28 iulie, 2012

Poșetele. Poșete din piele, cu miros frumos de marochin, cu croi clasic sau mai puțin convențional, mici, mari, uriașe, cu capse, fermoare sau curele, cu mânere sau curea pe umăr, în culori naturale  sau colorate
pastel, ca anotimpurile în toată splendoarea lor, ori dimpotrivă, în nuanțe tari, pentru  a marca o pată de culoare voită în ansamblul vestimentar…Cine să nu le iubească?! Și cum să nu admiri un croi elegant al unei poșete florentine,  din piele naturală moale, maro, ocru, roșcată sau neagră, sau în două-trei culori, bine asortate între ele?! În vara aceasta, eu și Enya am fost răsfățate de Xaba al nostru cu poșete florentine. Italienii dau și aici mare dovadă de stil și bun gust: nu am prea văzut genți de damă din alt material, cu excepția pielii veritabile. Înlocuitorii sunt pentru alte lucruri, poșetele lor sunt numai din piele. Am admirat la Murano, în Veneția, unele din cele mai frumoase cizme de damă și curele din piele. Anul acesta ne-am bucurat de adevărate expoziții de poșete în toate culorile, mărimile și formele, care ne încântau ochii și sufletul simțitor la frumos, în shop-urile de profil sau pe tarabele scoase în fața magazinelor de pe străzile de shopping din Florența, Rimini, San Marino și Pisa. Au un miros seducător, o mireasmă plăcută, nu se compară cu nimic.

Amintesc aici, fără să stau pe gânduri, și celebra geantă Chanel ( imaginea din dreapta),  devenită simbol al Casei Chanel, dar și al bunului gust, rafinamentului, stilului și, de ce nu, al bogăției…E o geantă emblematică, un adevărat logo al stilului Chanel, fiind prima geantă purtată pe umăr cu eleganță, deoarece Mademoiselle Chanel dorea o poșetă care să îi lase mâinile libere.
Creatorii de parfum au folosit adesea aromele de piele pentru a crea câte un parfum mai aparte, mai straniu, dar senzual și  atrăgător. Un parfum apropiat și cald. Ca și parfumul propriei tale poșete din piele, care, pe lângă marochin, răspândește subtil și incitant mirosul bun al parfumului tău, asortat cu stilul vestimentar .  O mireasmă care vine dinspre cea care îl poartă, de câte ori deschide geanta. Te învăluie la început inconfundabilul miros de piele, după care te lași înlănțuit de parfumul folosit, care  a avut grijă să facă corp comun cu poșeta. E ceva atât de feminin, atât de personal. E atât de al tău încât îți anunță subtil prezența, sau te ”trădează” dacă ai trecut pe-acolo. E semnătura ta parfumată.

Să lămurim un pic cam ce înseamnă parfum cu miros de piele. O geantă perfectă, şei, cai, pudră parfumată, poate și un ruj roșu, corsete, mobilier luxos, antic, clasic,  cărţi vechi, importante şi parfum bun, intens dar armonios. Nota de piele este dată de iris, fum, fructe coapte sau violete, frunze și flori. Puțin lemn de Oud, vanilie, un strop transparent de ambră.

Cuir de Russie: iată un parfum care era folosit cândva la parfumarea scrisorilor, cam prin secolul al XIX-lea. În anul 1924,  Ernest Beaux, creatorul de parfumuri al Casei Chanel – inclusiv al celebrului No 5 –    transformă odorantul hârtiei de scrisori în ceea ce va deveni Cuir de Russie Chanel. Mirosul animalic de piele, care apare din belșug la  Bandit de Robert Piguet sau Cabochard de Gres, nu va fi regăsit aici, dar găsim exact mirosul cernelii negre, al unei mese din cedru și al fotoliilor tapițate cu piele neagră, iar pe frumoasa masă, un vas plin cu iasomie și trandafiri, toate cu vedere către o grădină  însorită. Acest parfum bun se asortează perfect cu poșetele din piele și prima dată când am avut bucuria să primesc unul am știut că miroase a poșetă elegantă și parfumată. E un lux pe care nu trebuie să-l afișezi, poate rămâne  doar al tău, fiind ceva intim, subtil și nobil. Ador combinația poșetei mele din piele cu Cuir de Russie, chiar dacă există și o undă din parfumul pe care îl folosesc în mod curent.

Cred că acesoriile, respectiv poșeta, pantofii, cureaua, mănușile, eșarfa, colierul, ceasul și, bineînțeles, parfumul, sunt mai importante decât vestimentația însăși. O rochie frumoasă înseamnă mult, dar o poșetă minunată, din piele moale, frumos parfumată, înseamnă și mai mult. Un taior bine croit contează enorm, dar o preche de mănuși din piele spaniolă, fine, bine lucrate, asortate unor cizme scurte și feminine, aproape că te fac să uiți taiorul. Ca să mă înțelegeți bine: taiorul să fie lucrat la croitoreasă, nu neapărat de firmă, dar poșeta să fie de mare lux! Pe lângă Cuir De Russie Chanel, vă recomand un parfum cu un ușor iz animalic de piele curată și uscată, creat de Serge Lutens, deja cunoscut vouă prin  Feminite du Bois, despre care am scris în povestea precedentă. Cuir Mauresque  are semnătura Lutens atât de categorică, încât debordează  de arome de fructe uscate și condimentate cu scorțișoară și coajă de citrice, plus o notă  florală albă,  destul de detectabilă ca bază a parfumului. Rezultatul este extrem de senzual. Ca multe parfumuri Lutens, Cuir Mauresque nu este nici feminin,  nici masculin, având o identitate proprie, care se întâmplă să lucreze strălucit cu chimia unei poșete din piele, dar și cu pielea mea, de exemplu. Se poate purta oriunde şi în orice moment spre deosebire de Bandit,  Cuir Mauresque fiind mai discret și rafinat.  Merge și alături de Fleurs d’Oranger, pe care îl exaltă. Merge bine cu poșetele din piele, pe care eu le ador. E fantastic!

Dragi preteni, am făcut câteva modificări în structura Clubului nostru, deoarece nu este firesc ca unii să scrie săptămânal, în timp ce alții să participe doar la povestea altor cluburi. Prin urmare, Clubul nostru are membrii pe care îi regăsiți aci, lista fiind în continuă transformare! Repet: o dată pe lună e suficient dacă scrieți, dar dacă nu scrieți mai des, cel puțin treceți pe la cei care scriu săptămânal. Vă mulțumesc!

Tema săptămânii următoare este Gustar și al său parfum (parfumul lunii august).

CLUBUL POVESTII PARFUMATE

 

Invitați:

CARMEN,Daurel,Diana,EllyFlorentina,Gabi, Tury,Vania,Sara, Lili3d,Lolita,Pandhoraa,Vanessa,Zina.

 


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.


( Collection closed )
Link tool by Inlinkz

39 Responses so far.

 1. Mirela, ma crezi sau nu, pe mine mirosul unei posete noi, de piele, ma innebuneste mai ceva ca cel al unui parfum! De altfel, am doua fetisuri, sa spun asa: imi place sa miros cartile si pielea (toate noi, evident 🙂 ): Haine de piele, posete, curele! Asta e, si uite, am facut-o public!
  Week-end placut familiei!

  • mirela spune:

   Gabriela dragă, sigur că te cred, e un parfum natural care și pe mine mă dă gata și pe care îl conțin parfumurile amintite de mine aici, într-o anumită măsură, dar care contează! Ca și cărțile, amintite tot la descrierea unui parfum de piele, nu-i așa?! Cărți importante, cu miros de bibliotecă cu greutate, cărți noi, frumoase, parfum de cerneală, iată cum recompunem o mireasmă excepțională, draga mea!
   Weekend plin de bucurii! 🙂

 2. Zina spune:

  Hm ! Dacă e un parfum care îmi place cu adevărat, ăsta e Cabochard de Gres. În ceea ce privește accesoriile, total de acord. Eu sunt pasionată de pantofi, dar una dintre reguli este ca fiecare pantof sa aibă poșeta asortată. Știu ca moda actuală nu mai impune acest lucru, dar mie așa îmi place.

  • mirela spune:

   Și mie îmi place! E ațâțător, nu-i așa?! Dar merge mai bine la altă temă, cea a parfumurilor foarte senzuale, cu un real miros de piele. Are ulei castoreum, ambră, cistus labdanum, rășini, tonka, arome de piele.
   Cam acest lucru l-am și subliniat în text, sper că am reușit.
   E frumos ca accesorile să fie în perfectă armonie între ele, sunt de acord!

 3. […] Mirela Pete, 45.731283 21.235517 Share this:StumbleUponDiggRedditLike this:LikeBe the first to like […]

 4. Vania spune:

  Eu mai mult cu Vuitton…

 5. lili3d spune:

  Şi alegerea unei poşete exprimă personalitatea celei care o poartă.

  • mirela spune:

   Categoric! Contează și posibilitățile, evident, dar răzbate puternic personalitatea, așa este! 🙂

 6. Florentina spune:

  Ce-mi place povestea ta!!! Ce frumos va rasfata Csaba!
  Am trecut sa te salut, intr-o mica pauza de la facutul bagajelor, caci astazi plec intr-o binemeritata si multasteptata vacanta, cam scurta, ce-i drept, dar ne multumim cu ce avem…Ii salut cu drag pe toti membrii Clubului Povestii Parfumate si va doresc zile frumoase si..racoroase! De la Covasna, numai bine!

  • mirela spune:

   Da, ne răsfață, trebuie, ca să fim relaxate și să ne bucurăm de vacanță! 🙂
   Să ai o vacanță minunată, dragă Florentina, să te bucuri de soare, de zilele frumoase care te așteaptă și să ne povestești la sosire. 😉
   Numai bine, cu drag, de la Cluj! 🙂

 7. pandhoraa spune:

  ooo…azi ma mut la tine pe blog…posetele tale din piele miros atat de bine…ador mirosul asta…pentru mine asa miroase eleganta 🙂

  • mirela spune:

   Ești invitata mea, Pandhoraa! Da, e mirosul pur al eleganței, de aceea cred că e atât de atrăgător și feminin! 🙂

 8. […] Povestea a fost iniţiată de Mirela. […]

 9. CARMEN spune:

  Frumos ai descris sentimentul de bucurie ce caracterizeaza activitatile mama-fiica, chiar si aceea de shopping 🙂 Posetele de piele naturala sunt accesorii la care tânjesc toate femeile, indiferent de vârsta si fascineaza generatii de Eve 🙂
  Imi plac parfumurile pe care le recomanzi prin stilul tau profesional si artistic.
  Sa ai un weekend parfumat, alaturi de familia ta frumoasa!

  • mirela spune:

   Carmen, mai ales aceea de shopping! Indiferent de ce buget dispunem, facem din cumpărarea unei cărți, de exemplu, o activitate de-o jumătate de zi, cu plimbare, discuții, alegerea librăriei, un suc la terasă, ca să admirăm cartea cumpărată, înainte de prima lectură!
   Da, dar femeile care țin la un minim lux, sau la mai mult, cele care se respectă și au stimă de sine.
   Pe care le admir sincer!
   Mă bucur și dacă vei folosi unul din ele, te vei îndrăgosti de el!
   Weekend plin de bucurii, dragă Carmen! 🙂

 10. Daurel spune:

  Multumesc.
  Am cateva amintiri cu marochinării din …Maroc. Era inainte de 1989, cand am primit posete si curele din piele nevopsita, nelăcuita; erau frumoase, aveau parfumuri exotice, insa dupa un timp, cand trebuiau curatate, inviorate, n-am gasit nici meseriasi, nici informatii valabile. Inca nu se inventase INTERNETUL !

  • mirela spune:

   Daurel, în cazul acesta mă bucur de două ori, sunt încântată să dau un sfat potrivit din domeniul care mă fascinează!
   Mi-ar plăcea niște poșete și curele din Maroc! Poate le fotografiezi! 😉

 11. Tury spune:

  Incitat subiect. Ia să intru și eu-n horă

 12. Diana spune:

  Minuata cum ai descris „mania posetelor” (un fel de a spune)! Imi amintesc cum – in tinerete – incercam (si imi imaginam ca reusesc 🙂 ) sa transform ceea ce gaseam in „comertul comunist”! Si am avut o poseta „plic” la care am atasat un lant! Si unchiul meu mi-a lucrat „emblema” Coco Chanel! Ce vremuri nebune!!! Dada… copiam… ilegal – dar nu mai spuneti nimanui! 🙂

  Cei care ma cunosc – sora mea, in special – imi aduc genti si „alte accesorii” de pe meleagurile pe care le viziteaza. Si parfumuri.

  Sa nu mi-o ia nimeni in nume de rau dar azi – desi innebunita de posete, pantofi, accesorii in general, de-a lungul timpului – am ales sa port dupa mine genti imense, din piele, din panza, din plastic etc si in care nu am decat act de identitate, chei, servetele, o sticla cu apa si alte chestii putin interesante. Port genti mari goale, practic… Si sunt zile in care nu port… Evident, cu anumite ocazii revin la „mania posetelor” 🙂

  Tema aceasta mi-a amintit foarte-foarte multe trairi frumoase din trecut! Si iti multumesc pentru aceasta!
  Ma opresc, ca mai scriu…. cine stie cat mai scriu?!

  Viata fericita!

  • mirela spune:

   Draga Diana, scrie, îmi place mult să citesc! Vremuri de ”restriște”, dar ia uite ce creativi erau oamenii, eram noi! Acum, mulți oameni se complac în a-și cumpăra porcării de la magazinul chinezesc, în loc să-și adapteze ceva mai puțin scump, fără teama că ”plagiază”, hai să fim serioși” A te inspira, a pune o etichetă fără a comercializa apoi produsul, nu înseamnă plagiat! Inventiv și creativ era unchiul tău, merită felcitări!
   E o mare bucurie să primești daruri ca poșete și parfumuri de pe alte meleaguri, înseamnă că le meriți și că cei care îți fac astfel de cadouri știu acest lucru. 😉
   Eu îți mulțumesc pentru frumoasele cuvinte! 🙂

 13. CARMEN spune:

  🙂 am mai trecut o data pe aici sa-ti urez o duminica placuta si sa te invit la: http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/07/leapsa-liebster-blog-award.html

  • mirela spune:

   Fiecare vizită de-a ta mă bucură nespus, draga mea prietenă! Vin să văd, dar timp numai mâine voi avea! 🙂

 14. elly weiss spune:

  Mirela, cum ma regasesc in placerea si emotia descrisa de tine, aceea a admiratiei in fata lucrurilor bine si frumos facute, asa cum sunt produsele de marochinarie.
  Pentru mine a cauta poseta potrivita e un intreg ritual. Cum spuneam, caut, daca gasesc ceva ce m-ar interesa probez si iar probez, enervand mai mult ca sigur fetele care vand. Uneori le cer scuze, pentru ca imi dau seama ca asa e, desi ele sunt dragute, de regula, pentru ca „clientul e stapanul” :))
  Ai scris ca de obicei minunat, cu talent si cu daruirea pentru parfumuri pe care ti-o recunosc.
  Nu am avut ocazia sa incerc vreun astfel de parfum, cu miros de piele. Inca nu le-am terminat pe celelalte 🙂 Desigur ca glumesc, insa ar trebui sa incerc candva, macar spre a-mi face o idee despre ce este vorba. Cred ca sunt fascinante prin senzatia oferita. Nu stiu daca si de purtat sunt la fel…eu sunt foarte sensibila la mirosuri in sensul ca suport greu mirosurile prea puternice.
  In ultima vreme am o inclinatie mai mare catre curele la care apreciez mult cataramele deosebite…
  Mi-ai facut ziua mai frumoasa prin acest articol.
  O duminica minunata iti doresc!

  • mirela spune:

   Dragă Elly, cu riscul de mă repeta, menționez și aici câteva cuvinte din ce am scris la tine, sperând că așa mai multă lume va citi povestea ta de azi! Și nu numai de azi, ai talent, iar mă repet, dar ai și gata!
   Mi-a plăcut în mod deosebit acest fragment, : ” Chiar daca in ele nu este vreun flacon de parfum, nu stiu de ce, continua sa aiba un parfum fin, misterios si pe care nu l-am mai regasit niciodata altundeva. E parfumul acelor zile disparute, care cu fiecare ceas se indeparteaza…parfumul unor foarte dragi amintiri, soapte, iluzii si sperante…”
   Emoționantă destăinuire. E adevărat, foarte adevărat! Vara aceasta am dăruit câteva genți purtate, deoarece nu am loc de depozitare în apartament. Știi de ce mi-e dor acum?! Nu, nu de poșetele însele, ci de mireasma lor. Pe una o foloseam când eram profesoară, mirosea a cerneală, a sală de clasă, a culori de tempera, a parfum indescifrabil, făurit acolo, în intimitatea poșetei din cine știe câte nuanțe de parfum bun, dar mai ales a vremuri care nu se mai întorc.
   Ești o răsfățată (!) că ai spațiu de păstrare a acestor prețioase amintiri! Ca și minunatele colecții de ziare și reviste, dar asta e o altă poveste, care are parfumul său, nu-i așa?! Peste o săptămână veți alege voi, membrii clubului temele, așa că cine știe, poate te vei gândi la o temă….dar nu anticipez, va fi exclusiv alegerea ta.
   Mi-a plăcut mult fiecare rând, ești o persoană de o bogăție emoțională aparte și mă bucur enorm să te cunosc, să-ți fiu prietenă.

   Referitor la parfumurile de aici, să știi că Chanel Cuir de Russie e foarte bun și destul de lejer, se poate purta și chiar îi va seduce pe cei care au cât de cât educație în alegerea parfumului, așa că îl poți folosi cu încredere. Serge Lutens e ceva mai dificil de purtat, el fiind un creator plin de inventivitate, iar parfumurile imaginate de el fiind atât de aparte încât unii nu le agrează. Totuși, acesta e destul de fructat și ambrat ca să placă, de aceea l-am ales și eu!
   Să ai o zi minunată ca tine, dragă Elly! 🙂

 15. […] că “a fi la modă” este ceva esenţial? Pasul 4: Vienela Spanac Lucianna Florin Elly Mirela Emil Rate this:Dă mai departe:FacebookTwitterPinterestStumbleUponLinkedInEmailMai […]

 16. Gabi spune:

  Povestea ta e prea frumoasa sa fie adevarata, parca nu-mi vine a crede ca mai exista femei elegante, rafinate in lumea in care traiesc. Am scris si eu o poveste pe care mi-am amintit-o imediat ce am aflat tema propusa de tine.
  Mirela, sa ai o seara linistita si racoroasa!
  P.S.Sper ca ati fost la vot!

  • mirela spune:

   Dragă Gabi, să știi că există, și spre deosebire de cele care au un maldăr de haine, acestea au câteva, dar de foarte bună calitate. Așa că și poșetele, pot fi trei sau cinci, dar frumoase și de calitate. Ei, unele au chiar mai multe, foarte frumoase! 😉
   Mi-a plăcut povestea ta!
   DA, am fost la vot la ora 19,00! Orice cetățean care se respectă a fost la vot, orice om care are stimă de sine își exercită acest drept.
   O seară superbă, dragă Gabi! 🙂

 17. […] poșetelor din piele e tema din aceasta saptamana propusa de Mirela. Povestea mea de astazi e despre o intamplare petrecuta cu foarte multi ani in urma, o poveste cu […]

 18. […] === === === === === Mărturisesc am vrut să scriu ceva (scurt, evident ) despre misteriosul parfumul al poşetelor din piele, şi am făcut trei încercări – dar, după cum se vede, toate cele trei rezultate sunt numai […]

 19. […] să-i citiți pe: Alex Mazilu, Alexandru, Ars aestetica, Carmen, Cartim, Coolnewz, Costin Comba, Mirela Pete, -X- și pe toți ceilalți amatori de arte care trec pe aici ! […]

 20. […] să-i citiți pe: Cristi Milla, Dana Diaconu, Dan Văideanu, Daurel, IndiferentLiana, Maricica, Mirela Pete și pe toți ceilalți interesați de lecturi care trec pe aici ! […]

 21. Mirel spune:

  Toate aceste parfumuri merg si pe piele masculina, si au o finete de nedescris. Piele si note de „floral absolutes”: raiul parfumurilor. As mai adauga o nota de piele foarte catifelata si subtila: Daim Blond- Serge Lutens, Bottega Veneta dar si Allure Sensuelle EDT- Chanel ( pe anotimpul cald dezvolta o nota de piele subtila). Oricum, parfumurile piele au revenit cu notele de „oud”, care sunt interesante, dar parca m-am saturat sa vad fiecare casa de parfum de nisa/designer sa lanseze un „oud” la pret exorbitant. Si Habit Rouge nu e de uitat ( pe o femeie e la fel de magnific): pielea cu flori de portocal si o nota de „ruj” devin senzuale. Doamnelor, nu-l evitati.

 22. BAGatelles spune:

  Buna Mirela,
  ne-a atras atentia blogul tau pentru ca si noua ne place pielea si toate produsele care se pot face din piele. De aceea ne si ocupam cu comercializarea de genti din piele naturala din Maroc. Am vazut ca iti doresti sa vezi cateva poze. Acesta este site-ul nostru http://www.bagatelles.ro. Enjoy! 🙂

  O seara buna!

 23. […] am intrat în magica Pădurea parfumată. Féminité du Bois, am revenit în oraș cu al său  Misterios parfumul al poșetelor din piele, ne-am îmbătat cu Parfumul lui Gustar, ne-am amintit de Les Années folles sau o epocă […]

 24. Mihaela spune:

  Minunat postul, mi-a adus aminte de un delicios parfum cu aroma de piele si de vanilie, pe care l-am descoperit in iarna aceasta: Micallef La Vanille Leather! Imi place pielea in mirosul ei rafinat, feminin si catifelat al posetelor de piele fina iar Micallef-ul meu exact asa miroase, ca interiorul unei posete de dama, fina si eleganta, in care s-au adunat mirosul secundar al rujului de buze si al unui srop de parfum… Este un miros nostalgic si, pentru mine, delicios. Am descoperit greu si tarziu aroma de piele in parfumuri, pentru ca sunt in mod esential o iubitoare de „vanilii” si a fost nevoie de Vanile Leather ca sa ma impac definitiv cu pielea din parfumuri.

  Am un singur regret: Vanille Leather este o editie limitata si Micallef nu se vinde in Romania, asa ca deocamdata nu vad sanse mari sa intru in posesia unei sticle. Ma voi limita la minunatul esantion…

Leave a Reply