O seară memorabilă la TIFF 2015

Dacă în 29 mai în Piața Unirii din Cluj, la seara de gală a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) au prezentat doar un fragment de spectacol, trupa de teatru stradal Compagnie des Quidams a revenit sâmbătă, 30 mai, cu show-ul integral, în cadrul de poveste al Castelului Bánffy din Bonțida. Apar cinci personaje, la început stranii, ciudat îmbrăcate, care sub bagheta unui ”dirijor”, al șaselea personaj, care îmblânzește caii cu o pană, da, o pană, se transformă sub ochii spectatorilor fascinați, zâmbitori și deveniți mai buni, în cinci cai luminați din interior, ușori dar uriași, având peste trei metri! Devin niște cai fantastici, luminoși. „FierS à Cheval” a fost al doilea spectacol pe care compania l-a prezentat la Cluj în ultimii ani, primul fiind  în 2011, tot în cadrul TIFF. Creatorii spectacolului „FierS à Cheval” sunt francezul Jean-Baptiste Duperray, fondatorul companiei de teatru, care se află în spatele întregului concept artistic și muzicianul Hal Collomb, alături de Géraldine Clément, care a realizat costumele.
E imposibil să nu-i iubești! Acest spectacol nici nu e greu de iubit, caii magici sunt minunați, actorii sunt extraordinari, da, uite ce pot să facă niște oameni talentați, iar concepția artistică, estetică, coregrafică, muzicală, toate contribuie la crearea unei atmosfere unice, pe care e posibil s-o trăiești o dată în viață, mai ales dacă ai ales să te afli la TIFF 2015, la castel. Pentru că a contat enorm și locul magic unde a fost prezentat, Catelul Banffy din Bonțida,  plin de farmec, un cadru natural ideal atât pentru artiști, cât și pentru spectatori. Ne-am bucurat mult să fim acolo, eu, Enya și Xaba, alături de încă vreo 2500 de spectatori, unii sosiți, asemeni nouă, când soarele încă strălucea, alții veniți doar la începerea fermecătorului spectacol, în nocturnă.

Fotografiile sunt făcute de Xaba Pete.

header2
Colaj

 

tiff cai castel2 tiff cai castel tiff cai castel5

tiff cai castel

După acest regal de magie scenică, a urmat unul dintre cele mai așteptate documentare ale anului, Kurt Cobain: Montage of Heck, în regia lui cobainBrett Morgan, primul film despre celebrul lider al trupei Nirvana realizat cu cooperarea familiei sale, care a fost proiectat în premieră în România în seara de 30 mai, începând cu ora 21.45, la Castelul Banffy de la Bonțida, în prima seară de Weekend la Castel.

”David Fear de la Rolling Stone a descris filmul ca fiind o „experiență nefiltrată a lui Kurt”, accentuând faptul că el este portretizat „nu ca un purtător de cuvânt al unei generații”, ci ca un „om, un soț, un tată’”. Filmul a fost ideea văduvei lui Kurt Cobain, Courtney Love, care a pus la dispoziția echipei jurnale, fotografii, înregistrări personale, cântece nelansate, filmulețe de familie și caiete cu versuri.”(citat)

Am fost impresionați de fragilitatea unui om, a unui mare artist, care a  avut o forță de expresie extraordinară, de tragismul unor secvențe, de duritatea altora, petrecute concomitent cu iubirea lui Kurt pentru mama, fiica, pisicile sau soția sa. Dar mai ales pentru muzică  și posibilitatea de a se exprima prin muzică. Prin artă, deoarece desena, de asemenea, foarte bine, scria foarte bine, avea multiple talente. Și era un om foarte frumos.  Denis Harvey de la Variety scria că filmul „dezvăluie magnetismul unui lider zbuciumat, care atrăgea adulație fanatică, dar cu care suspectăm că nu era tocmai ușor de trăit”(citat). Și care, aș adăuga,  a  trăit câteva momente de fericire, dar nu a reușit să fie cu adevărat fericit. Un geniu magnetic care unoeri era fericit. Piesele ascultate în premieră, interviurile luate lui Kurt personal în timpul vieții, dar și membrilor familiei sale după dispariția lui, toate aceste noutăți fac ca filmul să ofere chiar mai mult decât m-am așteptat și îl recomand oricui dorește să urmărească un documentar cu adevărat reușit, fie că este, sau nu, fan Nirvana.

……………………….

Am ajuns tustrei acasă pe la 1,30 noaptea, obosiți, ușor înfrigurați, dar fericiți că am fost prezenți acolo, că am urmărit două acte artistice de o rară calitate, că am prins, pot spune, cea mai reușită seară a festivalului TIFF. Care continuă cu filme-filme-filme, din care pe unele sigur le vom vedea și despre care sper că voi povesti.

DSC_1227
Castelul Banffy Bonțida, detaliu, foto de Csaba Pete
noi la tiff
Noi la TIFF 2015 foto Mirela, Enya și Csaba Pete

 

 

DSC_1213
Castelul Banffy Bonțida, detaliu, foto de Csaba Pete
DSC_1217
Castelul Banffy Bonțida, detaliu, foto de Csaba Pete
DSC_1231
Castelul Banffy Bonțida, detaliu, ecranul, scena, foto de Csaba Pete
DSC_122010
Enya Pete, TIFF, Castelul Banffy Bonțida, foto de Csaba Pete
poster bontida1
Noi la TIFF, Castelul Banffy Bonțida, foto de Csaba Pete
DSC_1280
Caii magici, TIFF 2015 Castelul Banffy Bonțida, foto de Csaba Pete
DSC_1250
Castelul Banffy Bonțida, detaliu, foto de Csaba Pete

 

 

Articole create 909

4 comentarii la „O seară memorabilă la TIFF 2015

  1. Fara cuvinte 🙂
    In finalul postarii m-a dus gandul la martoagele din basmele populare care mancau jaratec si se transformau in cai fermecati gata de lupta cu Zmeul Zmeilor !

    1. Așa am rămas și eu, cu o emoție benefică, persistentă (dacă mă pot exprima așa), un prea plin de frumos, armonie și bine. Asta cred că e menirea artei! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus