Sărbătorim 8 ani de Povești Parfumate!

Sărbătorim 8 ani de Povești parfumate în 23 februarie!
E minunat, e literar și e parfumat!
Vă aștept, dragi condeieri parfumați, la o nouă poveste parfumată sâmbătă, 23 februarie. Tema: Un nou început, aleasă de Dana Alistar. 

…………
Reiau una din primele mele povești parfumate, scrisă la începuturile acestui drum literar-parfumat, care s-a dovedit a fi plin de magie și frumusețe.

…………

En Avril, Un Soir
de Mirela Pete

De ce aprilie?! Poate pentru că în aprilie, într-o seară, m-am întâlnit cu primul liliac înflorit. Nu a înflorit dimineața, nici noaptea, ci atunci, seara. Era acea oră magică, acel timp sublim, când nu știi dacă noaptea parfumată de primăvară încă tânără se lasă brusc peste fire, sau se preface că-i deja vară și tărăgănează…tărăgănează…până când soarele dispare total, lăsând umbre viorii, pline de promisiuni. Poate și pentru că, în timp ce un un băiat mă invitase la plimbare, m-am lovit de el. De ciorchinele de liliac, nu de băiat! Poate pentru că înflorise frumos, trecând peste gardul elegant al curții din care evada în stradă. Se simțea o boare cumplit de primăvăratică, de nostalgică și plină de dor, dinspre narcisele albe, aflate cu zecile în aceeași curte cu liliacul. Erau și niște violete. Cele de pădure trecuseră, dar astea, fiind mai puternice, răspândeau un miros a cărui dulceață ciudat de verde te cucerea pe loc. L-am sărutat brusc. S-a cutremurat, răspândind parfum zeiesc. Liliacul, normal, ați crezut că băiatul?! Liliac alb, mov deschis, violet roșcat… Narcisele albe mureau de gelozie…Violete albăstrii, narcise, liliac…  Cred că a fost cel mai frumos băiat care mi-a făcut curte. Nu mai frumos decât Xaba, așa cum era el la 20 de ani, dar zeiesc de frumos. O eșarfă fluturând la gâtul unei fete tinere, pe terasa unei case cu grădină, într-o seară de aprilie care împrăștia parfumul înfloririlor momentului primăvăratic, va rămâne mereu o amintire dragă, vizuală, dar mai ales olfactivă! Sau parfumul eșarfei se va transforma în amintirea prețioasă a clipei de bucurie care evocă parfumul primăverii.
Suav și romantic, m-a cucerit pe loc. Parfumul! Apoi, odată cu certitudinea că am nas bun, am redescoperit mireasma liliacului și a violetelor, în vrăjitele și vrăjitoarele ape parfumate, semnate Annick Goutal sau inegalabila casă Caron. Parfumul primăverii…ce poate fi mai minunat?! Pasiunea pentru natură, talentul si metodele tradiționale ale artei parfumeriei, provoacă emoții unice, care pot marca momente din  viață. În Paris, pe străzile mai ferite de trafic, zărești primăvara câte o tufă de liliac alb, înflorit, care îți zămbește cu ciorchinii dulci și dătători de prospețime. Așa a fost creat En Passant al frumoasei parfumiere Olivia Giacobetti care, în anul 2000 a adus pe piață, la Frederic Malle, un parfum aparent simplu, dar care s-a dovedit a fi complex și captivant. Primăvara din acest flacon, cu care ne-a obișnuit Frederic Malle, are miresme de liliac alb, grâu și note marine. Un alt mare artist parfumier , Ernest Daltroff, a folosit liliacul în şapte parfumuri ale casei Caron: Les Pois de Senteur Chez Moi, En Avion, Farnesiana, Or et Noir, Fleurs de Rocaille, Royal Bain de Champagne şi Voeux de Noel. Liliacul! Aici sau în Paris, primăvara ne dă peste cap, ne amețește, răspândindu-și parfumul unic. Mari artiști sunt parfumierii! Le adună cu artă într-un prețios flacon, pentru a ne aminti de primăvară. Sărutul unui liliac alb, al unei narcise, violete sau al unui băiat incredibil de frumos și îndrăgostit, aceasta e definiția primăverii. Un frumos ciprat floral și clasic este En Avril Un Soir de la Yves Rocher. Santal, liliac, lichen, aldehide, lumină, șoapte, asemănător cu Chanel No 19.

 

Articole create 910

2 comentarii la „Sărbătorim 8 ani de Povești Parfumate!

 1. La mulţi poveştilor cu parfum şi celor care le scriu sau doar le citesc!
  Ador parfumul liliacului, serile calde şi liniştite de primăvară, poveştile, iar tu le-ai adunat pe toate aici.
  La mulţi ani, ţie, condeier ce ne aduci de idei şi miresme inedite!

  1. Mulțumesc, dragă Dana!
   Și eu ador parfumul liliacului din serile calde de aprilile!
   La mulţi ani, Dana, condeier minunat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus