25 august, 2017

Chiar dacă în Budapesta, frumoasa capitală străbătută maiestuos de Dunărea albastră, am mai fost de vreo 7-8 ori, abia acum pot spune că ne-am delectat cu o vacanță adevărată: vizite în locurile superbe, muzee, petreceri, distracție, restaurante bune, shopping, plimbări, Ziua Națională cu târguri, tradiții și focuri de artificii deasupra Dunării și, evident, nelipsita croazieră cu vaporașul în nocturnă, savurate alături de Enya și Xaba. Am vizitat de multe ori Veneția, Florența,Thessaloniki, Athena, Viena, San Marino, Paris, Slazburg, Praga, Gratz, Madrid, etc etc, dar acum știu că Budapesta este unul dintre cele mai interesante oraşe ale lumii, plin de secrete mai mult sau mai puțin descoperite, locuri ascunse, numai bune de explorat, secvențe rămase parcă undeva în timp, cu toată magia care o presupune un loc ”vintage”, un castel, o biserică zveltă, un pod peste Dunăre. Aici plictisul nu îşi are locul.
Am umblat mult pe jos, pe apă sau cu mașina noastră, deoarece hotelul la care am fost cazați, Prince Apartments (5*) avea garaj subteran excelent, așa că era un fleac să coborâm cu liftul rapid, să luăm mașina și să pornim, dacă distanța o cerea. Și pentru că am pomenit de hotel, vă spun că este o construcție nouă, elegantă, modernă, cu apartamente spațioase, baie mare și luxoasă, paturi extrem de comode, balcon terasă, living,  bucătărie prevăzută cu ultimul tip de aparatură pentru orice dorești să gătești, inclusiv filtru de cafea, espresso și ceainic electric. Am fost întâmpinați cu un coș elegant în care tronau borcane de cafea, zahăr, pliculețe de ceai, de ness și filtre pentru aparat.
Ce-am făcut timp de mai multe zile?!
Am revăzut magnificul Castel Buda. În interiorul Castelului Buda am descoperit, pe lângă cele 200 de camere,  nu mai puțin de trei muzee impresionante: Muzeul National de Istorie a Budapestei, Muzeul de Artă Contemporană si Galeriile Naționale. Lângă castel se află Bastionul Pescarilor și Biserica Matyas. În Cetatea veche, acolo unde găsiți turnurile cu acoperișuri de poveste, terasele cu creneluri, zidurile vechi și albe, am vizitat Bastionul Pescarilor, dar am admirat și statuia ecvestră a Sf. Ștefan –  Szent István/  rege al Ungariei, considerat întemeietorul Regatului Ungariei, primul rege creștin al maghiarilor, membru al Casei Arpadiene. Este venerat ca sfânt în Biserica Catolică, dar și în Biserica Ortodoxă. (În urma deciziei Parlamentului de la Budapesta, din 1991, Republica Ungaria are trei sărbători naționale. Ziua Națională este sărbătorită pe 20 August).
Biserica Mátyás / Mátyás Templom trebuie admirată ziua, seara, noaptea, la exterior , dar și interiorul trebuie vizitat, fiind o bijuterie de arhitectură gotică, înaltă și zveltă,  iar interiorul se bucură de comori artistice și vitralii de o rară frumusețe.

Daca ajungeti la Budapesta,  croaziera pe Dunăre este obligatorie. Am ales să ne plimbăm în nocturnă, cu un vaporaș elegant cu ghivece de tuia pe margini, ca o grădiniță plutitoare.  Dunărea e magnifică, strălucește divin în nopțile de vară, e un miracol această croazieră de neuitat. Și pentru că Dunărea desparte Budapesta în două părți, poți să vezi cam toate clădirile magic luminate de pe ambele maluri ale Dunării. Sunt foarte multe vaporașe care fac croaziere atât ziua, cât și noaptea. Podurile sunt un vis, iar trecerea pe sub poduri, felul în care sunt luminate, în care se reflectă în unduirile albastre, mov, aurii, argintii, oranj, e un vis. Podul cu lanțuri, Podul Libertății, Podul Elizabeta, niște minunății! Divin e puțin spus, iar Budapesta e singurul oraș străbătut de cel mai romantic fluviu european, care oferă o priveliște atât de complexă asupra clădirilor sale, văzute de pe Dunăre (la Viena, de exemplu, nu vezi mai nimic, fluviul nu străbate decât foarte puțin orașul). O croazieră de vis, pe care îmi doresc să o repet cât mai curând.
Restaurantul Jamie’s Italian Budapest ne-a făcut cu ochiul încă din prima zi, poziția sa în Cetatea veche, lângă Turnul Pescarilor, făcându-l și mai atractiv. Mâncare bună, mese ocupate, noroc cu o rezervare anulată, mare NOROC, chelneri tineri și frumoși, dar mai ales serviabili, totul a la carte. Inclusiv prețurile, nu mergeți acolo fără 20.000 Ft dacă sunteți trei persoane, iar dacă vreți și desert, luați încă 10.000 cu voi. E Jamie Oliver, o celebritate!
Multe alte restaurante bune, tradiționale, curate și care oferă mâncare excelentă sunt în frumoasa capitală a Ungariei. Am nimerit acolo de Ziua Națională, în 20 August, așa că ne-am bucurat de parade de costume, muzică, târguri, concerte, clătite și suveniruri la prețuri de bun simț. Frumoasă zi, tot respectul.
Dacă vă tentează o plimbare pe o stradă care este integral parte a Patrimoniului Mondial, Strada Andrássy este una dintre acestea, umbrită, cu trasee pentru biciclişti şi clădiri superbe.
La uriașul mall WestEnd City am făcut cumpărături, dar suvenirurile le-am luat de la magazinele din Cetate, acolo unde e plin de ele.
Venirea acasă, pe o autostradă netedă ca-n palmă, perfectă, curată, cu iarba tunsă la milimetru pe margini și pe mijloc, excepțional trasată și întreținută, pe care am mai fost de multe ori, a fost o bucurie. Popasurile curate, cu toalete întreținute, cu mese și bănci, te îndeamnă să oprești.
Asta până am trecut de vamă și am constatat că, totuși, noi fie nu avem ambiție ca popor, fie nu suntem în stare! Dacă din Budapesta până la vamă am făcut vreo 2 ore, de acolo ne-a trebuit  dublu ca să străbatem drumul până la Cluj, pe o șoseluță antică, plină de camioane, strâmtă, îmbârligată, curbată-fără-rost, veșnic în reparație și care nu-i autostradă, domne! Dacă s-a făcut o șosea peste un fost drum de țară, unde carele intrau și ieșeau din cătune și păduri, apăi timpul a trecut, că au sârbii și macedonenii autostradă, dar noi nu. Nu mă luați cu ”a soarelui”, nici cu București-Pitești, că aia-i pentru localnicii din zonă și-i varză. Una care leagă cel mai important oraș din țară, după București, de Europa, asta lipsește , nu de-astea interne, între două orașe.
Dar noi reținem ce-a fost frumos. străzile, muzeele, plimbările, cetățile, palatele, Dunărea, podurile, clădirile, croaziera, shoppingul, restaurantele, etc, etc. Magic.

Notă: blogul meu a suferit niște modificări privind așezarea pozelor în pagină. Posterul cu care debutează acest colaj ne reprezintă pe noi trei în câteva ipostaze. Mai multe nu pun aici.
Restul sunt fotografii originale din locurile pe unde am umblat prin Budapesta și unde ne-am distrat.
Dați click pentru mărire, sunt foarte mari fotografiile.
Bucurați-vă de imagini, descrierile le aveți în text.

 

 

 


a

8 Responses so far.

 1. Dana spune:

  Încântãtoare imagini, iar deacrierea vacantei mã face sã-mi doresc a pleca pe urmele pasilor tãi. O duminicã frumoasă, Mirela! 😊

  • Mirela spune:

   Dana, ai avea doar de câștigat! Eu îmi doream tot felul de destinații fabuloase, dar uite cât de aproape era vacanța ideală! Îți doresc o duminică încântătoare! 🙂

 2. Ella spune:

  Sa va fie de bine vacanta si la cat mai multe!
  Fetele mele dragi, ma bucur ca ati avut parte de o vacanta asa frumoasa! Pupici si bine v-am regasit! <3

  • Mirela spune:

   Mulțumim, Ella dragă, sperăm că ești bine și foarte bine! 🙂
   Maâine o luăm către munte, abia așteptăm aerul proaspăt și curat!
   Îmbrățișări cu drag! 🙂

 3. Pandhoraa spune:

  una devarat reportaj in cuvinte si imagini, toate insufletite de bucria unei vacante traite din plin, bucrie resimtita in fiecare cuvant 🙂
  eu, recunosc, m-am delectat foto si amanunte si pe fb dar m-am bucurat sa le regasesc cu drag si aici…

  da…se apropie toamna si incepem sa adunam amintirilr verii
  iar vara ta a fost una complexa si plina de emotii <3

  • Mirela spune:

   Am avut cu toții o vară plină și frumoasă! 🙂
   Chiar dacă a fost cam clad, vara a fost minunată!
   Noi cu examenle și cu reușitele Enyei 😛 , voi cu Marocul și minunățiile acelei lumi aparte! 😉
   Frumos și fără plictis, dimpotrivă, o vară plină și bogată! 🙂

 4. Roxana spune:

  Frumos e putin spus.
  Ma umple o stare de implinire privind fotografiile.

  • Mirela spune:

   Si noua ne vine s-o pornim la drum din nou, pentru ca mai sunt atatea de vazut si de explorat!
   Multumesc, o zi minunata! 🙂

Leave a Reply