Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss  fiind  prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie.

A fi vegetarian nu înseamnă să te apuci de ronțăit frunze. Există și vegetarieni care consumă numai fructe și legume, dar majoritatea sunt mai puțin radicali, preferând să mănânce atât vegetale crude, cât și preparate, alături de  făinoase, dar fără carne și grăsimi animale. Categoria numită ovo-lacto-vegetarieni, care, după cum categoric o spune și numele, mănâncă ouă, lactate și făinoase, pe lângă vegetale crude și preparate, este cea  mai numeroasă și se pare că numărul celor care adoptă acest stil de alimentație e în creștere.  E cunoscut fapul că vegetarienii suferă de mai puține boli legate de circulația sanguină, cord, ficat, pancreas, intestine, cancer, decât carnivorii. Nu trebuie să ne facem griji în ceea ce privește lipsa proteinelor din alimentație, carnea putând fi inlocuită cu fasole, mazăre, ciuperci, linte și soia. Dacă vreți să renunțați și la lactate, se pot înlocui cu sosuri din soia și cu branză tofu. Atenție, nimeni nu slăbește dacă e vegetarian. Dimpotrivă, vă puteți chiar îngrășa. Dacă se consumă făinoase în exces,vă paște îngrășarea, aceasta fiind o capcană a alimentației vegetariene. Azi voi publica două  rețete, prima numai din vegetale, a doua cu adaos de lactate, rețete  gustoase și dătătoare de energie, sățioase și hrănitoare.

Rețeta 1

Dovlecel umplut cu orez și legume 

-dovlecei tineri, cruzi, considerând că din cinci dovlecei, ies 10 jumătăți

-trei linguri de orez

-un ardei verde

-două cepe

-3 roșii

-verdețuri, boia, piper, cub de vegeta, oregano

-un cartof fiert

-ulei,  ketschup

Se iau 5 dovlecei cruzi, se taie longitudinal, se scot semințele, se spală. Se așează într-o tavă de Jena sau o cratiță, unsă cu puțin ulei.

Umplutura: se călesc două cepe în  trei linguri de ulei, apoi se adaugă ardeiul tăiat mărunt, roșiile tăiate cubulețe și trei linguri de orez, călindu-se împreună. Se pune și boia dulce. Se stinge cu apă și o linguriță de vegeta, sau un cub de zarzavat. Se fierbe pe jumătate, adăugând, după gust, frunze de pătrunjel, piper, oregano.  Se adaugă cartoful fiert în prealabil, ras pe răzătoarea mare. Se mai adaugă sare și piper după gust.

-Se umplu dovleceii, se mai adaugă apă cu un strop de vegeta până la jumătatea lor, se acoperă tava, se țin la cuptor 10 minute la foc mare, apoi se ia capacul și se mai lasă alte 10 minute la foc potrivit. Se presară verdeață pentru gust.

Se servesc cu o felie de pâine neagră cu semințe și cu roșii proaspete, dar se potrivesc bine și cu ketschup.Poftă bună!

 

Dovlecel umplut cu orez și legume

Dovlecel umplut cu orez și legume

Și un platou cu fructe binevenite oricând, dar mai ales acum, când avem o nevoie sporită de vitamina C.

fructe

 

 Rețeta 2

Supă de salată verde

-Două căpățâni salată
-Usturoi 6 căței
-Orez două linguri
-Sare, lămâie, un cub Maggie de legume (facultativ)
-Lapte 1/2 litru (se poate și fără)
-2 linguri ulei

– lămâie și smântână facultativ

 

Se spală salata, se rupe bucăți mari, se înăbușă în două linguri ulei fierbinte, în oala de supă, apoi  se scurge zeama lăsată. Se acoperă cu 1 1/2 litri de apă și se fierbe 15 minute. Se adaugă usturoiul tăiat mărunt, orezul (căutați orez prefiert), apoi cubul,  un praf de sare și o lingură de zeamă de lămâie. Apoi laptele. Se fierbe încă 15 minute. Se gustă și se mai adaugă, după gust, sare. Când e fiert orezul, e gata.  Se servește cu smântână. Unii o dreg cu gălbenuș de ou, eu nu pun așa ceva. (click pentru mărire)

Supă de salată verde

Supă de salată fără lapte (post)

…………………..

Bancuri

Un tânăr sta de vorbă cu un domn mai în vârstă.
– Când mă însor, primul lucru pe care-l voi face va fi să o trimit pe soacră-mea doi ani în vacanţă!
– N-ai vrea să te însori cu fiica mea?

…………….

-Azi, când am ajuns acasă, nu mi-a venit să cred ce am auzit de la nevastă-mea…

-Ce-ai auzit atât de nemapomenit?!

-Că fiul meu de cinci ani nu e de fapt al meu…

-Și doar acum ai aflat?!

Păi, doar azi m-am dus eu după el la școală.

-???

-Mi-a spus că altădată să fiu mai atent pe cine iau de la şcoală.

………………….

”Împăratul avea o grădină mare și în fund un măr fermecat.”

HAPPY WEEKEND! – Ediţia 49

Categories: Happy Weekend

20 Responses so far.

  1. […] invit să se amuze cu personajele literare pe: Alex Mazilu, Antoaneta Moga, Fosile, Mirela Pete, Vania şi pe oricine mai doreşte puțină distracție de weekend […]

  2. avatar Zina says:

    Bune bucate !
    O intrebare: asa fermecat cum era, nu-l deranja cand statea jos ?! 😆

  3. avatar Minnie says:

    Ciorba de salata o fac si eu in toate variantele. Mama o facea asa ca am preluat-o! 🙂
    Despre bancuri ce sa spun ? Uite ca fiimea nu si-a gasit partenerul care sa ma trimita in vacanta…. 🙂
    Happy Weekend Mirela!
    pupici

  4. avatar Irealia says:

    Supă de salată, Mirela?! Nț, nț, nț și nu-s invitată la masă… 😛 E preferata mea, pot să mănânc cu oala! Mama o face cu afumătură și nu pune orez, dar s-ar putea să încerc eu și varianta oferită de tine, într-o zi.
    Happy weekend! 😉

    • avatar Mirela says:

      Ba ești invitată cu drag!
      Da, e bună cu afumătură, dar azi e zi vegetariană, așa că am pus și laptele la facultativ. 😉
      Happy weekend! 🙂

  5. avatar Javra says:

    În afară de supă, e şi mâncare de post.

  6. avatar Liviu Bimbea says:

    Nu-s vegetarian, sunt bătrân !
    Happy Weeknd !

  7. avatar elly weiss says:

    Sunt foarte bune retetele prezentate. Dovleceii umpluti ar merge si cu putina smantana. Eu fac la cuptor, taiati transversal si umpluti aproximativ cu aceleasi ingrediente, in plus ou. Sunt excelenti serviti si cu smantana.
    Ciorba de salata am mai citit despre ea insa n-am facut pana acum niciodata. Ce ciorba crezi ca am facut noi acum cateva zile? Ciorba de loboda 🙂 Am avut loboda pastrata la congelator. A iesit foarte buna chiar si acum, iarna. A fost totusi cineva caruia nu i-a prea placut: bietul Snow :))
    Ma tot intreb: Marul ala fermecat…cum o fi stat acolo? 😉 :)))
    Happy weekend, Mirela draga! Te imbratisez!

    P.S:- Netul mi s-a intrerupt de doua ori doar cat am scris acest comment. 🙁

    • avatar Mirela says:

      Cu smântână sunt foarte buni, dar aici m-am rezumat la vegetale! 😉
      E foarte bună loboda, atât la gust, cât și pentru sănătate.
      O, cred că Snow detestă tot ce-i frunză, abia așteaptă sărbătorile, minunatul de el! 😛
      Îmbrățișări și NET bun cu happy weekend, Elly dragă! 🙂

  8. […] să preia leapșa pe: Antoaneta Moga, Gabriela Ilieș, Kadia, Mirela Pete și pe toți ceilalți vizitatori amatori de […]

  9. avatar Daurel says:

    Intr-o vreme serveam pranzul cu meseriasii tocmiti pentru anumite lucrari; fiicele mele, pe atunci eleve/ studente, gateau, aranjau, insa evitau sa ia masa cu strainii…Ca sa fie “diplomate” au pretextat ca sunt vegetariene.
    Nea Mitica, un tamplar venerabil, absolvent de “arte si meserii”, s-a aratat intelegator:

  10. avatar Mala says:

    Hmmm…totul e perfect! Mare placere e postarea de azi, chiar daca e-o placere a gustului!

  11. avatar Ileana says:

    Bune ,bunute retetela tale . Supa arata bestial!

  12. avatar Tina says:

    Mirela draga, mi-ai dat niste idei ca tot ma gandesc sa tin post macar o saptamana, pentru fizicul meu, asa, ca am pus un kg si incepe tragedia:))Glumesc, dar oricum dovleceii aia arata bestial. am facut si eu vara asta (cu carne evident), acum o sa-i fac fara.
    Al meu ma tot bate la cap sa ne facem vegetarieni (nu cred ca vrea el cu adevarat), dar eu nu si nu, ca o sa mor lihnita de foame daca nu mananc carne. Stiu, ma poti contrazice, dar la cat de iubitoare de carne sunt… Cand eram mica nu mancam carne, de se vaita bunica “Ce fel de copii sunt astia de nu mananca ce-i bun?!” dar acum, of of.

Leave a Reply