25 aprilie, 2019

(o amintire)
-Hai, copii, am ajuns! răsuna plină de voioșie și căldură frumoasa și pătrunzătoarea voce a tatălui meu. Parcă-l aud, parcă-l văd…Săream de pe bancheta din spate a mașinii noastre roșu-vermillon, năvălind în curtea bunicilor. Cât de calde și blânde chipuri aveau bunicii, cât de imensă și necondiționată iubire le strălucea în priviri… Câtă liniște și siguranță ofereau.

-Hai, hai să vă pup, dragii bunicii! mă strângea bunica lângă ea, iar eu deja deslușeam aroma de cozonac proaspăt scos din cuptor, cu vanilie și nuci, adiind dinspre făptura ei blajină… Mereu va mirosi așa amintirea bunicii… Adaug  și  mireasma de busuioc ce răzbătea din toate dulapurile, din  lenjeria de pat, cuverturile, hainele și chiar părul ei cărunt, prins într-un coc mic, la spate. Intram, cu mic, cu mare, în casa primitoare și gătită de sărbătoare. La intrare, sărutam în treacăt  ciorchinii abia înfloriți ai liliacului.

-Mâine vor fi plini de flori, mă asigura bunica.

-Doar e sfârșit de aprilie! întărea bunicul, care aprecia dacă data sărbătorilor de Paști  cădea când  vremea era mai caldă.

-Ai narcise albe! mă repezeam eu veselă și gata să rup una, dar mă ”ostoiam” repede, știind că doar la plecarea către casă voi primi cuvenitul buchet de Paști. Liliac, narcise și zambile  albe sau  mov, poate și lăcrămioare parfumate sau chiar iriși.

Sorbind cu nesaț aroma cozonacilor cu nucă și mac, treceam în camera cea bună, cu oglindă venețiană.

-Ce bine-i la tine, bunico…mă lăsam eu pe umărul ei cu miros de busuioc, visând la clipa când voi lua lumina de Paști.

-Acum suferința Lui s-a sfârșit, șoptea bunica. Dacă vrei, îți aduc o felie de cozonac… Știam că se gândește la suferințele Mântuitorului. Ea postea ultimele două zile  doar cu apă și pâine, iar sâmbăta bea doar apă până la miezul nopții, când luam împreună Lumina sfântă și apoi postul lua sfârșit. Doamne, cât mă fascina aroma de tămâie și ceară topită de la lumânări, combinată cu aerul proaspăt de primăvară, cu mirosul de narcise albe și de liliac mov, acum înflorit, răspândind parfum în puterea nopții roșie de lumina credincioșilor. Simțea, teroasa mireasmă a zambilelor albe, mov și roz, a ierburilor verzi și tinere, de renaștere a naturii.

Reveneam, înălțați de credință și taine, deoarece alături de bunica era imposibil să nu crezi, să nu trăiești fiecare clipă a misteriosului ritual din Noaptea Învierii. Pătrundeam somnoroși în coridorul cu mixandre și mușcate, tulburător de teroase și pipărate, iar bunica ne conducea direct în bucătărie…Față de masă albă, farfurii albe cu albastru de cobalt și tacâmuri argintate, șervete apretate, din pânză albă. Totul atât de curat!

-Doar n-ați crezut că vă culcați nemâncați, ne dojenea ea, după ce toată după-masa ne ”ospătase” doar cu păine unsă cu dulceață.

Nu voi uita masa aceea. Lângă ouăle roșii și lucioase, care păstrau mirosul slăninii afumate care le făcuse coaja să străluceacă, erau așezate ordonat  platouri cu drob de miel, salată de boeuf, ridichi roșii,  ceapă vrede, fire verzi de pătrunjel proaspăt alături de felii de șuncă fiartă și răcită, fripură rece de miel pe foi verzi de salată. Aromele erau grozave…Mâncam cu toții, după lingurița cu Paști, amețitoare, aromată și administrată corespunzător. ”Christos a înviat”!… ”Adevărat a înviat”!

Dormeam adânc și ne trezeam fericiți. Bunica avea grijă să pună în ligheanul alb, plin cu apă rece, un ou roșu, un inel de aur și un ban, iar noi ne spălam cu apa aceea binecuvântată: deveneam mai sănătoși, mai bogați și mai norocoși!

Fugeam în curte, eu sărutam din nou liliacul,  îmi puneam în părul fin ca mătasea un ciorchine movuliu, prins cu o agrafă. După un mic dejun aromat cu cozonac și ou roșu care fie a câștigat la spart, fie nu, tot se mânca tradițional, o zbugheam în primăvara de Paști.  Coliere din bănuți de păpădii, goana prin livada în floare! Puii de găină, mici și aurii, blănițele de caise ale bobocilor de rață. Acele minuni…acele minuni…Chemarea mamei, îmbrăcarea rochiței noi din catifea, ciorapii trei sferturi albi,  bine intinși pe picioarele svelte și panofii de lac roșii cu baretă, sau albi, dacă rochița era albastră, vișinie sau roz. Numai cu baretă! Poșetuță asortată, conținând o  batistă brodată, pe care mama o parfuma cu parfum franțuzesc, de obicei Miss Dior. Bunica îmi parfuma părul cu parfum de liliac, un parfum pe care l-a folosit multă vreme, alături de lavandă. Fatele meu , îmbrăcat ca un prinț, mă lua de mână. Ne întâlneam cu restul verișorilor și a noastră era lumea! Descopeream jocuri, datul cu banul în ou, schimburi de ouă vopsite, lănțișoare făcute din tije de păpădii, statul pe iarba mătăsoasă. Prânzul în camera bună, cu aromă de friptură de miel și salată verde dreasă cu oțet de mere, pască cu brânză de vaci și vanilie… Toate aceste arome, alături de florile care tronau în trei vaze de cristal: lalele, liliac, narcise, fac parte din amintirile mele. Care sunt clare și datorită acestor miresme. Sper să nu petrec vreodată Paștile fără flori pe masă și aroma unei mâncări tradiționale.  Și-ar pierde enorm din farmec.

Miss Dior, parfumul mamei mele, cu care îmi înmiresma batistuța fină de Paști!
Patchouli, trandafir, mosc, iasomie, santal, neroli, ambră. Din 1947 se tot face, se reformulează, dar există încă. Nu se compară cu cel din anii 70, care era incredibil de frumos.

4 Responses so far.

 1. Ella spune:

  Mulțumesc de clipa de reverie … m-am simțit mică în casa bunicii și am vazut-o aievea și pe mama care vopsea ouăle așa ca cele din fotografie. Datoria mea era să le dau cu puțină slănină că să lucească!
  Sfintele sărbători de Paşte să vă aducă linişte în suflet, multă bucurie, sănătate şi fericire! Să o zi specială, îmbogăţită de aromă bucatelor tradiţionale şi parfumul florilor de primăvară!
  Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări! Paște fericit!”
  ps. lipsesc de pe blog până pe 5 mai! Avem o mică vacanță! Vă pup!

  • Mirela spune:

   Mulțumim din suflet, draga noastră Ella!
   Eu sunt încă în vacanța de primăvară, am intrat doar ca să răspund celor câteva comentarii de aici.
   Nimic nu se compară cu vacanțele petrecute la bunici, atât ale noastre, cât și ale copiilor noștri!
   Vacanță plăcută! Te pup! 🙂

 2. ina02s spune:

  Superbe amintiri. Nostalgici suntem privind peste umar, la Pastele petrecut cu bunicii. 🙂 Multumim. Sa aveti un Paste fericit! si asa cum vi-l doriti.

  • Mirela spune:

   Așa este!
   Mulțumim, a fost un ”dublu” Paști minunat și frumos sărbătorit.
   Dar amintirea pare și mai atrăgătoare. 🙂
   Să ai o vacanță de primăvară cât mai frumoasă! 🙂

Leave a Reply