Este noaptea focurilor de vară, fiindca este vară în cer și vară pe pământ, este vară în suflete și trupuri, este anotimpul dragostei și al vieții!
Sânzienele, fete frumoase care trăiesc în păduri și pe câmpii, au obiceiul să se se prindă în Hora Sânzienelor când noaptea e cea mai scurtă și mai intensă, la Solstițiul de vară. Așa spune legenda.  Frumoasele fete conferă puteri deosebite florilor și buruienilor de leac.  Se mai spune că ele zboară pe umerii unui cald vânticel de vară, un zefir înmiresmat, sau dansează prin iarbă.  ”Împart rod holdelor, dar și femeilor , înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolnavii, apara semănăturile de grindină. Dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine,  se supără, devenind surate bune cu înrăitele  iele  (ielele nebunele). Sânzienele se răzbuna pe femeile care nu țin sărbătoarea de pe 24 Iunie, pocindu-le gura. Nici bărbații nu scapă ușor. Pe cei care au jurat strâmb vreodată, sau au făcut alt rău, îi așteaptă pedepse îngrozitoare, despre Sânziene știindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate.” Sărbătoarea de Sânziene ține o noapte și-o zi, de la asfințitul soarelui din ziua de 23 Iunie, până în seara zilei de 24 Iunie. E ziua cea mai lungă, în care Soarele e atotputernic, luminând cel mai mult bolta cerească. E o sărbătoare a Soarelui!
(Wiki spune că Sânzienele sunt  zâne rele din din clasa ielelor, uneori sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua sf. Ioan Botezătorul.)
Noaptea de Sânziene este poarta dintre lumea noastră şi lumea cealaltă, când porţile cerului se deschid, animalele se strâng şi stau la sfat, iar cine vrea, își poate cunoaște viitorul în amor.)

Sânzienele apar și dănțuiesc dând prilej de întâlnire tinerilor care se iubesc și-și caută perechea. E o sărbătoare a iubirii, în care flăcăii aprind ruguri, iar fetele  mari culeg de pe câmp flori de sânziene și împletesc cununi, pe care le aruncă peste casă. Dacă se lovesc sau se agață de horn, vestesc o cununie apropiată. Se spune că sărbătoarea Sanzienelor își are originea într-un cult străvechi al Soarelui, miticele personaje fiind  reprezentate într -o horă care se învârte amețitor și că este o sărbătoare păgână.

În 24 Iunie e sărbătoarea  Sânzienele, cea mai mare si mai spectaculară sărbătoare păgână a anului. E clar că marcheaza începutul verii, pentru ca pe 21 iunie este solstițiul de vară sau vara astronomică. Soarele se află pe boltă în cel mai înalt punct deasupra Ecuatorului, iar în emisfera nordică, la noi, este ziua cea mai lungă și noaptea cea mai scurtă. Cerul se înalță si el după soare și ziua se transformă în eternitate. Timpul se face bun, îngăduitor, crește și cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile și poienile pline de flori de Sânziene, înflorite și parfumate. Este momentul în care orice muritor care bate la vămile nevăzutului și neștiutului poate să intre, doar purtând pe cap o coroniță galbenă de flori sau folosind un fir de Sânziană. Sărbătoarea este una cu totul specială, ținând o noapte și o zi. Iar noaptea de Sânziene este una cu adevarat magică. Este noaptea focurilor de vară, fiindca este vară în cer și vară pe pământ, este vară în suflete și trupuri, este anotimpul dragostei si al vieții plenare.

Dansul Sânzienelor (desenul e făcut de Mirela Pete)

Fetelor, puneți-vă flori de sânziene sub pernă, ca să vă visați alesul! Femei măritate, spălați-vă cu rouă de pe sânziene în zori de zi, ca să fiți mai frumoase! Dați-le și copiilor din roua vrăjită de pe galbenele flori, spre a fi frumoși și sănătoși! Spălați-vă cu roua de pe florile de sânziene după noaptea magică dintre 23 și 24 Iunie, în care Sânzienele  au dansat ca nebunele prin păduri și pe câmpii. Veți fi mai frumoase, mai sănătoase și mai iubite, iar copiii vă vor fi sănătoși, cuminți și norocoși. Fiți fericiți și magici de Sânziene!

Parfumuri cu miros de vară!

La Maison Francis Kurkdjian, Grande Soir

L Occitane en Provence, Citrus Verbena

 

La Nuit de Paco Rabanne

L Occitane en Provence, Verbena Sun

 

 

6 Responses so far.

 1. avatar Zina says:

  Bune sfaturi! Păcat că n-am citit mai devreme, mă duceam să caut rouă de pe flori de sânziene, să mă fac (și) mai frumoasă! :))

  Weekend minunat să aveți, dragă Mirela!

  • avatar Mirela says:

   Exact la asta mă gândeam și eu, dragă Zina,cum de nu mi-am făcut anul ăsta timp să caut sânziene, a fost plin orașul și câmpiile din jur de ele! 🙂
   Dar lasă, am lavanda proaspătă zilnic, o miros și mă umplu de sănătate și frumusețe! 😉 🙂

 2. avatar elly weiss says:

  “Dansul Sanzienelor” tale, Mirela, este ca un vis. Superba lucrare! <3

 3. avatar Ella says:

  De desenul tau cu sanzienele care danseaza, m-am îndragostit de prima data de cand l-am vazut … cat despre parfumuri ce sa zic?! Ceva specific Mirela Pete!
  Pupici si duminica placuta!

  • avatar Mirela says:

   Dragă Ella, mi-a fost dor de tine! Mulțumesc, după examene voi mai scrie despre parfumuri, am o mulțime de parfumuri noi și originale! Te pup, să ai o zi minunată și o săptămână la fel! 🙂

Leave a Reply