20 februarie, 2017

Portretul lui Marcel Proust în 1892 de Jacques-Emile Blanche

Portretul lui Marcel Proust în 1892 de Jacques-Emile Blanche

Swann in love2

Ecranizare, Swan in Love

Marcel  Proust este cunoscut mai ales datorită romanului ”În căutarea timpului pierdut” – À la recherche du temps perdu, operă monumentală  a secolului XX, în șapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani. Marele ciclu romanesc „În căutarea timpului pierdut” e format din cele șapte cărți: „Swann”, „La umbra fetelor în floare”, „Guermantes”, „Sodoma si Gomora”, „Prizoniera”, „Fugara” și „Timpul regasit”.  Trei mii de pagini scrise intimidant și rafinat, timp de paisprezece ani. Temele timpului, spațiului, memoriei sunt explorate iar nenumăratele posibilități literare, stilistice, structurale și tematice sunt condensate în ampla lucrare a lui Proust. Subiectul urmăreşte evoluţia lui Marcel, din copilărie la maturitate, dar mai ales geneza complexelor şi influenţa lor asupra personalităţii.  După o adolescenţă de timid ce visează la umbra fetelor (în floare) de pe plaja de la Balbec, Marcel cunoaşte treptat toate aspectele vieţii, se îndrăgosteşte de Albertine şi este cuprins de un distructiv sentiment de gelozie, frecventează lumea mondenă de la palatul Guermantes, încearcă să se elibereze de complexe şi de obsesia timpului, prin cultură. Existenţa sa este compusă din câteva experienţe decisive. El descoperă că timpul are o dimensiune subiectivă sau că ”o oră nu-i o oră, ci un vas plin de parfumuri, de sunete, de proiecte şi de atmosferă”. Mi-a plăcut felul în care Proust s-a scuturat de clişeele romanelor de dragoste de până atunci, nu atât făcându-l pe Swann să se îndrăgostească de o cocotă de lux, Odette, cât aplecându-se asupra mecanismelor acestei iubiri şi explicând ce anume a făcut-o posibilă.

Să recitim câteva fraze, devenite maxime celebre, desprinse din capodopera sa, pe care eu am reușit s-o parcurg parțial în timpul studenției, atunci când lumina de toamnă-iarnă nu-mi permitea să stau prea mult în atelierul de creație. Primele trei volume le-am savurat atunci, după care m-am oprit. Am reluat lectura mai târziu, lucru care m-a bucurat.

in-cautarea-timpului pierdut

Marcel Proust ,”În căutarea timpului pierdut”

 

”Caută să rămâi aşa cum eşti, reînsufleţind mereu faptele şi cuvintele tale cu o gândire creatoare, nelăsând niciun loc convenţiei, pentru că ceea ce credem că e un simplu fapt monden sau o simplă răutate, este de fapt moartea spiritului.”

”În dragoste, este mai uşor să renunţi la un sentiment, decât să pierzi o obişnuinţă.”

”De multe ori, intrăm într-o relaţie din plictiseală sau pentru că ne seduce admiraţia pe care ne-o arată celălalt.”…Şi ne minunăm, ca Swann: „Când te gândeşti că am pierdut ani din viaţa mea, că am vrut să mor, că mi-am închinat dragostea cea mai mare unei femei care nici nu-mi plăcea.”

„Fără îndoială, Swann era sigur că, dacă ar fi trăit acum departe de Odette, ea ar fi sfârşit prin a-i ajunge indiferentă, astfel încât ar fi fost mulţumit dacă ea ar fi plecat din Paris pentru totdeauna; ar fi avut curajul să rămână, dar nu-l avea pe acela de a pleca”.

”Atât în neliniştea dureroasă cât şi în dorinţa fericită, iubirea este cerinţa unui tot. Ea nu se naşte şi nu rezistă decât dacă o parte rămâne de cucerit. Nu iubim decât ceea ce nu posedăm în întregime.”

”Înţelepciunea nu o primim. Trebuie să o descoperim noi înşine, în urma unei călătorii pe care nimeni nu poate să o facă pentru noi.”

”Caută să rămâi aşa cum eşti, reînsufleţind mereu faptele şi cuvintele tale cu o gândire creatoare, nelăsând niciun loc convenţiei, pentru că ceea ce credem că e un simplu fapt monden sau o simplă răutate, este de fapt moartea spiritului.”

”Să le fim recunoscători celor care ne oferă fericire; ei sunt acei grădinari fermecători care fac sufletele noastre să înflorească.”

”Iubirea e dovada evidentă că realitatea contează foarte puţin.”

”Realitatea nu se formează, poate, decât în memorie.”

 

                                                                                                                                 (Marcel Proust – ”În căutarea timpului pierdut”)

 

Înscrie în tabelul de la Zina numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea Zinei. Serialul are sloganul ”Click&Comment Monday”. 

Categories: Citate favorite

20 Responses so far.

 1. Zina spune:

  Minunate citate despre iubire și înțelepciune. Mi-ai făcut mare poftă să recitesc romanul și o voi face sigur!

  Săptămână rodnică, dragă Mirela!

  • Mirela spune:

   Mă bucur, Zina dragă, e un roman pe care am constatat că îl înțeleg altfel, la fiecare vârstă. Recitesc doar fragmente, dar observ mereu acest lucru, firesc, de altfel.
   Săptămână frumoasă, dragă Zina! 🙂

 2. pandhoraa spune:

  cred ca am reusit in adolescenta sa citesc trei volume din cele sapte.
  am mai revenit asupra romanului dar niciodata nu am mai avut acea stare de detasare necesara (mie)lecturarii acestui roman.
  celebru pentru felul in care isi ultra psihanalizeaza personajele Proust ne pune de fapt(in viziunea mea) pe fiecare dintre noi fata in fata cu ceea ce indeobste nu lasam sa se vada sau refuzam chiar noi sa vedem
  omul versus societate, omul versus el insusi,omul versus alt om, reprezinta fatetele unei realiitati diferite de la persoana la persoana.
  si da, „intelepciunea nu o primim”…:)

  • Mirela spune:

   Exact, foarte bine ai remarcat, starea de detașare! De aceea revin și eu mai cu drag asupra primelor, citite în studenție.
   Te citez pe tine acum, Pandhorra: ”Proust ne pune (..) pe fiecare dintre noi fata in fata cu ceea ce indeobste nu lasam sa se vada sau refuzam chiar noi sa vedem”… iată o afirmație la care e de meditat, poate pentru că e cât se poate de reală.
   Să ai o zi de vis! 🙂

 3. Ella spune:

  Citatele alese de tine despre întelepciune si iubire sunt foarte frumoase, dar spun si eu ca si Pandhora, am citit ceva din romane, nu mai stiu cate, dar sunt sigura ca la al saptelea roman nu am ajuns! Si sti ce … eu chiar caut sa raman asa cum sunt … chiar nu vreau sa ucid femeia tanara din mine! :))
  Iti doresc o saptamana excelenta draga mea!

  • Mirela spune:

   Ai dreptate, cât timp ești tu însăți, ești fericită și bună! La fel sunt și eu, și nu mă voi schimba! 🙂
   Nu vei ucide femeia tânără din tine cât timp de bucuri de lectură și de cireșii înfloriți, de Sakura! 😉
   O săptămână cu bucurii, dragă Ella! 🙂

 4. Diana spune:

  Ooo! Cata bataie de cap mi-a dat M.P. cu al lui „In cautarea timpului pierdut”! 🙂 Nu am citit toate volumele si vag imi amintesc faptele descrise (mi-a ramas, cred, ceva intelepciune). 🙂 Am cautat sa le citesc pentru ca la vremea cand aveam vreo 20 de ani care mai de care discuta despre „oaaau! ce zice Proust in…” Mi-a placut ce am citit – imi „definea” anumite stari, sentimente, dar nu am mai cautat sa reaiu lectura. Am cumparat, insa, volumele. 🙂 Poate, intr-o zi… 🙂
  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata! <3

  • Mirela spune:

   Diana, te iubesc! Ești cea mai directă, sinceră și fair-play persoană pe care o cunosc virtual, reușind asta fără să superi pe nimeni, ci dimpotrivă! “oaaau! ce zice Proust in…” 😛
   Mie îmi place mult, știu că e greoi și, poate, cam psihopat, dar dacă-mi place, n-am ce face! Poate am și eu ceva păsărele la mansardă, chiar dacă-mi văd zilnic de treabă ca un om normal și harnic! :))))))))))
   O săptămână minunată îți doresc! 🙂

 5. Suzana spune:

  Mi-a placut selectia textelor, dar citatul despre intelepciune, parca are o rezonanta aparte. Asa mi se pare mie!
  O saptamana frumoasa, draga Mirela! 🙂

  • Mirela spune:

   Mulțumesc Suzana, mă bucur că ți-a plăcut selecția.
   Da, puțini pot scrie înțelept despre…înțelepciune. 🙂
   O săptămână cât se poate de bună, dragă Suzana! 🙂

 6. Daurel spune:

  Am stiut intotdeauna că e un roman de căpătâi: am rămas la prima parte a primului volum…

  • Mirela spune:

   Stimate domn, mi-a fost realmente dor de glumele unui coleg de zodie: ironice, hazoase, inteligente! Așa este, de căpătâi, la volumu-ntâi! :))))))))))

 7. Vero spune:

  „Nu iubim decât ceea ce nu posedăm în întregime.”
  Pesemne că de-aia sunt atât de iubite pisicile -chiar dacă lumea lor e un apartament de bloc, sunt independente. 😀

  • Mirela spune:

   Ai perfectă dreptate, ele nu pot fi ale noastre, ne tolerează și se atașează de noi, dar atât. Oricum, le iubim! 🙂

 8. -X- spune:

  Da, memoria si realitatea … de aceea cred ca daca vrem sa traim intr-o realitate frumoasa trebuie sa estompam in memorie lucrurile urate, nu sa le aducem zilnic in prim plan.

  • Mirela spune:

   E și unul din motivele pentru care am ales artele plastice, frumosul. Să ne detașăm de ceea ce este, așa cum spui, urât și rău. Nu e necesar să le readucem în prim plan, dar nici să întoarcem celălalt obraz, asta nici atât. Sunt convinsă că și tu, -X-, ești de acord! 🙂

 9. foarte frumoase citate ! nu am reuşit să citesc în întregime ”În căutarea timpului pierdut”… am un sungur volum din totalul volumelor dar a reuşit să mă impresioneze prin tot ce am citit acolo !
  felicitări pentru alegerea romanului !

  • Mirela spune:

   Adevărul este că, în ciuda faptului că e bun, profund, e greu de parcurs. Și mie mi-a fost greu dar l-am savurat, am urmărit și ecranizarea după ”Swan”, destul de bună, interesată fiind de tot ce ține de Proust și opera lui.
   Mulțumesc dragă prietenă-japoneză, o zi superbă îți doresc! 🙂

 10. Alex spune:

  Un mare scriitor, cu un stil atât de sofisticat. M-am apucat prin liceu să-l citesc, dar n-am reușit să termin seria romanelor sale. Tot sper că mă voi apuca să-l recitesc… cândva. Foarte frumoase citatele alese. Un îndemn frumos să mai lăsăm deoparte tehnologia asta atât de acaparantă și să ne mai întorcem și la lectura pe cărțile cu parfum din alte vremuri…
  Numai bine, dragă Mirela și o zi minunată! 🙂

  • Mirela spune:

   E greu de citit, chiar și ecranizarea cinematografică e dificil de urmărit, dar mă atrage ca un magnet, îmi place și mă trezesc spunând mereu :”asta-i madlena mea”, când ceva îmi amintește clar de o întâmplare fericită din copilărie. 😉
   Numai bine și ție, o zi de vis! 🙂

Leave a Reply