gradina botanica

foto de Mirela Pete

Toamna are obiceiul să vină dimineața, în zori, înainte de răsăritul soarelui. Împrăștie miresme umede, brumate, afumate, care pătrund prin fereastra lăsată deschisă de seara, în speranța că vara va uita să plece. Și iată că mie a început să-mi placă mult toamna, cu al său arămiu și muzical parfum.
Primăvara vine pe înserat, la sfârșitul unei zile lungi de iarnă, dusă departe, alungată de superba tânără vioaie și fermecătoare, care apare parfumând zarea cu reavănă mireasmă de liliac…Oh oui, en avril, un soir… Dar toamna nu, ea vine dimineața, ca să o descoperi neașteptat, adulmecându-i parfumul copt și ambrat.
Frunze arămii aruncă departe ploaia, lăsând în urmă doar copacii goi, care încep să murmure foșnind. Crengile lor capătă o expresivitate stranie și frumoasă.
Am ajuns să recunosc  prea bine semnele de toamnă…Și să-mi placă tot mai mult.
Miros de frunze arse pe rugul cu parfumuri de tămâie învăluie corul surd al nudității pădurilor, cu copacii lor orfani de frunze, dar plini de ample miresme.
Un vânt a aruncat în înalt ploaia cu miros de mucegaiuri, ducând cerul undeva în apusul roșu violet al muzicilor aspre și reci.
Noaptea toamnei lasă în urmă-i tânguiri de viori… les sanglots longs, des violons, de l’automne… Și bolboroseli de ceaiuri firebinți, aromând nările cu dulcele parfum de miere chihlimbarie.
Toamnă asta răsună de muzica vinului nou, de dănțuiri în ploaia sonoră, dezgolitoare de ramuri. Nuanțe sacadate încep cucerirea dealurilor, asmuțite de allegro-ul vijeliei arămii. Culori fioroase trec prin galben, roșu, violet și brun, calmându-se pe liniștitele bronzuri. Și de la struguri dolofani, la zbârcite stafide dulci.
Zilele-s molcome, de aur învechit, ca un andante ascultat cu un poem în brațe, lângă un foc bun, prietenos.
Se întețește muzica ploii în ferestrele cenușii, dansul furios al vântului chiuie pe stradă…Et je m’en vais…au vent mauvais…je me souviens…des jours anciens.
Pașii grăbesc către o acasă cu brațe și fețe dragi, aproape. Și cu pâine caldă. O iubești, da, dar fugi departe de sonoritatea dezlănțuită.
Afară devine tăcut, acasă e mai gureș, cu masa plină de poame coapte.
Ceaiul bolborosește descântece din tei și taine din Indii, iar tartinele aprind culori sănătoase în obrajii încălziți.
Fiori de hai-hui și de prea bine, amestecă descântece din ploaie și flăcări, din jarul nuditații seci a pădurii uitate sub vânt și din aurul unui  octombrie brun, meșterind împreună muzica toamnei. Și-al său de bronz copt parfum muzical.

………………..

Tea for Two de L`Artisan Parfumeur este un parfum aromatic condimentat unisex, lansat în 2000. Creatoarea acestui parfum este Olivia Giacobetti. Să miroși a  bergamot, anason stelat și ceai,  scorșișoară, ghimbir, condimente si turtă dulce pe o bază de miere, vanilie, pielărie si tutun, nu e asta toamna însăși într-un parfum?! Ba chiar este!

tea-for-two
Parfumul Max Mara Touch Kashmina se deschide cu note amărui, de lamâie siciliană și Amaretto delicat. Inima acestui parfum e numai Neroli, portocale amare, așezate pe o  bază de acorduri lemnoase din cedru, mosc si lemn de Kashmeere. Se potrivește cu țesăturile de lână și cașmir, moi și călduroase, plimbându-ne cu toamna pe urme. E un parfum amărui și bun.

parfum-de-toamna

 

 

Duminică, 28 septembrie,  avem o poveste parfumată cu  multă toamnă. Cu frunze, păduri și ceaiuri, cu ploi, vânt și  focuri, cu frumuri și soare, cu iubiri, struguri, școală și ce mai vreți voi. Dar vă rog să treceți și un parfum, fie doar să-l pomeniți, așa… Tabelul va fi aici, eu rămân gazda poveștilor noastre frumoase și parfumate. Hai să fac o propunere-două:  ”Frunze veștede pe un peron de gară” sau ”Frunze arămii pe o alee”, de toamnă să fie. Vă aștept.

 

 

6 Responses so far.

 1. Mi-ar place să știu de la tine, specialisto, dacă există un parfum cu note de gutuie. 🙂 Alături de aroma inconfundabilă a crizantemelor, parfumul de gutuie coaptă este cel care evocă pentru mine cel mai puternic anotimpul care mi se potrivește, de la un timp, cel mai bine.

  • avatar Mirela says:

   Cu mare plăcere, Zina dragă! 😉
   Quince Demeter Fragrance for women! Gutuie vrei, gutuie ai! 🙂
   Am descoperit și parfumul ”Etrog Oy de Cologne” de Ayala Moriel , un parfum unisex despre care se afirmă că aduce cu gutuia, dar componentele sunt citrice și condimentate. Nu-l cunosc, dar e posibil să fie gutuie pe-acolo!
   Și mie a început să-mi placă toamna, dar nu mai mult decât primăvara. 😉

   Quince Demeter Fragrance

 2. Se pare că te-ai întrecut pe tine în a crea cadrul perfect de toamnă ducând textul pe tărâmul liricului. Metafore în cascadă şi paradigme inspirate dau farmecul concertului de toamnă ce răsună din fiecare cuvânt asemeni uneui flaut ce urmăreşte atent partitura unui compozitor celebru.

 3. avatar Adriana says:

  Am scris de atatea ori despre toamnă incat nu stiu dacă imi va iesi incă o dată, dar cine stie? Tu ai scris minunat, ca de obicei. Te imbratisez.

Leave a Reply