iar,sa fiu sigura : cand te citesc,ma duc cu gandul la Ionel Teodoreanu,la „La Medeleni”, sau la „In casa bunicilor”… asta spune multe,ca imi place mult Teodoreanu.
  Multumesc pentru poveste,mi-a adus vara si caldura ,desi vorbeste despre toate anotimpurile,eu asa o simt 🙂
  O saptamana asa,infocata,Mirela! 😉

  • Mirela spune:

   Da, dar poți să-mi mai zici, că știu că ești sinceră și entuziastă! 😉
   Și cu Teodoreanu mi-ai zis, iar mie mi-a căzut atât de bine , sunt onorată! 😛
   Săptămână frumoasă ți ție, cu drag! 🙂

 2. Gabi spune:

  Ilustratiile tale chiar ma fac sa retraiesc copilaria, chiar daca pentru cateva minute, mi-au adus un mic suras in coltul gurii, cel mai bun leac pentru suflet.

  • Mirela spune:

   Dragă Gabi, să retrăiești, asta îți va face mult bine, e cea mai lispită de griji perioadă! Cu drag, să ai o săptămână minunată! 🙂

 3. Irealia spune:

  Rândurile tale mușcă din roșu, revărsându-se vii, entuziasmate, curajoase, rumene, rotunde, vesele, copilăroase, iubărețe…
  De unde îți curg poveștile, nu știu, o fi din pasiunea pe care o relevă fiecare literă pe care-o așezi, cuminte, la locul ei?!

  • Mirela spune:

   Irealia, de-acolo de unde (cred) că-ți vin și ție, draga mea! Poate din mintea care disecă tot ce vede, din inima care palpită la tot ce simte, din brațele care îmbrățișează tot ce iubesc, din nările care aspiră cu nesaț fiecare mireasmă, din ochii ce primesc în dar culoarea, ca pe-o frumoasă ofrandă, dar și din imensa iubire și puterea de-a pune literă lângă literă în CUVÂNT, tușă de penel lângă tușă de penel în CULOARE, căldură umană și crez în BINE.
   Te îmbrățișez, salut Miracolele! 😛

 4. Adriana spune:

  …clar, scrii exact cum eşti!Frumoasă, talentată, cu generozitate pe buze şi în suflet, cu roşu în peniţă, dintr-o călimară, de unde , parcă, mai prelingi şi prin desene, pe care eu, neavând copii, le uitasem. Sunt fermecată.

 5. Cred ca ti-am mai spus, ilustratiile tale seamana cu desenele si ilustratiile din cartile copilariei mele!
  Cat despre rosu, pentru mine se asorteaza, cel mai bine, cu Sarbatorile Craciunului! Rosul de sarbatoare imi umple sufletul de bucurie, de viata si de speranta!
  O saptamana buna, Mirela! 🙂

  • Mirela spune:

   Așa este, Crăciunul e roșu, Moșul, darurile, fundițele din pom și zâmbetele fericite!
   Viață și speranță este roșul, iar zodiei tale îi este simbol, Scorpioano! 😛
   O săptâmână minunată, Gabriela! 🙂

 6. anca spune:

  Ce frumos te joci tu cu cuvintele, asa ca o femeie fatala care trece printr-o incapere plina de barbati. Nu-mi place tabloul ma doare, cand ma uit la el mi se umple gura de gust de fier, de sange. E prea violent, atat de echilibrat si de apasator, ca o cadere in moarte (mie asta imi inspira un zambet perfect pe dinafara si o sangerare in cascada pe dinauntru). Esti o persoana surprinzatoare, cum te cataloghez cum te eliberezi:*

  • Mirela spune:

   Tabloul e de acum 17 ani, acum se află în colecția unui new-yorkez, mi-a plăcut dar l-am dat, la insistența colecționarului.
   Roșul, așa cum spuneam, este plin de contraste.

 7. elly weiss spune:

  Rosu, fructe, zane…. o combinatie fermecatoare. Zanitele tale ma transporta in copilarie, Mirela. Atat sunt de frumoase, de gingase, de perfecte. Iar surpriza este si mai mare si mai placuta cand constat ca azi e ceva care ne apropie. La minunatul rosu ma refer. 🙂
  Imi place mult si varianta aceasta in rosu a vitraliilor vegetale….Superba!
  O saptamana super sa ai!

  • Mirela spune:

   Vitraliile clasice, cele din sticlă, evită în general, roșul. De aceea am adus ceva nou aici, folosind roșul ca dominantă cromatică.
   Zânele acestea îmbie copiii la aliemntația sănătoasă, mă refer al fructe, deoarece știm cu toții cât de puține fructe mănâncă azi copiii. Eu mizez pe puterea lor magică și pe înțelepciunea micuților fascinați, de a folosi exemplul bun și frumos.
   Mersi, draga mea, o săptămână minunată îți doresc și ție! 🙂

 8. -X- spune:

  De data asta optez pentru vitraliile vegetale … se simte in ele o energie latenta gata sa faca ravagii !

 9. […] invit să citească și vă invit să-i citiți pe: Alex Mazilu, Gabriela Ilieș, Mirela Pete, Vania și pe toți ceilalți vizitatori interesați de turism și impresii de […]

 10. Zina spune:

  Roșul fructelor de vară, dar și roșul unui șal de lână pentru zilele în care vine Moș Crăciun, și el tot în costum roșu !
  Un articol care mi-a încălzit sufletul, multumesc, Mirela !

 11. Naica spune:

  Minunat rosul in tot si in toate,in special in vitraliile vegetale,care incalzesc, pe langa frunze,toamna cam recisoara !

Leave a Reply