Essai de figure en plein air. Monet

ȘEVALÉT, șevalete, s. n. Suport de lemn pe care pictorul fixează cartonul sau pânza când pictează. ◊ Pictură de șevalet = pictură pe panou mobil cu suport din pânză, lemn sau carton. [Pl. și: șevaleturi] – Din fr. chevalet.

PLEIN-AIR subst. Pictură practicată în aer liber, în scopul sugerării atmosferei și luminii specifice peisajului natural. [Pr.: plen-ér] – Cuv. fr.

La cererea unei prietene de blog,  public câteva poze cu şevalete şi explicaţii preluate din Dex online, că n-am de gând să descriu ceva atât de evident! Pare ciudat, dar încă mai este lume surprinsă  când aude că unii pictează en pein-air la şevalet (auzi, plein air, nu plain air!).  Cu pensulele se pictează, pe şevalet se pune pânza întinsă pe şasiu sau cartonul de pictură. Vedeţi cât e de simplu?! Hai să aduc aici şi o pictură celebră en plein air!

ȘEVALÉT, șevalete, s. n. Suport de lemn pe care pictorul fixează cartonul sau pânza când pictează

 

ȘEVALÉT, șevalete, s. n. Suport de lemn pe care pictorul fixează cartonul sau pânza când pictează
Essai de figure en plein air. Monet
Essai de figure en plein air. Monet

 

Articole create 906

52 de comentarii la „Essai de figure en plein air. Monet

  1. Lasă-l pe papă că-i trecut, a băbăcit. Ăăăă, păi fără pânză nu poate fi folosit ca masă de picnic! 😀 Deci aşa arată şevaletul… am rămas profund dezamăgită! 😛

    1. Hahahaha! Incepe bine ziua si sa dea Dumneazu sa contiune la fel!Si chiar mai bine.
      Pun pictoritele si panza, tacamuri,farfurii si pestii prinsi de Pestisorul sef! Domnul doctor va fi invitat de onoare, chiar si pescarul No. 2.
      Unora valea le-a spus… valea, sevaletul are locuri limitate pentru paharele de palinca si nici nu mai pot calca pe-aici. Asa ca vineeee, Clujul vineeee in tabara si mai face si blogging acolo! 😉

  2. Buna dimineata!
    „Pare ciudat, dar încă mai este lume surprinsă când aude că unii pictează en pein-air la şevalet ”
    Mare-i gradina, aia ar trebui trimis in agricultura, e nevoia mare.Ce zici?
    Sarut mana si zi frumoasa sa aveti! 🙂

    1. Bună dimineaţa! Ce să zic Alin, acolo s-au şi dus, au suprafeţe agricole mari unde s-au refugiat. 🙂

  3. Dupa modul strategic in care ai arajat imaginile, doua sevalete si apoi o pictura de Monet si cel mai netalentat la acest capitol, cred ca si-ar dori sa picteze.
    N-ai pus orice, ci un Monet! 😀

    1. Gabriela Elena, e de datoria oricărui plastician sau a oricărui om care se documentează, să ştie ce e acela un şevalet şi ce e aceea pictură en plein air! Tu, care eşti p persoană nu numai inteligentă şi cu o cultură deosebită, ştii prea bine.
      Mă bucur mult că apreciezi pictura lui Monet, nici nu mă aşteptam la altceva. E en plein air! Ai un mail. 😉

    1. Atunci de ce ai exemplificat printr-un Monet și nu printr-un Pete. Ești emotivă?

    2. Hai măi comentează aici despre postare, nu pe alte bloguri! Multumesc. Ce va place sa barfiti cu ratataul ala refugiat in Canada, care-si scrie singur comentarii sub diverse nume, pe blogul ala saracios in continut.. Bleah!

    1. Gina, eu îţi mulţumesc şi abia aştept să ne citim! O zi excepţională să avem! ÎMPREUNĂ! 🙂

  4. sunt un anti-talent major in domeniul asta … poate-poate s-ar putea zice, cu indulgenta, ca sunt un consumator. Insa cu siguranta „vad” senzatia deosebita pe care o are (cred) cineva care sta intr-un cadru, cum altfel decit idilic, si picteaza in aer liber …

    1. Impresionistii au stiut ei multe atunci cand au scos sevaletele din semi-obscuritatea atelierului in aer liber, en plein air! NU PLAIN-AIR cum spun unii papă-lapte, papi*. 😉 Asa ca, ai intjuit bine senzatia, actul artistic numit pictura. 🙂

  5. Gregorie Casă, n-am timp de chat. Am treburi mult mai importante si desigur ca si tu ai. 😉
    Multumesc pentru reclama facuta pe blogul Melaniei. 🙂

  6. Fain exemplu!
    Oricum, sunt convinsă că aceia care au glumit pe tema asta n-au făcut-o cu răutate. Cel puțin unii. Iar ceilalți nu ar trebui să conteze pentru tine. 🙂

    1. Ești convinsă? Ceilalti (vreo doi din care unul parcă papă lapte) nu conteaza pentru nimeni, Melania! Pentru tine contează?! 😀
      Daca ar conta, ar exista si ei, așa, sunt doar morți si ingropați. 😀
      Nici n-au contat vreodată, în schimb pentru tine contează și mi-ar plăcea să fii măcar odată sinceră. 😀
      P.S. Pe la fata din vis tare sinceră ai mai fost. 😀

    2. Daca toate postarile Melaniei Bancea sunt ca cea despre orasul Hunedoara in care a copilarit, ma scuzati, dar nu merita respect ca blogger! Pesemne este singura modalitate prin care incearca sa se bage in seama si profita de cei necunoscatori de situatie. Pacat ca nu verificati „invitatii” si afirmatiile lor, mai ales cand se refera la persoane clar nominalizate. Era pe blogul Clipe de Cluj, dar vad ca ati sters postarile ei.

  7. Mai Mirela, eu la desen sau pictat ma pricep ca baba la saxofon, dar asa, in ignoranta mea, apreciez frumosul si sufletul, mana, trairea din spatele lui…
    Habar nu aveam cum arata un sevalet, asa ca multumesc! 🙂

    1. Mai Teo, mi-era dor de tine! 🙂
      Ei, eu ştiu ce cultură şi sensiblitate ai tu, n-are rost să dicutăm, eşti aparte şi gata. 🙂
      Sunt alţii care trebuie să afle despre una-alta, că-i păcat de să nu ştie şi ei. 🙂
      Voi face o postare cu şevaletul meu şi o lucrare en plein air şi te invit să le admiri.
      O zi excelentă! 🙂

  8. Nu stiu daca l-ai ales special pentru ca apartine acestui anotimp, dar mie mi-a inveselit ziua. frumoasa pictura!
    Lasa-i pe aia, nu-ti ajung la glezna!! 🙂
    O zi frumoasa sa ai, sa aveti, Mirela!

    1. Cati, tu erai ieri acolo… (panarama ce-a făcut-o unu…roz.) 😆
      Ei bine, am ales o lucrare tipică plein-air-ului! Monet e specialist, e primul mare impresionist.
      Mulţumesc mult Cati, o zi minunată şi vouă! Aştept să vii la Cluj! 😉

  9. Dupa ce @psipsina, amica lui papa-lapte aka gigli (he he), te-a barfit peste tot, ii plange-n poala ratatului astuia.
    Indeparteaza-te de astia, nu-s de tine, sunt ca oamenii strazii.

    1. Pe Clipe voi activa mai mult, o să vezi, refacem colaborările, toată echipa va hotări ce apare, vine o personalitate pe săptămana, va fi foarte interesant! Plus ca voi posta despre studentii mei de la Arte! 🙂

  10. Cred ca faci prea mult tapaj pentru niste glumite nevinovate, nu toata lumea se pricepe la pictura.
    Sper sa vii la Ibanesti si sa apreciezi gustul unui pastrav prins de pescarul nr. 2, saru’mana !

    1. Glumite nevinovate??? Hai domnu Traian! De două luni citesc ce se bârfeşte pe seama prietenilor mei mai cu seamă pe nevinovatul blog la madamei doctor, în ciuda faptului ca de prietenii mei s-a legat nenorocitul ala ratat cu nenorocita aia.
      Nu face nimeni „tapaj”, alţii şi alta bârfesc si inventează pe seama unor persoane care-şi văd de treaba nişte poveşti mult prea urâte ca să le mai tolerăm noi, prietenii ei.
      Nu e vorba de dumneata, cred că eşti folosit.
      Știi zicala: Calul moare drum greu şi prostu de grija altuia.
      O să mai repet până se învaţă. Pentru că de aceea există prieteni pe lume. Am zis! 😀

  11. @A. Matei, ai dreptate. Ignoră, lumea, ignoră, dar nu la infinit. Un rahat în mijlocul casei nu poate fi ocolit, îl arunci afară, cu tot cu muştele care s-au aşezat pe el. Cred că abia acum va începe curăţenia!
    Weekend frumos şi cu noroc celei mai frumoase familii din Blogosferă! Vă pup!

    1. Deocamdată am totul la dosar, e full, plein! Hahaha! Cu date, nume şi print screen-uri, de pe toate blogurile, nu doar ce mi-ai trimis. :))
      @papa lapte scrie bucati de text inventate si mi le atribuie.
      Ia sa-l vad si eu cu un print screen, pe el si pe intriganta aia @p (cu care au inceput sa se lamureasca toti) sunt un infern de prefacatorie, barfesc la greu, inventeaza, mint si imi atribuie ce n-am facut. Sunt prea preocupati de persoana mea! 😉 🙂

    2. Monica, ştiu că am dreptate, am urmarit tot din seara aia. Oare mamele alora doi sunt bine, sanatoase? O sa intreb.
      Vezi ca din lipsa de ocupatie a inceput sa bata campii, ca vezi, tu cica aduni probe. Iti contorizeaza timpul. :))))))))))

  12. Nene Matei, exact la zicala aia ma gindeam si eu, sa fi sanatos si s’auzim de bine !
    Mirela, daca vii, te rog nu uita palaria, stii ca am facut o pasiune pentru ea !

    1. Traian, pălăria aia era pentru frustările unora. Acum e la Marele Kosch. 😀
      Matei nu se referea la tine, are rost sa spun la cine se referea? 😉

  13. Nene Traian, ma refeream la faptul ca se stie cine a injurat, barfit si i-a pus Mirelei sistematic în cârcă poveşti inventate, când de fapt îşi scria singur comentarii? Sau le-a primit din UK, dar nu a scris pe blog, i-a spus doar Georgianei, cică unei amice de-a Mirelei noastre. De fapt e un ăla şi o aia, la fel de vinovaţi. Ar fi bine să nu mai daţi curs provocărilor acestor inşi.

    1. . Intai mergeti la bv, apoi asteptati aterizarea moshulakului pork (parca asa ii spuneti), habar n-are ce cadou ii veti oferi! 😉

  14. Mirela, iti multumim.Chiar e nevoie de cateva lectii de arta, mai ales pentru noi, necunoscatorii.habar n-aveam cum arata un sevalat fara panza pe el, nici nu stiu daca am vazut cu adevarat un sevalat sau doar in filme.
    despre plain-air am citit in documentarile mele despre arta. 🙂
    O duminica minunata!

  15. Doamna Homosh Teodoraa din Hunedoara, chiar dacă am șters postările numitei blogherițe, am reținut comentariile dumneavoastră, deoarece mai primisem comentarii asemănătoare în care anumite persoane din Hunedoara o acuzau, dar eu nu mă amestec deloc aici, rezolvați dumneavoatră cu ea.
    Am șters pentru că blogul Clipe de Cluj nu mai publică decât articole despre Cluj, fusese o idee absolut deplasată să scriem despre alte orașe și nu aparținea membrilor echipei noastre.
    Oricum, de când suntem departe de acea persoană, ne este mult mai bine.
    Să spunem că n-o mai cunosc, iar dacă mă întreabă cineva, așa voi răspunde, chiar dacă ea încă se străduiește să mă atace pe bloguri ale unor fete (bătrâne) din visuri (coșmaruri). Frustrările lor sunt acolo, nerealizările lor, eșecurile lor, într-o postare care nu le face cinste, dimpotrivă, le acuză. Asta în timp ce eu sunt mulțumită de ceea ce realizez, fiind un om al Cetății, respectat, care scrie și ilustrează cărți, ale cărui afișe de spectacol sunt peste tot, un om pe care Clujul îl cunoaște și respectă. FAPTE, NU VORBE! 🙂
    Iar dumneavoastră v-am răspuns doar din respect, subiectul redevenind tabu, aceștia fiind inși care nu mai există pentru noi. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus