12 mai, 2019

Vălul pictat (The Painted Veil) este un roman scris de Somerset Maugham și publicat în 1925. Titlul provine de la sonetul lui Percy Bysshe Shelley care începe cu versul „Nu ridica acel văl pictat, pe care cei care trăiesc îl numesc Viață”.
Biograful Richard Cordell susține că opera a fost inspirată de studiile științifice ale autorului și de activitatea sa la spitalul „St Thomas” din Londra.
Acțiunea se petrece în jurul personajului principal, Kitty Garstin, ce aparținea clasei mijlocii. Aceasta se căsătorește cu medicul bacteriolog Walter Fane pe care îl urmează în colonia britanică Hong Kong. Aici intră într-o relație cu funcționarul local Charlie Townsend, un bărbat căsătorit, în vârstă de 41 de ani. După un an, adulterul este descoperit de soț. Acesta îi cere fie să divorțeze, fie să îl urmeze în China, unde urma să se ocupe de o epidemie de holeră. Confruntându-se cu refuzul lui Townsend de a-și părăsi propria soție, Kitty îl urmează pe medic. Ea realizează că își iubește soțul extrem de mult, fiecare ajungând să îl cunoască pe celălalt așa cum este în realitate și să-l stimeze, nu doar să îl iubească. Tocmai atunci, soțul său își pierde viața tot din cauza acestei maladii și își petrece ultimele clipe din viață alături de soția regăsită.
Kitty se întoarce în Anglia. Moartea subită a mamei sale o determină să-și urmeze tatăl, avocat numit recent judecător într-o colonie din Caraibe. Din acest moment, Kitty se hotărăște să-și dedice viața educației copilului pentru ca acesta să nu comită greșelile care au marcat propria ei viață.

…………………………………………

Waddington:Blândeţea îi aduce victoria celui care tace şi siguranţa celui care se apără. Puternic este cel care se cucereşte pe sine.

Kitty Fane: Oare ce anume din inima omului te face să dispreţuieşti pe cineva pentru că te iubeşte?

Maica stareţă: Ştii copila mea, nu-ţi poţi găsi pacea în muncă, în plăceri sau într-o mănăstire, ci numai în sufletul tău.

Waddington: Eşecul este temelia succesului, iar succesul este ispita eşecului.

Farmecul fără nimic altceva devine cam plictisitor… Pe de altă parte e o adevărată uşurare să ai de a face cu un om care nu e atât de încântător, dar e puţin mai sincer.
c

……………………..

Mi se pare că singurul lucru care ne dă posibilitatea să privim fără dezgust această lume în care trăim este frumuseţea pe care oamenii o creează când şi când din haos. r

……………………………

Frumuseţea e şi ea un dar de la Dumnezeu, unul dintre cele mai rare şi mai de preţ, şi trebuie să-i fim recunoscători dacă avem fericirea să fim inzestraţi cu el, iar dacă nu, să-i fim recunoscători că-l au alţii pentru plăcerea noastră.

………………………………

Sunt mulţi proşti pe lumea asta şi când un om aflat într o poziţie destul de înaltă nu-şi dă aere, îi bate pe umeri şi le spune că e gata să facă orice pentru ei, are toate şansele ca ei să-l socoată isteţ.

…………………….

Kitty Fane: Plouă cu găleata. (Pauză.) Am spus că plouă cu găleata.
Walter Fane: Da, te-am auzit.
Kitty Fane: Puteai să răspunzi.
Walter Fane: Presupun că sunt obişnuit să vorbesc doar atunci când am ceva de spus.
Kitty Fane: Dacă oamenii vorbeau doar atunci când aveau ceva de spus, rasa umană şi-ar fi pierdut abilitatea de a vorbi.
………………………

Kitty Fane: Oare ce anume din inima omului te face să dispreţuieşti pe cineva doar pentru că te iubeşte?
……………………..


Walter Fane: A fost o prostie din partea noastră să căutăm unul la celălalt calităţi pe care nu le-am avut niciodată. În schimb am găsit altele, mai bune.

…………….

Recomand și filmul, e excepțional.

Jocul cu Citate favorite este găzduit, în fiecare luni, de Zinnaida.
Iată și afișul filmului, e deosebit.

Categories: Citate favorite

8 Responses so far.

 1. Ella spune:

  Nu pot spune destul despre cât de mult ne-a plăcut acest film. Secenariul a fost absolut uimitor. Povestea a fost convingătoare și un pic sfâșietoare dar magistral interpretată de către Ed Norton si Naomi Watts.
  Citatele alese de tine sunt foarte frumoase! Toate mi-au placut!
  Astazi sun la munca pana l a13:30, am avut deja doi pacienti si acum este un pic pauza. deci liniste, dar la si un sfert vine urmatorul pacient! :)) Iti doresc o zi plina de voie buna si sa ai spor în tot ceea ce faci!
  Pupici, fete frumoase!

  • Mirela spune:

   Mi-am luat și eu pauză de salată, hahaha, mereu la dietă, dar e bună, am ales legume proaspete! 😉
   Da, e un film emoționant, un pic diferit de carte, dar foarte bine ecranizat romanul.
   Eram sigură că ți-a plăcut! 😉
   Pupici, fată minunată! 🙂

 2. ina02s spune:

  Frumoase citate. Frumos roman. Frumos film. Ma voi uita dupa ele.. Multumesc de recomandari. 🙂 Numai bine!

  • Mirela spune:

   Te invidiez că te întâlnești prima oară cu acest film, serios. Și mă bucur!
   Numai bine! 🙂

 3. Zina spune:

  E una dintre foarte rarele ocazii în care să fi văzut filmul și să nu fi citit romanul. Citatele extrase de tine m-au hotărât să caut neapărat cartea. Mulțumesc!

  Săptămână excelentă, dragă Mirela!

  • Mirela spune:

   E foarte bună ultima ecranizare, poate la fel de bună ca și cartea!
   Dar cartea e carte, știm prea bine și m-aș bucura să povestim un pic aici! 🙂
   La fel, o săptămână de vis!

 4. Diana spune:

  Imi plac citatele pe care le-ai ales. S.M. este un scriitor „de profunzime”, dar nu am reusit sa citesc romanele lui… 🙂 Cu cele pe care le-am avut, m-am oprit din cauza descrierilor prea vaste, pe prea multe pagini, incat aproape ca uitam ideile. De aceea, am preferat rezumatele. 🙂 Poate voi cauta filmul, daca ziceti ca e fain.
  Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Mirela draga!

  • Mirela spune:

   Cred că Minaturile și Povestirile din Orientul înepărtat ți-ar plăcea mai mult.
   Maugham a fost un om extrem de complex, a călătorit mult și cunoștea bine viața coloniștilor englezi.
   Dar filmul cred că o să-ți meargă la inimă, am eu așa, o bănuială!
   Draga Diana, să ai o săptămână frumoasă! 🙂

Leave a Reply