Parfum frumos de fericire

Parfum din colecția mea
Ma Griffe by Carven, le parfum de mon amour

Bine vă regăsesc, dragi condeieri parfumați!

Vă invit la o nouă poveste parfumată,  pentru care o singură rugăminte am: să scrieți și despre parfumul creat de artistul parfumier, iar dacă nu folosiți voi înșivă unul, sigur cineva din preajmă folosește și veți scrie despre acel parfum. Vă aștept peste două săptămâni, luni, 27 august,  cu mare drag și o temă frumoasă: ”Parfumul unor persoane din trecutul tău”. 

Acum vă invit la lectură!

…………………………………………
Și mă trezesc într-o zi atât de nouă, cea mai nouă ce mi-a fost dat s-o trăiesc vreodată … Și simt că soarele e undeva, acolo, chiar dacă încă n-a răsărit, lăsând dâre roz pe cerul calm…Mireasmă de aer, de viață, de lumină aurie. Și spun: mulțumesc că m-am trezit! Am intrat într-o zi tânără, o nou-născută zi, pe care o trăiesc, cu uimire, pentru prima oară. Aburul aromat al cafelei negre e una din cele mai depline fericiri ale acestei vieți. Câte-or mai fi urmând?! Vieți, nu cafele… Dacă! Parfum de cafea neagră, tare, alintată, miracol aromat. Așa că savurez prima ceașcă pe care o țin în palmele căuș-ocrotitor pentru prețiosul porțelan și lichidul plin de savoare, pe care-l adăpostește. Arunc o privire furișă și văd cel mai drag chip dormind adânc, somnul pe care doar tinerețea și lipsa unor griji, gândul curat și inocența, ți-l pot dărui, un somn bun, odihnitor, ocrotit de iubire și îngeri chemați de mine să ocrotească neprețuitul odor! Parfum de miere, boboci de trandafir iviți în diminețile fragede de iunie, parfum cald, de puritate. Ca să n-o trezesc, ies ușor și privesc celălalt chip iubit… Parfum de forță, ocrotitor-aproape,  puternic, cu iz de lemn prețios, mosc alb, condimente, ceva masculin și tandru. Pășesc ușor, dar cei doi frați felini mă trădează: vor de toate. Miau! Mâncare, uși deschise, plimbare și alint. Parfum de grație felină, de blăniță curată, de dorință de mângâiere. E bine, înseamnă că-s sănătoși și vioi,  fericiți!  Îi împac și pe ei și fug să mă aranjez un pic…Mireasmă de mentă, gel răcoritor, deodorant cu ambră, poate pudră Caron… Fug să prepar micul dejun  și să-i trezesc pe cei fără de care viața mea n-ar avea sens, care îmi fac clipele cu rost și-mi aduc fericire. Privesc și respir seninul noii dimineți, sublim parfum! Arome de cafea fierbine, fresh de citrice, cereale, miere, pâine prăjită, căpșuni, zmeură, frișcă, ceai negru, ceai verde, caramel, unt. Căldură și prospețime, acasa noastră. Gata, frumoșii mei dragi, haideți să creem alte lucuri minunate! Și-mi fac timp chiar de n-am. Cel puțin de trei ori pe săptămână. Fug și arunc un ochi pe blog, trec pe la cei mai dragi amici, revin la cratițele aburinde, dreg, fac, dau gust… și pentru gătit.  Arome de lasagna, nucșoară, fileuri fragede parfumate cu busuioc, curry,  nucșoară, creme de legume aromate cu pătrunjel și oregano, coriandru, ghimbir…dulciuri cu parfum de vanilie, scorțișoară, caramel, cacao, portocală, lâmâie, zmeură, miere. După care fug la firmă, unde toate mă așteaptă, fiind și eu o verigă importantă la Dexign. Și cărțile ilustrate! Mă bucur să fiu utilă și să am un rost, două, mai multe, asta îmi aduce fericire.

Parfum din colecția personală

Azi, florile fericirii sunt trandafirii, concentrați într-un nou parfum superb și anume Lady Vengeance al Casei Juliette Has a Gun. Este parfumul Enyei mele neprețuite, alături de Coco Mademoisele de Chanel.
Când iubitorii de parfum descoperă o capodoperă a genului, sunt cu adevărat fericiți. Ca în fața oricărei opere de artă, firesc. Am mai avut (mai precis Enya mai are încă) un parfum al brandului Juliette has a Gun, respectiv Mad Madame, creație a artistului Romano Ricci. Descoperind Lady Vengeance, creație a artistului parfumier Francis Kurkdjian (acum deținător al Casei de parfum care-i poartă numele), revelația și bucuria au fost la superlativ. Lady Vengeance-Juliette Has a Gun este mai mult decât un parfum, decât un soliflor unic în peisajul creațiilor care au ca vedetă trandafirul de soi, prețios, regal. Pentru că aici trandafirul, de o opulență devastatoare, ni se dezvăluie cu artă, zvelt, provocator, mai obraznic decât ai crede că poate fi un trandafir vișiniu intens, profund, parfumat și neasemuit de frumos. Un strop de patchouli și lavandă îl temperează, făcându-l mai rotund și catifelat ca o pisică. Este extrem de senzual. Simt și vanilie aici, care sublinează rolul de floare a dragostei, atribuit din timpuri imemoriale trandafirului. Kurkdjian a creat o operă de artă, care pe lângă frumusețea și eleganța în sine, are un siaj perfect, persistă foarte bine, nu deranjează, ci dimpotrivă, înnobilează și bucură.

Photo by Mirela Pete, model Enya Pete, grafica de autor din fotografie de Enya Pete.

Mă gândesc la cele două lucrări începute, care stau pe șevalete în atelierul de creație plastică și-mi fac socoteli cum să ajung la ele, sunt atât de fericită când pictez și desenez…! Doar Enya e mai fericită, dar ea, graficiană fiind, lucrează mai mut la masa de lucru, în caiete sau pe foi fixate pe masa de desenat.  Mă (mai) gândesc și la doctoratul ăla amânat, poate-l reiau, …dar nu știu dacă în țara doctoratelor-cam-fără-sens, multe din ele plătite sau plagiate, mai are vreun rost. Merită?! Îmi aduce asta fericire?! Nu știu. Nu…nu! Măcar știu ce-mi aduce fericire. E important. Am învățat greu această lecție. Ce-mi aduce mie fericire e important, gata cu rețetele universale, cu cei care știu mai bine decât mine de ce am  nevoie ca să fiu fericită. Încep să privesc cu dușmănie praful adunat, gândindu-mă la câte nevoie ar fi de-un aspirat sănătos, dar îmi iau haina, chem un taxi și fug să pun umărul la câștigarea unui ban cinstit și trebuincios. Îmi adulmec rochia din in, cadou de la iubitul meu (care mi-e și soț) și se revarsă peste sufletul meu cel mai covârșitor parfum de ierburi tinere, răscolite de pași grăbiți, dar siguri, alergând prin iarba înaltă e verii, netunsă, ascunziș al celor iubitori de prospețime, iubind… Miresme de primăvară, frunze de violete, zambile și iriși florentini, Rose de mai, Ylang Ylang, flori de portocal și ambră, miresme adormite fugar pe santalul cremos și retrezite la viață de o undă limpede de mușchi și patchouli, care mă readuce la realitate.
Am ajuns. Afară-i vară. Sunt ușor obosită și-aș vrea să adorm în iarba înaltă, netunsă, în vântul verde al începutului de vară…Sau pe plaja aurie, lângă valurile mătăsoase, în aroma sărată și proaspătă a albastrului infinit, incomparabil. Parfum de aer tare, de scoici roz și pătimașă iubire solară. Seri cu flori de tei, nopți nedormite, trăite în  parfumul Reginei Nopții,  albă și înflorită doar pe înserat… Dimineți cu mere acrișoare mâncate pe furiș și boboci de trandafiri albi și roz-crem, care urcau în neștire către podul casei foarte înalte. Vino grădină, haideți voi, veri ale copilăriei, sau m-ați uitat odată cu plecarea mea de acolo?! Odată cu ieșirea din copilărie și din acea perfectă stare de fericire.
Revin, mă adun, fug către ecranul rece al calculatorului și termin treaba începută ieri, gândindu-mă să fug și până la editură să văd ce-i cu noua mea carte ilustrată, apoi la mama, la alimentara, în timp ce iubitul meu muncește zi lumină, fuge și el la bănci, la partenerii de afaceri, la aeroport…Parfum de pașapoarte, acte, carduri, mireasma siguranței zilei de mâine și a lucrului bine făcut. Parfum condimentat, cald, masculin, ocrotitor.  Multe mai sunt de făcut…Și-mi amintesc ce-mi spunea bunica, atunci când începusem să mă vaiet că am prea multe pe cap: ”bine că ești sănătoasă și tânără și că le poți face”! Doamne, cât de mult m-a iubit, cât de mult am iubit-o! Parfum de busuioc, de cozonac, de mere coapte, scorțișoară și de copilărie fericită.
Gata, ne-am adunat acasă, acest ACASĂ atât de fericit, iar eu îmi sărut odorul pe creștet, pe Enya mea care e înaltă cât mine, frumoasă și talentată cum o știți, iar mireasma aceea pe care o adoram atât de mult când era bebeluș, sau mai ales atunci, aproape mă face să plâng de fericire: nu există un parfum mai frumos, mai pur, mai cald și mai aproape de noțiunea de FERICIRE. E unic și neprețuit, e divin și este esența fericirii. Ce fericiți suntem când ne știm iubiți, ce fericiți putem fi când reușim să iubim noi înșine! Și cât de enorm putem să ne iubim copiii, familia, iubitul, și cât de multă fericire ne aduce acest sentiment plenar și superb.
Un dar …  Eau de Magnolia, Editions De Parfums Frederic Malle. Este divin.

Parfum din colecția personală Eau De Magnolia
Guerlain Insolence, Parfum din colecția personală
Carolina Herrera, Parfum din colecția personală

Ce fericiți putem fi când iertăm ușor și când ne dăm seama că nimic din ce-a fost urât sau rău, dar mai ales nimic din ce-a fost iertat, nu trebuie ținut minte. Ce fericiți suntem când amintirile ne aduc aproape chipurile dragi, de neuitat. Parfum de lavandă triplă, venind dinspre tatăl și bunicul meu. Apoi de vetiver, mosc și cardamom, doar dinspre tata. Apoi…liniște. Și arome vesele de frăguțe, trandafiri de dulceață și bujori roz, din grădina copilăriei, parfum de roșu, violet și auriu, de liliac înflorit în aprile, într-o seară…care fug departe, odată cu chipul meu de-atunci, al mamei, parcă și al Tudorei, al băiatului excepțional, care mirosea a colonie Paris și era îndrăgostit…da, de mine. Parfum de noblețe, de lemn alb, naftalină, de examene…Cerneală, apoi tempera. DA! Parfum inimitabil de plete negre și lungi până-n noaptea cea mai adânc albastră, parfum de cărbune de desen, de coli albe, de uleiuri, terebentină, pânze de pictură, vopsele de imprimat, curtea Casei Matei, examene luate cu 10 și zburătăceala de după…Piele, brățări, coliere de ceramică, fuste lungi din in vopsite în degradee, parfum de galusuri combinate și mătăsuri uscate cu phoenul. Miresme de talie subțire, mers săltat, haine senzual unduitoare, plete în vânt și acel unic parfum, când parcă toată lumea ți-e la picioare…și poate chiar era. Atunci.
Acum…Ne adunăm mai mult osteniți decât înfometați, râzând, povestind mai mult decât mâncând, ne sorbim din ochi, răspundem la telefon, ne admirăm, ne bucurăm. Parfum de masă în familie, abur de fericire, arome de bunătăți gătite cu drag. Povestim parfumul vacanțelor așteptate cu sufletul diluat și trimis în recunoaștere, înainte ca Veneția, de exemplu,  să fi devenit mai mult decât o dorință…Mireasmă de palate strălucind  fascinant, parfum de gondole și străduțe umbrite de teatre, muzee și vile, parfum de măști  și artă sublimă, căutat cu simțurile și cu inima…Veneția mea. A noastră doi ani la rând. Parfumul Italiei, al Florenței, al Rimini-ului, Pisei, al țărmurilor Adriaticii…Parfumul Vienei, al Salzburgului sau al Alpilor austrieci, al frumoasei citadele din Budapesta. Ieri, parfumul Parisului studențesc, al Carcassonnului, parfum din Praga studenției noastre, acum atâția ani…Azi, parfumul liliacului perceput cu sufletul, nu olfactiv, în fericirea florentină, care m-a asaltat în inima Toscanei. Parfumul ierbii verzi din Pisa…Parisul vibrând în soarele de iunie, lângă Tour Eiffel și Notre Dame, Louvre și Montparnasse…Parisul cântând pe Champs Elisee, la o cafea și un croissante, unice! Chanel Coco Mademoiselle, cel mai strălucitor și franțuzesc parfum pentru tinerele fete. :*

Enya Pete, Chanel Coco Mademoiselle

Clipe de fericire adunate-n suflet, inimă, ochi, palme, riduri, că și râsul face riduri…Nu te mai văieta, bine că ai sănătate, că ești încă în putere și le poți face pe toate care, uite, îți stau pe cap! Visează, imaginează-ți, plăsmuiește lumea de basm pe care ÎNCĂ n-o ai și fii fericit! E lângă tine, fericirea, sau poate o trăiești zilnic, dar n-o vezi. Sau poate o vrei pe-a altuia. Sau poate nici măcar, dar iată, n-o vezi, fiind prea ocupat. Așa-i c-ai găsit-o?! Nu, nu pe aia din vecini, pe-a ta, hai că știi că e aici! Și nu uita să fii cald, să ai o vorbă bună, un gest frumos, chiar dacă unii vor spune că ești desuet. Care ”unii”?! Da, știu, ai fost atât de stresat încât ai spus vorbe grele, ai înțeles greșit la rându-ți, dar și ei le-au avut pe-ale lor, cu siguranță… Așa-i că-ți este mai bine?! Mie sigur îmi este. Fiți fericiți! Sărutați -vă și căutați să vă placă tot ceea ce faceți! Și nu vă clădiți fericirea pe nefericirea altuia. Dacă totuși se întâmplă, retrageți-vă, fiți discreți, stați deoparte, cereți-vă iertare și nu mai repetați. Rupeți, ștregeți, faceți să dispară urmele, numai așa veți reveni la sentimentele calde care vă aduc fericire. Chiar nu vreau să sune didacticist, dar am scris în grabă, ca să exprim exact ceea ce înseamnă în acest moment, pentru mine, fericirea. O fericire calmă, o fericire acasă, o fericire cu iubire și îmbrățișări, o fericire cu frumos, cu împăcare, cu entuziasmul creației artistice și împlinirii unor aspirații realiste , posibile, aducătoare de împliniri. Și să știți că atunci când cei din jur sunt, la rându-le, fericiți, sunt mai buni și mai apropiați, mai calzi, mai prietenoși.

…………………………………

Și câte ceva despre parfumurile cărora nu le-am găsit loc mai sus.

Parfum din colecția personală

Estee Lauder și al său Beautiful Love, frumos, pur și simplu frumos, un parfum pe care îl ador și înseamnă  iubire, frumusețe, soare, vară, flori, grădini , vacanțe, clipe de fericire! Frezii, magnolii, pepene, mango, frunze verzi și piper roz, flori de Tiare de Tahiti, tuberoze, jasmin, iasomie Sambac, osmanthus, vetiver, tonkabean, santal, mosc și patchouli. Par multe, dar dozajul e discret și face ca parfumul să debordeze de fericirea pe care ne-o aduce.

Vent Vert de Guy Laroche este al ierbii verzi și crude drag parfum. E splendoarea în iarbă, pe care da, ne-o poate aduce înapoi…chiar dacă am pierdut-o amândoi, și nu, nu dispare senzația de prospețime nici după câteva ore de la aplicare. Ceva te aduce în pragul unor momente de fericire absolută în fața acestui verde parfum: busuiocul , sau poate lămâia, sau poate chiar floarea de portocal și seva de ierburi aromatice, crude, strivite sub pași fugari, Dar sigur și violetele, zambilele, trandafirii din belșug și irișii florentini și iasomia, odihnindu-se pe cel mai pur mușchi de pădure, vetiver, cedru și styrax, să fie și ceva pasiune în acest parfum.

Aqua Allegoria Herba Fresca de Guerlain este acea fericită plimbare de dimineață prin grădina înverzită, pe la sfârșitul primăverii, atunci când este cel mai frumos de trăit. Te plimbi fără griji și-ți spui: ce bine miroase iarba verde,  bobocii de trandafir și aerul curat. Curată fericire! Mai ales că e unisex și îl puteți folosi amândoi.

Coco de Chanel este oriental, condimentat cu coriandru, florile de rodie îi sunt aliați,  mandarinele, iasomia și trandafirii îl fac să scânteieze. Dar în inima sa conține mult mister datorat ambrei, cistus labdanum-ului, boabelor de tonka amărui dar dulci, vaniliei și opoponaxului. Primul parfum pe care mi l-a dăruit mama și care îmi place și azi.

Boss  de Hugo Boss, parfumul tandru, masculin, a fost lansat de Hugo Boss în 2000, e parfumul care evocă cel mai bine lumea olfactivă a brandului Hugo Boss. O lume bogată, cuceritoare, infailibilă. Excepţional! Tandru, călduros, natural, este un parfum al aromelor uşor ascuţite, orientale şi lemnoase, cu note de bergamotă, scorţişoară, dar şi vetiver şi cedru. Este unul din cele mai căutate şi vândute parfumuri masculine, datorită aromei plăcute, atrăgătoare şi sexy.

Un Jardin en Méditerranée de la Hermès creat de Jean Claude Ellena pentru Casa Hermès, în anul 2003, este o grădină mediteraneană ocrotită într-un flacon ale cărui efluvii stârnesc dorul de vacanță și bucuria miresmelor  arbuștilor înfloriți, bergamotelor, ierburilor  aromate, combinate cu dulci smochine și flori de portocal, pe pat de cedru roșu, rugos, aspru și proaspăt. O grădină  aproape de țărmurile Mediteranei, țărmuri unde arbuştii înmiresmați de iasomie cântă și încântă, răspândind miresme prețioase, din petale albe și pline, care așteaptă să fie culese la răsăritul soarelui, când parfumul lor dă tot ce e mai regesc și mai rafinat din mireasma-i suavă. Dar asta va fi o altă poveste parfumată.

Serge Lutens și al său Sa Majesté la Roseun parfum mătăsos ca petalele unui trandafir crescut în grădinile verii, parfumat, strălucind de rouă, pudrat cu vanilie și stropit cu miere de salcâm. E prețios pentru că amintește de grădinile cu trandafiri care avea miros, nu ca cei aduși din sere, înalți și seci…Dimpotrivă, acesta debordează de o bogată mireasmă plină, tânără, văratică și misterioasă, atât cât există în fiecare trandafir. Luminos, vibrant, frumos, aduce, pe lângă Majestatea Sa, Trandafirul și o boare de indrușaim, cuișoare, miere, geranium și vanilie fină. Miroase a fericire și a zile frumoase.

Parfum din colecția personală

Venezia 2011 de Laura Biagiotti sau apariția unui înlocuitor pentru celebrul Venezia, parfum apărut în 1992 și care era încântător. Și acesta este bun, dar e mai cald, spre deosebire de primul, care era mai fresh. Oricum, este superb: foarte italienesc, senzual, vanilat, fructat, floral și condimentat. Superb, venețian, drag mie.  Venezia 2011 : notele de vârf sunt ylang-ylang, iasomie, aoi vin coacăzele negre , plum, osmanthus, iasomie , trandafiri, vanilie, lemn de santal si rășini aromate. O plimbare prin Veneția, însoțită de-al său magic parfum.

 

 

 

Articole create 910

8 comentarii la „Parfum frumos de fericire

 1. Doamne !!!!! E magie ce-ai facut tu azi, aici! Dupa ce-am citit tot materialul, ma invirteam printre atitea senzatii, arome, cuvinte, mirosne si, singurul gind pe care l-am avut a fost exact cel pe care l-am avut cind am vazut muntii de mirodenii din bazarul turcesc: sa inchid ochii si sa ma arunc in ele ca sa ma scald. La propriu.
  Feeric gind, nemarginita simtire!
  Mare multamire adusa cuvintului si materialului tau, Mirela draga! Cred ca e cel mai reusit material pe care l-ai creat aici, pe blog. Vorba ta, fericirea absoluta, de ce nu?

  1. Lăcrămioara dragă, îți mulțumesc din suflet și cu mare drag pentru cuvintele tale, izvorâte, după cum am învățat în toți anii aceștia, din sufletul tău care știe să fie, și SĂ RĂMÂNĂ, uriaș! 🙂
   Sper ca parfumul fericirii depline să te învăluie zilnic, alături de cei ce-ți sunt dragi! <3
   Eu îți mulțumesc, deci, ție, fiind pe deplin de acord cu fericirea absolută, care vine din lucrurile simple de lângă noi. 😛
   Te îmbrățișez! 🙂

 2. Am citit articolul tau in doua reprize,fiind fermecator de lung iar timpul meu lipsit de farmec de scurt, motiv pentru care si articolele mele sunt extrem condensate.
  Dar nu despre mine este vorba aici, este vorba despre nenumaratii picuri de parfum, tulburator de frumos impletiti cu momente banale de viata, emotionante de viata, simple de viata
  Zilele trecute vorbeam cu un prieten si ii spuneam ca evit sa spun ca sunt fericita pentru ca imediat apare ceva care ma duce in directie opusa asa ca, ii spuneam lui, evit cuvantul cu litera „F”
  Tu faci bine ca nu l eviti, il scoti la rampa, pentru ca merita.Merita sa fie asezonat cu atatea marci celebre de diafane parfumuri
  „Parfum de noblete, de lemn alb, naftalina si examene”…m a topit aceasta fraza care cuprinde in ea o mie de amintiri parfumate…

  1. De fapt am spus ce m-a făcut fericită și ce îmi aduce fericire, dar evit și fug de superstiții pentru că, asemeni ție, parcă atrag ceva de evitat, dacă le accept. Piară! Nu le mai las, găsesc soluții, hai să le zicem înlocuiri! Mai bine spui VIAȚĂ, SĂNĂTATE, FERICIRE decât opusele lor, cum fac unii scriitori doar pentru a părea originali și depresivo-genialo-paparudo-morbizi. :)))
   Știu că tu ești sinceră, draga mea Pandora! Și tu scoți la rampă, în lumini frumoase și calde, cuvântul DRAGOSTE, unul din cele mai frumoase pentru că din el derivă toată această fericire! 🙂
   Mulțumesc draga mea, mă bucur enorm că te-a topit pozitiv fraza mea, vin la tine în vizită chiar acum! 😛

 3. Fericirea ta este sublima! Ai adunat sub umbrela cuvintelor parfum de iubire, de drag si viata. Ma simt mereu bine când pasesc pragul casei tale virtuale, iar întâlnirea cu tine si clubul condeielor a fost exact ce-mi trebuia in momente diferite ale vietii mele. Esti un om deosebit, iar talentul tau razbate din fiecare proiect si actiune pe care le întreprinzi. Multumesc pentru tot, multumesc ca esti, ca ne esti, Mirela Pete!

  1. Mulțumesc, Liliana dragă, viața e cel mai de preț dar, iar ce facem cu ea e și mai prețios și depinde, în mare măsură, de noi.
   Te invit cu drag de câte ori dorești, să pășești în casa mea virtuală, prezența ta fiind una de bun augur, prin bunătate, calm și eleganța comportamentului!
   Și eu îți mulțumesc că ne ești, dragă Liliana!

 4. Buna :).
  Am cautat locul de intalnire a povestilor parfumate pe tema lasata 😀 – dar nu l-am gasit asa ca am venit aici :).
  Nu am uitat… m-am gandit insa dupa ce am scris, descoperind cerintele, ca sunt putin pe langa subiect. Totusi am lasat linkul catre ce am scris la website, deci probabil va aparea sub numele meu, pentru ca, asa cum am spus nu am uitat.
  Multumesc pentru ocazia de a scrie ceva de .. suflet pentru un alt sufletel.

  Cu drag, rux

  ps: am pomenit totusi si un Parfum – Ultraviolet-ul lui P R. 🙂
  Pupici

  1. Dragă Rux,
   Te-am căutat pe facebook, acolo avem o pagină, Clubul Condeielor Parfumate, unde poți urmări toate noutățile.
   În 27 august, luni, va fi povestea parfumată, cu tema Parfumul unei persoane din trecutul tău.
   Sper că nu te-am încurcat prea tare!
   Oricum, imediat ce voi posta tabelul îți voi trece eu povestea acolo.
   Te îmbrățișez și îți mulțumesc că n-ai uitat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus