11 iulie, 2013

Continui Jurnalul de vacanță, schițat imediat după întoarcerea din concediul de azi vară și finalizat abia acum, cu Florența, inima Toscanei, văzută într-una din cele mai romantice și seducătoare escapade pe care le poți face ca turist, dar și ca om, pur și simpluAm simțit nevoia să pun punct și poate că ar trebui să mă opresc aici și să vă las cu fotografiile și căutările internautice către articolele care spun (aproape) totul despre Florența, Firenze în italiană, capitala celei mai frumoase regiuni din Italia, Toscana. Dar nu voi face asta atât timp cât, odată ajunși în Florența, ne-am dat seama că ceea ce citești, auzi de la alții, vezi la televizor, în fotografii, albume de artă, alte surse,  e important, dar nu se poate compara cu experiența trăită pe viu. Am stat doar o zi și o noapte, iar asta mă obligă să revin în Firenze, poate într-o primăvară dulce, așa cum numai meleagurile toscanine pot oferi. Pentru că Florența este cea mai dorită destinație turistică din lume, după statisticile specialiștilor (”Orașul a fost nominalizat, potrivit unui studiu din 2007, ca cea mai dorită destinație turistică din lume ”). Și e firesc să te întrebi de ce, așa cum firesc este să-ți dai seama acolo, pe străzile încărcate de artă și istorie, de frumos și armonie, de senin și iubire, răspunsul.
Un răspuns găsit, sau întrezărit,  într-o înșiruire de nume celebre, ce-au făcut din Florența ceea ce este: DanteBoccaccioLeonardo da VinciBotticelliNiccolò MachiavelliBrunelleschiMichelangeloDonatelloGalileo GalileiCatherina de’ MediciAntonio MeucciGuccio GucciSalvatore FerragamoRoberto CavalliFlorence Nightingale,  Emilio Pucci și personalitățile născute chiar aici:  Alberto Magnelli, artist, Lorenzo De’Medici (1449 – 1492), numit „il Magnifico”, Niccolò Machiavelli (1469 – 1527), gânditor politic, Giovanni Domenico Ferretti (1692-1768), pictor, Francisc al II-lea de Habsburg-Lothringen,  împărat al Austriei (cu numele de Francisc I), Filippo Neri, sfânt, Benvenuto Cellini, giuvaergiu și sculptor.
Cu o populație de 367.569 de locuitori (1.500.000 în zona metropolitană), Florența  surâde zilnic de pe râul Arno, înfrumusețând lumea cu arhitectura sa, începând din Evul Mediu, descoperind, practic, valorile Renașterii    și până azi.  Se știe că este leagănul Renașterii italiene, supranumită Atena Evului Mediu,  fiind unul dintre cele mai bogate orașe ale tuturor timpurilor, Florența s-a aflat mult  timp sub conducerea influentei familii de protectori ai artelor, Familia de’ Medici.   Din 1865 până în 1870 orașul a fost  capitala Regatului Italiei. Florența este unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, cu un  impact major în muzică, arte plastice, arhirtectură, educație, filosofie, știință, religie, bucătărie, modă. A fost primul oraș pavat din Europa și primul în care, un scriitor, Dante Alighieri, a folosit limba italiană modernă și literară, în locul limbii latine. A fost orașul în care au trăit cei mai mari artiști ai Renașterii.

 

Enya în Piazza della Signoria

Am străbătut Firenze la pas, pentru a-i sorbi toată frumsețea și eleganța de oraș incomparabil, construit după reguli și proiecte arhitectural- urbanistice bine stabilite, estetica și armonia fiindu-i literă de lege. Cu un centru istoric superb – și e puțin spus – unde privești ore în șir minunile din Piazza della Signoria, vizitezi Pallazzo Pitti, Pallazzo della Signoria, Galleria Uffizzi (care primește aproximativ 1,6 milioane de turiști pe an), academiile, muzeele, bisericile, palatele, parcurile, podurile și grădinile, fără a socoti centrele comerciale sau terasele de luat masa și stat la o poveste, magazinele sau alte atracții, realizezi că n-ai văzut aproape nimic și că ar trebui s-o iei, metodic, de la capăt. Exact așa ne-am gândit noi trei, seara, după ce am ajuns la hotelul nostru, amintindu-ne totul și dorind să revedem fiecare lucru frumos din nou, cu părere de rău că n-am reușit să ajungem chiar peste tot, că n-am văzut decât un muzeu și o galerie, că n-am intrat decât într-un palat, în două catedrale și o academie,  și că nu ne-am rezervat cel puțin o săptămână pentru Firenze, noua dragoste care a pus stăpânire pe mine, imediat după Venezia. Florența a fost și rămâne capitala incontestabilă a artei italienești, ultimul mare oraș conservat al Renașterii italiene, iar Italia își merită pe deplin renumele de ”muzeu în aer liber”, chiar dacă multe din valori se află în spatele zidurilor muzeelor. Cele mai frumoase ne surâd însă afară, din piețe, piațete, parcuri, frontoane de clădiri, terase de palate, dintre coloane sau grădini.

Florența, Domul Santa Maria del Fiore

Florența, Domul Santa Maria del Fiore

Florența, Domul Santa Maria del Fiore

Florența, Domul Santa Maria del Fiore, interior

Florența, Domul Santa Maria del Fiore, detaliu cu sculpturi exterioare

Pentru a face un traseu pe care, poate, îl veți folosi și voi dacă veți vizita Florența, o să vă povestesc despre cele mai importante și frumoase minunății admirate și vizitate în Florența. Prima noastră oprire a fost la Domul Santa Maria del Fiore ( Basilica di Santa Maria del Fiore) catedrala Arhidiocezei Romano-Catolice a Florenței, cunoscută și recunoscută pentru arhitectura sa de excepție. A doua biserică din Italia, ca mărime, după Bazlica Sf. Petru din Roma, numele său, Biserica Sfintei Maria a Florilor, se referă la floarea de liliac, care este simbolul Florenței. Complexul cuprinde și faimoasa clădire cunoscută sub numele de „Baptisteriul Sf.Ioan Botezătorul„, considerață cea mai veche clădire a Florenței. Superba și grandioasa cupolă, care domină orașul, este realizată de arhitectul renascentist Brunelleschi. Exteriorul este din marmură albă cu benzi decorate din marmură verzui și gri, cu sculpturi și basoreliefuri sculptate pe frontoane, timpane de portaluri, arcade oarbe și alte spații destinate decorului sculptural. Interiorul Domului este la fel de grandios ca și exteriorul, plin de fresce pictate, sculpturi, vitralii, decoruri, ferestre bogat ornamentate , toate de o eleganță de excepție.

Basilica di Santa Maria del Fiore

Florența, Domul Santa Maria del Fiore

Florența, Domul Santa Maria del Fiore, interior

Florența, Domul Santa Maria del Fiore, interior

Florența, Domul Santa Maria del Fiore

Piazza della Signoria a fost al doilea mare imn adus frumuseții, pe care l-am vizitat în Florența. E una dintre piețele centrale renumite ale orașului și ale Italiei. În timpul Republicii Italiene a fost un centrul politic, aici fiind expuse o serie de sculpturi renumite. Pe lângă Pallazzo della Signoria, Galleria degli Uffizi,  Palazzo Pitti, avem aici o galerie de sculpturi în aer liber, care pot fi admirate ziua și noaptea, vara și primăvara, în zori sau la apusul soarelui, când dorești sau când te afli acolo.  În piață sunt expuse copii ale sculpturilor lui Donatello, originalul aflându-se în Palazzo Vecchio, copia sculpturii David al lui Michelangelo,  Fântâna lui Neptun de Bartolomeo Ammanati, statuia lui Hercule  de Bandinelli. La nord, Piazza della Signoria e străjuită de  Piazza del Duomo , la sud-vest e Ponte Vecchio, iar la est biserica Santa Croce. O arhitectură perfectă, o așezare măiestrită, unde totul e gândit să fie frumos, estetic, plin de lumină, iar arta e la ea acasă.

Pallazzo della Signoria

Pallazzo della Signoria, coloană sculptată

David de Michelangelo (copie) în Piazza della Signoria

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria, Fântâna lui Hercule

Stema Florenței

Piazza della Signoria

, Galleria degli Uffizi  este cel mai cunoscut muzeu din Florența, cu o colecție de pictură renascentistă impresionantă, aflată într-un palat, ea este cu adevărat deosebită și conține lucrări ale celor mai celebri pictori ai epocii, ca Michelangelo, Leonardo, Botticelli. Trebuie vizitată deoarece nu este permisă fotografierea exponatelor. Voi scrie pe larg când voi avea timp despre această superbă galerie muzeu, care impresionează atât prin sculpturile alegorice pe care Michelangelo le-a făcut pentru familia Medici, cât și prin Primăvara sau Nașterea lui Venus ale lui Botticelli,  sau portretele și compozițiile semnate de Leonardo da Vinci. Despre Galeriile Uffizi se pot spune foarte multe lucruri la superlativ, fiind cel mai vechi muzeu din Europa şi cea mai mare pinacotecă renascentistă. Peste 60% din cele mai cunoscute opere se află în Italia şi jumătate dintre acestea în Florenţa. În Galeriile Uffizi sunt opere ale unor artişti ca Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Tiziano, Botticelli, Ghirlandaio, Carravaggio, Coreggio ,  foarte mulţi dintre aceştia având legături foarte strânse cu familia Medici, fondatoarea acestui încântător muzeu.

Galeria Uffizi

Firenze, Uffizi

Pe Ponte Vecchio am stat mai mult datorită aerului răcoros, transformat în vânt binefăcător.  A fost construit in 1345 de Taddeo Gaddi pe râul Arno si este încărcat de magazinele ce par sa „atârne” pe lateralele sale. Sunt magazine de bijuterii, pline de aur, argint și pietre prețioase superb montate.Ponte Vecchio este format din trei arcade segmentate,  celebrul Coridor Vasari fiind construit deasupra podului care leagă Ponte Vecchio de Palazzo Pitti.

Piazza della Signoria. sculpturi de Donatello

Enya în Palazzo della Signoria

Florența, Santa Croce

Xaba cu Enya pe Ponte Vecchio

Intrarea pe Ponte Vecchio

ponte vecchio

Ponte Vecchio

Palatul Pitti se afla pe malul râului Arno și reprezintă fosta reședință a familiei Medici. Palatul conține galerii ce expun obiectele de artă deținute de această mare familie florentină. Rafael, Andrea del Sarto, Tizian, Rubens, sunt doar câțiva artiști mari pe care îi găsim în muzeu. Același regim de protecție ca la Uffizzi, unde n-am reușit să fotografiem.
În spatele palatului Pitti sunt Grădinile Boboli, verzi, elegante, răcoritoare, cu sculpturi si arhitectură peisagistică rafinată. De pe  frumoasele alei se poate admira  partea de sud a minunatei Florența, oraș care ne-a rămas în suflet și de care ne-am despărțit cu greu, dar numai seara, când soarele, deși sus încă,  era ceva mai domol,  și numai după ce am savurat una din specialitățile florentine, numită  tramezzino, un sandwich triunghiular din felii   suprapuse, din pâine foarte fină, cu straturi de salam italian gustos, brânzeturi fine, salată verde, felii subțiri de castraveți, șuncă, ouă, măsline și salată alături. Unul proaspăt și altul toast pentru fiecare, plus câte o înghețată asortată, de fistic, feblețea mea, de vanilie pe gustul lui Xaba și de fructe de pădure și ciocolată, preferatele Enyei. Tramezzino se găsesc la orice bar sau tereasă , costă 2 euro bucata, așa că poți comanda mai multe, alături de o cafea sau un fresh de portocale.

florenta gradina boboli

Grădina Boboli

Tramezzino

Am părăsit Florența seara, îndreptându-ne spre hotelul nostru frumos și primitor, numit La Cerbaie, aflat între Florența și Pisa,  deoarece a doua zi ne așteptau Toscana și Pisa. Dar despre aceste două alte mari bucurii, data viitoare. A urmat un somn bun și odihnitor în locul unde eleganța și confortul și-au dat mâna parcă special pentru noi. Dimineața ne-a așteptat un mic dejun italian splendid servit, savuros și foarte bogat. Vă recomand acest frumos hotel, fiind bun pentru a locui aici în caz că doriți un sejur întreg în Toscana.
Arrivedercci, Firenze!

Le Cerbaie, un hotel excelent în inima Toscanei, lângă Florența

 

Le Cerbaie

Hotel le Cerbaie

 

Recomand: Irealia Escapada unui pufosVania,Elly,Tina,Gabi,-X-clovnul, Zina GRADINA CASEI NOASTRE – Trandafirii la inceput de drum, Tina Parfum de alb cu miros de amintiri, Mala Alb, aur si chihlimbar, Zina FEMEI IN OGLINDA 31 – Giovanni Bellini, Vienela Autoritatea autorităţilor, Consultanţă nutriţională de la Slim Duo Forte.

Florența, Domul Santa Maria del Fiore, interior

22 Responses so far.

 1. Javra spune:

  Ai făcut nişte poze superbe!

 2. Zina spune:

  Nu am cuvinte să-mi exprim admirația pentru toate splendorile din fotografiile tale.
  Un lucru îți spun: ai început să-mi încarci agenda turistică ! Întâi San-Marino, acum Florența… Veneția nu se pune, am oroare de zidurile scăldate de ape, oricât de istorice și artistice ar fi ele !

  • Mirela spune:

   Zina, sunt foarte încântată că am reușit să-ți stârnesc curiozitatea, deoarece știu că ai văzut multe locuri frumoase din lume. Lasă-mi mie Veneția, adevărul este că are sute de străduțe și poduri, așa că nici eu nu circul pe apă acolo, să știi, prefer străduțele și podețele! 😉
   Chiar mă bucur că-ți plac , am fost foarte fericiți în aceste locuri! 🙂

 3. anca spune:

  Ce superb ca Enya a fost in locurile acestea perfecte, unde lectiile de estetica ne bombardeaza la fiece privire, a vazut toate acele capodopere pe care le va studia in urmatorii 4 ani…Si ce timp frumos pare ca ati petrecut printre culori si forme si lumini ca nici altele. Sa aveti o vacanta de vis in continuare!

  • Mirela spune:

   Italia se oferă cu o generozitate demnă de frumusețea peisajului și climei, și am impresia că acum începe să se dezlege și misterul armoniei acestei țări fără seamăn: toată e binecuvântată cu frumusețe. Ai dreptate, am ales anume destinații încărcate de artă și istorie pentru a-i dezvolta Enyei armonios și frumos spiritul și simțul estetic! Mulțumim, în august o luăm către Elada! Îți doresc și ție vacanță plăcută, cu drag!:)

 4. Dana Lalici spune:

  Eeee, cred ca ochiul artistului s-a imbatat de toate aceste forme… Imi plac calatoriile tale, Mirela.

  • Mirela spune:

   Ochiul, și inima, și mintea, și sufletul, și toată ființa care , așa cum am spus și când am scris despre Veneția, mi-au cam rămas acolo! Toscana e splendidă și rezonez cu ea deoarece e peisaj de deal și eu tot la deal locuiesc. E puțin mai obositor să stabilești mai multe obiective, dar numai așa te îmbogățești spiritual, te încarci de frumos! 🙂

 5. Tina spune:

  Magnific, Mirela, magnific. Ai adus o bucatica de Italie si o imparti cu noi, cu mine, eu, care inca n-am ajuns pe pamant italian si imi doresc. Imi doresc de mult sa ajung la Florenta, Pisa, Venetia si Roma, aceste orase pentru inceput, urmand restul. iti multumesc pentru mica excursie pe care am facut-o cu ajutorul jurnalului tau de calatorie.
  Un sfarsit de saptamana cat mai frumos!

  • Mirela spune:

   Sper să vizitez și Roma, mi-am propus ca într-o primăvară să merg și la Roma și, eventual, în Sicilia, locuri care mă atrag. Cu cea mai mare plăcere dragă Tina, mă bucur mult că am călătorit virtual împreună, te mai aștept! Un weekend cum îl dorești tu, Tina dragă! 🙂

 6. Alex spune:

  Admiraţie fătă cuvinte! Locuri deosebite, dintr-un oraş-emblemă pentru istoria artei!
  Felicitări şi pentru această minunată cronică de călătorie. Pozele sunt minunate, ai ştiut să alegi exact ceea ce trebuie pentru a ne stârni admiraţia. Şi voi sunteţi nişte frumoşi în poze…

  O zi frumoasă, Mirela!

  • Mirela spune:

   Alex, ești foarte drăguț! O călătorie virtuală ne îmbogățește, una reală ne face fericiți!
   Mă bucur că ți-a plăcut, să ai o zi reușită! 🙂

 7. coco spune:

  iti multumim pentru aceste incantatoare fotografii !!!

 8. elly weiss spune:

  Mirela…ce as putea sa mai spun eu? Eu care n-am vazut Florenta decat prin filme sau poate la Teleenciclopedia…Tu esti o adevarata autoritate in materie 🙂
  Superb ai povestit despre splendorile unui oras extraordinar. Mai stii ca ziceam ca un pod pe care mi-as dori sa-l vad e Ponte Vecchio tocmai fiindca mi-a starnit grozav curiozitatea prin felul cum sunt construite acele magazine acolo, pe el. Si in ansamblu arata foarte special.
  Pentru mine Florenta inseamna familia de Medici care cred ca a avut o influenta covarsitoare asupra dezvoltarii sale ca un exceptional centru cultural al Renasterii. De aici cred ca a pornit totul. 🙂
  Superb articol! Superbe fotografii! Felicitari pentru prezentarea de exceptie! Te pup! 🙂

  • Mirela spune:

   Da, ai povestit despre Ponte Vecchio la tine și mă gândeam atunci că mi-ar plăcea să-l trec, să-l văd, să-l admir! 🙂
   Locul e sfințit de om, iar Florența a avut parte de oameni deoesbiți, rari, influenți și deschiși la minte. Așa a fost și marea familie de Medici, care a condus orașul timp de 300 de ani, încurajând lumina, literatura, cultura, artele în special!
   Mulțumesc și mă bucur că ți-a plăcut! Te pup, Elly, să ai o zi frumoasă! 🙂

 9. geanina spune:

  cat e de frumos Firenze!
  am avut ocazia sa mai merg o data aolo saptamana trecuta insa am renuntat si am ales un alt loc…
  dar poate mai ajung 🙂

 10. -X- spune:

  Usa aceea de la Santa Croce parca cere sa fie deschisa !

 11. Irealia spune:

  Să mai crească pruncii și să vezi tu cum îmi iau rucsacul în spate și-i car după mine prin Toscana! Am niște cunoștințe care merg frecvent și mi-au spus și ei că este cea mai frumoasă zonă a Italiei. Sunt curioasă și de Sicilia. Of, dar de câte nu-s curioasă! 🙂
  Se pare că vara asta nu va fi Veneția, zarurile nu vor să pice în așa fel încât să ajungem pe-acolo așa cum ne dorim, cel puțin deocamdată.
  O săptămână frumoasă, Mirela! 🙂

  • Mirela spune:

   Eu trebuie să bifez Roma, am emoții numai când mă gândesc! Și Sicilia, Taormina, alea, alea! 😉
   Cresc scumpii de ei și va fi o bucurie să mergeți împreună peste tot. Va fi cândva și Veneția, fetița ta va rezona cu frumusețea aceea, are ceva din farmecul locurilor speciale, așa că se va simți în elementeul ei acolo, ca și Enya mea, o să vezi tu! 😛
   Concediu frumos, ireal de frumos! 🙂

Leave a Reply