Dame Jean Iris Murdoch a fost o scriitoare irlandeză, cunoscută ca autoare sub numele de Iris Murdoch. În 1978 a câștigat Premiul Booker. Născută: 15 iulie 1919, Phibsborough, Dublin, Irlanda. A fost și un mare filozof. Cărți: Discipolul, Castelul de nisip, Visul lui Bruno, Marea, marea, Clopotul, Prințul negru, Vlăstarul cuvintelor, Roșul și verdele, și multe altele.
Între John Bailey si Iris Murdoch a existat o dragoste adevărată de aproape 40 de ani, în care adevărata esentă a căsătoriei – a-ti petrece întreaga viată alături de tot ceea ce tine de celălalt de lângă tine – iese la suprafată. Această legătură a fost în acelasi timp si una dintre marile povesti de dragoste ale secolului. Scriitoarea Iris Murdoch a fost adesea descrisă drept „cea mai strălucită femeie a Angliei”, o personalitate extraordinară si o adevărată emblemă a generatiei sale.
Citate:
A fi bun este o chestiune de temperament, în cele din urmă.
citat din Iris Murdoch
Putem să învăţăm să iubim, doar iubind.
Iris Murdoch în Clopotul (1958)
Dorul absolut al unui trup faţă de un anume trup şi indiferenţa sa faţă de înlocuitori reprezintă mistere nedezlegate ale vieţii.
Iris Murdoch în Prinţul negru (1973)
Dacă timpul în întregime e etern prezent, atunci timpul în întregime nu mai poate fi răscumpărat.
Iris Murdoch în Vlăstarul cuvintelor
Trăim într-o lume imaginară, o lume a iluziei. Cea mai mare încercare a vieţii este aceea de a găsi realitatea.
citat clasic din Iris Murdoch
Bicicleta este cel mai civilizat vehicul cunoscut de om. Alte forme de transport se dezvoltă până devin de coşmar. Doar bicicleta rămâne curată la inimă.
definiţie clasică de Iris Murdoch în Roşul şi verdele
Gelozia este cel cel mai înfricoşător păcat involuntar.
Între a spune şi a face sunt multe perechi de pantofi tocite.
citate din Iris Murdoch
Intr-o casnicie, cel care se invinovateste devine victima toanelor celuilalt.
Marea, marea de Iris Murdoch
Dacă puterea absolută te corupe în mod absolut, atunci eu ar trebui să fiu cel mai corupt dintre oameni. Un regizor de teatru e un dictator. (Și dacă nu e, înseamnă că nu-și îndeplinește menirea.) Mi-am cultivat faima de om necruțător, și s-a dovedit extrem de utilă. Când eram eu la mijloc, actorii știau că trebuie să se aștepte la deprimări nervoase și lacrimi. Multora le plăcea: actorii sunt masochiști și narcisiști în același timp.
Marea, marea de Iris Murdoch
De atunci, în interiorul lui s-a trezit monstrul geloziei, irațional și irezistibil, care se naște odată cu iubirea, dar nu moare întotdeauna odată cu ea. Existența lui a fost un spectacol continuu al geloziei – poate cea mai involuntară dintre toate emoțiile puternice. Îți răpește luciditatea, se înfige mai adânc decât gândirea. E întotdeauna prezentă, ca un spin în ochi, și decolorează cromatica universului.
Marea, marea de Iris Murdoch
………………………..
Jocul cu Citate favorite este găzduit, în fiecare luni, de Zinnaida.
Draga Mirela,
Mereu mi sa parut un pic ciudata Iris Murdoch … dar daca ma întrebi de ce … nu am nici cea mai mica idee!
In schimb citatul despre bicicleta este 100% adevarat …sa zica cineva ca nu este asa?
Iti doresc o saptamana fantastic de frumoasa! Imbratisari!
Știi cum este, fiecare are afinități sau nu față de anumiți scriitori. Un pic ciudată este, dar mie îmi pune sare și piper ciudățenia asta a ei, hahaha!
Iris a iubit mult, a suferit cumplit când a aflat că are Alzheimer, dar soțul ei a adorat-o și a îngrijit-o până în ultima clipă…Și i-a dedicat o Trilogie, după care s-a făcut și filmul vieții sale, cu Judi Dench în rolul lui Iris Murdoch.
Dragă Ella, îți doresc o săptămână cât mai reușită! 🙂
Toate bune și frumoase, idei mari și generoase, dar…
M-a înfricoșat finalul filmului despre Iris Murdoch. Oare în subconștientul ei era cu totul altceva decât în conștient?… Oare Alzheimer te transformă în cu totul altcineva ori scoate la lumină cine erai cu adevărat? Brrr, Doamne ferește!
Săptămână excelentă, dragă Mirela!
Nu are de ce, e doar un film! 😉
Ce-au făcut și cu Colette în filmulețul acela…! 😀
Nu, ea nu poate fi altfel decât cea din scrierile ei, nu-i așa?! Se spune că adevărul iese la iveală, ok, atunci citim Marea, marea și o vedem așa cum era, nu cum vor unii s-o vedem! 😉
Cât despre Alzheimer, te transformă într-un monstru, chiar mai rău decât în filmul acesta. O demență nu are cum să scoată la lumină adevărul, dimpotrivă, te aruncă în întuneric!
Mulțumesc, Zina, numai bine! 🙂
Scrierile ei sunt deosebite, la fel ca si citatele alese de tine. Cand un astfel de om iti vorbeste de lumea imaginara in care traim, ar trebui sa o credem si sa ne trezim…
Iar citatul cu bicicleta este fabulos! 🙂
O saptamana excelenta, draga Mirela! Multumesc pentru postare!
Așa este, citatul cu bicicleta arată că a avut o minte sclipitoare, pe lângă alte talente deosebite! 🙂
Mă bucur mult că ți-a plăcut selecția! 🙂
O săptămână cât mai bună, Suzana dragă! 🙂
Nu-mi amintesc sa fi citit vreo carte scrisa de ea, dar am citit despre ea si mi-am spus ca este (a fost) o personalitate interesanta, un om puternic, hotarat.
Iti multumesc pentru citate.
Saptamana excelenta iti doresc sa ai, Mirela draga!
Succese! <3
Dacă vei citi Marea, marea , eu am convingerea că-ți va fi dragă. A fost timp de 6 ani bolnavă de Alzheimer, îngrijită de cel pe care l-a iubit toată viața și care i-a devenit soț. E groaznic cât de rău a sfârșit, mai bine să nici nu știi, dar eu țin cu atât mai mult la ea.
O săptămână de vis, Diana dragă! 🙂
Wow! Am aflat multe lucruri interesante din articol, dar si din comentarii (poate reusesc sa vad si filmul!).
Mi-am placut citatele – mai ales cel cu bicicleta ;).
Pupici cu drag si o saptamana minunata sa avem :*
Filmul te va îngrozi puțin, pentru că face referire, în partea a doua, la boala Alzheimer de care a suferit Iris timp de 6 ani și a murit după ce s-a transformat oribil. Soțul ei i-a stat aproape…Trist.
Pentru mine, Iris rămâne ancorată în ”Marea, marea”, chiar dacă ecranizările exploatează mai mult viața ei și nu opera ei.
Să ai o săptămână cât mai bună! 🙂