2 noiembrie, 2012

Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, găzduită de Elly Weiss și ajunsă la a 33-a ediție. Pentru un weekend cu sănătate și voie bună, participați la Happy Weekend! 🙂

Dovleacul, aliment delicios si foarte sănătos, este o uzină de zaharuri complexe, proteine si vitamine. Furnizeaza cantitîți enorme de vitamina A si C. Dovleacul figurează pe lista „superalimentelor” a mai multor nutriționiști, de aceea, în aceasta perioada a anului este bine sa profiți din plin de beneficiile acestei legume. Dovleacul conţine şi o cantitate însemnată de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g). Aceste atuuri contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă,  cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.
Dovlecii dulci, cu mai multă pulpă şi mai uşor de preparat, pot fi consumaţi copţi sau sub formă de plăcintă; cruzi şi raşi în salate cu conopidă, roşii, castraveţi, condimente; înăbuşiţi în supe sau ca garnitură. Dovlecii se pot păstra câteva săptămâni, dacă sunt ţinuţi la rece. Sunt și decorativi, mai ales când îi sculptăm și punem o lumânare în interior.  Booo!

Rețete cu dovleac

Ştrudel cu dovleac

Ingrediente pentru foi:  2 ouă, 300 g făină, 100 g unt, 7 linguri cu apă rece, sare
Ingrediente pentru umplutură: 800 g miez de dovleac, 150 g zahăr, 100 g nuci tocate, 50 g unt, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, plic cu zahăr vanilat.
Preparare: Din untul moale, făină şi puţină sare, amestecate, se frământă un aluat fărâmicios, la care se adaugă ouăle şi apa. Se frământă bine, apoi se pune la rece în folie de plastic, timp de 30 de minute. Separat, dovleacul se rade pe răzătoarea mare, apoi se căleşte în unt împreună cu zahărul, nucile şi scortişoara. Se lasă la foc mic, circa 10-15 minute, amestecând continuu. Se lasă să se răcească. Aluatul se scoate şi se întinde foi nu foarte subţiri. Se pune deasupra umplutura, apoi se rulează. Rulourile se pun în tavă unsă cu unt, apoi se coc la cuptor, foc mediu, circa 30 de minute. După ce s-au copt, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr vanilat.(sursa)

Încă o rețetă aici, de unde am luat și fotografia, cu mulțumiri. Voi face și au această rețetă, acum știți că mă pricep! 😉

 

Dovleac la cuptor

Curiozități cu dovleci

Fermierii britanici au crescut cel mai mare dovleac din lume, un exemplar de 1,5 tone, mai mare chiar decat un automobil Fiat  500.

Acesta poate fi cel mai mare dovleac din toate timpurile. Dovleacul are un diametru de aproximativ 5 metri si cantareste 1.652 de kilograme, depasind astfel cotele gabaritice ale micului automobilul italian Fiat 500. Specimenul urias a intrat deja in topul mondial al dovlecilor uriasi, alaturi de alti sase pretendenti, avand sanse reale de castigarea titlului de Cel mai mare dovleac din lume. Familia Kirkpatrick, din Lymington, Hampshire, intra in competitie cu specimenele cultivate de britanicii Ian si Stuart Paton, specialisti in astfel de culturi gigant, care au mai stabilit un record, in 2008, cu un exemplar de 1.457 de kilograme. Pozele o infatiseaza pe mezina familiei Freya Kirkpatrick, care desi are doar cativa ani a reusit sa escaladeze dovleacul gigantic.

Și pentru că dovlecii sunt folosiți mai ales de Halloween, hai să ne amuzăm cu câteva glume cu acest subiect.

 Costum de Halloween

O mama a cumparat fiului ei un costum de Halloween, ca sa-si sperie prietenii.
– Mama, ar trebui sa scot eticheta cu pretul, nu?
– Nu, lasa-l, il speriem si pe taica-tau.

……………………………

Un drum prin cimitir, de Halloeween

Doi băieți care se întorceau noaptea de la o petrecere de Halloween, au decis sa meargă prin cimitir pentru a-și scurta drumul spre casă. Chiar atunci cand au ajuns in mijlocul cimitirului, au tresarit, speriati, la auzul unor sunete ce razbateau prin ceata deasa. Cu inima la gura, tremurand ca vergile, au mers catre locul de venea zgomotul, si au dat peste un batran care, cu o dalta si un ciocan, cioplea in piatra crucii unui mormant. „Ah, domnule, ce ne-ai speriat”, a zis unul din baieti respirând ușurat.  Ce te-a apucat sa lucrezi la ora asta din noapte?” „Familia  mi-a scris greșit numele și am ieșit să  îl corectez!”

…………………………………….

De-ale fetelor
-În ce să mă deghizez pentru petrecerea de Halloween?
– E simplu: să nu uiti să-ți dai jos machiajul inainte sa vii la party!

……………………………….

Costumat în Zorro

La petrecerea de Halloween un tip e costumat în Zorro.  Vede o tipă mișto și ca să o impresioneze, face un „z” mare pe perete.
-Uau, Zupermen, exclamă entuziasmată fata!

…………………….

Și un banc cu Ion și Măria, că tocmai l-am citit pe net și e foarte fain:

-Mărie, am o veste pentru tine! zice Ion  intrând în casă.

-Și eu, Ioane…

-Tu prima!

-Bag divorț. Vii târziu și ești șomer.

-Acum eu. Am câștigat 500.000 Euro!

-Ioane, păi eu am glumit!

-Mărie, păi și io am glumit!

…………..

HAPPY WEEKEND!

Invitați:

Vania RomeoCARMEN,, Zina GEM DE GUTUI – Rețete culinare pe înțeles, Vienela Erai cam încercănat…, Diana Tweety, Casper, Chilly Willy, Elly Pământul suferea, plângea….,Minnie Happy birth…… trebuie sa ma bucur ca a mai trecut un an?!, Ochii Verzi I want to break free, Silving Noiembrie, Gabi Emma Sandys(1843–1877), pictorita engleza, Vania Pasiuni mistuitoare – 2, Lili METODA: INTERVIUL ÎN DIRECT – La Fée Blanche, Sara Parfum de nor călător…Pandhoraa, Vero Din programul târgului de carte de la Focşani, Daurel Mfc. Cireşe amare. Și cine mai dorește!

Categories: Happy Weekend

38 Responses so far.

  1. avatar Silving spune:

    Mirela,unde le gasesti? :))) Ala cu piatra funerara chiar e tare 😀
    La placinta,m-ai pierdut,aveam o colega in studentie,primea de acasa placinta cu dovleac,nu intelegeam cum putea s-o manance :)))
    Ti-am scris pe FB un mesaj,l-ai primit? Nu de alta,dar tot aud ca unii nu-si pot citi mesajele ,mi s-a intamplat si mie acum niste zile.
    Weekend vesel!

    • avatar Mirela spune:

      Văd că lumea fuge de plăcinta cu dovleac ca de…zombi! Eu n-am făcut niciodată, recunosc, aici e luată de pe net…Încă o părere contra și nici nu voi încerca să fac! Odată am mâncat și tot ce-mi amintesc era că…e mai bun dovleacul copt!
      Intru acum pe FB și îți răspund cu drag!
      Să ai o zi minunată! 🙂
      Revin: am găsit mesajul. Nu este nicio poblemă cu facebookul, toate mesajele sunt acolo, să știi! Probleme au doar cei care nu vor să intre pe facebook, sau care nu și-au făcut setările. Vin să-ți răspund, e foarte interesant! Te pup! 🙂

  2. avatar Zina spune:

    😆 Zuper-bancuri, mulțumesc !
    Cât despre dovleac, regret, dar de data asta nu m-ai nimerit. Pe cât de puțin îmi place mie, însă, pe atât de mult îi place soțului meu. Mama îi făcea o plăcintă cu dovleac despre care el zicea că era excelentă. Eu nu m-am învrednicit să iau rețeta… 🙁

    • avatar Mirela spune:

      Plăcintă n-am făcut nici eu, dar dovleac copt fac în fiecare toamnă, de mai multe ori!
      Trebuie să avem și o ”kriptonită”, dar și un ”așa ceva nu mănânc” niciodată”!Eu nu mă ating de crevete, dar le fac celor doi dragi ai mei! 😉

  3. […] Adrian Voicu, Mirela Pete. 45.731283 21.235517 Share this:StumbleUponDiggRedditLike this:LikeBe the first to like […]

  4. avatar elly weiss spune:

    :)))
    Bancurile sunt mortale! Am ras cum n-am mai ras de-o saptamana :))
    Placinta arata grozav, dovleacul urias e ceva ca din poveste…:)
    Ar fi cimtirele pline noaptea de cei morti la cate greseli sunt pe cruci :))
    Happy Weekend, Mirela! Foarte frumoasa postare! Felicitari!

    • avatar Mirela spune:

      Mă bucur că ai găsit ceva să te binedispună, sigur aveai mai multă nevoie acum.
      De fapt, toți avem. Dar mă bucur că ești mai bine cu sănătatea. Deci avem și o amatoare de plăcintă, că nimeni nu m-a încurajat cu ea!
      Mulțumesc frumos Elly!
      Happy Weekend! Cu drag! 🙂

  5. :))… bune glumele! :))
    Azi nu stiam ce sa fac „dulce”. Multumesc pentru idee !
    Nu o sa cumpar cel mai mare dovleac din lume ! :))
    Happy weekend, Mirela !

    • avatar Mirela spune:

      Se pare că e bună, e o plăcintă pe care eu încă nu am făcut-o! Dar o voi face.
      Mă bucur că ți-au plăcut glumele.
      Happy Weekend! 🙂

  6. avatar Zina spune:

    Scuze, am uitat să las anunțul !
    Pe blogul meu cu povestiri pe scurt, ai o nominalizare la One Lovely Blog Award !

  7. avatar Minnie spune:

    Glumele sunt excelente Mirela!
    Dar am fugit! E vorba de bunatati dulci si eu nu am voie absolut de loc zahar! :((
    Happy Weekend draga mea!

    • avatar Mirela spune:

      Dovleacul are foarte puține calorii. Oare ai voie cu înlocuitori de zahăr?! Mă bucur că ți-au plăcut bancurile. Happy Weekend! 🙂

  8. […] Cristi Milla 7. Dan Văideanu 8. EuMieAl meu 9. Kadia (linkul este la începutul articolului) 10. Mirela Pete 11. Neuroanchiloza 12. Radu Herjeu 13. Rokssana 14. Vania 15. […]

  9. avatar zdwub spune:

    Zupermen :))) iar primul nu stiu daca e banc sau doar cruntul adevar:))
    Happy weekend in continuare:)

  10. avatar Cartim spune:

    Ovleacul..am avut placerea sa mi se faca placinta de dovleac de Halloween :)) si la cerere mi spa dat si dovleac copt cu scortosoara L(( Anul asta au scapat de mine cu bunatatile cu care m-au mituit ….:)))

    • avatar Mirela spune:

      Așadar se practică mituirea cu…dovleac! Asta înseamnă că din cel de 1,5 tone se pot mitui o grămadă de…politicieni! 😉

  11. avatar -X- spune:

    Oare dovleacul acela de 1.5 tone o fi avand gust?

    weekend placut 🙂

  12. avatar vienela spune:

    Acum imi pare rau ca i-am lasat Bogdanei dovleacul, dupa ce l-am pozat. Imi voi cumpara altul, sa incerc si eu reteta de strudel. Nu am mancat niciodata placinta sau strudel cu dovleac. Nu imi pot imagina gustul pe care il are.

  13. avatar carmen pricop spune:

    Dacă are scorţişoară sigur e bună plăcinta! Simpatice şi bancurile. Un WE frumos! 🙂

  14. avatar CARMEN spune:

    faine si retetele si glumele :))
    Eu am probat reteta de placinta a Roksanei – anul trecut a publicat-o. In rest, adoram supa crema de dovleac. Am sa traduc maestrului bucatar, reteta ta de strudel, Mirela draga.
    Un weekend minunat îti doresc, cu drag!

    • avatar Mirela spune:

      Carmen, nu este chiar a mea, dar intenționez să o fac imediat ce am timp la dispoziție. Știu că Roxana e expertă, o voi întreba încă odată rețeta!
      Happy Weekend și sănătate soțului tău! Să vă relxați! Numai bine! 🙂

  15. […] de marele Toma, împreună cu Anastasia, să savuraţi o felie de dovleac copt, pregătit de Mirela, să visaţi la creste înzăpezite împreună cu Gând pe foaie, să vă amuzaţi de uitucul lord […]

  16. avatar OchiiVerzi spune:

    Eu am mai zis, nu stiu de ce dar nu ma impac cu gustul de dovleac … dar numai la gandul de strudel mi se face pofta :))) … multumim pentru reteta. Ma bate un gand sa o incerc 😀
    Happy weekend!

  17. avatar Cristi spune:

    Strudelul de dovleac pare foarte interesant! 🙂

  18. avatar SoriN spune:

    Te salut, Mirela!
    Haioase bancuri si retetele sunt faine, mulțumesc !
    Happy weekend!

  19. avatar g1b2i3 spune:

    Imi place dovleacul copt, placinta cu dovleac, imi place mult si dovlecelul pane! 🙂
    si bancurile imi plac!

  20. […] Mirela Pete.Dovleacul, la mare cinste! […]

Leave a Reply