Când pe sub tei, parfum de iunie crește

Enya și teii 😛

O poveste din 09.06.2012

”Nuit de juin! Dix-sept ans! – On se laisse griser…
La sève est du champagne et vous monte à la tête…
On divague; on se sent aux lèvres un baiser
Qui palpite, là, comme une petite bête…(Arthur Rimbaud)”

………………………………………
Vine spre noi, asemeni unui animal frumos şi tânăr, parfumul teilor. Aspiră-l, e al nopţilor de început de  iunie! Pare copilăros, dar e un vrăjitor. Un experimentat hoţ de  inimi. Insinuanta şi ademenitoarea floare de tei amețește, vrăjește, bosconește, farmecă, face magie albă, verde, aurie! Credeţi în farmece? Atunci ştiţi că iunie e luna lor. Teii! Îi simt însoţind vrăjitoriţele, nimfele, sânzienele, ielele-nebunele-relele-zănatecele-păgânele-vândutele, în singura lună din an despre care se spune că e prielnică vrăjitoriei. Ah, preafrumoasa lună iunie!  Au  înflorit într-o noapte caldă, îmbătând firea, fără dureri de cap, doar cu o dulce ameţeală  şi amintiri plăcut-confuze. Fără mahmureală. Să te îmbeți cu parfum de tei! Şi vin către noi teii din iunie, ne ademenesc  teii din parcuri seara, teii din păduri ori de la ţară, care-şi împletesc mireasma cu a fânului proaspăt… Adăugaţi şi ceva salcâm în caldul zefir. Curată nebunie, al teilor parfum.
Aveam un tei lângă lacul copilăriei mele, lângă castelul cu poartă cu grilaj.  Unii îl știți din scrierile mele, iar poarta e cea care cântă ”y-an-ng”, atunci când o deschizi…Asta până când au uns-o. Înflorirea teiului suveran era un moment magic, al intrării în vacanța cea mare și mult așteptată, pe care parfumul teiului mi-o dăruia. Cine n-a avut un tei al copilăriei, a cărui înflorire s-o aștepțe, s-o pândească, a pierdut mult. Un tei care să-i fie semn de iunie și vacanță, de vară tânără, abia atunci stârnită.

Spre deosebire de trandafir, iasomie sau mărgăritar, teiul nu este una din aromele preferate de parfumieri, fiind foarte greu de izolat, combinat, sintetizat. Câteva nume celebre s-au aventurat, totuşi,  pe teritoriul zilelor de vară și a nopţilor de iunie, cu tei vrăjiţi, oferindu-ne  bijuterii olfactive.
Teiul parfumat a atras legendara Casă d’Orsay, care redă cu fidelitate  aroma florilor de tei în creaţia Tilleul, sau imaginea unui tei  înflorit, delicat , vrăjit, aflat pe o pajişte cu fân şi salcâmi, în parfumul minunatei Annick Goutal, unde  teiul apare ca o melodie tandră. Parfumul Eau du Ciel, inspirat,  parcă,  de copilărie, este un omagiu adus verii. Florile verii sunt fără seamăn, iar teiul predomină, dând parfumului un aer unic şi nostalgic.


L’Artisan Parfumeur
, prin fascinaţia miresmelor naturale delicate si verzi, omagiază florile de tei în Ete en douce-Extrait de songesun excepţional parfum al verii, al nopţilor catifelate din iunie, al teilor. Un superlativ, compus de frumoasa Olivia Giacobetti,  extras din mult fân proaspăt  şi foarte mult tei. Tot L’Artisan Parfumeur a lansat La Chasse aux papillons , o adoraţie a tuberozei suave pentru teiul suveran. L’Artisan Parfumeur  implică aroma de  tei şi în parfumul destinat  interiorioarelor, numit  Tilleuls au vent, care vă înmiresmează casa cu tei, ceai verde și lămâie.

Teiul se iveşte destul de delicat, strecurat în coşul cu flori al verii, în suavul, dar categoricul  Giorgio Aire de la Giorgio, dar şi în Ysatis de la Givenchy.
24 Faubourg
 al Casei Hermès este parfumul care ne dezvăluie adresa unde putem găsi oricând parfumul de Tei, alături de o undă de flori de portocal.

Au înflorit teii, inspirăm mireasma lor …Iar când floarea teilor va rămâne doar o tandră amintire, vom căuta flacoanele cu parfumul lor, ca să inhalăm  aroma care  ni-i aduce mai aproape. Aromate şi dulci sunt siropul şi mierea de tei, care seamănă atât de mult cu mirosul fânului, încât te trezeşti într-o poiană care îţi ia minţile cu aromele-i văratice. Nimic nu se compară cu mirosul unei nopţi de vară lângă un tei, cu fân în preajmă, trandafiri îmbobociți și un pic lavandă. Luna iunie, vara, teiul. :*

Articole create 910

6 comentarii la „Când pe sub tei, parfum de iunie crește

 1. ce minuni de parfumuri, ce miresme invaluitoare 🙂
  nici nu ar fi posibil altfel pentru ca teiul e un zeu care merita adorat asa ca, sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului, tributul adoratiei noastre :D<

  1. Da, Cezarul merită! 🙂
   Povești de demult, de care îmi e dor…Poate voi relua cândva povestea, chiar cu parfumurile Verii, unde sigur și teii își au locul lor! Învăluită în dulceața teilor, să ai săptămână mult și superb înmiresmată! 😉 🙂

 2. Avem un tei in faţa geamului. 🙂 In alti ani a avut multe flori – acum, abia are cateva; poate mai intarzie dar nu va renunta sa ne bucure cu parfumul lui.
  Frumoasa povestea ta dedicata teiului.
  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

 3. Tmi este dor de teii din Ro si de parfumul lor … aici miros mult mai … „domol” ca sa zic asa!
  Cred ca îti este dor de „povestea parfumata” … si mie!
  Ce sa zic, ca sa îl parafrazez pe Creanga … „Fa-ma Doamne val de tei si m-arunca-ntre femei”… Stia el ce stia! 😀
  O saptamana minunata îti doresc! Va îmbratisez!

  1. Ce frumos, Ella dragă, că mi-ai amintit citatul acesta :“Fa-ma Doamne val de tei si m-arunca-ntre femei”, atât de adevărat! 😉 🙂
   Da, îmi este dor să am timp de Povestea parfumată și la începutul lui iulie sigur o reluăm! 😛
   Te îmbrățișez cu drag! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus