Un dar cu aromă de santal

Santalul e o promisiune parfumată, făcută de mine unei persoane dragi, unei prietene rare, Aurora Georgescu, aşa cum numai persoanele aparte ştiu să fie. Îi spun azi La mulţi ani şi …restul e aici. Multă fericire! (aniversarea zilei de naştere a Aurorei a fost în 7 Aprilie, dar eu azi am avut timp să-i scriu aici şi să-i dedic acest articol). La mulţi ani!

Décia de Pauw, o dansatoare frumoasă, emerită, care călărea încântător şi adora parfumul lemnului copacilor de la marginea pădurilor (îl adoră şi azi) a refuzat într-o bună zi să se mai parfumeze. Jean-Paul Guerlain a simţit-o ca pe o muză, gata să stea pe podiumul marilor modele întru crearea unui nou parfum, fiind recunoscut deja că Parfumul, cu tot ce implică el: creaţie, design, note, add şi comercials este A Opta Artă.  Décia nu mai găsea niciun parfum potrivit frumuseţii şi personalităţii sale. Atunci Jean-Paul a ştiut…Santalul era aroma ei preferată, dar nu un banal ulei de santal, ci un parfum a cărui amprentă să rămână veşnică. Şi maestrul a creat Samsara. Parfumul Samsara de Guerlain îmbină, în notele sale măiestrite, lemnul de santal cu iasomia, având-o ca muză pe pe cea care n-a mai vrut să se parfumeze, dar care se învăluie  zinic în Samsara, de la naşterea acestui magic parfum încoace. Numele de Samsara vine dintr-un cuvânt  sanscrit, traducându-se prin ciclul naşterilor şi renaşterilor, roata vieţii, drumul care duce spre perfecţiune, spre armonie, spre NIRVANA. Jacques Séguéla spunea  în Campania publicitară care a însoţit lansarea acestei minunăţii semnate Guerlain, că “În zorii celui de-al treile mileniu , femeia se reîntrupează în Guerlain”! Îi dau dreptate acestui mare publicist şi scriitor (Jacques Séguéla, né le 23 février 1934 à Paris, est un publicitaire français, cofondateur de l’agence de communication RSCG en 1970 (absorbée par le Groupe Havas en 1996, wiki). Samsara a cunoscut un succes zdrobitor şi Jean-Paul Guerlain susţine că e ultima mare creaţie Guerlain, noile parfumuri tinzând spre o modernitate uşor improprie  Casei Guerlain, cu excepţia superbului L’Instant, care ţine flacăra parfumurilor foarte bune încă la mare cinste. Sunt femei care nu se mai despart de Samsara de Guerlain, odată ce i-au simţit şi gustat aroma neasemuită, sau i-au admirat flaconul inspirat din statueta unei dansatoare khmere, expusă în Muzeul Guimet, flacon roşu întunecat  cu auriu, care spune multe secrete sau le ascunde, veţi vedea voi! Décia a devenit  Dame  de Samsara odată cu lansarea acestui parfum, la începutul mileniului trei, ca o recompensă pentru gestul ei de a nu se mai parfuma decât cu…Samsara şi pentru toate femeile lumii, cărora Guerlain le dăruieşte fiecare parfum, cu cea mai mare dragoste!

Sursa foto
Triumfator în ceastă creaţie e lemnul de santal, care să ca o baza caldă, lipsita de echivoc, în aşteptarea iasomiei, ylang-ylang-ului si celebrei guerlinade, acel amestec rămas secret, care e semnătura parfumată a celei mai celebre Case de parfum din lume, Guerlain. Aroma bogată, sofisticată, matură, senzuală, santalul face in Samsara un dar preţios pe care eu vi-l ofer azi în scris, spunându-i la mulţi ani încă odată minunatei mele prietene!

Santalul...Uleiul de lemn de santal mângâie cu mireasma sa catifelată multe parfumuri. Ar fi mai dificil de spus care, dintre cele cu adevărat bune, nu conțin santal, decât invers. Conținutul diferă, deoarece procentul e diferit de la un parfum creat categoric pe bază de santal, la cele cu adieri ușor parfumate din lemnul exotic și aromat. Santalul e obsedant în cel mai benefic și mai fermecător sens al cuvântului. Se extrage din lemnul și rădăcina arborelui numit Santal, pe care hindușii l-au sacralizat din timpuri imemoriale. Norocul parfumierilor este că Santalul e un semiparazit. Se știe că speciile parazite sunt prolifice. Aceasta permite parfumierilor care se respectă să adauge în parfumurile de calitate chiar ulei esențial de santal. Fiind prolific și foarte parfumat, lemnul de santal oferă din belșug materie primă pentru esență…dar costă, evident! Santalul crește în Asia, mai ales în Sud și Sud-Est, Siam, dar îl găsim din belșug și în Australia. Locul unde Santalul se simte cel mai acasă este Mysore, în India. Santalul de Mysore are un farmec deosebit și este cel mai persistent.

 

Santal de Mysore, arborele

Termenul ”santal” apare în Nirukfa , tratatul vedic din secolul al IV-lea Î.H. Panaceu universal, se folosea în toate ritualurile religioase. Sute de temple sunt construite din lemn de santal parfumat! Etimologia cuvântului santal provine din sanscritul ”Chandana ”, o plantă din regiunea Mysore, din India. Chinezii îl foloseau ca medicament eficace în multe afecțiuni, foarte căutat și bun. Egiptenii îl foloseau la îmbălsămare, aducându-l de la mari depărtări, fără rezerve, deoarece era prețuit. Se spune că aroma de santal hrănește spiritul, dar favorizează și transa religioasă. De aceea e folosit și în tehnicile de meditație, alături de alte plante amețitoare. In unele culturi este considerat afrodisiac, asta ca să nu scape de acest atribut pe care îl au absolut toate aromele de proveniență orientală. Așa o fi, că altfel nu s-ar povesti!

Song of India, ulei esențial: jasmine, santal, patchoulli, amber.

 

Uleiurile esențiale de santal se găsesc în formidabile sticluțe de colecție, produse de Song of India, numite Sandalwood Perfume Oil- Fancy Glass Bottle, conținând cel mai bogat și mai intens ulei esențial de lemn de santal, de o puritate și efecte extrem de binefăcătoare. Spiritualitate, meditație, antistress, senzație de liniștire dar și efect afrodisiac, iată ce promit aceste minunate flacoane de uleiuri esențiale din santal, patchoulli, jasmine, amber, etc.

 

Sandalwood Eau de Parfum produs și comercializat de compania italiană L’Erbolario Lodi, garantează naturelețea produselor sale, care sunt bazate exclusiv pe uleiurile esențiale din plante, lemn, condimente, alte surse ecologice permise. Aroma acestui abslout magnific parfum este seducătoare, creatoare de emoții pozitive, cuceritoare și învingătoare….adică tu, cea sau cel care îl poartă e un învingător! Pentru că parfumurile bazate pe uleiuri esențiale lemnoase sunt, în general, adresate ambelor sexe, dacă nu au adaosuri florale sau moscate intense. Parfumul de santal este persistent, puternic, dar foarte plăcut, niciodată obositor, este generos, iar farmecul său constă in posibilitatea de fi purtat la diferite ocazii, fără a părea nepotrivit, aducând căldura și relaxarea, dar și magia aromei sale, oriunde e lăsat să-și exprime fața auriu mieroasă, de un farmec subtil.

Salons du Palais Royal Shiseido - Santal de Mysore . Serge Lutens (așezat) și Cristopher Sheldrake

 

Salons du Palais-Royal Shiseido – Santal de Mysore, 2001. Imaginat de Serge Lutens, dar având, în spatele art-directorului, nasul lui Cristopher Sheldrake, care a construit arhitectura acestui parfum, Santal de Mysore transformă magia aromei calde, delicate, a lemnului de santal, într-o versiune sublimată și exaltată. Îmbălsămat cu cremă de cocos, rășină de styrax, caramel (da, chiar zahăr caramelizat!), vanilie, balsam de copahu și nelipsiții trandafiri, care scânteiază în nota de mijloc a acestui parfum balsamic, plus rășină de Siam și chimen, care îi întețește savoarea, făcându-l aproape comestibil, te face să te simți ca într-un palat indian, pe timp de iarnă…Vibrant și luminos, se poartă în toamnele reci și cețoase, pentru a ne încălzi și aminti de anotimpurile însorite și scânteietoare. Pentru că acest regal parfumat este scânteietor. Christopher Sheldrake este un artist parfumier al Quest International. A creat parfumuri celebre pentru Serge Lutens, Shiseido, Rochas, SpaceNK și a devenit Director of Research & Development for fragrance al Casei Chanel, din 2005.

 

Clipe de Cluj, Melami, Vania, Aurora, Clipe de Cluj, Xaba,Carmen,Coolnewz, Vania, Cati, Gabriela Cimpoca, Gabriela Ilieş,   Scorpio ,Virusverbalis, Alicee, Gabriela Savitsky,   Caius, Ioan Sorin UscaGina, Gabi123, GabrielaGabriela Elena, ,Hai ca se poateGeorgianaNea Costache, Theodora,Teo Negură, Redsky, ZinaVeronicisme,

Articole create 906

45 de comentarii la „Un dar cu aromă de santal

    1. DA! În cartea pe care o voi contura şi publica odată, toate parfumurile vor fi redesenate, repictate şi recompuse din tonuri muzicale şi cromatice! Mulţumesc! 🙂

  1. Mirela,
    Din cât înțeleg citindu-te, tu apelezi, deopotrivă, la mental și la percepție.
    Împletești imaginile vizuale, olfactive, chiar auditive, într-un fel de haină metaforic- magică.
    Se ajunge la o temă de cugetare filozofică!
    Splendid!
    așa simt..

    1. Gina, ai intuit, sau ai vazut, sau stii deja, asa cum numai oamenii deosebiti stiu! Pentru ca asa este, eu…”Împletesc imaginile vizuale, olfactive, chiar auditive, într-un fel de haină metaforic- magică.”
      Mulţumiri cu respect!

  2. Minunat articol! Scrii fantastic despre parfum! 🙂
    La multi ani Aurorei, buna ta prietena. Pot spune ca o invidiez pentru un asemenea dar! Acest articol e deosebit de reusit, ma face extrem de curioasa vizavi de Samsara, pe care l-am mirosi o singura data. Felicitari.
    Weekend minunat! 🙂

    1. Pai da, scriu fantastic! Am cautat sa fie un articol bun, deoarece e cu dedicatie! Mersi Adi, sa nu uiti de Samsara, e chiar o capodoera olfactiva! 🙂

  3. Si eu am avut un parfum cu santal, avea un miros puternic, incarcat, greoi! Stiu ca de doua ori am fost intrebata pe strada ce parfum folosesc. Nu stiu daca era un aspect pozitiv sau negativ insa am renuntat sa ma mai dau cu el

    1. Poate era un ulei esential, sau poate concetratia de parfum era prea mare. Cu atat mai mult ca cat ai fost intrebata si de altii. Aliceee, daca poti, reaminteste-ti numele parfumului, as fi curioasa sa stiu care este. 🙂

    1. Pai, sunt convinsa ca iti place! Poti sa-l faci cadou sotiei de „iepuras”, cum se spune si se obisnuieste! 😉

  4. MIrela, draga mea prietenă, ating tastele cu mâna tremurând emoţionată şi-ţi mulţumesc pentru minunatul dar. Te rog crede-mă că îl consider unul dintre cele mai de preţ, fiindcă ceea ce ai aşternut aici este deopotrivă muncă, pasiune, cunoaştere, artă, suflet, apreciere, dragoste şi mai ales prietenie sub flamura căreia ai adunat toate calităţile cu care ai fost înzestrată pentru a alcătui acest minunat poem despre santal pe care mi-l dedici. Simt aroma misteriosului parfum cum mă învăluie purtându-mă spre căi de vis şi-n inimă îmi răsună acorduri sublime de vioară…
    Te îmbrăţişez, Mirela şi încă o dată îţi mulţumesc.

    Multumiri doamnei A. Matei pentru urări. Am încercat să intru pe blogul său pentru a mă adresa, dar nu am reuşit şi-mi pare tare rău.

    1. Aurora, ma bucur ca ai reusit sa intri azi. E un dar simbolic si facut din inima. Tu meriti mai mult si parfumul santalului, atat de perfect exprimat de Samsara Guerlain, ti s-ar potrivi si sper sa ti-l trimit odata, adica sunt sigura.
      Doamna A. Matei are doar site-ul de arhitecti, nu are blog. Dar poti sa-i lasi aici mesajul, il va citi. De fapt, cred ca l-a citit deja.
      Inca odata La multi ani cu sanatate, Aurora! 🙂

  5. hmmm, ca de obicei m-ai parfumat profund si am aflat o multime de lucruri interesante si condimentate. cu prima ocazie drept la samsara ma opresc, sa pot vizualiza mai bine toata povestea. un we placut si parfumat…dar nu de ploaie 😉

    1. Anca, nici vorba de ploaie! Iata, acum ne-am intors de la o plimbare superba, facuta prin frumosul nostru oras, mai precis in parcul Central, unde ne-am intalnit cu prietenii de la arte. E soare si destul de cald, 15-16 gr C, asa ca ne putem bucura de inceputul de vacanta de primavara. Da, Samsara siguur te va incanta, Santalul e lemnul potrivit cu tine, ca parfum!

    1. La multi ani tuturor celor care poarta nume de flori si celor care scriu si trec pe aici! Multa sanatate si fericire! 🙂

  6. N-o sa fiu ontopic, ci vreau doar sa’ti urez o duminica frumoasa alaturi de’ai tai dragi! Si, da, la multi ani tuturor fetelor pentru ca, nu-i asa? toate suntem niste flori! 🙂

    1. La multi ani floare-Georgiana, multumim , esti cat se poate de ontopic pentru ca azi toate suntem flori! 😛

  7. Din nou o postare parfumata :). Pot spune ca am savurat-o pe indelete. Admir felul in care strangi detaliile si felul in care-ti condimentezi textele folosindu-te de ele.

    La sfarsitul lecturii am ramas cu o intrebare : cine e tipa in rosu din reclama Samsara?

  8. Buna dimineata, Mirela! Am lipsit mult, multe s-au intamplat aici in blogosfera, incerc sa recuperez. Sunt in concediu de cateva zile si de vineri n-am avut net. A fost o furtuna aici la noi, am zis ca asta e cauza, abia ieri am chemat un specialist, cauza era la noi in casa. Am rezolvat-o, sper ca definitiv. Am fost rupta de lume atatea zile.
    Stiu ca e foarte tarziu, dar incep prin a-i ura Aurei un sincer „La multi ani!”si numai ganduri bune. Despre postul tau, ca de fiecare data plin de emotie si pasiune. Incerc acum sa iau post cu post sa citesc, sa comentez, sa recuperez asa cum am spus mai devreme. Mii de imbratisari, sper ca Enya se bucura de vacanta.

  9. Sarutmana doamnelor.

    Exceptionala descriere, asemeni exceptionalului parfum creat de Guerlain. Alaturi de SHALIMAR mi se pare cea mai frumoasa creatie a celebrei case de parfumuri.

    Personal, folosesc Mouchoir de Monsieur si Vetiver, tot de la Guerlain. MdM merge superb, la costumele in 3 piese, atunci cand port ceasul de buzunar 🙂

    1. Bună seara!
      Inspirată alegere un parfum rar şi deosebit ca Mouchoir de Monsieur. Alagând Guerlain ca semnătură parfumată, arată că nu vă e străină fascinanta lume a parfumurilor! Felicitări!

  10. Sarutmana Mirela.

    Iti multumesc pentru apreciere.

    Nu imi este straina aceasta minunata lume, dar raman fidel al acestor 2 parfumuri. Mouchoir de Monsieur, este un parfum minunat din care cu un strop de vanilie in plus s-a nascut e t e r n u l si extraordinarul SHALIMAR de la aceeasi casa de parfumuri, Guerlain.
    SHALIMAR alaturi de Chanel N5 mi se par 2 creatii nepretuite.

    1. Ce frumos ai scris, impresioneaza modul in care te exprimi in legatura cu aceste minunate parfumuri! 🙂

  11. Sarutmana Mirela.

    Multumesc pentru cuvintele frumoase adresate.

    Desi am abea 25 de ani, pot spune ca sunt foarte informat in ceea ce priveste si acest segmen – PARFUMURILE DE LUX. Asta pentru ca, parfumul este parte a personalitatii olfactive. Unul sau doua parfumuri memorabile si cu traditie, cel putin pentru un barbat, ar trebuii sa-i fie alaturi intreaga viata.

    Eu pur si simplu indragesc si le consider de nedespartit, in ce ma priveste, memorabilele Mouchoir de Monsieur – GUERLAIN si Sycomore – CHANEL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus