Isabel Allende în Ţara mea inventată

Isabel Allende Llona (n. 2 august1942LimaPeru) este o scriitoare chilianoamericană. Allende, ce a scris în stilul realismului magic, este considerată a fi una dintre primele scriitoare de succes din America Latină. După răsturnarea președintelui chilian Salvador Allende de la putere, de către dictatorul Pinochet, Isabel Allende se refugiază în Venezuela, unde lucreaza timp de cincisprezece ani ca ziaristă înainte de a-și publica primul roman, Casa Spiritelor, în 1982. Romanele De amor y de sombra (1984) – Despre dragoste și umbră sau Eva Luna (1987) – Eva Luna, i-au adus recunoașterea inernațională și importante premii literare. E considerată o demnă urmașă a stilului marelui scriitor Gabriel Garcia Marquez, pe care Isabel îl divinizează.

……………………….

Atunci mi-am dat seama că sunt frumoasă, din simplul motiv că îmi doream să fiu frumoasă.

citat din Isabel Allende

Unicul lucru care ne aparţine e iubirea pe care o dăruim.

citat din Isabel Allende

Am fost o străină toată viaţa, condiţie pe care o accept pentru că n-am încotro. Am fost adesea obligată să plec, rupând legături şi lăsând totul în urmă, pentru a o lua de la început în altă parte; am rătăcit pe mai multe cărări decât pot să îmi aduc aminte. De atâtea despărţiri mi s-au uscat rădăcinile şi a trebuit să produc altele, care, lipsindu-mi un loc geografic în care să le înfig, au crescut în amintire; dar, atenţie, memoria e un labirint unde stau la pândă minotaurii.

Isabel Allende în Ţara mea inventată

Oamenii n-au nevoie de milă, ci de dreptate.

Isabel Allende în Casa spiritelor (14 august 1982)

Cine caută adevărul, îşi asumă riscul de a-l găsi.

citat din Isabel Allende

Amintirea este întotdeauna un loc de întâlnire.

definiţie de Isabel Allende

Putem alerga mereu şi mereu, la un moment dat tot va trebui să ne oprim şi să ne confruntăm cu noi înşine. Oricât am alerga, tot în pielea noastră rămânem.

citat din Isabel Allende

Dacă destinul vostru este de a fi împreună, acest lucru se va întâmpla orice ar fi; dacă nu e, nimic din ceea ce ai putea face nu va putea să-ţi schimbe cursul vieţii.

citat din Isabel Allende

Primul lucru pe care îl oferi musafirului este un ceiuţ, o apiţă sau un vinişor. Căci în Chile vorbim în diminutive, conform dorinţei noastre de a trece neobservaţi şi ororii de a ne da mari, chiar dacă numai în vorbe.

Isabel Allende în Ţara mea inventată

Aşa erau cărţile mele preferate, aşa sunt şi acum: personaje pătimaşe, cauze nobile, fapte îndrăzneţe, curaj, idealism, aventură şi, dacă se poate, locuri depărtate, cu climă sinistră, precum Siberia sau vreun deşert din Africa, adică în locuri în care n-am de gând să ajung vreodată. Insulele tropicale, atât de plăcute în vacanţă, sunt un dezastru în literatură.

Isabel Allende în Ţara mea inventată

Copilul care creşte având cărţi în preajmă va privi lectura ca pe o relaxare. Cel mai important: lăsaţi copiii să citească poveştile care le plac. Amintiţi-vă de nebunia Harry Potter, când copii din toată lumea citeau cărţi de câte 600 de pagini! Dacă povestea este interesantă, copiii o vor devora!

citat din Isabel Allende

Prima mea amintire din Chile este o casă pe care n-am cunoscut-o. Este protagonista primului meu roman, „Casa spiritelor”, unde apare conacul familiei Trueba. Familia asta fictivă seamănă alarmant de mult cu cea a maică-mii; eu n-aş fi putut inventa personaje ca acelea. În plus, nici nu era necesar, cu o familie ca a mea, n-ai nevoie de fantezie.

Isabel Allende în Ţara mea inventată

„Toţi avem în noi o neştiută rezervă de energie care izbucneşte când viaţa ne pune la încercare.” — Isabel Allende

Jocul cu Citate favorite este găzduit, în fiecare luni, de Zinnaida.

Articole create 910

8 comentarii la „Isabel Allende în Ţara mea inventată

 1. Si eu cred ca adevarata prietenie rezista timpului, distantei si tacerii. 🙂 Si mai cred ca toti avem in noi o nestiuta rezerva de energie care izbucneste cand avem nevoie de ea. 🙂
  Poate ca Isabel Allende nu e ceea ce se numeste o deschizatoare de drumuri, dar imi place cum si ce gandeste. Multumesc ca ai adus-o (si) in atentia mea.
  Zile senine iti doresc Mirela draga! <3 Succese! 🙂

  1. E un om puternic, o femeie care a știut să reziste, care a început să scrie la 40 de ani și a devenit una din cele mai citite scriitoare din lume. Poate pentru că realismul magic învățat de la Marquez și exprimat mai lejer și mai puțin șocant, te face să poți citi și reciti cu ușurință tot ce-a scris această talentată scriitoare.
   Citatele alese de tine au o profunzime aparte fiind și extrem de adevărate.
   Zile frumoase și însorite pentru tine, Diana dragă!:)

 2. Inca nu am citit nimic de Isabel Allende, asa ca este in plan! Imi place stilul direct si nesofisticat. Iar ideile remarcate de tine sunt cu adevarat deosebite.
  As puncta nevoia de dreptate si nu de mila, impartasirea iubirii, confruntarea cu noi insine de care este bine sa nu fugim…
  Multumesc mult pentru aceasta recomandare deosebita, draga Mirela! O saptamana minunata sa ai! <3

  1. Fiecare frază scrisă de Isabel Allende este o bucurie pentru cititor. Am aflat atâtea lucruri despre viața în America Latină, nu neapărat politică, ea se ferește acolo unde poate,
   ci despre sărăcie, bogăție, un anume dispreț pentru bogăție al celor cu spirit ales, despre iubirea castă și nu numai, despre ”unde mai găsesc eu fructele acelea dulci, colorate și parfumate ca cele care creșteau în grădina noastră, în țara mea?”, ”unde mai simt eu mirosul florilor din țara mea?”, ea fiind o exilată perpetuă, suferind de ”dorul de Chile”.
   O săptămână plină de bucurii! 🙂

 3. De remarcat la scriitorii sud-americani această dragoste adâncă pentru casă, pentru ținutul natal, pentru patrie. Iar personajele lor sunt așa cum îi plac lui Isabel Allende: pătimașe, îndrăznețe, idealiste.
  Nu pot să nu reiau citatul preferat: ”Copilul care crește având cărți în preajmă va privi lectura ca pe o relaxare.”

  Săptămână excelentă, dragă Mirela!

  1. Chiar așa, o legătură extraordinară, chiar în exil fiind o mare parte dintre ei…!
   Da, este un citat care ți se întipărește în minte!
   O săptămână de vis, dragă Zina! 🙂

 4. Ce ma bucura acest articol. M-am „lovit” de multe ori de acest nume si mereu ziceam ca ma voi documenta si tot amanam.
  Mi-au placut mmult citatele. Mai ales acela cu „Oamenii nu au nevoie de mila, ci de dreptate”. Rezonez 100% cu el :). Si cel cu dragostea <3.
  Imbratisari cu drag :*
  O saptamana minunata sa avem!!

  1. Rux, mă bucur, sigur o să-ți placă și cărțile, dacă te vei întâlni cu ele!
   Așa să ne fie săptămâna, minunată! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus