Pădurea parfumată. Féminité du Bois

Un ultim retuş, înainte de a ieşi la plimbare. Ultimul accesoriu, dar și cel mai important, cel mai preţios, cum spunea Coco  Chanel. Une “goutte” de Calèch, un strop din parfumul pe care Robert Dumas-Hermès, designer al  Casei Hermès, l-a creat în 1961, “nasul” fiind parfumierul Guy Robert. Şi pentru că Thierry Hermès , un marochiner care făcea şei şi harnaşamente pentru călărie,  a fondat Casa Hermès în 1837, forma flaconului evocă un felinar de trăsură, iar logo-ul e inspirat din universul cabalin. O plimbare cu trăsura la liziera pădurii se întrezăreşte imediat ce aplici une seule goutte de parfum Calèche…Pentru că e vară şi frunzele au nuanţe de smarald şi verde crom, pentru că scoarţa copacilor calzi degajă miresme moi, calme, de muşchi, licheni, frunze şi ploaie de vară. Caii îşi încep trapul într-un nor pudrat cu flori, bine aldehidat şi presărat cu frunze şi  neroli (portocal amar). Aleea centrală e tapetată cu trandafiri şi ylang-ylang, dar drumul către inima pădurii, pe unde Calèche trece molcom, e inundat de scoarţă de stejar, muşchi, licheni şi o bogăţie de santal, cedru, chiar şi ceva iarbă aspră şi crudă de vetiver. O plimbare floral-lemnos-chyprată prin pădurea plină de poienițe însorite. Arbuştii îşi păstrează verdeaţa cu tentă oliv, iar trandafirii sălbatici  înnobilează verdele închis, creând tablouri în nuanţe complementare. Calèche se pierde odată cu mersul agale pe o potecă străjuită de mesteceni.Trăsura rămâne în urmă, iar noul parfum umple aerul de vioiciune. Kelly Calèche, o replică roz dată celebrului Calèche, este varianta mai primăvăratecă a primului, la fel de bun și foarte feminin. Era preferatul Prințesei Grace Kelly de Monaco.

Poeme aromate, alcătuite din flori ivite pe lângă păduri înmiresmate, ţesute din frunze, lemn, ape sau adieri  din depărtări, menite să ne aducă aproape de miezul înmiresmat al pădurii. Parfumul verii pe aleile pădurii ne cuprinde, într-o învăluire năucitoare, iar foşnetul frunzelor întunecate ca verdele de China,  alături de izul de ploaie repede, ca aroma de patchouli,   se combină foarte bine cu lămâile verzi din limonada sorbită în timpul plimbării.  Lemnul curat, frunzișul plin de soare, dulceața boabelor de zmeură  și a  murelor negricioase și pădurea umbroasă pecetluiesc sublim acest parfum…Parfumul plimbării ne face să visăm.
Toată această amețitoare mireasmă se adună cald și îmbietor sub umbroșii copaci,  într-un flacon plin de mister pe care-l numesc simplu: Féminité du Bois, semnat Serge Lutens.

 

Féminité du Bois de Serge Lutens, 1992
Féminité du Bois de Serge Lutens, 2012.

Despre Féminité du Bois s-au scris romane întregi. Designerul de la Shiseido – Les Salons du Palais Royal Shiseido – celebrul și  dragul de Serge Lutens,  a ales să exprime prin linia sa personală, de nișă, o nouă direcție în cea de-a VIII-a artă, care e creația de parfum bun. Și a reușit colegul meu de … zodie, dragul meu dintotdeauna Serge, cu ajutorul eternului său ”nas” , numit Christopher Sheldrake, alături de un alt creator excepțional, Pierre Bourdon.  Aici este o altă pădure parfumată și-o altă plimbare, cu trecere prin bazarul marocan (suk) peste ale cărui miroasne se lasă boarea calmă a cedrilor de Atlas din Maroc. Féminité du Bois are o anume dulceață, acoperită reținut de esența lemnoasă seacă, dar și de florile și mirodeniile care-l însuflețesc. E opulent, ca orice parfum compus din cedru, mosc, vanilie, trandafiri și flori de portocal, plus ylang-ylang, violete, plus rășinile care-i întețesc, în mod ciudat, dulceața. Ca mulți nativi din Pești, care au norocul să facă creație și artă, Serge Lutens e inovator, vrea mereu ceva nou,  ba se vorbește de geniul creator și inovator al Casei  Shiseido când i se pomenește numele.  Și chiar este, căci s-a lăsat inspirat de mirosul pădurilor care îmbălsămează aerul, dar și a bazarului cu aromele sale exotice și stranii, nedeslușite…E o plimbare printr-o pădure uriașă, în care unii se parfumează, iar alții încep să graviteze pe orbita lor. Notele de vârf, de mijloc și de bază ale minunatului parfum,  oscilează în jurul pădurii de cedru de Atlas, iar celelalte note sunt frumoasele flori amintite,  vanilia și  mirodeniile, ca nucșoara, scorțișoara și cuișoarele. Netezimi de ceară de albine și mosc, fac din acest parfum ceva unic, ce nu s-a mai făcut până în 1992 când a fost lansat, dar nici de atunci încoace. Doar Serge l-a relansat recent, ca o nouă invitație la o plimbare prin pădurea de cedru a Munților Atlas. Să nu uităm ca domnul Lutens are reședința în Marrakech. Odată…odată voi spune mult mai mult despre Serge și ce înseamnă creația sa pentru mine. Am mereu acest parfum acasă, pot spune că nu m-am despărțit deloc de el. Relansarea din 10 iulie anul curent e benefică, iar flaconul reia forma clasică a flacoanelor Lutens, e geometric, simplu,  aduce cu flacoanele Chanel, doar că este mai suplu și mai înalt. Un lucru e categoric: miroase a înaltă clasă.

 

Și ca să închei într-o notă răcoroasă, proaspătă ca o pădure în zori de zi și pe placul tuturor, iată un parfum unisex cu aromă de rășină de brad. Parfumul Karma de Lush este un parfum de citrice aromatice, potrivit în egală măsură pentru ea și el. Mult patchouli şi o cantitate generoasă de răşină de brad, alături de lavandă, lemn de pin si de lămâie, fac din Karma de Lush un adevărat spirit al unei păduri de pini. Inspiri aroma rășinii de brad, a acelor și scoarței de pin, toate foarte bine răcorite cu citrice și lavandă. Acest parfum e o bucurie și pledez pentru folosirea lui, aduce sănătate și prospețime. Karma de Lush seamănă cu o pictură, poate cu Pădurea de pini a lui Klimt.

 

Gustav Klimt, Pine Forest - 1902
Karma de Lush

 

Le mulțumesc celor care au scris încă de data trecută la această temă. Rog pe toată lumea din club să viziteze pe toată lumea și să lase o mică părere, fie și un ”mi-a plăcut…sau nu”, de aceea scriem, pentru a ne umple de bucurie, citindu-ne!  Săptămâna viitoare avem tema Parfumul poșetelor din piele, o temă foarte misterioasă, feminină, cu ascunzișuri și , poate, lămuriri. Oricum, foarte senzuală, ca toate parfumurile cu note de piele. Vă aștept cu interes și îmi cer scuze pentru mica încurcătură cu temele, pur și smplu nu mi-am găsit timp, fiind într-o vacanță extrem de plină și  foarte frumoasă. Mulțumesc încă odată!

CARMEN,Daurel,Diana,Elly,Florentina,Gabi,Lili,Lolita,Pandhoraa,Sara,Vanessa,VaniaZinaGabi Cimpoca,CELLA-X-,TurryVera.

 

[inlinkz id = 10]

 

 

 

 

Articole create 910

19 comentarii la „Pădurea parfumată. Féminité du Bois

 1. Bine ati revenit!
  Remarcabil scrisa povestea. Exceptional fragmentul despre Feminite du bois. Felicitari si o zi frumoasa!

  1. Ce bucurie, Constantin!
   Eram aproape gata să scriu despre Un bois sepia, cea mai briliantă creație a lui Serge,
   dar Féminité du Bois e preferatul meu din creația sa. Acum mă bucur că l-am amintit! 🙂

 2. Ce poveste frumoasa! Se vede ca ai revenit cu forte proaspete!
  Am trecut acum sa inscriu link-ul de saptamana trecuta (care, din pacate, nu-i o adevarata poveste, nu se ridica la nivelul celorlalte inscrise in tabel, dar am vrut sa nu sar peste editia saptamanala a Povestii), revin mai tarziu cu vizite la ceilalti participanti
  Un sfarsit de saptamana minunat!

  1. Bine te regasesc, draga Florentina!
   Se pare ca saptamâna trecuta povestea a iesit chiar si fara participartea mea ceea ce ma bucura si va multumesc tuturor !
   Un sfrasit de saptamâna asa cum il doresti!

  1. Așa cum scrierile tale nu pot fi banale sau date uitării!
   Prospețimea pădurii și frumusețea miresmelor sale, fie ele și în flacoane de preț. 🙂

 3. Ca de obicei, ai creat o atmosfera de vis. M-am plimbat cu trasura si nu oriunde, ci prin paduri de smarald apoi prin suk-ul extraordinar marocan. Acolo n-am fost dar bazarul din Cairo l-am vizitat de vreo 3 ori si pot spune ca atmosfera dintr-un asemenea bazar e fascinanta. Mirosuri si parfumuri de toate felurile, oameni diferiti provenind din toate colturile lumii, la fel, un amalgam de limbi auzite, marfuri de toate culorile, aur, mult, mult aur (ca la Klimt)…caldura sau racoare, magie…Cu alte cuvinte, ceva de neratat intr-o viata…

  1. Ne-am plimbat, așadar, împreunnă!
   Nimic nu se compară cu plimbările înmiresmate, fie că sunt prin păduri, la malul mării sau pe dealuri înverzite! Natura cere să o descoperim și olfactiv, ca să observăm cum o tufă de liliac ne poate transforma o banală zi de primăvară în cel mai frumos vis de aprilie! Sau o grădină în zori de zi ne face ziua mai frumoasă! Cât despre bazarul din Cairo, te invidiez, mi-ar plăcea să ajung odată acolo! 🙂

 4. frumoase arome prezinti tu aici, Mirela draga! trebuie neaparat sa probez Karma… ma tenteaza la nebunie 🙂
  Natura a fost si ramâne o sursa de inspiratie la îndemana oricarui TALENT! fie el artist plastic sau parfumier, poet sau muzician…
  Sa ai o saptamâna minunata, parfumata si colorata! 🙂

  1. E excepțional. Mereu îmi spun că gata, am mirosit destule, dar mereu îmi ”calc cuvântul dat” și descopăr noi și noi arome care mă fascinează!
   Aș vrea ca măcar de artele plastice să mă ocup ca lumea, dar mereu apare altceva de făcut de la care nu mă pot sustrage. Ce să facem!
   Mulțumesc, o săptămână minunată! 🙂

 5. Adevarata… oda pentru parfumuri!
  Imaginatia mi-o ia razna, uneori, si raman in padure, sau pe vreo straduta din Italia… 🙂 Si ce frumoasa e viata!

  Viata fericita!

  1. Decât să fac politică, mai bine mă ocup de frumos!
   Cu aceste miresme SIGUR este mai frumoasă viața! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus