Ediția a 15-a a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) s-a deschis vineri seara, în Piața Unirii, cu un spectacol excepțional de acrobații la înălțime și cu proiecția în premieră mondială a filmului “6,9 pe scara Richter” al lui Nae Caranfil.
În cei 14 ani de existenţă, TIFF a devenit un brand recunoscut în România nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente, de la seminarii şi workshopuri până la concerte şi petreceri până în zori de zi.
La TIFF, în cadrul gotic unic oferit de Castelul Banffy, proiecția filmului mut Haxan a fost acompaniată de muzica originală a lui Bardi, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Cluj, dirijate de Simona Strungaru.
Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, i-a mulțumit lui Nae Caranfil pentru onoarea de a prezenta în premieră absolută, la TIFF, cel mai recent film al său, și a „declarat că singurul cutremur de la Cluj va fi provocat de râsetele publicului”. Regizorul se va întâlni cu publicul sâmbătă, 28 mai, de la ora 17.00, la TIFF Lounge, în Piața Unirii, moderator fiind jurnalistul Mihnea Măruță. Mihai Chirilov a făcut și câteva scurte recomandări din program, printre care filmul-cult al lui Martin Scorsese în copie restaurată – Taxi Driver, și Sieranevada, al lui Cristi Puiu, în premieră națională la Cluj.
Tudor Giurgiu a prezentat un clip emoționant despre felul în care s-au transformat orașul și festivalul în 15 ani, introducând campania TIFFMoments, derulată pe Instagram. Tudor Giurgiu a anunțat, printre altele, și că 400 de bilete s-au vândut deja la proiecția specială în onoarea Sophiei Loren, Matrimonio all’italiana, care va avea loc în prezența actriței vineri, 3 iunie, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților. Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, Sophia Loren vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Sex simbol al anilor ’50 – ‘70, cu o popularitate internațională neegalată de nicio altă actriță italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediții, pe 4 iunie, la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Pe 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenților, actrița va lua parte la o proiecție specială în onoarea ei.
Sursa:aici.
Weekend la Castel | TIFF 2016
În primul week-end de TIFF, în timpul zilei, Castelul Banffy de la Bonțida a fost teren de joacă și spațiu pentru ateliere creative și spectacole pentru copii, în timp ce serile au fost rezervate proiecțiilor și concertelor.
Sâmbătă, 28 mai, de la 21.45:
The Show of Shows, un documentar captivant și pe alocuri tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri și carnavaluri, va rula în premieră la TIFF. Pe fundal, o coloană sonoră emoționantă compusă de basistul Georg Holm și bateristul Orri Páll Dýrason, membri ai celebrei trupe islandeze Sigur Rós, în colaborare cu compozitorul Hilmar Örn Hilmarsson și chitaristul Kjartan Dagur Hólm.
De la 20.30, un spectacol-surpriză vă va introduce atmosfera fascinantă a documentarului.
Duminică, 29 mai, de la 21.45:
Un artist islandez talentat și un controversat horror mut suedez din anii 20, alături de o orchestră simfonică, vor aduce un spectacol de neuitat la Castelul Banffy de la Bonțida. Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang și descris drept una dintre cele mai enigmatice și creative apariții pe care le-a oferit recent scena muzicală islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer și un bun satirist, cu o predilecție pentru umorul suprarealist.
Filmul mut Haxan / Häxan: Witchcraft Through the Ages este o producție neobișnuită din 1922, interzisă ani de-a rândul pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului și pentru nuditatea excesivă.
În cadrul gotic unic oferit de Castelul Banffy, proiecția filmului mut Haxan a fost acompaniată de muzica originală a lui Bardi, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Cluj, dirijate de Simona Strungaru. Sursa aici.
Frumoasă viață culturală aveți acolo, la Cluj. Vă invidiez! Prietenește, desigur! ☺
Weekend plăcut, dragă Mirela!
Tu numai prietenește poți invidia, Zina dragă, eu m-am convins demult că ești un Om de calitate și o prietenă sinceră. Da, nu m-aș muta din Cluj, aș merge des în vacanțe, dar m-aș întoarce cu drag! 🙂
Mi-a luat Zina vorba din gura! 😀 Multe se mai intampla pe acolo pe la voi, bine ca n-aveti timp sa va plictisiti.
Duminica fara plictiseala! 🙂
Irina, sa ne plictisim?! Abia reusim sa participam la 10% din fericitele evenimente, dar stim sa alegem ce-i mai bun, sau ne aleg ei, trimitandu-ne invitatii! Te pup, o zi de vis! 🙂
Sa inteleg ca ai vizionat filmul ?
Sper ca orasul vostru sa devina viitoarea capitala europeana deoarece merita aceasta onoare.
Am aflat cu surprindere ca in Cluj studiaza cei mai multi studenti francezi intr-un oras european din afara Frantei, mai multi chiar decat la Berlin, Londra sau Bruxelles 🙂
A fost o adevărată sărbătoare un asemenea film, după atât de mult timp de la apariție. 🙂
Mulțumim pentru urări, sperăm și noi să fim mai mult decât capitală de tineret, să ajungem, pe merit, capitală culturală europeană! 😉
Da, Clujul e oraș internațional, există o stradă a universitarilor doldora de studenți și profesori vest europeni, care lucrează la Cluj și care vorbesc, unii, limbi indescifrabile pentru mine, engleza, franceza și germana fiind deja obișnuite, cunoscute! 🙂